Northern Ireland v Italy - 2022 FIFA World Cup Qualifier
”Italia, ce dezamăgire! Nu mai există”. Naționala lui Mancini, criticată după ce a ratat calificarea directă la Mondial
Brazil v Belgium: Quarter Final - 2018 FIFA World Cup Russia
Eden Hazard, despre meciul carierei: "Am arătat că poţi juca extraordinar fără a marca sau a pasa decisiv"
hagi
”I-am mâncat pe toți, i-am bătut, i-am nimicit!”. Mesajul lui Gică Hagi, înainte de duelul cu FCSB
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Superliga: Rezumatele Etapei
Play-off / Play-out

Remember CM 1994 SUA. Turneul pe care românii nu-l vor uita niciodată

09.06.2018, 14:23

Cupa Mondială, ajunsă la a 15-a ediţie, s-a desfăşurat în SUA, între 17 iunie şi 17 iulie 1994, potrivit site-ului FIFA. Brazilia a câştigat al patrulea trofeu, după 24 de ani de la ultimul succes, la capătul unei finale împotriva Italiei.

cm 1994
Generația de Aur a României a ajuns până în sferturi la CM 1994 / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Suedia s-a ales cu bronzul, după o victorie în finala mică în faţa Bulgariei, surpriza turneului. România a ajuns până în sferturile de finală, după ce a învins cu 3-2 pe Argentina, cea mai mare performanţă din istoria naţionalei României. În sferturi, suedezii i-au învins pe români la loviturile de la 11 m.

A fost consemnată prezenţa la startul preliminariilor a 147 de naţiuni, ceea ce a reprezentat un record. Cele 24 de participante calificate, provenite din cinci confederaţii, au fost: 13 din Europa (Belgia, Bulgaria, Elveţia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia Olanda, România, Rusia, Spania şi Suedia), patru din America de Sud (Argentina, Bolivia, Brazilia şi Columbia), două din America de Nord şi Centrală (Mexic şi SUA), trei din Africa (Maroc, Camerun şi Nigeria) şi două din Asia (Arabia Saudită şi Coreea de Sud). A fost pentru ultima dată când competiţia a inclus 24 de echipe, pentru că la ediţia următoare, în Franţa 1998, formula a fost extinsă la 32 de participante.

În organizarea Cupei Mondiale din SUA au fost angrenate nouă stadioane: Rose Bowl din Pasadena (Los Angeles), Pontiac Silverdome din Detroit, Stanford Stadium din San Francisco, Giants Stadium din East Rutherford (New Jersey), Citrus Bowl din Orlando, Soldier Field din Chicago, Cotton Bowl din Dallas, Foxboro Stadium din Foxborough (Boston) şi RFK Stadium din Washington DC.

Echipele fost împărţite în şase grupe, prin tragere la sorţi, dar respectând criteriul urnelor valorice; Grupa A - România, Elveţia, SUA, Columbia; Grupa B - Brazilia, Suedia, Rusia, Camerun; Grupa C - Germania, Spania, Coreea de Sud, Bolivia; Grupa D - Nigeria, Bulgaria, Argentina, Grecia; Grupa E - Mexic, Italia, Irlanda, Norvegia; Grupa F - Olanda, Arabia Saudită, Belgia, Maroc. Pentru prima dată, o victorie a fost notată cu trei puncte, faţă de două, cum se proceda până atunci. Motivul a fost acela de a stimula competiţia şi de a oferi un fotbal cât mai antrenant.


După un început cu stângul, 0-1 cu Irlanda, Italia a învins cu 1-0 Norvegia şi a terminat la egalitate, 1-1, cu Mexicul, în grupe. În optimi, italienii au trecut cu emoţii, 2-1, de Nigeria, Roberto Baggio egalând cu două minute înainte de final, pentru ca tot el să înscrie golul victoriei în prelungiri. În sferturi, Italia a trecut de Spania, scor 2-1, golul victoriei fiind înscris tot de Baggio, liderul echipei. Acelaşi Baggio a trimis Italia în ultimul act, înscriind de două ori în semifinala cu Bulgaria, scor 2-1.

Brazilia a trecut în grupe de Rusia (3-0) şi Camerun (2-0), apoi a făcut egal cu Suedia (1-1). În optimile de finală, a învins Statele Unite cu 1-0, prin golul lui Bebeto. În sferturi, echipa pregătită de Carlos Alberto Parreira a învins Olanda cu 3-2, marcatori fiind Romario, Bebeto şi Branco. Cel mai greu test pentru brazilieni a fost semifinala disputată împotriva Suediei: 1-0, gol Romario.

În finala mică de la Pasadena, Suedia a surclasat Bulgaria cu 4-0, marcatori - Brolin, Mild, Larsson şi Kennet Andersson.

Finala s-a jucat la 17 iulie 1994, la Los Angeles, în faţa a 94.000 de oameni. Scorul a fost nul, 0-0, inclusiv după prelungiri. S-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Penalty-ul decisiv a căzut pe umerii lui Roberto Baggio, liderul formaţiei, care a şutat neinspirat peste poartă, oferindu-le brazilienilor al patrulea titlu mondial.

