Simona Halep și Patrick Mouratoglou / Foto: Profimedia

Exclusiv Întrebarea pe care o pune fostul șef al ANAD, după verdictul primit de Simona Halep de la TAS

articol scris de Digi Sport
06.03.2024, 19:51
  • La Liga: Real Madrid - Alaves, marți, 22:30, DGS 2

  • Premier League: Tottenham - Manchester City, marți, 22:00, DGS 1

Cristi Balaj (52 de ani), fostul președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a reacționat după ce suspendarea Simonei Halep (32 de ani) de patru ani din partea ITIA a fost redusă la nouă luni de TAS.

După ce suspendarea i-a fost redusă, Simona Halep poate evolua din nou la turneele de tenis. Sportiva din România a primit deja un wild card. 

Întrebarea pe care o pune Cristi Balaj, după ce suspendarea Simonei Halep a fost redusă la TAS

După ce a aflat verdictul în privința Simonei Halep, Cristi Balaj se întreabă cum de niciun om din fostul staff al sportivei nu a fost sancționat.

Universitățile au posibilitatea să verifice suplimentele alimentare, pentru a vedea dacă conțin alte substanțe. Cei de la WADA solicită în repetare rânduri sportivilor la consumul de suplimente alimentare să aibă grijă. Au alte norme de reglementare.

Atenție mare, nu se folosește niciun supliment alimentar decât după ce sportivul se asigură că acesta nu este contaminat. Nu luăm (n.r. la CFR Cluj) decât suplimente de la companii care știm că au un nivel superior de producție și le și verificăm.

După ce s-a achiziționat, verifici dacă e lotul contaminat. Există laboratoare care fac asta. Sunt situații în care s-au făcut analize. E foarte important să lucrezi cu firme sau substanțe în care există un nivel ridicat de profesionalism.

Nu cunosc ca o companie mare de suplimente să le fi avut vreodată contaminate. Când ai analize și ești supus prelevărilor de probe, completezi un formular cu medicamente, suplimente, intervenții chirurgicale. Nu cunosc amănunte, dar sportivul este obligat să noteze ce a ingerat în ultimele 30 de zile.

Medicul poate să asiste staff-ul medical. Și la sportul de echipă... Nu se face diferență. Din păcate, sportivul este principalul responsabil când se găsește o substanță interzisă în corpul său. Există o vinovăție. A fost stabilită lipsa vinovăției semnificative.

E important că s-a redus această sancțiune. Mă interesează cum va arăta motivarea. Mi-aș fi dorit să nu fie nicio sancțiune.

Mi-e greu să cred cum Simona Halep a fost împinsă să ia acest substanțe, cum nimeni din echipa ei nu a fost sancționat, mai ales că deserviciile au fost imense?”, a spus Cristi Balaj, la Fotbal Club. 

Simona Halep, mesaj-fluviu după ce a câștigat procesul de dopaj

Galerie Foto

La câteva ore după ce decizia a fost postată pe site-ul oficial TAS, Halep le-a transmis un mesaj amplu susținătorilor săi, prin intermediul contului de Instagram

"Ziua de azi marchează un moment crucial, întrucât tribunalul și-a anunțat verdictul, confirmând poziția mea și clarificând lucrurile:

  • Cu o decizie unanimă, tribunalul m-a găsit nevinovată de orice neregulă cu privire la acuzațiile legate de pașaportul biologic
  • Tot cu o decizie unanimă s-a concluzionat că nefericitul incident al testului pozitiv la roxadustat a fost cauzat de o contaminare accidentală cu suplimente, ceea ce a dus la reducerea suspendării la 9 luni
  • În plus, tribunalul le-a ordonat celor de la ITIA să mă compenseze cu 20.000 de franci elvețieni (n.r. echivalentul a aproximativ 21.000 de euro)

În mijlocul acestei călătorii dificile, încrederea mea neclintită în adevăr și în principiile justiției au fost făclia mea. În ciuda acuzațiilor descurajante și a unei opoziții formidabile, spiritul meu a rămas viu, ancorat în convingerea mea că sunt o sportivă curată. 

