Brazil v Belgium: Quarter Final - 2018 FIFA World Cup Russia
Eden Hazard, despre meciul carierei: "Am arătat că poţi juca extraordinar fără a marca sau a pasa decisiv"
kolinda deschidere
Gafa anului! Ce a putut să îi spună un fotbalist francez preşedintei Croaţiei
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Digi Sport 1 Live
Acum

Remember CM 1998 Franța. Țara gazdă a câștigat ultimul turneu la care a participat și naționala României

11.06.2018, 10:34

A 16-a ediţie a Cupei Mondiale de fotbal s-a desfăşurat între 10 iunie şi 12 iulie 1998, în Franţa, şi a fost pentru prima dată când competiţia a depăşit durata de o lună.

zidane cm1998
Zidane a marcat o dublă în finala Campionatului Mondial din 1998
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

În preliminariile pentru Cupa Mondială au luat parte 174 de echipe, s-au disputat 643 de meciuri până să se decidă echipele participante. 15 milioane de spectatori s-au aflat în tribunele meciurilor din preliminarii. În Europa, s-au organizat pentru prima dată meciuri de baraj între ocupantele locului secund din grupe.

Cele 32 de participante provenite din 5 confederaţii au fost: 15 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Olanda, România, Scoţia şi Spania), 5 din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile, Columbia şi Paraguay), 3 din America de Nord şi Centrală (Jamaica, Mexic şi SUA), 5 din Africa (Africa de Sud, Camerun, Maroc, Nigeria şi Tunisia) şi 4 din Asia (Arabia Saudită, Coreea de Sud, Iran şi Japonia).

Organizarea Cupei Mondiale din Franţa a prevăzut implicarea a zece stadioane: Stade de France din Saint-Denis, Stade Velodrome din Marsilia, Parc des Princes din Paris, arena Felix Bollaert din Lens, Stade de Gerland din Lyon, Stade de la Beaujoire din Nantes, Stadium de Toulouse, stadionul Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne, Parc Lescure din Bordeaux şi Stade de la Mosson din Montpellier. Cel mai mare dintre ele era Stade de France, cu o capacitate de 80.000 de locuri.

Echipa Croaţiei a fost considerată surpriza Cupei Mondiale din 1998. În grupe, croaţii au învins Jamaica (3-1) şi Japonia (1-0), dar s-au înclinat în faţa Argentinei, câştigătoarea grupei (0-1). Au trecut de România în optimi (1-0), de Germania în sferturi şi s-au oprit în semifinale: 1-2 cu Franţa. S-au ales cu bronzul, după ce au câştigat finala mică: 2-1 cu Olanda, goluri Prosinecki şi Suker.


La 12 iulie, s-a disputat marea finală a Cupei Mondiale, organizată pe Stade de France. În tribune au asistat 80.000 de suporteri. Partida a fost arbitrată de marocanul Said Belqola. Franţa a învins Brazilia cu 3-0, după două goluri înscrise de Zidane şi unul de Petit. A fost prima finală jucată între echipa gazdă şi deţinătoarea titlului.

În urma victoriei, un milion de francezi au ieşit pe străzile Parisului pentru a celebra reuşita lui Zidane & co. Franţa devenea a şaptea ţară câştigătoare a Cupei Mondiale, alăturându-se Uruguayului, Italiei, Germaniei, Braziliei, Angliei şi Argentinei.

Coupe du Monde '98 a fost a şaptea şi ultima ediţie la care a participat şi naţionala României. Practic, cântecul de lebădă al generaţiei de aur a fotbalului românesc la Cupa Mondială. De atunci, românii noştri nu s-au mai calificat la CM, nereuşind să treacă de preliminarii.

La cârma echipei se afla acelaşi Anghel Iordănescu, cel care pregătise reprezentativa noastră şi la ediţia din SUA '94, când România a ajuns în sferturi. Echipa noastră a fost repartizată în Grupa G, în urma tragerii la sorţi, alături de Anglia, Columbia şi Tunisia. Debutul României la Coupe du Monde a avut loc la 15 iunie 1998, pe stadionul Gerland din Lyon, în prezenţa a 39.000 de spectatori. Tricolorii au învins Columbia cu 1-0, graţie golului înscris de Adrian Ilie în minutul 45. Columbia lui Valderrama era o mai veche cunoştinţă a românilor, care au învins-o şi la CM din 1994 cu 3-1.