Prezentă pentru a şasea oară la turneul final, echipa naţională de fotbal a României a obţinut cel mai bun rezultat din istorie: sferturile de finală. Elevii lui Anghel Iordănescu au depăşit faza grupelor după ce s-au impus cu 3-1 în faţa Columbiei, au pierdut cu 1-4 împotriva Elveţiei şi au câştigat cu 1-0 împotriva naţionalei SUA. În optimi, România a trecut cu 3-2 de Argentina, ca să se oprească în sferturi, după un meci plin de dramatism, în urma loviturilor de la 11 m, în faţa Suediei.

Lotul de jucători al României a fost format din 22 de jucători: portari - Bogdan Stelea, Florin Prunea şi Ştefan Preda; fundaşi - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Gică Popescu, Tibor Selymes şi Corneliu Papură; mijlocaşi - Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Dorinel Munteanu, Constantin Gâlcă, Basarab Panduru, Ovidiu Stângă şi Iulian Chiriţă; atacanţi - Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Ion Vlădoiu, Viorel Moldovan şi Marian Ivan.

În timpul Cupei Mondiale din SUA, Diego Maradona a fost depistat pozitiv la efedrină, substanţă interzisă de FIFA, fiind exclus de la turneul final. Un alt eveniment nefericit al CM a fost asasinarea fundaşului columbian Andres Escobar. Fotbalistul a dat autogol în meciul cu americanii, ajutându-i să câştige partida din grupe cu 2-1. Columbia a ocupat ultimul loc şi a fost trimisă acasă. La întoarcere, în semn de răzbunare pentru gafa din meciul cu SUA, Escobar a fost împuşcat într-una din suburbiile din Medellin.

S-au înscris în total 141 de goluri în cele 52 de jocuri disputate, ceea ce înseamnă că media reuşitelor pe meci a fost de 2,71. Trofeul Ghetei de Aur a fost atribuit jucătorilor Oleg Salenko din Rusia şi Hristo Stoicikov din Bulgaria, care au marcat de şase ori. Cei mai buni 11 jucători ai competiţiei au fost selectaţi în All-Star Team: portarul Preudhomme (Belgia), fundaşii P. Maldini (Italia), Jorginho şi Marcio Santos (Brazilia), mijlocaşii Dunga (Brazilia), Hagi (România), Balakov (Bulgaria) şi Brolin (Suedia) şi atacanţii Romario (Brazilia), Stoicikov (Bulgaria) şi R. Baggio (Italia).

În clasamentul golurilor pe echipe, a condus Suedia cu 15 reuşite, urmată de Brazilia cu 11 goluri marcate şi de Spania, România şi Bulgaria, fiecare cu 10 reuşite.

La partidele Cupei Mondiale au asistat 3.587.538 milioane de spectatori, ceea ce echivalează cu o medie de aproape 70.000 de persoane prezente în tribune la fiecare întâlnire.

AGERPRES

Etichete: fotbal , cm 1994 , campionatul mondial , word cup 1994 , sua 1994 , brazilia world cup 1994


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii

Starea de sănătate a Regelui Charles, care se luptă cu cancerul, s-ar fi înrăutățit, fiind un motiv...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Dan Șucu intervine ”în negocierile” dintre Rapid și Marius Șumudică. Mesaj pentru Daniel Niculae și Victor Angelescu?
Recomandările redacției
hagi
”I-am mâncat pe toți, i-am bătut, i-am nimicit!”. Mesajul lui Gică Hagi, înainte de duelul cu FCSB

Elias Charalambous are un singur gând înainte de FCSB - Farul: ”Așa vedem situația”
FOTBAL:CFR CLUJ-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (14.04.2024)
Jurgen Klopp a spus TOTUL despre antrenorul aflat în pole-position să-i ia locul la Liverpool
Premier League Everton v Liverpool Jürgen Klopp Manager of Liverpool applauds the fans during the Premier League match E
Julian Nagelsmann a stabilit obiectivul naționalei Germaniei la EURO 2024: ”Este normal să ne dorim acest lucru!”
Citește și
Video 200 de suporteri, suspendați pe viață de pe stadioane! Atenție, imagini cu puternic impact emoțional
200desuporteri interzisi pe viata
Gareth Bale, înlocuit la pauză în duelul dintre Anglia și Țara Galilor. Explicația selecționerului
Wales v England, FIFA World Cup 2022, Group B, Football, Ahmad Bin Ali Stadium, Ar-Rayyan, Qatar - 29 Nov 2022
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Steliano Filip, gata de o revenire de pomină în fotbalul românesc
Steliano Filip, gata de o revenire de pomină în fotbalul românesc
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Verdictul a venit rapid, după ce Neymar a ieșit accidentat și a început să plângă pe bancă
2022 FIFA World Cup Soccer - Brazil v Serbia

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”