Frământările Romei

05.06.2013, 15:47
Dan Stefanescu-1

 Aveau dreptate italienii când spuneau că mulţi urmăresc "Derby della Capitale", însă puţini sunt cei care înţeleg pasiunea ce înconjoară un Roma - Lazio. Cel mai aprins, cel mai fierbinte şi cel mai colorat dintre numeroasele derby-uri ale Italiei.

Trebuie să fii la Roma în zilele premergatoare partidei pentru a realiza exact proporţiile unei astfel de întâlniri. Pentru că, din ziare sau din faţa televizorului nu se simte tensiunea din oraş, nu se simte nerabdarea celor care merg spre un stadion care e aproape plin cu două ore înainte de meci.

Numai din tribune îi poţi înţelege pe cei care plâng de nervi după victoria rivalilor sau de fericire după un succes al favoriţilor. Doar pe Olimpico te trec fiori când vezi copii plângând în hohote şi pe Totti plecând la vestiare cu lacrimi in ochi. Şi tot numai pe Olimpico, la o astfel de partidă, poţi vedea un jurnalist, fan înflăcărat al lui Lazio, încăierându-se cu un suporter de-ai Romei.

N-a făcut excepţie nici derby-ul din finala Cupei Italiei. N-am să insist pe meci, câştigat clar şi meritat de Lazio. A fost o victorie care a îndulcit amarul unui sezon la startul căruia echipa lui Ştefan Radu visa la Liga Campionilor, însă la finalul căruia bianco-celeştii au ocupat doar locul 7. Iar în cazul Romei, sfârşitul unei stagiuni de coşmar, cu echipa lui Lobonţ din nou în afara cupelor europene.

Probabil, nici campionatul următor nu se va desfăşura altfel. Pentru ca Lazio, deşi a câştigat un trofeu, nu anunţă o campanie de transferuri care s-o transforme dintr-o echipa de Europa League, într-una de Champions League. În ciuda asemănărilor cu primul sezon al lui Ericksson şi în ciuda pregătirii foarte bune, Vladimir Petkovic nu poate face minuni cu un lot în care nu excelează prea mulţi.

În Serie A, pregătirea fizică şi forţa grupului contează foarte mult, însă titlul şi prezenţa în Champions League sunt aduse, de cele mai multe ori, de valoarea individuală a jucătorilor. Iar aici, Lazio stă destul de rău. Nici măcar Hernanes sau Klose nu ies din tiparul fotbalistului lazial, deşi au marcat împreună 26 de goluri în sezonul recent încheiat. Până şi ei se subordonează planului tactic ce prevede un efort continuu, timp de 90 de minute.

În ceea ce o priveşte pe Roma, lucrurile sunt şi mai complicate. Noua conducere nu a găsit, deocamdată, soluţia salvatoare. La patru luni distanţă de la demiterea lui Zeman, giallorossii se află în acelaşi punct. Fără antrenor, în aceeaşi situaţie ca Genoa, Cagliari şi Chievo. Refuzaţi de Mazzari şi amăgiţi de Allegri, conducătorii Romei s-au orientat spre Franţa. Din nou, Laurent Blanc, cel care a refuzat să vină pe Olimpico după demiterea lui Zeman, şi, mai nou, Rudi Garcia, campion cu Lille, în 2011. Li se adaugă Vincent Candela, văzut drept omul perfect pentru a-i ajuta pe Garcia sau Blanc să se adapteze rigorilor fotbalului italian. Totul este însă doar la stadiul de plan şi timpul nu are răbdare cu şefii Romei.

Se anunţă o vară plină de frământări în capitala Italiei, oraş care trăieşte pentru fotbal şi care ar fi meritat mai multe trofee decât au adunat Lazio si Roma în cei 103 ani de când se joacă fotbal lângă Colosseum.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Stefanescu
Digi24
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”

O familie din SUA a avut parte de un șoc după ce fiica lor s-a plâns săptămâni la rând că aude...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:30 LIVE Premier League: West Ham-Liverpool
  • 15:15 LIVE Fotbal European
  • 15:30 LIVE Premier League: West Ham-Liverpool
  • 16:30 LIVE Fotbal European
  • 17:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 Etapa 7 Superliga: FCU 1948 Craiova-Universitatea Cluj
  • 18:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 18:30 Etapa 7 Superliga: FCU 1948 Craiova-Universitatea Cluj
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

adrian mutu

Foto Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern

timi

A doua cea mai bogată soție de fotbalist nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume despre viața privată: ”Acesta e prețul”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media