Concluziile după Clasicul Franței

12.11.2014, 00:19
bogdan-socol

Le Classique de Ligue 1 a demonstrat ca fotbalul francez poate furniza spectacol total la cel mai inalt nivel! Desi nu are istoria si anvergura unor dueluri precum River-Boca, Real-Barcelona sau Celtic-Rangers, confruntarea dintre Paris Saint-Germain si Olympique Marseille si-a atins apogeul din punct de vedere sportiv duminica seara pe Parc des Princes, la 25 de ani de la nasterea concreta a rivalitatii dintre Capitala cosmopolita si Provincia nesupusa.

Marele merit il are Marcelo Bielsa, care si-a pregatit echipa sa o invinga pe PSG, insa atacantii sai au tratat meciul contra campioanei precum unul disputat impotriva lui Lens sau Caen. Din acest motiv, OM a plecat invinsa, la fel cum o facuse si la primul sau test adevarat al sezonului, cu Lyon. Marseille a sustinut un ritm ridicat pe toata durata partidei, a atacat cum poate nu a mai facut-o in acest sezon, iar Bielsa a raspuns raspicat provocarii lansate de Laurent Blanc, care declara ca isi doreste sa vada liderul nerefuzand jocul. Dar cand ratezi cu atata nonsalanta ocazii imense puse pe tava de apararea visatoare a lui PSG, nu poti avea pretentia sa castigi derby-ul Frantei!

Marseille a aratat ca nu a ajuns intamplator pe primul loc in Ligue 1 si, totodata, ca poate fi un rival in lupta pentru titlul pentru Paris pana la finalul sezonului! In ciuda esecului, OM are tot dreptul sa viseze in continuare si sa creada in destinul sau! Asta chiar daca trupa lui Blanc a devenit din nou favorita sa-si apere coroana de campioana dupa victoria cu 2-0 de pe Parc des Princes. Desi este departe de fotbalul afisat in sezonul precedent, gruparea din Capitala transmite o forta aparte: a ajuns la un singur punct de lider, fara a pierde vreun meci in conditiile in care a fost privata si de cateva dintre starurile sale stralucitoare, printre care si golgeterul ultimelor doua stagiuni, Zlatan Ibrahimovic. Nu trebuie neglijata in aceasta cursa pentru titlu nici Olympique Lyon, neinvinsa de la sfarsitul lunii august, aflata la doua puncte de OM si care are toate motivele sa fie optimista datorita dinamicii sale pozitive, dar si a faptului ca isi va recupera curand toti jucatorii accidentati. Spre deosebire de Marseille, OL are si banca de rezerve, ceea ce reprezinta un atu pentru echipa lui Hubert Fournier intr-un maraton precum Ligue 1.

Singura pata neagra a Clasicului Frantei a fost reprezentata de Clement Turpin, cel mai tanar cavaler al fluierului din istoria Ligue 1. Desemnat numarul 1 pe lista arbitrilor FIFA de catre Federatia Franceza de Fotbal, Turpin a condus bine meciul, oferindu-i fluiditate, datorita stilului sau de a lasa jocul liber si de a nu fluiera la fiecare contact. Totul pana in minutul 78, cand l-a eliminat eronat pe Giannelli Imbula pentru un fault de joc, dupa ce mai devreme nu sanctionase nici macar cu fault un cot in gat aplicat lui Aurier. Desi nu a protestat si a iesit imediat de pe teren, Imbula a avut toate motivele de frustrare. In primul rand, avea de luat o revansa in fata clubului unde a activat ca junior, in sezonul 2004-2005, sub numele de ... Indula!, alaturi de Mamadou Sakho si Sebastien Corchia, iar in al doilea rand, arbitrul de 32 de ani a recunoscut dupa meci ca a luat o decizie gresita! Regretele lui Clement Turpin sunt, insa, tardive si nu o incalzesc cu nimic pe OM: cu un om in minus, nu a mai existat pe teren si nu a mai avut nicio sansa de a egala.

Totusi, in tot raul exista si un bine: Imbula are sanse mari sa scape de suspendare ca urmare a probei video si sa joace in urmatoarea etapa contra lui Bordeaux. A fost inca un argument al absentei arbitrilor francezi de la ultima Cupa Mondiala! Daca a putut sa aiba un Clasico, PSG - OM, de cinci stele, fotbalul din Hexagon trebuie sa faca toate eforturile sa revina in prim-plan si la acest capitol!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
O femeie a găsit un bilet la loto vechi. Când s-a dus să-l verifice a aflat că este milionară
O femeie a găsit un bilet la loto vechi. Când s-a dus să-l verifice a aflat că este milionară

O femeie din Portland, SUA, a devenit milionară după ce a găsit un bilet de loterie vechi, rătăcit...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Liga Digi Sport
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:45 Etapa 6 Superliga: Rezumatele Etapei
  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Liga Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • Mutua Madrid Open 2024 - Day 1

    TENIS: Jaqueline Cristian - Barbora Krejcikova, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal club logo

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

    FOTBAL: Dinamo - Voluntari, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Real Sociedad - Real Madrid, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

48

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media