Cardiff, locul unde Real revine cu plăcere

02.06.2017, 15:45
finala supercupa cardiff 6

Cardiff-ul se pregătește de cel mai important eveniment fotbalistic din istoria sa, finala Champions League. Numai că meciul dintre Real Madrid și Juventus nu este prima finală de anvergură tutelată de UEFA și organizată de capitala Țării Galilor. În urmă cu doar trei ani, „galacticii” au cucerit Supercupa Europei în fața Sevillei, după o partidă disputată pe Cardiff City Stadium. Atunci, s-a considerat că Millennium Stadium este prea mare pentru a găzdui un asemenea meci. Acum, însă, nici cele aproape 75 de mii de locuri par să nu fie suficiente la câte solicitări sunt din partea fanilor italieni și spanioli.

Îmi aduc aminte destul de bine de acea aventură. Am plecat alături de Ionuț Angheluță și operatorul Bogdan Buruiană până la Londra, iar de acolo, am luat un autocar care ne-a transportat la Cardiff în aproximativ trei ore. Capitala Țării Galilor nu are nimic din grandoarea Londrei, ba chiar pare doar un sat cochet. Pretutindeni, la tot pasul, întâlnești plăcuțe bilingve, în engleză și imposibila limbă gaelică. Spun imposibilă pentru că noua ni s-a părut de-a dreptul cumplit să încerci doar să citețti vreun cuvânt încărcat de consoane și din care, cu greu, mai răsuflă, pe ici-colo, câte o vocală. Pus pe șotii, Ionuț chiar a spus că acești galezi vorbesc scrâșnind din dinți și că sunt singurii oameni care se pot întelege cu o drujbă, atât de brutală pare limba lor.

Eram la jumătatea lui august 2014 și am plecat din România în plină caniculă și am ajuns într-un Cardiff în care temperatura nu a depășit 20 de grade. Dar problema cea mai mare a fost că, în timpul unei zile, ploua și ieșea soarele de vreo 20-30 de ori și nu este nicio exagerare. Cel mai pățiți am fost în timpul unei transmisii live de pe gazon cu o zi înaintea meciului. Eram alături de Ionuț la pupitrul rezervat de organizatori și eram în direct în emisiunea Digi Sport Special când, dintr-o dată, soarele a dispărut brusc de pe cer, s-a înnorat instantaneu și a început să plouă torențial. Noi începusem live-ul de numai două minute și mai aveam încă opt minute de vorbit. Am primit destul de repede o umbrelă generoasă din partea unui tip de acolo, dar peste alte două minute, a ieșit iar soarele. Imaginați-vă că i-am dat înapoi omului umbrela, iar peste încă un minut, ploaia revine și mai hotărâtă! Astfel, am primit iarăși umbrela și așa am și terminat transmisia noastră, dar cu ce stres! Însă, în tot răul ăsta, a fost și un bine: cel mai frumos curcubeu pe care l-am văzut vreodată a descris un arc perfect deasupra arenei din Cardiff sau Caerdydd, cum se scrie în limba welsh-ilor.

Meciul a fost dominat destul de clar de Real Madrid, care s-a impus cu 2-0, confirmând momentul excelent după câștigarea La Decima. A fost și ultima partidă în care Xabi Alonso a fost implicat într-un joc al Realului înainte de a pleca la Bayern Munchen, cu toate ca în acel moment nici nu mă gândeam că el ar putea părăsi vreodată Madridul. Xabi nu a jucat, fiind accidentat, și a părut cu gândul departe în momentul în care se afla pe gazon alături de ceilalți fotbaliști ai „albilor” care nu au prins lotul pentru finală.

Am remarcat, insa, un incident in timpul jocului, care nu s-a vazut la televizor din cauza regulilor impuse de UEFA. Un fan a intrat pe teren si l-a imbratisat pe Cristiano Ronaldo, omul meciului, care parea ca nu stie ce se intampla, dupa care suporterul respectiv a fost scos civilizat de pe gazon, fara acel exces de zel specific ”badigarzilor” de pe la noi.

Ultima amintire de la acea Supercupa a Europei este legata de Gareth Bale, care acum are sansa de a deveni doar al cincilea jucator din istorie care cucereste Cupa cu Urechi Mari in orasul sau natal. Din felul în care toţi cei din Cardiff vorbeau despre Gareth, l-am perceput ca pe băiatul de aur al satului plecat la oraş şi ajuns mare, dar care nu şi-a uitat rădăcinile. Taximetriştii erau aşa de însufleţiţi când auzeau că am venit pentru meci încât ne-au arătat unde Bale a făcut liceul Whitchurch şi unde stau părinţii săi, în cea mai scumpă şi mai selectă zonă a capitalei Ţării Galilor. Locuitorii din Cardiff chiar îşi iubesc cu adevărat copilul prodigios şi par să ştie totul despre el, doar este unul de-al lor. Iar asta am remarcat-o la mai bine de o oră după terminarea meciului de pe Cardiff City Stadium.

Gareth a demonstrat că este un adevărat campion tocmai datorită simplităţii sale şi a faptului că nu uită de unde a plecat. Bale era în parcarea arenei, alături de iubita sa şi de părinţii lui. La vreo 20 de metri distanţă, lângă un gard, stătea un bărbat împreună cu băieţelul său, aşteptând. Din când în când îl mai striga pe Gareth, care discuta întruna cu cei din jurul său şi nu părea să-l audă. E drept că nu mai era prea multă lume pe la stadion, autocarele celor de la Real şi Sevilla plecaseră de ceva vreme, iar Bale urma să se urce în maşina familiei sale. Numai că starul Realului nu a vrut să plece fără să nu treacă pe la acel copil care aştepta o fotografie şi un autograf din partea idolului său. Gareth l-a îmbrăţişat pe băieţel, a vorbit preţ de câteva clipe cu el, a făcut câteva poze şi abia apoi a dispărut în noaptea rece, dar atât de familiară pentru el, a Caerdydd-ului. Bale nu a făcut acest gest pentru PR sau ca să dea bine, prin preajmă nu era vreun ziarist avid de un subiect lacrimogen, s-a întâmplat ca eu să observ acest detaliu în timp ce căutam un taxi. Bale a mers la acel băiat din convingerea că poţi face bine cuiva şi cu un zâmbet şi o mângâiere. Într-o lume şi într-un fotbal în care banii pot lua ochii şi minţile oricui, Gareth a ales să rămână om, cu picioarele pe pământ! Şi din acest motiv, Real Madrid a câştigat un mare campion în persoana lui Gareth Bale! Indiferent daca va juca sau nu in aceasta finala de la Cardiff, locul de unde a plecat spre atingerea Everestului fotbalistic, varf pe care l-ar putea recuceri chiar pe iarba verde de acasa!

sursa foto: bogdansocol.ro

Galerie Foto

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media