Screenshot 2024-05-26 at 16.27.13
3.000.000 $ după accidentul ”horror” din Marele Premiu de F1 de la Monaco
PEREZ Sergio (mex), Red Bull Racing RB20, crash, accident, marshall, commissaire de piste, marshal, marshalls, marshals
Sergio Perez, prima reacție după accidentul horror de la Monaco: ”Complet inutil”
George Becali to Sell FCSB Soccer Team, Bucharest, Romania - 24 Apr 2023
Exclusiv Gigi Becali le-a pronunțat numele! Doar doi jucători mai pot ajunge la FCSB vara aceasta
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Cine este Vlad Petrescu, inginerul român de la Mercedes care îl ajută pe Lewis Hamilton să scrie istorie în Formula 1

articol scris de Octavian Vasilescu
17.04.2021, 07:58

Mercedes AMG a câștigat ultimele șapte campionate mondiale din Formula 1, atât la piloți, cât și la constructori, iar la succesul din ultimii ani a contribuit și Vlad Petrescu (26 de ani), unul dintre inginerii români din compania germană.

WhatsApp Image 2021-04-16 at 00.22.30
Vlad Petrescu și Lewis Hamilton / Foto Arhiva Vlad Petrescu
 • MEDIA: Fotbal Club, joi, 19:30, DGS 1

 • MEDIA: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Vlad Petrescu a învățat la Colegiul Național George Coșbuc din București, iar ulterior a plecat în Olanda pentru a studia ingineria aero-spațială. Ulterior, Vlad a studiat și la University College London, unde i s-a ivit șansa de a aplica pentru un post de inginer la Mercedes. Românul a trecut interviul cu brio și în curând va împlini doi ani de când lucrează pentru echipa de Formula 1 Mercedes-AMG, care în ultimii șapte ani a dominat categoric "Marele Circ".

Cine este Vlad Petrescu, inginerul român care îl ajută pe Lewis Hamilton să scrie istorie în Formula 1

Digi Sport a stat de vorbă cu Vlad Petrescu, care a explicat cum arată viața în interiorul echipei Mercedes, cât de dificil este să reziști în Formula 1 și de ce Max Verstappen ar fi pilotul ideal să-l înlocuiască pe Lewis Hamilton.

Digi Sport: Vlad, poți să ne povestești cum a început aventura ta în cadrul echipei Mercedes din Formula 1?
Vlad Petrescu: Sunt fan Formula 1 din 2016. Am început cu Red Bull, mi-a plăcut foarte mult de Max Verstappen. Aveam 21 de ani când am fost la prima mea cursă, în Malaezia, iar el avea 19 ani. Am simțit o legătură, pentru că era apropiat de vârsta mea și era deja destul de impunător pe circuit. Mi-a plăcut mult de el. Ulterior am început să urmăresc mai de aproape Mercedes, iar acum doi ani am întâlnit un fost student de la UCL (n.r University College London), unde am învățat în Anglia, care m-a întrebat dacă vreau să vin la un interviu la Mercedes. Am fost la interviu și a mers bine, mi-au oferit un job două săptămâni mai târziu. După ce am terminat masterul la UCL am început să lucrez pentru Mercedes.

Digi Sport: Care este rolul tău în cadrul echipei Mercedes?
Vlad Petrescu:
Acum sunt în departamentul de product engineering, deci sunt un inginer care face partea de concept a unor anumite subsisteme de pe motor. Mercedes Formula 1 este împărțită în două mari companii: compania de șasiu, care este undeva în Brackley, și compania care se ocupă de partea de motor. La rândul ei, partea de motor are mai mulți clienți, nu doar Mercedes. Noi facem motorul și pentru Aston Martin, Williams și McLaren. Deci avem patru clienți, asta înseamnă opt motoare pentru toți șoferii, plus motoarele de rezervă, deci în total sunt 16 motoare care trebuie să fie gata la fiecare cursă din Formula 1.


În echipa de product engineering eu răspund de anumite subsisteme și practic fac piesele pentru aceste motoare. Sunt un inginer proiectant care se uită la cum funcționează motorul din trecut și încearcă să-l îmbunătățească, iar atunci când crapă ceva pe circuit trebuie să văd cum să-l fac mai robust.

Galerie Foto

Vlad Petrescu, inginerul român de la Mercedes: "Culeg informațiile după cursă și mă gândesc ce putem să îmbunătățim pe viitor"

Când am început, acum aproape doi ani, primul meu subsistem a fost partea de evacuare. Apoi am trecut la partea de admisie, iar apoi am făcut partea de hidraulică, pentru că hidraulica se combină foarte bine cu partea de admisie și cu partea de evacuare. Recent am fost mutat în echipa care se ocupă de pistoane, rulmenți, partea internă a motorului. Toată performanța pleacă dintr-un subsistem care necesită un detaliu foarte, foarte fin. La partea de evacuare nu erau foarte multe detalii față de pistoane.

