Rafael Nadal a câștigat titlul la Roland Garros / Foto: Profimedia

Șeful Agenției Mondiale Antidoping, declarație fără echivoc despre Rafael Nadal, după ce spaniolul a fost văzut în cârje

articol scris de Digi Sport
09.06.2022, 23:08
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Rafael Nadal, a cărui recentă victorie la Roland Garros a stârnit suspiciuni în rândul unor ciclişti, a fost apărat de directorul general al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Olivier Niggli, care a explicat, la o emisiune a radioteleviziunii elveţiene RTS, că tenismanul spaniol nu s-a dopat.

Șeful Agenției Mondiale Antidoping, declarație fără echivoc despre Rafael Nadal, după ce spaniolul a fost văzut în cârje

Lumea ciclismului este agitată după ce Rafal Nadal a obţinut al 14-lea său titlu la Roland Garros cu ajutorul unor injecţii la piciorul stâng. Totul a plecat de la câteva cuvinte şi emoticoane.

Ca reacţie la un tweet al unui ziarist Eurosport, Laurent Vergne, şi la declaraţii ale lui Nadal pentru Eurosport ("E mai bine să nu ştii", a răspuns spaniolul când a fost întrebat câte injecţii a făcut la Roland Garros), ciclistul Thibaut Pinot a ieşit din pluton pentru a-şi exprima public indignarea. "Eroii de azi...", a scris el ironic.

Potrivit directorului general al AMA/WADA, frontiera este "clară". Olivier Niggli a amintit că lupta împotriva dopajului este încadrată de o listă de produse interzise.

"Dacă un produs este pe listă, înseamnă că are un efect asupra performanţei, că este rău pentru sănătate şi este contrar eticii sportului", a subliniat el, joi, în emisiunea La Matinale de la RTS.

Rafael Nadal, în cârje, la câteva zile după ce a câștigat Roland Garros

Injecţiile cu anestezice nu sunt interzise, a indicat el. "Nu este o omisiune. S-a pus problema. A fost discutată. Nu sunt pe listă, fiindcă noi considerăm că nu îmbunătăţesc performanţa şi nu sunt fundamental rele."

Utilizarea lor de către sportivi este "o altă dezbatere", a spus Niggli. "Este oare o practică medicală bună? Este acceptabil ca un sportiv de elită să facă injecţii înainte de un meci? Este o dezbatere între medici. O dezbatere despre etica medicală", a adăugat el.

Spaniolul a tratat durerile în timpul unei competiţii "fără ca asta să-l pună într-o poziţie care să-l favorizeze", a opinat Niggli. "Rafael Nadal a câştigat 14 titluri la Roland Garros. Dacă a câştigat alte treisprezece fără injecţii, probabil că nu datorită injecţiilor l-a câştigat pe cel de-la 14-lea", a continuat oficialul AMA/WADA.

Rafael Nadal a câștigat Rolanda Garros 2022. E al 14-lea trofeu al său la Openul Franței

Dincolo de "cazul" Nadal, Niggli a explica că lupta împotriva dopajului, ai cărei actori se întâlnesc în acest weekend la Lausanne, a "progresat foarte mult" de la dopajul instituţionalizat de la echipa Festina din anii 1990 şi sistemul Armstrong - US Postal din anii 2000.

El crede că dopaţii nu mai sunt cu un pas înaintea "jandarmilor" luptei antidoping, în special datorită evoluţiei ştiinţei.

"Avem acum acorduri cu industria farmaceutică, ce ne permit să avem acces la molecula unui nou medicament înainte de a fi introdus pe piaţă. Laboratoarele pot astfel pune la punct teste antidoping", a afirmat el.

Acest lucru permite AMA/WADA să fie pregătită, după ce în trecut trebuia să aştepte ca un produs sa fie folosit de un sportiv înainte de a fi detectat.

El a arătat de asemenea ca strategia antidoping nu se mai concentrează doar pe controale, ci se bazează acum şi pe "investigaţii".

"Investigaţiile fac posibilă dezmembrarea reţelei, a anturajului... Pedepsirea sportivului este una. Dar dacă nu atacăm sistemul din spatele lui, nu vom schimba situaţia", a spus Niggli.

Agerpres

Etichete: rafael nadal , roland garros , antidoping , dopaj , olivier niggli


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână

Un român de 36 de ani și-a pierdut un braț în timp ce încerca să fure banii dintr-un bancomat din orașul italian Cattolica, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

Exclusiv A fost dat afară de la FCSB, s-a antrenat singur, iar acum e campion: ”Oamenii nu știu”. Ce urmează pentru fotbalist

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

”A distrus și l-a amenințat”. Anunțul făcut de Florin Manea despre Radu Drăgușin a ajuns în Anglia

Elias Charalambous a numit echipa pentru care ”ar lăsa-o” pe FCSB: ”Atunci aș merge”

Video Exclusiv Suporterii lui Dinamo au mers la jucători la antrenament. Dialogul care a urmat

Dan Petrescu: ”Nu vrem să-l ținem aici!”. CFR așteaptă 7 milioane de euro

Citeşte şi

Nadal nu l-a uitat pe Ion Țiriac după eliminarea de la Madrid Open: ”Următoarele generații se vor bucura, cu siguranță!”

Video Emoție pură! Nadal a fost eliminat de la Madrid și și-a luat rămas-bun: ”O amintire de neuitat”. ”Râuri” de lacrimi în loja sa

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Au speriat-o de moarte: ce a pățit Iga Swiatek după ce a învins-o pe bielorusa Sabalenka, salvând trei mingi de meci VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM „Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

„Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”