Așa arată astăzi Stadionul Faur, arenă aflată în cartierul Pantelimon din București / Foto: Digi Sport

Galerie Foto "Veneau mii de oameni și artiști. Am mers și am văzut ruina". Un fost dinamovist, mâhnit după ce a văzut stadionul din București

articol scris de Andru Nenciu
05.11.2020, 11:21
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

George Bănică, fost mijlocaș la Dinamo și La Louviere, și-a exprimat mâhnirea după ce a văzut fotoreportajul cu Stadionul Faur, prezentat ieri de Digi Sport. 

Galerie Foto

 

George Bănică a început fotbalul la Metalul, apoi a trecut la juniorii lui Dinamo și în marea echipă formată de Mircea Lucescu 

Crescut la Dinamo într-o generație cu Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu sau Florin Tene, George Bănică a început fotbalul, în copilărie, la echipa bucureșteană Metalul, denumită ulterior Faur. Baza s-a transformat azi într-o ruină.

George Bănică, la Dinamo / Foto: arhivă personală

Între 1986 și 1988, George Bănică a jucat la Dinamo, în marea echipă construită de Mircea Lucescu. 

În vârstă de 52 de ani, George Bănică s-a stabilit de 30 de ani în Belgia, dar în acest an, la ultima sa vacanță petrecută în România, a făcut un tur al stadioanelor pe care a jucat în perioada junioratului. Fostul mijlocaș a rămas mâhnit de ce a văzut, iar incursiunea pe harta arenelor din București a conținut și "punctul" Faur. 

George Bănică: "Acolo mergeam zilnic la antrenamente unde era echipament pus la dispoziție care se spăla acolo în fiecare zi pentru toți fotbaliștii"

După ce a văzut starea deplorabilă în care a fost lăsat stadionul și a citit articolul prezentat ieri de Digi Sport, George Bănică a reacționat. 

"Am crescut în zona stadionului Faur. Între 1977 și 1983 am învățat fotbal, disciplină și ce înseamnă respect în cadrul clubului Metalul (n.r. - denumirea inițială a complexului Faur) la acea vreme echipa uzinei 23 August. Acolo mergeam zilnic la antrenamente unde era echipament pus la dispoziție care se spăla acolo în fiecare zi pentru toți fotbaliștii.

După antrenamente, primeam vara biscuiți și mere, iar iarna ceai fierbinte preparat de tanti Cici, o doamnă care era mereu lângă noi.

Aveam cantonamente la munte, totul era gratuit! Era ca și o a doua casă pentru mulți acest club, care avea multe secții de sport: canotaj, box, lupte, motociclism.

Organiza Festivalul Primăverii, unde veneau mii de oameni să petreacă alături de mulți artiști renumiți la acea vreme! Era o sărbătoare a poporului! Acum, eu locuiesc de 30 de ani în altă țară, dar am mers în vară și am văzut ce ruină este acolo! Și eu sunt trist la fel ca și Bogdan Vintilă când văd ce a ajuns locul copilăriei noastre și locul unde s-au format mulți copii, deveniți oameni respectați", a declarat George Bănică, pentru Digi Sport. 

  • Bănică a fost impresariat în carieră de Mircea Petescu, omul care l-a dus pe Gică Popescu la PSV Eindhoven.

Echipa considerată în trecut mândria Pantelimonului a purtat mai multe nume de-a lungul timpului. În 1935, clubul a fost fondat cu numele de Metalul. Ulterior s-a mai numit Titanii, Rogifer, 23 August, Metalochimic, Energia și din nou Metalul. După 1989, numele a fost schimbat în Faur București.

În prezent, buruienile au acoperit aproape toată suprafața stadionului. Aici juca pe vremuri echipa de fotbal a fabricii Faur, cunoscută pe vremuri și sub numele de Metalul București. Echipa Faur a dispărut în 2003, după ce a ajuns în Liga 3, iar autoritățile au lăsat stadionul de izbeliște.

Treptele aflate la intrarea pe stadion sunt acoperite în mare parte de gunoaie, iar într-un colț a fost improvizată o toaletă publică de către oamenii fără adăpost care frecventează zona.

Etichete: dinamo , faur , stadionul faur , george banica , george banica dinamo


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Carlo Ancelotti a spus lucrurilor pe nume, după Bayern Munchen - Real Madrid 2-2

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Nemaiîntâlnit în SuperLigă: 1.000.000 € dacă merge cu FCSB în Champions League! Anunțul lui Gigi Becali

Chelsea e gata să facă transferul verii! Îl vrea pe starul de 117.500.000€

Exclusiv Baiaram e OUT! Țara surpriză în care e trimis la tratament fotbalistul Craiovei

"Pleci de la FCSB?" Ce răspuns a dat Risto Radunovic în presa din Muntenegru

Citeşte şi

Promisiunea lui Zeljko Kopic pentru suporterii lui Dinamo înaintea meciului crucial cu ”U” Cluj

Video Acuzații de blat în SuperLiga! Dinamoviștii au răbufnit: ”Corect meci, nu?”

PEROZElizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

O familie din Mehedinţi a găsit un şarpe în dormitor. Au intervenit jandarmii, iar reptila a fost eliberată în natură