Când am intrat în echipă, aveam în gând că aproape toată lumea călătorește în jurul lumii, la curse. Acum, din partea companiei noastre care se ocupă de motor, avem un singur inginer care se duce pentru fiecare pilot. În rest, totul se desfășoară dintr-o cameră specială, unde avem o grămadă de ecrane, unde ne uităm la tot felul de date care vin în timp real. Putem să luăm decizii critice foarte rapid.

Chiar dacă nu sunt implicat acolo, rolul meu este să culeg toate informațiile după cursă și să mă gândesc la viitor, cum putem să îmbunătățim, cum putem să mai câștigăm 10 milisecunde pe tură. Cam aici intervine rolul meu, eu nu iau acele decizii critice pe moment. Aceia sunt niște ingineri operatori, care știu în ce parametri trebuie să ruleze motorul.

VIDEO Rezumatul cursei din Bahrain, prima din sezonul 2021 din Formula 1

Digi Sport: Câți angajați se află în echipa Mercedes F1?
Vlad Petrescu: Pe partea de șasiu sunt angajați 1000 de oameni. Șasiul include și sistemul de frânare, sistemul de direcție, radiatoarele, tot în afara de motor. Separat suntem încă 1000 de oameni pe partea de motor. Mașina de Formula 1 este o creatură destul de complexă. Nu este doar un motor cu combustie internă. Avem și partea de hybrid, ceea ce conține bateriile, două motoare electrice și partea de electronică.

Avem un departament de integrare, care se asigură că fiecare motor se integrează în cerințele clienților. Un clinet poate spune că <<ieșirea de la pompă vreau să fie conectată în felul ăsta la partea de șasiu, deținută de McLaren>>, dar Mercedes o să zică că vrea altfel. La partea asta sunt mici diferențe, dar regulile nu permit ca noi să preferăm Mercedes ca și client și să le punem 10 CP în plus și la McLaren să limităm puterea. Nu există așa ceva, toate motoarele trebuie să aibă aceleași specificații.

Digi Sport: Cât de mare este presiunea într-o echipă din Formula 1?
Vlad Petrescu: Este o presiune destul de mare. Acum un an de zile nu aveam o presiune atât de mare din punct de vedere al banilor. Erau bani, doar că nu erau reglementări din punct de vedere al orelor de simulare, al orelor de tunel de aerodinamică, al orelor de dinamometru. Noi, la partea de motor, avem nevoie de multe teste pe dyno. Iar din acest an avem limitări la cât de mult timp putem să ținem motorul pe acest dyno, deci nu putem să-l testăm la infinit. Asta deși avem resursele necesare, am destui oameni care pot face asta, avem foarte multe echipamente.

Ca să fie mai corect față de celelalte echipe nu avem voie să testăm mai mult de un anumit număr de ore. Ceea ce pune foarte multă presiune pe noi. Eram obișnuiți să testăm foarte rapid, să avem cicluri rapide între o idee, un design nou și testarea piesei. Nu avem voie să mergem la o cursă de câteva sute de kilometri cu o componentă care are doar 10 km în teste. Trebuie să știm că poate rezista la un anumit număr de kilometri.

Galerie Foto

Lewis Hamilton ar putea pleca din Formula 1 după titlul #8

Digi Sport: Hamilton și Bottas au declarat că Mercedes nu mai are cea mai rapidă mașină din Formula 1. Red Bull ți-a lăsat impresia că a devenit principala forță din F1?
Vlad Petrescu: E greu de spus dacă Red Bull a devenit principala forță în Formula 1. Sunt o echipă destul de puternică, clar au adus niște îmbunătățiri majore anul acesta. Motorul nostru este destul de competitiv, avem îmbunătățiri care pot aduce și mai multă performanță. Vom vedea cum se va desfășura partea de aerodinamică, pentru că au fost niște limitări pe partea de aerodinamică în acest sezon și am avut de suferit, iar Red Bull nu a avut de suferit. Vom vedea cum se vor desfășura următoarele curse.

Digi Sport: Te aștepți ca Hamilton să plece de la Mercedes după acest sezon?
Vlad Petrescu: Sincer, aș fi surprins dacă Toto Wolf știe în momentul de față dacă Lewis Hamilton continuă sau nu. A semnat doar pe un an, iar eu cred că dacă va lua și al 8-lea titlu se va orienta spre altceva. Îi pasă foarte mult de natură, de mediu, n-aș fi surprins dacă ar decide să investească în alte domenii de genul acesta.

