Chemat la ”probe”? De ce depinde viitorul lui Ianis Hagi
lupescu
Exclusiv Ionuț Lupescu a dat verdictul despre salvarea lui Dinamo de la retrogradare
FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ SA - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET (16.03.2024)
Live Video&Text Univ. Craiova - CFR Cluj 0-0, ACUM pe DGS 1. Meci decisiv pentru ardeleni: un eșec = OUT din lupta pentru locul 2
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj
Play-off

Campioanele retrogradate. Rapid are destinul trist al lui Marseille și Rangers

18.05.2013, 23:09

Retrogradarea Rapidului a venit ca un șoc în fotbalul românesc, unde mai multe echipe care în trecut se băteau pentru titlu au ajuns în anonimatul ligilor inferioare. În 2011, Poli Timișoara și Universitatea Craiova au fost "lovite" la masa verde - e drept, oltenii retrogradând și pe terenul de joc - iar acum Rapid și U Cluj sunt și ele pe marginea prăpastiei.

ciocanarii logo
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Nu suntem însă singura țară în care se iau astfel de măsuri: Italia, Franța sau Scoția au avut echipe cu finale europene retrogradate pe criterii extrasportive, iar alte grupări importante au ajuns și ele în colaps, din cauza neadaptării la regulile financiare. Peste tot în Europa au existat cazuri în care neregulile financiare sau acuzele de corupție au retrogradat sau chiar au distras mituri. Săptămânalul Fanatik a făcut o trecere în revistă a celor mai cunoscute cazuri, pe care digisport.ro vi le prezintă mai jos.

"Cocoșii" se duelează și la tribunal
Marea rivalitate dintre Marseille și Bordeaux nu s-a purtat întotdeauna pe terenul de joc, ambele grupări ajungând la tribunal, din cauza problemelor financiare. Prima "a călcat pe bec" formația bordeleză, care a fost retrogradată la finalul sezonului 1991-1992 pe criterii administrative, alături de Nice și Brest. După doar doi ani i-a venit rândul lui Olympique Marseille, care a fost retrogradată din prima ligă din cauza cazului "Valenciennes", când jucătorii micuței echipe au fost contactați de oficialii lui OM, pentru trânti meciul direct. Cu numai un an în urmă, Marseille câștiga Cupa Campionilor Europeni! 8 luni de închisoare a ispășit președintele Bernard Tapie dintr-o condamnare de doi ani pricinuită de acel scandal.

Au murit și au înviat
Unul dintre cele mai importante cluburi din Franța, cu șase titluri de campioană în palmares, s-a aflat în moarte clinică în urmă cu două decenii. Este vorba despre Reims, care are în istorie și două finale de Cupa Campionilor, e drept, în anii '50, și care a coborât eșalon după eșalon, până la nivelul ligii a treia. În 1992, echipa a fost băgată în insolvență, iar gruparea a dispărut în acte. Activitatea clubului a continuat sub alt nume, Stade de Reims Champagne, care a pornit însă din Divizia Onoare. Abia în vara trecută, după o pauză de 33 de ani, Reims a revenit în primul eșalon, iar acum este salvată de la retrogradare!

Englezii nu se uită la palmares
Două formații cu prezențe de succes în trecut, în Cupa Campionilor, sunt acum în Championship, liga secundă engleză, după ce au trecut, în urmă cu puțini ani, și prin cel de-al treilea eșalon. Nottingham Forest și Leeds United, aflate la finalul sezonului la jumătatea clasamentului și fără speranțe de promovare, sunt echipele în cauză. Mai mult, patronii lui Leeds încearcă să vândă clubul, uitând că a trecut ceva mai mult de un deceniu de când echipa de pe Elland Road ajungea în semifinalele Ligii Campionilor. Nottingham Forest este și mai titrată, cu două Cupe ale Campionilor cucerite, în 1979 și 1980, dar acest lucru nu o împiedică să se zbată în mediocritate.


Boavista nu și-a revenit după șoc
Club vechi cu peste un secol de istorie (tocmai împlinește 110 ani), Boavista a ajuns la performanța maximă în 2001, când a câștigat campionatul în fața marii rivale FC Porto. A mai câștigat de-a lungul timpului cinci Cupe ale Portugaliei și cinci Supercupe, iar acum un deceniu a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA. A participat de două ori și în Liga Campionilor, dar șocul a venit în 2008. După câțiva ani în care echipa intrase în cirză financiară, din cauza investițiilor nerentabile, Federația Portugheză i-a acuzat pe conducătorii clubului de presiuni asupra arbitrilor. Boavista a fost trimisă în liga secundă, dar a urmat o nouă retrogradare, pe teren, moment din care echipa nu și-a mai revenit niciodată: joacă acum în liga a treia și e pe locul 10.

