Miza pe 1, locul 1 şi locul 11. Cât de corect va juca Viitorul duminică la Chiajna?

13.05.2015, 18:19
viitorul hagi

Explicabil faptul că ne-am concentrat atenţia asupra luptei, mult timp nesperate, la titlu. Stângăciile Stelei şi parcursul aproape fără greşeală al celor de la Târgu Mureş, ne-au adus în situaţia de a trece în plan secund nebunia din partea a doua a clasamentului.

Sunt convins că majoritatea protagoniştilor din acea zonă a ierarhiei resimt tensiunea teribilă şi ar dori ca azi să fie 27 mai, pe seară, iar echipa lor să poată sărbători locul 11. Pentru că acesta este adevăratul obiectiv. Locul 12 e total instabil, în condiţiile în care zvonurile recuperării punctelor de către CFR prind tot mai mult contur. E mult de discutat pe tema felului în care conducerea fostei campioane şi-a păcălit cu sau fără premeditare jucătorii, la fel cum tema corectitudinii, competenţei şi justeţei Tribunalului Arbitrar este din ce în ce mai mult adusă în discuţie. Din păcate...Cert e că celeritatea nu e punctul forte al judecătorilor din Elveţia şi pe cale de consecinţă, cel mai probabil vom aştepta deznodământul unei noi ediţii de campionat, pe scaune la birou cu un deget înfipt în F5, butonul de refresh şi nu pe stadioane. Asta e cel mai trist şi până la urmă să nu uităm că acesta a fost, în ochii multora, motivul principal pentru care vechii conducători trebuiau înlocuiţi. E un deja-vu care demonstrează, dacă mai era nevoie, că mult invocata schimbare e un vis intangibil. Încă o ierarhie decisă la TAS reprezintă din punctul meu de vedere un faliment al managementului şi un motiv ca şi actualii conducători să plece!

Şapte pe loc! Ca la ASE, pe vremuri...

Dar, să facem abstracţie de incompetenţa celor amintiţi şi să încercăm să analizăm împreună ceea ce ar putea face pe teren. Am stabilit că un singur loc - în afară de 1-10, logic :)- 11, garantează salvarea. Şapte echipe se luptă pentru menţinerea în Liga 1. Am luat în calcul şi „extremităţile” acestui grup. Adică, Pandurii care cu 38 de puncte mai are nevoie de o singură victorie ori de trei egaluri, pentru a fi sigură de locul în elită şi la anul. Practic, pentru ca gorjenii să pice ar trebui să piardă ultimele trei jocuri (adică la Botoşani, cu CSMS iaşi acasă şi pe terenul Rapidului), iar restul echipelor implicate în acest duel să aibă un parcurs apropiat de perfecţiune. CFR, cu 27 de puncte păstrează şanse pur teoretice de a termina după actuala configuraţie pe o poziţie de primă ligă şi pentru la anul. Ar trebui să bată tot (la Iaşi, pe Rapid acasă şi la Craiova), şi să aştepte ca şi jocul rezultatelor să le fie favorabil. Calculele pentru un asemenea scenariu ţin de probabilităţi matematice şi par destul de puţin plauzibile. Atâta timp cât însă există o minimă posibilitate, nu am putut exclude Clujul din această discuţie...E drept că vorbim despre echipele situate în prezent pe locurile 10-16 şi că, în mod evident şi locul 10 e salvator, dar de dragul comparaţiei putem afirma, având în vedere că nici măcar Pandurii nu poate fi sigură de această poziţie, că avem de-a face cu o concurenţă cum era în anii '80-'90 la cele mai căutate facultăţi din România.

3x3 e tot ceea îşi doresc Concordia, Gaz, Rapid, Braşov sau U Cluj

Rămânem aşadar cu cinci echipe. În ordinea locului actual din clasament se înşiră pe o marjă de patru puncte Concordia, Gaz Metan, Rapid, Braşov şi U Cluj. Ar fi simplu să spunem că oricare dintre ele va câştiga toate partidele rămase până la final s-ar putea considera în mare măsură salvată. Rapidul şi U Cluj nu au programate dispute cu vreuna dintre celelelalte patru contracandidate şi ar putea profita, în mod teoretic , întrucât oricare dintre celelelalte trei au meciuri directe una împotriva celeilalte, astfel că e imposibil ca Braşovul, Clujul şi Gazul să facă toate 9 puncte în ultimele trei runde. Dar să le luăm pe rând:

Concordia
 etapa 32 Viitorul  acasă

 etapa 33 Gaz Metan deplasare

 etapa 34 Petrolul acasă

Face parte din grupul de cinci (alături de Rapid, Braşov şi U Cluj) care are de jucat două meciuri acasă şi unul singur în deplasare. Ar putea fi un avantaj, mai ales că vorbim de un teren sintetic (singurul din România). E drept că nu e valabilă teoria aceasta şi la jocul cu Viitorul, formaţie ce îşi dispută meciurile considerate acasă pe acelaşi stadion. În afara Gazului, cu care e meci direct, celelalte două jocuri sunt cu echipe fără griji enorme şi pe cale de consecinţă fără o miză teribilă. Petrolul în insolvenţă şi în plin proces de schimbare, Viitorul doar teoretic şi matematic implicată în lupta pentru un loc de cupă europeană

Gaz
etapa 32 Dinamo deplasare

etapa 33 Concordia acasă

etapa 34 Braşov deplasare

Pe lângă faptul că este singura dintre cele cinci implicate în lupta pentru supravieţuire care are două deplasări, Gaz dispută ultimele runde cu săbiile pe masă. Asta cu condiţia ca Braşovul să mai spere până la ora meciului din ultima etapă. Oricum, în mod teoretic, nici primul joc din această serie nu este simplu. Va fi prima apariţie a lui Rednic în noul mandat în faţa propriilor fani (asta după ce, în mod surprinzător Comisia de Disciplină a decis să nu ia alte măsuri decât amendă pentru incidentele de la Dinamo-Steaua).

