Betis, un cântec de gheață și foc

11.04.2014, 12:46
bogdan-socol

Şi anul acesta se va întâmpla! Mai mult ca sigur! Acea senzaţie neplăcută de tristeţe şi de neputinţă, care îi lasă pe suporteri cu lacrimi în ochi şi cu un gust amar în gură! În ultimele două decenii, cel puţin, s-a tot confruntat cu aceste sentimente stranii şi de nedorit! Însă, mereu, a găsit puterea de a se ridica și de a merge mai departe! De a se reface din propria-i cenușă și de a renaște!

Aceasta este povestea recentă a lui Betis, una dintre cele mai iubite, dar și de neînțeles echipe din fotbalul spaniol. În 1998, îl transfera pe Denilson pentru 35 de milioane de euro, transformându-l în cel mai scump fotbalist din lume la acea vreme, ca o excentricitate a președintelui Manuel Ruiz de Lopera, iar doi ani mai târziu retrograda din Primera Division. După numai un sezon, se întorcea în elită, unde avea să se mențină opt stagiuni, timp în care a cucerit și o Cupă a Regelui și a bifat o prezență în Champions League. Au urmat alți doi ani în purgatoriul din Segunda, după care Betis a revenit mai frumoasă și mai puternică, de parcă ar fi mâncat jăratic. Minunea nu a ținut mai mult de trei sezoane, iar acum Betis se pregătește de o nouă retrogradare. Paradoxul este că, de fiecare dată când a părăsit Primera, gruparea andaluză a avut jucători de calitate și un lot net superior echipelor care au terminat deasupra sa. Însă, la anumite cicluri, planetele se aliniază într-un mod atât de potrivnic alb-verzilor încât nimeni și nimic nu îi mai poate smulge din ghearele retrogradării.

Jurnalistul francez Victor Sinet spunea că a pleca înseamnă a muri puțin! Ceva din Betis va mai muri și acum, însă indiferent de cât îi va lua pentru a se întoarce în prima ligă, spiritul său va rămâne intact și mai viu ca niciodată. Și asta datorită minunaților săi suporteri, care își susțin necondiționat idolii, știind, din trecutul zbuciumat, că după furtună, răsare și soarele! Fanii lui Betis chiar spun că și dacă nu ar fi existat fotbalul, ideea de „betico” tot ar fi apărut cumva ... Este suficient să revedeți imaginile de la returul optimilor de finală din Europa League împotriva Sevillei sau reacția suporterilor la apariția pe teren a lui Nono, la meciul imediat următor după ce acesta ratase penalty-ul decisiv în fața rivalilor din Andaluzia, pentru a înțelege din ce își extrage seva existenței gruparea de pe Benito Villamarin. Acum, Betis se mai agață de un singur meci pentru a mai spera la supraviețuire, chiar dacă șansele sunt infime! Iar ultimul cartuș al lui Betis în tentativa de a rămâne în viață în La Liga este tocmai contra celor de la FC Sevilla, duminică, de la ora 13:00, în direct pe Digi Sport 2, în cel mai fierbinte derby al fotbalului spaniol.

Betis se pregătește să moară! Din nou! O va face, însă, cu demnitate și spirit! Și totodată, se pregătește și să reînvie! Din nou! Poate nu imediat, dar în viitorul apropiat! Cu aceleași calități! Suflet și devotament!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:00 Digi Sport Special
  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 1-:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Unirea Slobozia - Corvinul Hunedoara, ora 12:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC BOTOSANI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (12.11.2023)

    FOTBAL: Botoșani - Voluntari, ora 14:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • HANDBAL FEMININ:CSM BUCURESTI-METZ HANDBALL, LIGA CAMPIONILOR (28.04.2024)

    HANDBAL: Metz - CSM BucureȘti, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (11.12.2023)

    FOTBAL: Universitatea Cluj - Dinamo, ora 20:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

sabalenka

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”

ryan-garcia

Foto Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Irina Shayk / Foto: Instagram@irinashayk

Nemaiîntâlnit în SuperLigă: 1.000.000 € dacă merge cu FCSB în Champions League! Anunțul lui Gigi Becali

tricou-chiriches

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media