Italienii nu se joacă
Poarte și pentru că există mai multe aranjamente sau poate pentru că justiția își face mai bine treaba, cazurile de corupție descoperite în Italia sunt destul de abundente. Ultima lovită de Instanță a fost Juventus, penalizată după scandalul de corupție din 2006, însă Bătrâna Doamnă a reușit deja să revină în fruntea fotbalului din Peninsulă. În 2001/2002, Fiorentina a ajuns chiar în Serie C2, liga a patra italiană, după ce conducerea clubului a fost acuzată de evaziune fiscală. Primul caz celebru de corupție asre însă deja o vechime de peste trei decenii: în 1980, AC Milan și Lazio au fost retrogradate în scandalul "Totonero", fiind vorba de pe atunci de partide aranjate. Două titluri de campioană i-au fost retrase lui Juventus, cele din 2005 și 2006, în urma scandalului "Calciopoli".

Alții au ajuns la desființare
Cel mai dramatic caz s-a petrecut în Austria, unde Grazer AK s-a desființat anul trecut, deși în 2004 câștiga campionatul, iar un mai târziu termina prima ligă pe locul secund. Club fondat în 1902, a cunoscut forma maximă la jumătatea deceniului trecut, după care a urmat prăbușirea. După un caz de evaziune fiscală, în 2006 Grazer AK a fost penalizată cu 26 de puncte în campionat, iar apoi clubul a fost trimis în liga de amatori. Noi probleme financiare au apărut în 2010, tocmai când echipa începea să se revigoreze, iar de data aceasta lovitura a fost fatală. O nouă retrogradare în campionatul de amatori a dus, după alți doi ani de zbateri, la desființarea totală a clubului.

Cel mai titrat club din lume a pățit-o!
Conform statisticilor, Glasgow Rangers este cel mai titrat club de fotbal din lume, cu nu mai puțin de 54 de campionate câștigate. Acest lucru nu i-a împiedicat pe scoțieni să ajungă anul trecut în liga a patra, din cauza problemelor financiare, iar belelele s-au ținut lanț. Chiar dacă unii jucători au rămas alături de club, Federația a luat în calcul retragerea a cinci titluri cucerite de Rangers, în perioada 2000 - 2011, din cauza faputlui că ar fi fost fraudat Fiscul. Conducerea grupării nu a reușit să explice foarte clar cum s-au achitat salariile jucătorilor în acei ani, dar până la urmă clubul a scăpat doar cu o amendă de 300.000 de euro. Datoria a fost pasată vechii societăți, aflată acum în lichidare. Cum fotbalul scoțian se reorganizeaza, fani lui Rangers speră ca peste doi ani, după promovarea facilă din 2013, să vadă din nou meciuri de primă ligă pe "Ibrox".

Etichete: retrogradare , rangers , fc porto , marseille , leeds , rapid retrogradare , boavista porto , nottingham forest


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
FOTBAL: FC CFR 1907 CLUJ SA - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET (16.03.2024)
Live Video&Text Univ. Craiova - CFR Cluj 0-0, ACUM pe DGS 1. Meci decisiv pentru ardeleni: un eșec = OUT din lupta pentru locul 2

Antrenorul dorit de Liverpool în locul lui Jurgen Klopp a făcut anunțul în direct
Netherlands: Go Ahead Eagles vs Feyenoord
A fost ”Calul Troian”? Un ex-FCSB-ist, cel mai slab jucător al Rapidului din play-off
Fotbalistii rapidisti Razvan Constantin Oaida, Sebastian Andrei Borza, Paul Alexandru Iacob,Phillipe Razvan Onea, Alexan
Record! A bătut cu 8-0 și a devenit prima echipă cu peste 100 de goluri în acest sezon
2023/2024
Citește și
”Acord total!”. Ianis Hagi s-ar fi înțeles cu noua echipă
Dan Alexa a retrogradat în Liga 3, la o lună după ce a fost numit antrenor principal
dan alexa
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Oficial "Cutremur" la echipa unui jucător român! A ajuns pe -1 după depunctare și a retrogradat după 35 de ani
Netherlands: Fortuna Sittard vs Vitesse

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”