Barcelona, un punct și două direcții

18.09.2019, 17:40
Borussia Dortmund v FC Barcelona: Group F - UEFA Champions League

Remiza albă scoasă de la Barcelona la Dortmund poate fi interpretată în două direcții. Nu neapărat diametral opuse, dar sensibil diferite. Dacă ne uităm mai întâi la rezultatul în sine, în contextul unei grupe complicate, ”grupa morții” din acest sezon, punctul obținut de catalani capătă conotații pozitive. Până una alta e un punct scos pe terenul celui mai periculos rival, cu care în mod normal s-ar duce lupta pentru locul unu.

Dacă adăugăm aici și remiza de la Milano, dintre Inter și Slavia, aspectul pozitiv al egalului e și mai pregnant. În fond, din 3 echipe care-și dispută calificarea, două au făcut egal acasă, iar Barcelona în deplasare. Calendarul viitor al grupei, cu meci acasă contra Interului și apoi ”dubla” cu Slavia, conduce spre ideea unei calificări în primăvară suficient de bine conturate încă de pe-acum, în fond obiectivul imediat al grupării catalane.

De aici însă putem să o apucăm în cealaltă direcție. Iar aici drumul nu mai e chiar lin, ba mai degrabă e plin de gropi și denivelări. Dacă obiectivul imediat e calificarea în primăvară dintr-o grupă dificilă, obiectivul suprem, clar, limpede și fără ocolișuri pentru acest sezon e câștigarea trofeului. Iar din acest punct de vedere, ceea ce a arătat marți Barcelona pe ”Signal Iduna” nu oferă prea multe motive de optimism.

Messi, primele 30 de minute oficial în acest sezon

Sigur, unii pot spune că suntem abia la început, că niciun titlu nu se câștigă în septembrie, că acumulările din punct de vedere fizic nu s-au terminat, că acomodarea noilor veniți nu se face atât de ușor și că Messi abia a bifat primele lui 30 de minute oficiale, asta după ce adunase doar vreo 4 antrenamente complete. Și au dreptate. Însă și cei care spun după partida de marți că au avut, privind jocul catalanilor, o ușoară senzație de deja-vu au la rândul lor dreptate.

Barcelona se poate considera nu mulțumită ci supermulțumită cu acest punct, căci dacă nu era Ter Stegen și dacă Reus era un pic mai inspirat nu se știe cum putea supraviețui într-o partidă pe care a încercat s-o controleze, dar rareori a reușit.

Amintirea serii de pe ”Anfield” încă-i chinuie pe fanii Barcelonei, pesemne și pe antrenorul Valverde ori pe unii jucători. Însă trebuie precizat un lucru. Deși a luat 4 goluri în acel meci din mai, Barcelona a arătat mult mai bine atunci decât acum, la Dortmund. Pe ”Anfield” au fost ocazii, se poate vorbi de ghinion, pe ”Signal Iduna” n-a fost niciun șut pe spațiul porții (execuția aceea a lui Suarez ce apare-n statistici e departe de a fi considerat șut pe poartă) unui Roman Burki ce nu cred că-și imagina o asemenea seară liniștită. Cunoscând cu siguranță stilul de joc al Borussiei, acel tsunami îndreptat spre careul advers ori de câte ori mingea este recuperată,

Barcelona pare că a dezvoltat un complex de inferioritate în deplasare

Valverde a încercat să minimizeze pe cât posibil riscurile și a desenat un joc de posesie, bazat pe un ritm mai degrabă scăzut. Parcă prea scăzut totuși, un ritm cu care se pot controla ușor partide de Primera, dar care în Champions League nu știu cât de bine funcționează. Barcelona a dezvoltat un straniu complex de inferioritate la meciurile din deplasare în Champions League, complex început, cred, în acea seară de la Paris din 2017, acel 0-4 de pe ”Parc des Princes” întors miraculos pe ”Camp Nou”, dar mai degrabă accidental. De-atunci, orice meci al Barcelonei în deplasare în această competiție a fost ciudat de greu, indiferent de numele adversarului.

