Fosta gimnastă Andreea Răducan / Foto: Facebook Andreea Răducan

Andreea Răducan, mesaj emoționant după suspendarea Simonei Halep: ”În viață poți plăti pentru greșelile altora”

articol scris de Digi Sport
27.10.2022, 17:38
  • BASCHET: Fenerbahce - Monaco, miercuri, 20:45, DGS 3

  • Champions League: Borussia Dortmund - PSG, miercuri, 22:00, DGS 1

Fosta gimnastă Andreea Răducan (39 de ani) a postat un mesaj amplu în care vorbește despre situația Simonei Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj.

  • Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open 2022.

Andreea Răducan, mesaj emoționant despre situația Simonei Halep: ”În viață poți plăti pentru greșelile altora”

Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.

Cariera Andreei Răducan a avut mult de suferit în urma unui caz de dopaj. Gimnastei i-a fost retrasă medalia de aur obținută în 2000 la Jocurile Olimpice de la Sidney.

Galerie Foto

Andreea Răducan a luat o pastilă pentru răceală, Nurofen, care conținea o substanță interzisă, pseuodoefedrină, care nu îi îmbunătățea performanțele.

  • Pseudoefedrina nu se afla pe lista substanțelor interzise pentru Federația Internațională de Gimnastică, dar era inclusă pe lista Comitetului Olimpic Internațional.
  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis că substanța nu a îmbunătățit performanțele româncei, dar nu a schimbat decizia Comitetului Olimpic Internațional.

Andreea Răducan a postat un mesaj de susținere pentru Simona Halep și a amintit cazul ei, susținând că n-a avut nicio vină, dar a fost pedepsită.

"Sunt situații în viață când e mai înțelept să taci. De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situația nefericită în care se află Simona Halep, după testul pozitiv.

Oamenii cred că toate cazurile de doping sunt la fel sau că totul se întâmplă după un tipar. Nimic mai greșit! Fiecare caz își are particularitățile sale și trebuie tratat ca atare.

După 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate.

Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru ego-ul lor. Exact asta am simțit la Sydney, unde membrii din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur și simplu o eroare medicală.

Știu că în zilele noastre sportivul trebuie să răspundă pentru ce se află în organismul său. Și este de înțeles. Dar, în continuare, cred că sportivul are altă menire în această ecuație. Și nu pentru că n-aș fi înțeles nimic după incidentul meu, ci pentru că niciodată nu aș putea pretinde că știu mai multe decât știe un medic sau un biochimist în domeniul medical.

În concluzie, consider că fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit, pe care trebuie să și-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge.

Îmi închei mesajul prin a-i ura Simonei mult curaj și înțelepciune pentru a depăși acest moment extrem de delicat. Îi doresc să găsească soluția cea mai potrivită. Nimeni nu-i va lua titlurile obținute sau talentul imens. M-aș bucura să poată trece cu bine peste acest incident și să-și poată continua cariera. Este și va rămâne o mare sportivă. Capul sus, Simona!", a scris Răducan pe Facebook.

Toleranță zero! Simona Halep nu poate evita o suspendare de cel puțin 12 luni. Anunțul ANAD

Agenția Națională Antidoping (ANAD) a publicat luni un comunicat în care explică în detaliu cazul Simonei Halep. Sunt oferite informații despre substanța Roxadustat și despre criteriile care vor fi luate în calcul pentru stabilirea duratei suspendării jucătoarei din Constanța.

Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante.

Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), perioada de suspendare este de 4 ani.

Simona Halep ar putea să beneficieze de notorietatea ei (dublă câștigătoare de Grand Slam, fost lider mondial WTA) și de experiența în circuitul WTA, pentru a primi pedeapsa minimă, de 12 luni.

Totodată, reputația impecabilă a româncei și atenția crescută acordată modului în care își gestionează pregătirea fizică și administrarea unor medicamente pot reprezenta avantaje pentru cazul Simonei Halep.

Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep

Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:

  • experiența sa;
  • dacă are statut de persoană protejată;
  • dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
  • gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
  • posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.

Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:

  • Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
  • Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?

Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.

Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:

Elemente obiective ale vinovăției:

  • Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
  • Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
  • Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
  • Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
  • Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?

Elemente subiective ale vinovăției:

  • Vârsta și / sau experiența sportivului?
  • Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
  • Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
  • Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?)

Etichete: gimnastica , simona halep , dopaj , andreea raducan , simona halep dopaj , simona halep suspendare


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare corporală, victima lor fiind o tânără din Republica Moldova. Bărbatul de 41 de ani și soția lui de 37 au fost reținuți după ce polițiștii au descoperit în telefonul femeii filmări cu agresiunile sexuale la care a fost supusă tânăra moldoveancă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”

Exclusiv ”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

OUT până în 2025! Lovitura primită de Barcelona și un alt club în același timp

Exclusiv ”Și-a achitat Reghecampf datoria de 300.000 de euro?”. Rotaru a spus câți bani a recuperat

Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul

Citeşte şi

Wild card pentru Simona Halep înainte de Roland Garros

A spus stop! Singura sportivă străină care a felicitat-o pe Simona Halep pentru revenire se retrage din tenis

PEROZElizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Gică Hagi, lovitură de 75.000.000 de euro! Totul a fost semnat și marele vis al „Regelui” devine realitate citeşte ştirea pe Prosport.ro

Șumudică, lovitură de proporții! "Nu merg la Rapid. Altă echipă din România mă vrea, numărul meu este 0726..." citeşte ştirea pe ziare.com

Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă