Vali Moraru

Vali Moraru, Digi Sport: „Un meci bun nu e complet fără o emisiune bună după”

20.09.2019, 14:19
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Vali Moraru face parte din echipa Digi Sport încă de la început și realizează emisiunea Digi Sport Special. Este acel om de presă care ține cu sfințenie la regulile jurnalistice, dar mai ales la cele de bun simț. Încă de mic a fost pasionat de sport, iar când a crescut a ales jurnalismul sportiv. Profesionalismul său nu a trecut neobservat, tocmai de aceea a fost recent desemnat și premiat de Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România drept cel mai bun jurnalist de televiziune.

Am visat să ajung comentator de sport, dar pe vremea aceea chiar că nu putea fi decât un vis

1. Îți amintești cum a început pasiunea ta pentru sport și mai
exact pentru fotbal?


Nu prea
. :) Începuturile se pierd în negura timpului. M-a fascinat mingea. Apoi jocul. Prima amintire clară e de la 7 ani, când m-am întors în satul natal, m-am dus pe teren și m-am apucat să joc singur fotbal. Eu driblam, eu pasam, eu trăgeam la poartă, eu comentam. Cum se spune în fotbal: eu centram, eu dădeam cu capul. Apoi, comentariul l-am exersat la meciurile de fotbal cu nasturi. Ore de antrenamente, zilnic.


2. De ce ai ales să faci presă sportivă? Nu ți-ai dorit să practici vreun sport?


Bine
înțeles că am visat să devin fotbalist. Îmi placea să fiu portar. Dar nu a venit nimeni la școală de la clubul sportiv să facă vreo selecție. Cei de la fotbal așteptau să te duci tu la ei, nu se mișcau prin școli. Așa că m-am dus o dată la un antrenament al copiilor de vârsta mea. Nu mi-a plăcut, nu aveam nimic în comun cu acei copii. Așa că atunci când profesorul Liviu Gugles a venit la noi la școală să facă o selecție pentru handbal, am dat tot ce-am putut. Mi-a plăcut mult mai mult. A fost prima lecție de viață că "omul sfințește locul". E cazul lui Liviu Gugles, antrenor de handbal din Vaslui.
Ca s
ă faci sport de performanță trebuie să te dedici sută la sută și să ai și ceva talent. Nu îndeplineam nici una din condițiile astea. Aș fi ajuns un handbalist poate de liga a doua de atunci. Nu mă vedeam să duc o viață de sportiv cu deplasări multe, cantonamente etc. Așa că m-am lasat.

Am visat să ajung comentator de sport, dar pe vremea aceea chiar că nu putea fi decât un vis. A venit '89 și am început să muncesc la visul ăsta. Nici după ce am terminat facultatea nu eram hotarât dacă să fac jurnalism sau jurnalism de sport. Când am am realizat că nu mă simt bine în pielea mea la Știri, am trecut la Sport. Și a fost mult mai bine.

Eu am multă răbdare, încerc să ascult pe toată lumea, dar când consider că este depășită o limită, nu văd rostul continuării dialogului”

3. Care crezi că a fost cel mai frumos moment din cariera ta de jurnalist până în prezent?


Participarea la momente unice
și întâlnirea cu oameni deosebiți. Reporter la Gala Hagi, comentator la meciuri mari din Champions League, moderator la seria de emisiuni UEFAntasticii cu calificările superbe ale Stelei și ale Rapidului în cupele europene, emisiunile cu Gică Hagi, Mirel Rădoi, Cornel Dinu și Gheorghe Dinică, Walter Zenga. Nu mă refer aici la emisiunile cu colaboratorii obișnuiți, pentru că acestea se întamplă mai des, dar și ele sunt momente frumoase.

Dacă e să aleg un singur moment... aș alege Cupa Mondială din '98, când am alergat 3 săptămâni prin Paris după subiecte.

4. Au fost momente mai delicate cu invitații pe care a trebuit să le gestionezi prompt. Ne poți povesti o situație?


Sigur ca au fost. Marian Iancu
și Adrian Porumboiu începuseră să se înjure în direct. Am tăiat imediat legatura telefonică. Gigi Becali ne certa că nu știu cum au comentat un meci comentatorii Digi sau, altă dată, cobora foarte mult nivelul limbajului. Am întrerupt din nou legatura. Eu am multă răbdare, încerc să ascult pe toată lumea, dar când consider că este depășită o limită, nu văd rostul continuării dialogului. Mai bine spunem stop și mai vedem altă dată, dacă putem fi civilizați.

În sens opus exemplelor precedente, am avut parte și de momente delicate "fericite": Mircea Lucescu mi-a făcut surpriza de a veni la emisiune fară să știu. A fost cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la un meci celebru, Anglia - România 1-1.

5. Ce invitat din lumea fotbalului mondial ți-ai dori să intervievezi?


Pe idolii mei: Diego Maradona
și Steven Gerrard. Pe Stevie G. am apucat o dată să-l bat pe umăr.

6. Urmează noi competiții transmise de Digi Sport. De ce ar trebui
să urmărim Digi Sport Special?


Pentru c
ă un meci bun nu e complet fară o emisiune bună după.

Etichete: vali moraru


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață

O fostă concurentă la Miss Ecuador, Landy Parraga Goyburo a fost împușcată mortal în restaurantul unde lua masa, după o postare în care anunța unde era. Numele ei fusese legat de un traficant de droguri care fusese ucis în închisoare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

Exclusiv A fost dat afară de la FCSB, s-a antrenat singur, iar acum e campion: ”Oamenii nu știu”. Ce urmează pentru fotbalist

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

A semnat cu Rapid după un transfer de 700.000 de euro, dar nu e sigur că va juca în Giulești sezonul viitor

Echipa din play-off ”decimată” pentru următoarea etapă: ”Abia dacă avem 15-16 jucători”

O actriță celebră din SUA a văzut un român și a izbucnit imediat în râs. Ce a urmat

Chelsea, ofertă ”de pe altă lume” pentru Victor Osimhen. Romelu Lukaku, inclus în afacere

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Simona Halep iubește din nou! Chiar de Paște a venit dovada că în viața sa e un nou bărbat citeşte ştirea pe Prosport.ro

Milionarul Arpad Paszkany, cadou de Paște de peste 100.000 de euro pentru noua iubită: ”A venit iepurașul” FOTO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM „Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

„Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”