A urmat memorabila victorie a românilor contra Angliei, cu scorul de 2-1. Astfel, la 22 iunie, pe Stade Municipal din Toulouse, echipa naţională a trecut de la agonie la extaz. Mai întâi, a deschis scorul în minutul 47, autor Viorel Moldovan. Apoi, a fost egalată după reuşita din min. 79 a promiţătorului Michael Owen, revelaţia Cupei Mondiale. Verdictul partidei s-a prelungit până în ultimul minut, când şutul lui Dan Petrescu l-a lăsat fără replică pe portarul David Seaman.

În urma victoriei din confruntarea cu britanicii, toţi fotbaliştii români şi-au vopsit părul blond, aşa cum promiseseră. Astfel, la partida cu Tunisia, pe teren au apărut 11 jucători greu de recunoscut, motiv pentru presă să-i numească "pui de găină". În ultimul meci al grupei, românii nu au mai reuşit o victorie, ci au remizat 1-1 cu Tunisia.

Românii s-au oprit în optimi. Cei care i-au trimis acasă au fost croaţii, printr-un 1-0 sec. Tricolorii au avut cea mai slabă evoluţie din toate cele patru partide disputate de ei la CM 1998. "Groparul" selecţionatei noastre a fost nimeni altul decât Davor Suker, golgheterul competiţiei, care a marcat din penalty unicul gol al meciului, în prelungirile primei reprize. Meciul s-a jucat la 30 iunie, pe Parc Lescure din Bordeaux.

Lotul de 22 de jucători ai României includea trei portari (Dumitru Stângaciu, Bogdan Stelea şi Florin Prunea), şapte fundaşi (Dan Petrescu, Cristian Dulca, Anton Doboş, Gheorghe Popescu, Liviu Ciobotariu, Iulian Filipescu şi Tibor Selymes), şapte mijlocaşi (Constantin Gâlcă, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Radu Niculescu, Lucian Marinescu, Gabriel Popescu şi Ovidiu Stângă) şi cinci atacanţi (Marius Lăcătuş, Viorel Moldovan, Adrian Ilie, Ilie Dumitrescu şi Gheorghe Craioveanu). Purtătorul tricoului cu numărul zece era acelaşi Hagi, căpitanul echipei. Lăcătuş, decanul de vârstă, ajunsese la 34 de ani. Cel mai tânăr dintre jucătorii români era Radu Niculescu (23 de ani), care activa pe atunci la FC Naţional Bucureşti, avându-l coechipier pe Ciobotariu.

La turneul final din 1998, s-au înscris în total 171 de goluri în cele 62 de jocuri disputate, ceea ce înseamnă că media reuşitelor pe meci a fost de 2,67, potrivit site-ului www.fifa.com.

Trofeul Ghetei de Aur a fost atribuit jucătorului croat Davor Suker, care a marcat de şase ori. În urma lui, s-au clasat argentinianul Gabriel Batistuta şi italianul Christian Vieri, fiecare cu cinci goluri înscrise. Ronaldo, prolificul atacant al Braziliei, a fost desemnat ca fiind cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială, urmat în clasament de croatul Suker şi francezul Lilian Thuram.

În clasamentul golurilor pe echipe, a condus Franţa cu 15 reuşite, urmată de Brazilia cu 14 goluri marcate şi de Olanda, cu 13 goluri, menţionează www.fifa.com.

La partidele Cupei Mondiale au asistat din tribune aproape 2,8 milioane de spectatori, ceea ce echivalează cu o medie de 43.500 de persoane prezente la fiecare meci.

AGERPRES

Etichete: zidane , campionatul mondial , cm 1998 , franta 1998 , davor suker , mondial franta 1998


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
andrei-vlad
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius
Citește și
Gareth Bale, înlocuit la pauză în duelul dintre Anglia și Țara Galilor. Explicația selecționerului
Wales v England, FIFA World Cup 2022, Group B, Football, Ahmad Bin Ali Stadium, Ar-Rayyan, Qatar - 29 Nov 2022
Verdictul a venit rapid, după ce Neymar a ieșit accidentat și a început să plângă pe bancă
2022 FIFA World Cup Soccer - Brazil v Serbia
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
”Italia, ce dezamăgire! Nu mai există”. Naționala lui Mancini, criticată după ce a ratat calificarea directă la Mondial
Northern Ireland v Italy - 2022 FIFA World Cup Qualifier

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”