Digi Sport: Cum gestionați această rivalitate dintre Hamilton și Bottas?
Vlad Petrescu: Se vede foarte clar că Bottas își dorește foarte mult și nu este mulțumit cu locul 2. El nu este acolo doar ca să-și ia salariul și să fie locul 2 pe scenă. Cred că își dorește cel mai mult locul 1, se vede că poate, știe că mașina îl poate ajuta, se antrenează foarte mult pe partea fizică, dar totul ține de psihic. Nu trebuie să-ți pierzi din motivație dacă ești ținut două secunde în spatele lui Lewis la pit stop. Hamilton reușește mai mereu ajungă pe primul loc atunci când pleacă din spatele lui Bottas.

Galerie Foto

Vlad Petrescu, inginerul român de la Mercedes: "Max Verstappen ar fi un pilot potrivit pentru noi"

Digi Sport: Crezi că Max Verstappen ar putea să facă pasul spre Mercedes?
Vlad Petrescu: Îl așteptăm cu brațele deschise (râde). Sunt sigur că dacă Hamilton va considera să plece la finalul anului, Toto a pregătit deja terenul de câțiva ani. Sunt sigur că Max va lua în considerare să lucreze cu Mercedes, chiar și-a exprimat dorința la un moment dat. Din punctul meu de vedere va fi un pilot foarte, foarte bun pentru noi.

Ce am observat la el este că se adaptează foarte repede la diferite mașini. Se vede foarte clar că Albon sau Checo (n.r Sergio Perez), care are foarte multă experiență, s-au adaptat foarte greu la mașina Red Bull. Max se poate adapta foarte rapid, stă aproape de ingineri și înțelege ce să le ceară. Din punctul ăsta de vedere ar fi un pilot potrivit pentru Mercedes. Mă așteptam ca Max să câștige în Bahrain, dar în acele momente îți dai seama cât de multă experiență are Hamilton și cât de important este să te poziționezi corect într-o curbă.

VIDEO Max Verstappen a plecat din pole position în prima cursă din 2021

Cât de mult contează forma fizică în Formula 1

Digi Sport: În trecut ai participat la diferite competiții de tip triatlon sau maraton. Cât de importantă ți se pare pregătirea fizică a piloților din Formula 1?
Vlad Petrescu: Acum câteva zile mă uitam la simulările de pe calculator, mă uitam la componentele de care trebuie să am eu grijă și la forțele care sunt exercitate pe acele componente. Mă uitam la accelerarea maximă de 6G de care suferă componentele și șoferii. Când am fost eu pe circuitul de karting am suferit sub 1G, iar a doua zi aveam febră musculară peste tot, deși eram cât de cât pregătit din punct de vedere fizic.

Acum avem camere la bord, care ne dau o sugestie cum ar fi să stai în acel cockpit, și este impresionant cum gâtul unui pilot poate să supraviețuiască. Totul ține de mușchii gâtului, apoi de picioare și brațe. Îți dai seama cât de tare trebuie să apeși pedala de frânare la acele forțe. E ceva impresionant, se antrenează foarte mult toți piloții. Contează foarte mult și capacitatea psihică, cât de mult poate să împingă această motivație la fiecare tură de circuit. Hamilton spunea că el pierde vreo 5kg într-o cursă. Chiar dacă am alergat la triatlon și la maraton, n-am experimentat niciodată așa ceva, nu pot să compar cu experiența lor.

Galerie Foto

Vlad Petrescu, inginerul român de la Mercedes, despre întâlnirile cu Toto Wolf, Lewis Hamilton și Valtteri Bottas

Digi Sport: Cât de des luați contact cu piloții echipei?
Vlad Petrescu: Toto și piloții obișnuiau să ne vizite la trei-patru luni, să viziteze birourile, să discute cu noi, să facem niște poze. Acum totul se întâmplă online, din cauza COVID-19. Avem întâlniri live în care putem să punem întrebări și tot timpul îl întrebăm pe Hamilton dacă mai rămâne cu noi încă un an, iar el nu vrea să răspundă.

Avem întâlniri destul de des, cea mai mare întâlnire obișnuia să fie de Crăciun. Aveam o zi secretă de care nu știa media și dădeam un party într-un loc destul de mare, cu 4000 de invitați. Erau cei 2000 de angajați Mercedes, iar fiecare venea cu câte un invitat. Ne întâlneam 4000 de oameni, plus piloții, și de obicei sărbătoream. În 2020 nu s-a întâmplat, sperăm să ne întâlnim cu bine anul ăsta.

