amil

Video Lewis Hamilton câștigă a doua cursă consecutivă în acest sezon și a cincea a carierei în Canada!

Pentru prima oară în istorie, Marele Premiu al Europei va avea loc la Baku: ”E o sărbătoare pentru automobiliști”

baku1

Baku va fi în premieră gazda unei curse de Formula 1. "Am creat un circuit stradal provocator"

baku

Pentru prima oară în istorie, Marele Premiu al Europei va avea loc la Baku: ”E o sărbătoare pentru automobiliști”

13.06.2016, 19:58
  • Handbal, Liga Campionilor: Gyor - CSM Bucureşti (luni, 20:00, Digi Sport 1)

  • Liga 1, etapa a 26-a: FCSB - Sepsi (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Marele Premiu al Europei de Formula 1, care va avea loc în weekend la Baku, capitala Azerbaidjanului, înseamnă o sărbătoare pentru automobilişti, potrivit agenţiei AZERTAC. MP al Europei va fi transmis ÎN DIRECT pe Digi Sport. 

Pe 19 iunie, la Baku va avea loc pentru prima dată Marele Premiu al Europei de Formula 1. În premieră, Campionatul Mondial de F-1 va avea 21 etape, un astfel de calendar intens nemaiexistând niciodată până acum. Etapa din capitala Azerbaidjanului (Baku City Circuit) va fi a opta pe listă. Cursa principală va fi pe 19 iunie, iar pe 17 şi 18 iunie vor fi calificările.

Ideea organizării a venit din partea conducerii Formulei 1 şi partea azeră a acceptat-o cu bucurie.

"Am ţinut primele Jocuri Europene poziţionându-ne ca parte a Europei, iar în anul 2017 în Baku va fi organizată a patra ediţie a Jocurilor Islamice, care vor demonstra că noi în acelaşi timp suntem şi parte a lumii musulmane", a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Azad Rahimov. "Cât despre Marele Premiu al Europei, la început nici nu ştiam că există o astfel de posibilitate. Însă ea doar a adăugat prestigiu cursei noastre. Suntem încântaţi că astfel de idee a fost iniţiată de conducerea Formulei 1", a adăugat Azad Rahimov.

Până acum Marele Premiu al Europei avea loc la Nurburgring (Germania) şi Valencia (Spania). Ultimul Marele Premiu al Europei a avut loc în Spania în 2012. După 4 ani, Formula 1 a găsit o nouă capitală europeană, Baku.

Specificul cursei din Baku constă în faptul că aceasta se va desfăşura pe străzile oraşului. Astfel de etape sunt doar 3 din 21 în calendarul Formulei 1. În afară de Baku, sunt de asemenea cursele din Monaco şi Singapore. În capitala Azerbaidjanului bolizii Formulei 1 vor merge în sensul invers acelor de ceasornic. Ei vor lua startul de la Casa Guvernului de pe bulevardul Neftianikov. Partea cea mai spectaculoasă a traseului este segmentul de lângă zidurile cetăţii, unde piloţii vor urca pe strada Aziz Aliev pentru ca apoi să iasă pe strada Istiglaliiat.

Organizatorii au asigurat că zidurile Icheri Sheher (Centrul Vechi) nu vor suferi niciun fel de prejudiciu, iar pavajul înlocuit cu asfalt va fi pus din nou după cursă. Pentru protecţia zidurilor cetăţii vor fi utilizate structuri speciale din metal, care vor acoperi toată partea zidului situată pe pistă.

Cea mai rapidă parte a traseului este porţiunea dreaptă de finiş de 2 km, unde viteza va atinge 340 km/h. Traseul Baku City Circuit promite să devină cea mai rapidă pistă de stradă F 1. Pista din Baku nu va putea fi comparată nici cu cea din Monaco, nici cu o altă pistă de stradă. Ea va prezenta un inedit interes atât pentru piloţi, cât şi pentru spectatori.

La Baku vor participa 22 de piloţi din 11 echipe. Prima etapă din actualul sezon a avut loc la Melbourne, pe 20 martie, iar ultima va fi pe 27 noiembrie laAbu Dhabi.

