Despre un golgheter în devenire

05.09.2013, 19:05
bogdan-socol

Acest articol îl scriu ca urmare a unei sugestii sosite în timpul emisiunii Fotbal European, la ediţia dedicată campionatului Franţei. Cineva ne ruga să îl prezentăm mai detaliat pe liderul marcatorilor din Ligue 1, Emmanuel Riviere. În condiţiile în care a ieşit în prim-plan într-o echipă care tocmai a plătit peste 60 de milioane de euro pentru Radamel Falcao, atacantul de 23 de ani merită mai multă atenţie. 

Născut în Martinica, Riviere îşi trăieşte acum momentul de vârf al unei cariere începute la Saint-Etienne, unde a şi debutat la profesionişti în 2009. Doi ani mai târziu, Toulouse a plătit 6 milioane de euro pentru transferul său, dar nici pe Stadium Municipal steaua lui Emmanuel nu începuse să strălucească cu adevărat.

A fost nevoie să ajungă pe Coasta de Azur, să simtă din nou sub tălpi nisipul auriu scăldat de apele cu reflexii de turcoaz, la fel ca în Martinica natală, pentru a putea deveni un nume care să inspire teamă printre portarii din Ligue 1. AS Monaco l-a adus la începutul anului pentru 4,5 milioane de euro, dar deja gruparea din Principat şi-a scos investiţia.

Riviere a dat patru goluri în liga secundă şi a contribuit la revenirea monegascilor în elita fotbalului din Hexagon. Vârful de 23 de ani părea să intre iar într-un con de umbră o dată cu sosirea lui El Tigre. Însă tocmai această concurenţă l-a ambiţionat pe Emmanuel, care a înscris deja cinci goluri în patru meciuri, fiind golgeterul Ligue 1, în faţa superstarurilor Falcao, Edinson Cavani şi Zlatan Ibrahimovic. Fără îndoială, nu este performanţa secolului în Franţa, dar Riviere se bucură de fiecare şansă primită din partea antrenorului Claudio Ranieri. În prima etapă, împotriva lui Bordeaux, a jucat doar 17 minute, dar şi-a găsit timp să puncteze. Titular în următorul meci, cu Montpellier, a realizat un hattrick, apoi a prins o oră în remiza albă cu Toulouse. Iar în ultima rundă, a intrat în minutul 72 în derby-ul cu Marseille şi a marcat golul victoriei care a făcut-o lider pe Monaco.

Cu o medie de o reuşită la 37 de minute, Riviere rămâne un tip discret şi spune că nu se supără dacă la următoarea partidă va lua loc iarăşi pe banca de rezerve: "Joc alături de staruri şi învăţ foarte multe". Totuşi, mereu când Ranieri a optat pentru un sistem 4-4-2, Emmanuel Riviere s-a impus drept cel mai bun complement al columbianului Falcao.

Poate că atacantul din Martinica nu va ieşi golgeter în Ligue 1 la finalul sezonului, dar până atunci îşi poate trăi clipa de glorie şi totodată să viseze la o convocare în premieră în naţionala de seniori a Franţei.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste
Un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste

Rapperul disident Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în protestele de...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Liga Digi Sport
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:45 Etapa 6 Superliga: Rezumatele Etapei
  • Vezi tot programul
  • Mutua Madrid Open 2024 - Day 1

    TENIS: Jaqueline Cristian - Barbora Krejcikova, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal club logo

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

    FOTBAL: Dinamo - Voluntari, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Real Sociedad - Real Madrid, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

48

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media