Cristoph Daum şi fiii ploii

17.07.2016, 17:55
cfr astra finala superc

Oare cu ce s-o fi ales Cristoph Daum după primul meci vizionat în calitate de selecţioner al României? Probabil că întrebările sunt mai multe decât răspunsurile. Astra – CFR Cluj mi-a adus aminte de un Rapid – Steaua, jucat în Giuleşti şi continuat pentru că în tribune era preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, deşi era clar că meciul ar fi trebuit întrerupt de vreo două ori, din cauza suporterilor celor două echipe. Aşa a fost şi aseară. Meciul „trebuia” să se joace. Deşi era clar că mingea nu sărea, că orice urmă de tactică şi tehnică era înecată de apa care băltea pe unul dintre cele mai moderne stadioane ale României.

Astra şi CFR nu i-au putut oferi nimic selecţionerului, în afara celor câteva curse ale lui Alexandru Păun. Nici măcar golul lui William De Amorim, român cu acte în regulă de mai puţin de două luni, nu poate fi luat în considerare. Cerut insistent la naţională, De Amorim trebuie să revină la forma arătată acum un an, pentru că prestaţiile din 2016 au fost departe de ceea ce se vrea de la un jucător al primei reprezentative. Am văzut un fotbal sterp, de început de sezon, care şi-a găsit scuza perfectă în ploaia care a inundat terenul în repriza a doua.

Astra arată rău, cu zece zile înaintea primului meci cu FC Copenhaga. Nu discutăm de campionat, pentru că, în Liga 1, un start prost poate fi recuperat până la intrarea în play-off. Preliminariile Ligii Campionilor sunt cele care contează cel mai mult în acest moment, iar FC Copenhaga nu e un adversar uşor. Nordicii sunt bine făcuţi şi ştiu mai mult fotbal decât credem noi, iar giurgiuvenii, fără Alibec, n-au nici forţă, nici imaginaţie. Mergând pe linia Budescu – Alibec, Astra a stat pe Cluj Arena, în sclipirile unui alt „pufos”, Filipe Teixeira. La 35 de ani, portughezul are tot ce îi trebuie pentru Liga 1, dar pentru competiţiile europene nu e suficient. Mai ales în lipsa unui coechipier pe care să-l poată pune în valoare. Boudjemaa nu poate juca vârf, după cum şi Daniel Florea, fotbalist de calitate, are nevoie de continuitate. În absenţa lui Alibec şi Daniel Niculae, Florea poate fi o soluţie, dar trebuie să joace mai mult de 30 de minute pe meci. În ciuda declaraţiilor optimiste ale lui Şumudică, Astra mi se pare a fi ieşit pe minus, după plecările din această vară. Vangjeli şi Fabricio, fotbalist cu CV şi autorul singurei ocazii de pe Cluj Arena, mai au de tras până să-i poată substitui pe Queiros şi Găman, astfel că însăşi Astra are mult de tras pentru a-şi asigura prezenţa în Europa după dubla cu FC Copenhaga.

De cealaltă parte, CFR rămâne o echipă bine organizată, care joacă un fotbal bun, indiferent de situaţia financiară. A dovedit-o cu Toni Conceicao pe bancă, o face şi cu Miriuţă. Cel puţin, aseară a făcut-o. Ardelenii au condus jocul, s-au organizat bine, dar au pierdut dintr-o greşeală incredibilă. Aş compara eroarea lui Larie cu cea a lui Ciucă din meciul Iaşiului cu Hajduk Split, deşi jucătorul moldovenilor a fost completat de Grahovac. E nepermis să faci o astfel de greşeală, cu doar trei minute înainte de finalul meciului, mai ales că întotdeauna există soluţia trimiterii mingii departe de poartă. Fără greşeala lui Larie am fi spus că mai bine se trecea direct la loviturile de departajare, atât de modest a fost jocul de pe Cluj Arena. Aceasta ar fi fost continuarea logică a unei partide care n-a putut fi amânată pentru că „trebuia” să se joace în ziua şi la ora stabilite iniţial. În ciuda codului portocaliu de precipitaţii.
Marele perdant a fost Cristoph Daum, omul pentru care s-a jucat aceasta partidă, dar care n-a putut vedea nimic din ceea ce l-ar fi putut interesa. Ba, mai mult, probabil că se gândeşte cu groază că, pe 4 septembrie, primul său meci ca selecţioner al României s-ar putea juca pe un teren distrus. Cluj Arena, locul unde domnesc apa, noroiul sau gheaţa, în funcţie de anotimp.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Stefanescu
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media