Biletele pentru competiţia din Baku sunt căutate deşi preţurile nu sunt cele mai mici. Biletele în picioare permit deplasarea de-a lungul întregii piste pentru a urmări cursa din poziţie comodă. Locurile pe scaune sunt distribuite pe nouă tribune, din care centrală e 'Absheron'. Cei care vor cumpăra biletele pentru această tribună, vor putea să vadă startul şi finalul cursei. Deţinătorii biletelor pe trei zile vor putea de asemenea să viziteze concertele cu celebrităţi mondiale şi evenimentele de divertisment din Parcul Naţional Maritim.

Dublul campion mondial Fernando Alonso, pilotul spaniol din echipa McLaren Honda, a fost numit ambasadorul oficial internaţional al Marelui Premiu al Europei. Zilele acestea, Alonso a vizitat Baku, a văzut locul cursei şi a vorbit cu suporteri.

"Sunt foarte încântat că am fost ales ambasador al Marelui Premiu al Europei. Să fiu primul pilot de Formula 1 care a vizitat Baku şi a văzut pista nouă este o mare onoare. De trei ori în carieră am câştigat Marele Premiu al Europei şi mă bucur mult pentru revenirea etapei în calendar într-un loc deosebit. Victoria mea emoţională de la Marele Premiu din Valencia mi-a asigurat pentru totdeauna legătura specială cu această etapă. Pista de stradă e întotdeauna provocare serioasă pentru piloţi. Traseul e foarte interesant. În special mi-a plăcut foarte mult acea porţiune lungă şi dreaptă unde se poate dezvolta cea mai mare viteză. Iar apoi e o curbă bruscă. Pentru mine e cea mai mare provocare pe acest traseu. Foarte interesante sectoare în zonele istorice a oraşului, acolo vor fi suişuri şi coborâşuri", a spus Alonso.

Contractul cu conducerea Formulei 1 a fost semnat după sistemul "5+5". Aceasta înseamnă că după 5 ani părţile vor putea renunţa fără niciun fel de penalităţi la colaborare sau o pot continua de comun acord. În următorii cinci ani, iubitorii sportului auto vor avea posibilitatea să se bucure pe viu de cele mai prestigioase curse auto din lume.

AGERPRES

Citește și:
Crime oribile în București. Un tânăr şi-a ucis prietena, pisica acesteia și un vecin

Crime oribile în București. Un tânăr şi-a ucis prietena, pisica acesteia și un vecin

Fiul unui om important, el s-ar fi aflat sub influența drogurilor.

digi24.ro
Sondajul zilei
Citeşte şi

Galerie Foto ”Marele Circ” nu va mai fi la fel: Formula 1 renunţă la animatoare!

”Marele Circ” nu va mai fi la fel Formula 1 va renunţa la animatoare!

Manifestații pentru suținerea șefei DNA. Mii de oameni s-au strâns la Guvern

Manifestații pentru suținerea șefei DNA. Mii de oameni s-au strâns la Guvern

Schimbare importantă în Formula 1, începând cu noul sezon competițional

animatoare formula 1

Mesaj emoţionant de ziua lui Michael Schumacher. "Continuă să lupţi"

schumacher poza
Comentarii

Cross

ProFM
Lora a anunţat vestea cea mare în direct la ProFM! Este super încântată

Lora a anunţat vestea cea mare în direct la ProFM! Este super încântată

ProFM
Transformarea acestui tânăr după o discuţie cu frizerul! De la 127 de kg. a ajuns un model de top

Transformarea acestui tânăr după o discuţie cu frizerul! De la 127 de kg. a ajuns un model de top

Digi Film
Jane Seymour a pozat pentru Playboy la 67 de ani! Cum arata acum Dr. Quinn: FOTO

Jane Seymour a pozat pentru Playboy la 67 de ani! Cum arata acum Dr. Quinn: FOTO

Digi Film
O mai stii pe Trinity din

O mai stii pe Trinity din "Matrix"? Cum s-a transformat si cu ce se ocupa acum