Acest calvar a fost testamentul rezistenței mele, iar triumful adevărului, deși întârziat, este nespus de satisfăcător. Vreau să le mulțumesc din inimă celor care m-au reprezentat legal. Încrederea lor necontenită și dedicarea excepțională au fost cruciale în această perioadă. 

În mod egal le mulțumesc sponsorilor, fanilor loiali, și unor colegi de breaslă. Ei au reprezentat pilonii puterii mele și mi-au oferit sprijin necondiționat.

Încurajările copleșitoare din partea atâtor români m-au întărit în egală măsură și mi-au permis să câștig această cauză cu o concluzie îndreptățită și onorabilă.

Mai departe, vreau să închid acest capitol și să revin în circuit cu forțe proaspete și un spirit revigorat. Cu dragoste și mulțumire, Simona", a fost mesajul transmis. 

Simona Halep cere daune de peste 10 milioane $ de la compania care a produs suplimentul nutritiv contaminat

Campioana noastră a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul nutritiv contaminat, care a dus la suspendarea ei pentru dopaj.

Fostul lider mondial cere daune de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care operează sub numele de Schinoussa Superfoods, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022 cu Roxadustat.

Roxadustat, care se află pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, poate creşte hemoglobina şi producţia de celule roşii din sânge, sporind rezistenţa.

Simona Halep a declarat că a folosit suplimente Schinoussa în timpul US Open 2022 şi că unul dintre ele, Keto MCT, a fost contaminat cu Roxadustat, care nu a fost dezvăluit pe etichetă. TAS i-a dat dreptate româncei.

Etichete: simona halep , tas , cristi balaj , anad


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți

În ultimele zile, forțele ruse au ocupat în jur de 100 de kilometri de teritoriu ucrainean din regiunea Harkov; în estul Ucrainei, Rusiei i-a luat luni de zile ca să obțină aceleași rezultate, relatează BBC. „Nu a fost nicio primă linie de apărare. Rușii au intrat pur și simplu”, a spus un comandant din trupele speciale care au eliberat teritorii vaste în timpul ofensivei surpriză a armatei ucrainene din toamna anului 2022.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Anamaria Prodan, toate detaliile despre nunta cu Gavril. Cine va cânta și unde se va organiza

Exclusiv ”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu

E gata: primul transfer al FCSB-ului! Ce salariu va primi jucătorul

Video Ce nu s-a văzut la TV! Gigi Becali și-a aruncat telefonul în direct și la scurt timp a rămas fără șapca de 450 € | VIRAL

"Coșmar! Nu putea fi mai rău pentru Simona Halep!" Presa din SUA, reacție tranșantă

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Nu mai există dubii: Tottenham i-a decis viitorul lui Radu Drăgușin!

Exclusiv Oțelul, fără doi atacanți în finala Cupei României: ”Avem ruptură musculară”

Video Revoltă înainte de Tottenham - Manchester City, meciul crucial în lupta la titlu

Atletico a luat decizia! Presa din Spania, veste proastă pentru Horațiu Moldovan

Citeşte şi

Ce meserie are asigurată Simona Halep și ce studii are sportiva din Constanța

Simona Halep - McCartney Kessler, LIVE VIDEO, miercuri, în turul 1 la Trophee Clarins

PEROZCe a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"

FILM NOWCameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill

Reacția lui U Cluj despre transferul lui Alex Chipciu la FCSB! Marele vis al căpitanului: ”Cred că are o șansă reală” citeşte ştirea pe Prosport.ro

WTA Roma: cum s-a terminat disputa dintre Danielle Collins și Irina Begu, după ce românca a salvat cinci mingi de meci citeşte ştirea pe ziare.com

Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles

Digi World

Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”