Sorana Cîrstea / Foto: @soranacirstea

Sorana Cîrstea, dezvăluiri despre testările antidoping: “La ora 06:00 aud că bate cineva la ușă! Stai cu un stres maxim”

articol scris de Digi Sport
24.10.2022, 22:45
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.

Sorana Cîrstea, dezvăluiri despre testările antidoping: “Stai cu un stres maxim”

Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.

Agenția Națională Antidoping (ANAD) a publicat luni un comunicat în care explică în detaliu cazul Simonei Halep. Sunt oferite informații despre substanța Roxadustat și despre criteriile care vor fi luate în calcul pentru stabilirea duratei suspendării pentru jucătoarea din Constanța.

  • Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante.
  • Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), perioada de suspendare este de 4 ani.

Sorana Cîrstea (32 de ani, locul 38 WTA) a vorbit, într-un interviu, despre problemele întâmpinate în cazul testărilor antidoping.

Galerie Foto

Sorana Cîrstea a dezvăluit că a fost testată chiar și de trei ori într-o singură săptămână și că toate aceste controale sunt foarte stricte și le dau mari bătăi de cap sportivilor.

"Este această aplicație în care tu, în fiecare zi, trebuie să dai o oră în care poți fi testat. Pe noi ne testează în turnee, dar avem acest program care te testează și în afara turneelor. Când vor ei, fără să anunțe. Și tu, în fiecare zi, ai aplicația și spui: «Eu în general am 6-7 dimineața acasă». Pentru că știu că între 6 și 7 sunt acasă dimineața. Trebuie să dai o oră în care ei pot veni să te testeze.

De foarte multe ori dimineața la ora 6 aud că bate la ușă cineva. Îți vin acasă, mi-au venit și săptămâna trecută. Vin constant. Tu practic trebuie să fii disponibil o oră pe zi în care ei să poată veni să te testeze. Oriunde, nu contează că săptămâna viitoare plec în Franța. Eu trebuie să dau adresa de la hotel din Franța și ora la care mă vor găsi.

Am avut și de trei ori într-o săptămână. Dacă ai trei “missed test” (n.r. – dacă sportivul nu este disponibil pentru testarea antidoping), ești suspendat doi ani. Nu e de joacă.

Mi s-a întâmplat să am întârziere la avion, am plecat din România spre Seul și am pierdut conexiunea. Am uitat, pur și simplu am uitat să îmi schimb ora, pusesem la 10-11 seara. Am ajuns la hotel la 1 noaptea și am uitat complet.

Ei au venit, nu m-au găsit. Au stat acolo ora respectivă, pentru că trebuie să stea până se termină ora și mi-au pus un “missed test”. Stai cu un stres maxim. Trebuie să schimbi din aplicație, nu ai scuze. Și nu poți să o dai la întors, sunt foarte stricți", a spus Sorana Cîrstea, în cadrul podcastului "La Fileu".

Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep, după ce a picat testul antidoping

Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:

  • experiența sa;
  • dacă are statut de persoană protejată;
  • dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
  • gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
  • posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.

Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:

  • Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
  • Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?

Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.

Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:

Elemente obiective ale vinovăției:

  • Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
  • Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
  • Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
  • Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
  • Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?

Elemente subiective ale vinovăției:

  • Vârsta și / sau experiența sportivului?
  • Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
  • Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
  • Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).

Etichete: wta , simona halep , sorana cirstea , dopaj , teste antidoping , simona halep dopaj


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut

Un italian din Brescia, care a colecționat toate lozurile necâștigătoare pe care le-a cumpărat de-a lungul vieții, a calculat câți bani a pierdut și vrea astfel să contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra pericolului pe care îl reprezintă dependența față de jocurile de noroc.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Video Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB

”Tatăl meu `a explodat`!” Fiica unui antrenor a spus totul: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Rapid - Universitatea Craiova 0-1, ACUM, Digi Sport 1. Andrei Ivan a deschis scorul în Giulești

Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor

Exclusiv Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu

Exclusiv Florin Bratu a văzut situația de la Dinamo și a reacționat. Care este singura speranță a ”Câinilor”

Citeşte şi

Sorana Cîrstea a uimit pe toată lumea după ce a anunţat obiectivul setat pentru finalul carierei

A spus stop! Singura sportivă străină care a felicitat-o pe Simona Halep pentru revenire se retrage din tenis

PEROZAre 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”

FILM NOWSofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger

Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu” citeşte ştirea pe ziare.com

O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”