Spun ciudat, pentru că o echipă care-l are pe Messi și care are în jurul argentinianului atâtea piese de mare valoare nu-și poate permite, dacă vrea să ia trofeul, să tremure pe fiecare stadion străin pe care calcă. Ușurința cu care Borussia și-a creat ocazii, în special în partea a doua, ar trebui să fie încă un semnal de alarmă pentru Valverde și staff-ul său, dar la câte semnale de genul ăsta au venit în ultimele sezoane nu știu exact cât mai contează.

Câteva mențiuni suplimentare. Ansu Fati a devenit cel mai tânăr debutant al Barcelonei în Champions League. I-a luat fața lui Messi, dar cam cu atât s-a ales într-un meci în care lipsa lui de experiență s-a văzut din plin. De la Griezmann încă se așteaptă să devină acel fotbalist de 120 de milioane capabil să facă diferența. Deocamdată, campionul mondial francez pare înlocuitorul perfect al lui Coutinho, în sensul că nu face mai mult decât făcea brazilianul. Poate doar că aleargă mai mult și e mai prezent în faza defensivă, lucru de așteptat după atâția ani cu Simeone, doar că nu pentru asta a fost el adus.

Luis Suarez de acum nu seamănă deloc cu cel din 2015

În ceea ce-l privește pe Luis Suarez, încă un meci fără gol în deplasare pentru el, ceea ce ar trebui să devină preocupant. Dacă aveți curiozitatea, veți găsi pe Youtube imagini din campania în care Barcelona a luat Liga Campionilor, în 2015. Veți sesiza imediat diferențele dintre acel Suarez și Suarez de azi, un pic plinuț, incapabil să câștige dueluri fizice, neinspirat în fața porții, de cele mai multe ori cap de linie. În mod normal, Suarez de azi ar trebui să fie back up-ul unui atacant titular, în niciun caz referința ofensivă a echipei. Nu și-a spus ultimul cuvânt, asta e clar, poate că are un plan bine pus la punct de a ajunge la forma optimă în primăvară, dar senzația de azi e că nu poate fi numărul 9 al unei potențiale câștigătoare de Champions League.

Și, în sfârșit, Messi. Cele 30 de minute jucate nu pot fi luate ca reper. De-aici încolo ar cam trebui să înceapă cu adevărat sezonul Barcelonei, odată cu revenirea starului său. Barcelona cu Messi e mereu favorită, Barcelona fără Messi e de multe ori complexată.

Video Borussia Dortmund-Barcelona 0-0

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Câştigătorul celor 5,86 de milioane de euro la Joker şi-a ridicat banii. Cine este, mesajul său, și ce spune despre numerele jucate
Câştigătorul celor 5,86 de milioane de euro la Joker şi-a ridicat banii. Cine este, mesajul său, și ce spune despre numerele jucate

Câştigătorul premiului de categoria I la tragerea Joker din 14 martie s-a prezentat, luni, la...

Descarcă aplicația Digi24

  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Fotbal Club
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Liga Digi Sport
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (12.02.2024)

    MEDIA: Rezumatele Etapei 1 Play-Off/ Play-Out, 14:15, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: CSM Târgu Mureș - Dinamo, 17:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 19:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 21:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

”500 de euro ca să bem o cafea”. La 30 de ani, s-a lăsat de fotbal și câștigă o ”avere”: ”Nicio lună fără 5 cifre în cont”

miguel-guerrero8

Corneliu Vadim Tudor l-a văzut pe Bogdan Stelea și a spus un cuvânt care a rămas în istoria fotbalului românesc

vadim-stelea-digisport

Gică Popescu a spus cine este cel mai mare fotbalist român din toate timpurile

popescu mutu

Simona Halep nu a mai stat pe gânduri și a luat decizia în privința lui Patrick Mouratoglou

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media