Leonidas, primul idol al Braziliei

21.01.2016, 20:52
Leonidas

Cum pe 24 ianuarie se împlinesc 12 ani de la moartea lui Leonidas, vă propun să ne reamintim de primul star al fotbalului brazilian.

Leonidas da Silva a fost primul mare jucător din istoria garnisită cu staruri de cel mai tare calibru a fotbalului brazilian. Considerat drept unul dintre cei mai importanți fotbalişti din prima jumătate a secolului XX, Leonidas a fost golgeterul Cupei Mondiale din Franța din 1938 şi totodată omul care a deschis apetitul Braziliei pentru fotbalul spectacol, fiind supranumit "Diamantul negru".

Născut pe 6 septembrie 1913 la Rio de Janeiro, Leonidas şi-a început cariera la echipa Sao Cristovao. Primul mare club din CV-ul său a fost Penarol Montevideo din Uruguay, unde a ajuns în 1933 şi pentru care a marcat 28 de goluri în 25 de partide. A revenit în Brazilia după un an, imediat după ce a participat la Mondialul din Italia, la Vasco da Gama, alături de care a cucerit campionatul statului Rio. În 1935, a plecat la Botafogo, pe care a ajutat-o, de asemenea, să triumfe în această competiție cu 42 de goluri în 33 de meciuri.

Debutul său în naţionala Braziliei a avut loc în decembrie 1932, pe când avea numai 19 ani, într-un meci cu naţionala Uruguayului, care cu doi ani în urmă devenise pentru prima dată campioană mondială. Leonidas a fost introdus pe teren când mai erau zece minute din partidă şi celeştii conduceau cu 1-0. Imediat, s-a remarcat cu o dublă de senzație prin care a adus victoria Braziliei. La Cupa Mondială din 1934, Leonidas a marcat unicul gol al Selecao în meciul pierdut cu 1-3 în fața Spaniei lui Ricardo Zamora.

Pentru flexibilitatea sa, suporterii spuneau că este din cauciuc. Astfel, Leonidas este considerat unul dintre primii fotbalişti care au brevetat celebra foarfecă. Prima oară când a folosit această execuție spectaculoasă a fost pe 24 aprilie 1932, când juca la Bonsucesso într-o partidă cu Carioca. Cea mai faimoasă foarfecă a realizat-o, însă, pe 13 noiembrie 1948, într-un succes răsunător al lui Sao Paolo, 8-0 cu Juventus. Execuția a fost imortalizată şi într-o fotografie, considerată cea mai faimoasă a lui Leonidas. El a recurs la foarfecă şi la Cupa Mondială din Franța din 1938, spre deliciul spectatorilor, dar şi spre uluiala arbitrului care a fost atât de şocat încât nu ştia dacă procedeul folosit este şi regulamentar!

În 1936, Leonidas ajungea la cel mai mare club al Braziliei, Flamengo, unde a jucat până în 1941. Transferul său la gruparea rubro-negro a fost considerat şi ca o mişcare importantă împotriva prejudecăților din fotbalul acelor vremuri, Leonidas fiind unul dintre primii jucători de culoare care a îmbrăcat tricoul unei echipe elitiste precum era Flamengo. Aici, Leonidas da Silva a mai câştigat un campionat statal în Rio şi a continuat să facă spectacol.

Se povesteşte că la Buenos Aires în meciul pe care Flamengo l-a jucat cu Independiente, s-a întâmplat ceva cu adevărat incredibil. Când Leonidas a marcat un gol din foarfecă de la marginea careului, primul care s-a repezit să-l felicite, entuziasmat, a fost chiar portarul argentinienilor. Exemplul său a fost urmat apoi de alţi fotbalişti ai lui Independiente, iar spectatorii, uimiţi de truc, au intrat pe teren pentru a-l copleşi pe magicianul brazilian cu îmbrăţişări. Gloria lui Leonidas a crescut după Campionatul Mondial din 1938, care a avut loc în Franţa, în pofida faptului că echipa Braziliei nu a obținut decît medalia de bronz, fiind învinsă în semifinale de Italia cu 1-2, tocmai partida în care antrenorul Adhemar Pimenta a decis să-l odihnească pe Leonidas! În meciul pentru locul al treilea, brazilienii au învins naţionala Suediei cu 4-2, iar Leonidas a fost cel mai prolific marcator al competiției, cu 8 goluri.

În total, Leonidas a marcat 21 de goluri în 19 partide pentru naționala Braziliei, devenind primul fotbalist erou național al Ţării Cafelei. Din 1943 până la sfârşitul carierei, în 1950, Leonidas da Silva a jucat la Sao Paolo pentru care a punctat de 140 de ori în 211 meciuri.

După retragerea din fotbal, Leonidas a fost şi comentator de radio, dar a ştiut şi să-şi exploateze notorietatea şi imaginea. Astfel, el a deținut un magazin de mobilă în Sao Paolo şi a încasat bani frumoşi din reclamele pe care le-a făcut pentru o serie de parfumuri, băuturi, dulciuri şi articole sportive ce îi purtau numele.

Leonidas a încetat din viață pe 24 ianuarie 2004, la 90 de ani, din cauza unei complicații a bolii Alzheimer, de care suferea încă din 1974.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți

După ani de zile în care a trăit și a amenajat rulote, o tânără a făcut o pasiune pentru...

Descarcă aplicația Digi24

  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 16:30 LIVE Fotbal European
  • 18:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • 20:00 LIVE Digi Sport Special
  • 21:00 etapa 10 Superliga: Rapid-FCSB
  • 21:45 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • arsenal

    FOTBAL: Arsenal - Everton, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Chelsea v Liverpool, EFL Carabao Cup Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 25 Feb 2024

    FOTBAL: Liverpool - Wolves, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Erling Haaland of Manchester City celebrates his goal to make it 3-0 during the Premier League match Manchester City vs Wolverhampton Wanderers at Etihad Stadium, Manchester, United Kingdom, 4th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)

    FOTBAL: Manchester City - West Ham, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)

    FOTBAL: Rapid - FCSB, 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Spain: REAL MADRID v FC BARCELONA. LA LIGA 2023/2024. ROUND 32.

    FOTBAL: Barcelona - Rayo Vallecano, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Gestul lui Ronald Gavril față de Anamaria Prodan, după ce a câștigat centura WBC Latino

amp8

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford

Foto Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez

Screenshot 2024-05-17 at 18.33.57

Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic

Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media