Rapid
etapa 32 CSU Craiova acasă

etapa 33 CFR Cluj deplasare

etapa 34 Pandurii acasă

La ora la care „vorbim”, giuleştenii au meciuri cu echipe care, după cum am spus, luptă teoretic pentru salvare. Numai că este foarte posibil ca până la ora meciurilor directe cu CFR şi mai ales Pandurii, ecuaţia să se simplifice, în sensul că vişiniii din Cluj să nu mai aibă şanse matematice la salvare din punct de vedere sportiv, iar gorjenii să-şi fi rezolvat deja problema. Până atunci cel mai important meci este cel de duminică împotriva Craiovei. Dincolo de faptul că vin după o serie de şase meciuri fără victorie, oltenii au derby-ul lor de orgoliu cu rapidiştii. „V-am mai retrogradat o dată, v-am mai luat și un titlu...”, e ameninţarea oltenilor care circulă deja în folclorul microbiştilor.

Braşov
etapa 32 Steaua acasă

etapa 33 Viitorul deplasare

etapa 34 Gaz Metan acasă

Braşovenii ar da orice ca meciul din ultima etapă cu Gaz să fie decisiv pentru menţinerea în Ligă. Asta ar însemna că vor fi obţinut puncte cu Steaua şi Viitorul. Programul este oricum printre cele mai grele dintre toate echipele implicate în acest război. În plus, echipa a cam fost lăsată de izbelişte de un patron  pentru care fotbalul pare a fi ultima dintre griji.

U Cluj
etapa 32 Astra acasă

etapa 33 Oţelul deplasare

etapa 34 Ceahlăul acasă

Teoretic, U are cel mai uşor program. Cu două formaţii virtual retrogradate şi având primul joc cu Astra lui Şumudică, 99 la sută cu obiectivul îndeplinit şi cumva cu gândul la şocul cu ASA din penultima etapă. Problemele financiare, oricum existente, dar accentuate de fuga intempestivă a patronului Florian Walter ar putea să îşi pună amprenta pe acest final de sezon.

Atenţie la echipele din zona neutră

Pentru a încerca să surprindem întreg tabloul acestui război pe viaţă şi pe moarte, trebuie să vorbim şi de grupul echipelor neimplicate direct, dar care funcţie de felul cum vor evolua pot influenţa stabilirea ierarhiei şi soarta unui club sau altul. Ideal ar fi ca Astra, Oţelul, Ceahlăul, Viitorul, CSU Craiova, Dinamo şi Petrolul (am enumerat într-o ordine aleatorie cele şapte echipe fără un obiectiv atât de presant pe acest final) să evolueze cu aceeaşi intensitate. Să nu facă jocurile nimănui, pe româneşte.

Interesant este că Viitorul este singura formaţie care va evolua cu două dintre echipele implicate: Concordia şi FC Braşov.

Convins că Hagi nu face blaturi şi deci nici Viitorul trafic cu puncte

Deja se discută pe seama faptul că, din curtoazie, Hagi nu va „evolua cu răutate” (termen consacrat în fotbalul nostru în ediţiile trecute, tot înaintea unui meci al Viitorului de către Gigi Becali) împotriva Concordiei, club care a găzduit Viitorul pe propria arenă. Fac parte din categoria celor care cred necondiţionat în...Rege. Naivitate, adulaţie, slăbiciune. Spuneţi-i cum vreţi. Nu ştiu să-mi reneg idolii şi, în plus, am argumentul că în etapa 29 s-a verificat ceea ce susţin cu tărie: „Hagi nu face blaturi!”. Atunci, se discuta intens pe seama unei „mari” descoperiri a cine ştie cărui teoretician al conspiraţiilor. Şi anume că echipa care pierde contra Stelei „îşi ia punctele înapoi” de la Viitorul, următoarea adversară conform ţintarului stabilit. U Cluj, învinsă de roş-albaştrii cu 3-0, a venit la Chiajna să îşi refacă pasivul.

Amici, cunoscuţi, prieteni m-au asaltat cu scenariul prezentat mai sus. În minutul 67, Mengolo a făcut 1-0 pentru Cluj. În cele două minute câte au trecut până ca Tănase să egaleze, am fost asaltat  de sms-uri, mesaje pe facebook şi orice cale de comunicare specifică anului 2015...Sunt sută la sută convins că Hagi nu se poate gândi cu premeditare la al cincilea meci fără victorie şi sunt aproape sigur că nu va pierde duminică.

Mai departe, la fel ca şi dumneavoastră, probabil, mă conectez la thrillerul finalului de sezon. Cu un ochi la locul 1, cu celălalt la locul 11, conştient fiind că locul 12 ar putea fi marele blestem pentru o echipă care miercuri 27 mai să se bucure că a scăpat, iar o zi, două, trei sau o săptămână mai târziu TAS-ul să spună că, de fapt, a retrogradat. Rapidiştii au experimentat acum două sezoane senzaţia, după un baraj cu Concordia, şters din analele fotbalului românesc de o decizie arbitrară venită tot din Elveţia, de la TAS.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară

O familie din Canada a primit un cadavru greșit, după ce un membru al familiei a murit în Cuba...

Descarcă aplicația Digi24

  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Digi Sport Special
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Liga Digi Sport
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

profimedia-0783976186

Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”

Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018

”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent

ali-hebaiti18

Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer

Screenshot (478)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media