Digi Sport: Cum arată o zi obișnuită pentru tine la sediul Mercedes?
Vlad Petrescu:
Ajung pe la 7.30 și primul lucru pe care îl fac este să văd ce motoare s-au rulat în noaptea de dinainte și să văd dacă au apărut anumite probleme. Dacă ceva iese din parametri, lași orice proiect și principala ta misiune este să rezolvi problema respectivă. Dacă s-a întâmplat noapte trecută, se poate întâmpla oricând pe circuit. Trebuie să investighezi problema, să te uiți sub microscop la orice crăpătură. După ce ai identificat problema, misiunea este să aduci un design nou care să rezolve situația.

VIDEO Interviul integral cu Vlad Petrescu, inginerul român din echipa Mercedes F1

Sezonul 2021 din Formula 1 poate fi urmărit în direct pe canalele Digi Sport și în format live video pe siteul digisport.ro.

Programul curselor de Formula 1 în sezonul 2021

 • 18 aprilie, Italia, Imola Autodromo Enzo e Dino Ferrari
 • 2 mai, Portugalia, Portimao Autodromo Internacional do Algarve
 • 9 mai, Spania, Barcelona Circuit de Catalunya
 • 23 mai, Monaco, Monte Carlo Circuit de Monaco
 • 6 iunie, Azerbaidjan, Baku Baku City Circuit
 • 13 iunie, Canada, Montreal Circuit Gilles Villeneuve
 • 27 iunie, Franţa, Le Castellet Circuit Paul Ricard
 • 4 iulie, Austria, Spielberg Red Bull Ring
 • 18 iulie, Marea Britanie, Silverstone Silverstone Circuit
 • 1 august, Ungaria, Budapesta Hungaroring
 • 29 august, Belgia, Spa-Francorchamps Circuit de Spa-Francorchamps
 • 5 septembrie, Olanda, Zandvoort Circuit Park Zandvoort
 • 12 septembrie, Italia, Monza Autodromo Nazionale di Monza
 • 26 septembrie, Rusia, Soci Sochi International Racing Course
 • 3 octombrie, Singapore, Singapore Marina Bay Street Circuit
 • 10 octombrie, Japonia, Suzuka Suzuka International Racing Course
 • 24 octombrie, SUA, Austin Circuit of The Americas
 • 31 octombrie, Mexic, Ciudad de Mexico Autodromo Hermanos Rodriguez
 • 7 noiembrie, Brazilia, Sao Paulo Autodromo Jose Carlos Pace
 • 21 noiembrie, Australia, Melbourne Albert Park Circuit
 • 5 decembrie, Arabia Saudită, Jeddah Jeddah Street Circuit
 • 12 decembrie, Abu Dhabi (EAU), Abu Dhabi Yas Marina Circuit

Componenţa echipelor de Formula 1 2021 şi motoarele pe care le folosesc

Echipa Mercedes F1 2021, motor Mercedes

 • Lewis Hamilton, Anglia
 • Valtteri Bottas, Finlanda

Echipa Ferrari F1 2021, motor Ferrari

 • Carlos Sainz jr, Spania
 • Charles Leclerc, Monaco

Echipa Red Bull F1 2021, motor Honda

 • Sergio Perez, Mexic
 • Max Verstappen, Olanda

Echipa Aston Martin 2021, motor Mercedes

 • Sebastian Vettel, Germania
 • Lance Stroll Canada, Aston

Echipa Alpine F1 2021, motor Renault

 • Fernando Alonso, Spania
 • Esteban Ocon, Franţa

Echipa McLaren F1 2021, motor Mercedes

 • Daniel Ricciardo, Australia
 • Lando Norris, Anglia

Echipa Haas F1 2021, motor Ferrari

 • Mick Schumacher, Germania
 • Nikita Mazepin, Rusia

Echipa Williams F1 2021, motor Mercedes

 • George Russell, Anglia
 • Nicholas Latifi, Canada

Echipa Alpha Tauri F1 2021, motor Honda

 • Yuki Tsunoda, Japonia
 • Pierre Gasly, Franţa 

Echipa Alfa Romeo F1 2021. motor Ferrari

 • Kimi Raikkonen, Finlanda
 • Antonio Giovinazzi, Italia

Etichete: lewis hamilton , mercedes , mercedes amg , valtteri bottas , mercedes f1 , video f1 , max verstappen , piloti f1 , echipe f1 , vlad petrescu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Anchetă după ce o femeie care a sunat la 112 a fost găsită moartă în casă. Polițiștii au mers acolo, dar au stat în fața clădirii
Anchetă după ce o femeie care a sunat la 112 a fost găsită moartă în casă. Polițiștii au mers acolo, dar au stat în fața clădirii

