Cristi Balaj / Foto: Captură Digi Sport

Exclusiv Cristi Balaj, reacție fermă despre situația Simonei Halep: “Legea e foarte clară”

articol scris de Digi Sport
23.10.2022, 11:12
  • SuperLiga: Hermannstadt - Poli Iași, luni, 15:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, luni, 21:00, DGS 1

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.

Cristi Balaj, reacție fermă despre situația Simonei Halep: “Legea e foarte clară”

Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.

Dacă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.

Cristi Balaj (51 de ani), fost președinte al ANAD, a declarat că Simona Halep este răspunzătoare pentru folosirea substanței interzise Roxadustat, chiar dacă a fost vorba despre lipsa de intenție sau despre neglijență.

Totodată, președintele clubului CFR Cluj a subliniat că nu contează pentru apărarea Simonei Halep faptul că substanța interzisă a fost depistată într-o cantitate mică.

  • Cristi Balaj a fost președintele Agenției Naționale Antidoping în perioada ianuarie 2019 – noiembrie 2021.

"Nu comentez acest caz, chiar dacă imaginea pe care o am e diferită față de cum a fost prezentată de unii. Pentru că eu cunosc codul WADA, cunosc legislația, am participat activ în calitate de președinte la modificarea legislativă. Știu cum funcționează o comisie de disciplină, de audiere și de apel.

Nu am informații despre acest caz și orice amănunt poate să schimbe o eventuală decizie. Mi s-a părut cel mai profesionist punct de vedere exprimat al doamnei Andreiașu, de la Agenția Națională Antidoping. E o sportivă foarte mare și sper să fie nevinovată, să demonstreze acest lucru.

Dacă nu cunosc amănunte din dosar, mi se pare neprofesionist să vorbesc. Nu are importanță că substanța se găsește într-o cantitate mică. Legea este foarte clară și spune că orice sportiv este răspunzător de substanța interzisă depistată în organismul său, indiferent că este vinovat sau nu.

Apar aparate noi care testează antidoping, probele pot fi păstrate timp de zece ani. Simona Halep nu poate pierde premii sau trofee", a spus Cristi Balaj, în cadrul emisiunii Digi Sport Matinal.

Reacția ANAD după ce Simona Halep a fost testată pozitiv la o substanță interzisă: "Pedeapsa se poate reduce"

Directorul general al ANAD, Gabriela Andreiașu, a vorbit, pentru Digi Sport, despre situația Simonei Halep și despre modalitățile prin care pedeapsa poate fi redusă.

"Suntem notificați în același timp cu sportiva, dar trebuie să păstrăm informația. Noi doar luăm la cunoștință, nu e vorba de tăinuire. Tot ce ține de informațiile ei, toate sunt gestionate de forurile internaționale. Prevederile sunt clare. Având informația, ea trebuie păstrată în strictă confidențialitate.

E vorba de respectarea unor reguli. Să știți că aceste informații vin prin platforme securizate, la care are acces o singură persoană. Nu, în România nu a mai existat un sportiv care să consume această substanță. Cred că îi e greu emoțional Simonei.

Trebuie să discute cu staff-ul ei să clarifice aceste informații, aceste surse, după care să discute cu avocații și să-și facă apărarea. A fost o perioadă în care se consulta cu noi, acum un an, un an și ceva. Eram întrebați dacă se permite sau nu. Pe lângă sportiv, Simona e un cetățean, un om.

Trebuie să verifice, un sportiv de nivelul de ei nu are voie să facă asemenea greșeli. E greu pentru Simona să spună că nu a știut. Ok, dacă e cineva care recunoaște că i-a prescris asta, atunci se poate schimba situația. Se poate reduce perioada de suspendare dacă e cineva care a instigat-o să consume acea substanță.

Sportivii sunt direct răspunzători de ceea ce e în organismul lor, nu are cum să scape de tot. În ultima vreme nu mai avem această nepăsare cronică, am constantat că din ce în ce mai multe persoane sunt aproape de domeniul nostru. Am introdus în legea noastră ca fiecare Federație să aibă câte un medic.

Au nevoie de susținătoare de efort, pentru că organismul lor depășește ceea ce numim 'sport zilnic'. Până acum, e foarte adevărat, medicii de medicină sportivă nu au fost căutați. Până nu se lovesc de o problemă nu bat la ușa noastră.

Sunt mai multe strategii pe care sportivul le poate aplica. În foarte puține cazuri se elimină suspendarea. Pedeapsa maximă pe care o poate primi este de 4 ani", a spus Gabriela Andreiașu.

Etichete: simona halep , cristi balaj , agentia nationala antidoping , anad , simona halep dopaj , simona halep suspendare


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri

Un american și doi australieni s-au dus în vacanță la surfing în apropiere de oraşul turistic Ensenada, la circa 90 de minute sud de graniţa SUA-Mexic, pe coasta Pacificului. Săptămâna trecută au fost dați dispăruți, iar după căutări au fost găsiți morți într-un puț. Autoritățile americane îi sfătuiesc pe americani să reconsidere călătoriile în Mexic.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

O actriță celebră din SUA a văzut un român și a izbucnit imediat în râs. Ce a urmat

A văzut cum a apărut în public la Miami și a întrebat-o direct: ”Ești bolnavă?”. Răspunsul dat imediat de model

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

S-a terminat! Își face bagajele și pleacă, după doar 6 meciuri jucate la Tottenham

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Foto Cum a fost surprins Ianis Hagi alături de colegii de la Alaves: ”Prințul” n-a jucat deloc în ultimele 5 meciuri

Barcelona pregătește marea lovitură: starul de 85.000.000€ al lui Liverpoool! Cum s-a dat de gol jucătorul

Marius Șumudică a reacționat, după ce Dan Șucu l-a ales pe Mircea Lucescu

Live Video&Score Hermannstadt - Poli Iași 0-1, ACUM, în direct la Digi Sport 1. Moldovenii au dat lovitura

Citeşte şi

Simona Halep și-a dat acordul și a reacționat: mesajul româncei

Simona Halep a spus ”DA”, iar americanii au reacționat: cum au comentat decizia româncei

PEROZA cucerit toate privirile. Soția lui Chris Hemsworth, la cină într-un costum cu pantaloni scurți și pe tocuri

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Dan Șucu îi dă replica lui Șumudică. Vrea un mare antrenor român citeşte ştirea pe ziare.com

Complet interzis pentru șoferii care fac asta pe drumurile din România, pare un gest nevinovat. Amenda este usturătoare citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”