Sunt verificări interne la Poliția din Brăila, după ce o femeie care a sunat disperată după ajutor...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gigi-becali
”Spuneți-i domnului Gigi Becali să mă sune!”. Atacantul așteaptă oferta FCSB-ului

S-a îndrăgostit de ea și a avut nevoie de 6 luni pentru a o cuceri. ”Se făcea că nu vede. A fost puțină aroganță”
Aza Gabriela / Foto: Instagram@azagabriela
Merge la ”palat” și e gata să semneze cu FCSB!?
gigi becali masina
Manea a refuzat oferta CFR-ului și a pierdut și echipa națională. Ce salariu i-a oferit Ioan Varga
FOTBAL:ROMANIA-LIECHTENSTEIN, PRELIMINARIILE CM 2022 (5.09.2021)
S-a decis și semnează, după a primit ofertă de 20.000.000€ la semnătură și 30 de milioane pe an
benjamin-sesko
Recomandările redacției
George Becali to Sell FCSB Soccer Team, Bucharest, Romania - 24 Apr 2023
Exclusiv Gigi Becali le-a pronunțat numele! Doar doi jucători mai pot ajunge la FCSB vara aceasta

Răzvan Lucescu a refuzat lovitura carierei! Putea fi unic printre toți antrenorii din România
razvan
"Here we go": fotbalistul care a dat bir cu fugiții din România se transferă pe 18.000.000€!
GIRONA FC vs REAL BETIS Montilivi Municipal Stadium. Girona. March 30,2024 GIRONA FC-REAL BETIS March 30,2024 Aleix Garc
Exclusiv Gigi Becali a confirmat în direct: Marius Ștefănescu, la FCSB!
gigi-becali
Citește și
Max Verstappen a câştigat Marele Premiu al Canadei
profimedia-0866661437 - Copy
Charles Leclerc a câştigat Marele Premiu al Principatului Monaco
F1 Hungarian Grand Prix, Practice, Hungaroring, Mogyorod, Hungary - 29 Jul 2022
Dakota Johnson, accident vestimentar pe covorul roșu. Vântul i-a ridicat rochia la spate și a lăsat la vedere mai mult decât trebuia
Dakota Johnson, accident vestimentar pe covorul roșu. Vântul i-a ridicat rochia la spate și a lăsat la vedere mai mult decât trebuia
Alex Cicâldău, lăsat gratis de Galatasaray! Ce șanse are Universitatea Craiova să-l semneze
Alex Cicâldău, lăsat gratis de Galatasaray! Ce șanse are Universitatea Craiova să-l semneze
Gigi Becali, prima reacție după ce Bauza şi Baeten au ajuns la CFR! Patronul FCSB anunță: „Nu o să dormim nici noi!”
Gigi Becali, prima reacție după ce Bauza şi Baeten au ajuns la CFR! Patronul FCSB anunță: „Nu o să dormim nici noi!”
Jennifer Connelly uimește de fiecare dată cu frumusețea ei clasică. Actrița de Oscar, șic într-o fustă mini și pantofi cu toc
Jennifer Connelly uimește de fiecare dată cu frumusețea ei clasică. Actrița de Oscar, șic într-o fustă mini și pantofi cu toc
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care are și piscină
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care are și piscină
Navele rusești, filmate la 180 de kilometri de SUA. Surprinse în timp ce se îndreptau spre Havana
Navele rusești, filmate la 180 de kilometri de SUA. Surprinse în timp ce se îndreptau spre Havana
10.000 lei amendă pentru șoferii care fac acest lucru banal. I se poate întâmpla oricui
10.000 lei amendă pentru șoferii care fac acest lucru banal. I se poate întâmpla oricui
Cine este Babasha, cântărețul de manele huiduit la concertul Coldplay de pe Arena Națională
Cine este Babasha, cântărețul de manele huiduit la concertul Coldplay de pe Arena Națională
Noul Nadal, câștigător al Roland Garros, nu se dopează dar folosește metode tradiționale! Sticluțele speciale conțineau "oțet de murături"
Noul Nadal, c&acirc;știgător al Roland Garros, nu se dopează dar folosește metode tradiționale! Sticluțele speciale conțineau &quot;oțet de murături&quot;
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de la Imola! Cifra impresionantă la care a ajuns olandezul
profimedia-0874476905

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care are și piscină
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care are și piscină
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai ales pentru cei cu exces de greutate
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai ales pentru cei cu exces de greutate
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”