Argentina v France - FIFA World Cup 2022 - Final
Argentina poate pierde titlul mondial câștigat în anul 2022! Anunțul francezilor face înconjurul lumii
Doha, Qatar. 18th Dec, 2022. The FIFA World Cup Trophy is displayed on the pitch at the Qatar 2022 World Cup Final between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha, on December 18, 2022. (Photo: William Volcov) Credit: Brazil Photo
Man. City și Barca au luat cei mai mulți bani de la FIFA pentru jucătorii prezenți la Cupa Mondială din Qatar
Gaziantep FK v Kayserispor - Turkish Super Lig
Marius Șumudică, întrebat dacă ar accepta să semneze cu FCSB! Răspunsul a venit pe loc
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

Foto Spec-ta-cu-los! Acestea sunt stadioanele Cupei Mondiale din Qatar

articol scris de Digi Sport
15.11.2022, 09:41

Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale este găzduită în perioada 20 noiembrie -18 decembrie 2022 de Qatar.

profimedia-0736056941
Al-Bayt Stadium / Foto: Profimedia
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

SF! Așa arată cele 8 stadioane pe care se vor disputa meciuri de la Cupa Mondială din Qatar

Galerie Foto

Este pentru a doua oară când o ediţie a turneului final FIFA la fotbal este organizată în Asia, după cea din Coreea de Sud şi Japonia din anul 2002.

Cele 64 de partide ale celor 32 de echipe participante la turneul final din Qatar sunt găzduite de 8 arene, majoritatea fiind construite special cu acest scop. Turneul final din Qatar 2022 este găzduit de: Lusail Iconic Stadium, Al Bayt Stadium, Al Janoub Stadium, Ahmad Bin Ali Stadium, Khalifa International Stadium, Education City Stadium, Stadium 974 şi Al Thumama Stadium. Stadioanele acoperă o rază de 55 de km în jurul capitalei Doha, scrie Agerpres.

Stadionul Al Bayt va găzdui ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar şi nouă partide, printre care chiar meciul de deschidere al turneului final dintre echipele naţionale ale Qatarului şi Ecuadorului, la 20 noiembrie, precum şi una dintre semifinale. Forma construcţiei face trimitere la corturile nomade. Cu o capacitate de 60.000 de locuri, arena se află localizată la circa 35 de km nord de capitala Doha. Acoperişul retractabil permite o bună ventilare a stadionului. Lucrările au debutat la sfârşitul anului 2015, iar inaugurarea oficială a avut loc la 30 noiembrie 2021. Partea de sus a stadionului, reprezentând circa 32.000 de locuri, urmează să fie demontată după încheierea turneului final şi să fie trimise statelor în curs de dezvoltare. În incinta stadionului, după încheierea competiţiei, vor fi amenajate un centru de cumpărături şi un hotel, potrivit www.bbc.com.


Stadionul 974 din Doha este una dintre cele mai spectaculoase arene, inclusiv datorită construcţiei. Amplasat la 10 km est de centrul capitalei Doha, este realizat din 974 de containere (numărul reprezentând codul de telefonie pentru această ţară), numele arenei făcând trimitere şi la aceste elemente folosite în construcţie, şi din oţel modulabil. Anterior, arena a fost denumită Ras Abu Aboud Stadium, conform www.bbc.com şi https://www.qatar2022.qa/. Lucrările au început în 2018, iar inaugurarea oficială a avut loc în 2021, potrivit https://www.stadiumguide.com/. În cadrul turneului final urmează să găzduiască şapte meciuri, inclusiv din faza optimilor de finală, indică www.fifa.com. După încheierea turneului final, arena, de 40.000 de locuri, urmează să fie complet demontată, iar părţile componente să fie transferate pentru alte proiecte. Întregul amplasament urmează să fie reconfigurat pentru amenajarea zonei, potrivit www.bbc.com.

Stadionul Al Janoub, 40.000 de locuri, din Al Wakrah (18 km sud de Doha), va găzdui şapte partide în cadrul turneului final. Amplasamentul aduce în atenţia publicului, cu acest prilej, una dintre cele mai vechi zone locuite, la sud de capitala Doha, cu numeroase situri arheologice şi obiective culturale, oferind, astfel, posibilitatea turiştilor pentru cunoaşterea zonei şi din perspectivă istorică. Lucrările dedicate acestei arene au fost definitivate în mai 2019, iar în 2020 stadionul Al Janoub a găzduit finala Ligii Campionilor Asiei, potrivit www.bbc.com. Designul arenei face trimitere la jocul pânzelor unei ambarcaţiuni locale (cunoscutele ''dhow''). Sistemul de ventilaţie al arenei poate fi utilizat pe întreaga durată a anului. Similar majorităţii stadioanelor Cupei Mondiale din Qatar, nivelul superior, compus din aproximativ 20.000 de locuri, urmează să fie destinat unei alte întrebuinţări, după încheierea turneului final.

Ahmad Bin Ali Stadium, aflat la 20 de km vest de Doha, cu o capacitate de 40.000 de locuri, găzduieşte şapte meciuri în cadrul turneului final, potrivit www.fifa.com. Arena este gazda celei mai importante echipe a oraşului Al Rayyan Sporting Club, fiind construită pe structura arenei deja existente. Ultimul meci desfăşurat pe vechea arenă a avut loc în 2014. Planurile arhitecţilor, avansate în 2015, au fost puse în aplicare, prin debutul lucrărilor, la finalul anului 2016. Proiectul stadionului a inclus elemente de simbolistică reprezentative pentru cultura şi tradiţiile Qatarului, potrivit https://www.soccervenues.com/. În realizarea stadionului au fost utilizate 80% materiale reciclabile sau refolosite. Faţada arenei expune diferite modele reprezentative privind aspecte definitorii ale Qatarului, conform www.bbc.com. Inaugurarea arenei a avut loc la 18 decembrie 2020, cu prilejul finalei Cupei Amir la fotbal şi a găzduit în 2021, alături de Education City Stadium, meciuri ale Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, indică https://www.stadiumguide.com/.

Stadionul Khalifa International, aflat la 5 km vest de centrul capitalei Doha, cu o capacitate de 40.000 de locuri, găzduieşte opt partide ale turneului final, potrivit www.fifa.com. Construit în 1976, Khalifa International Stadium este principala arenă care a găzduit cele mai importante momente din istoria sportului în Qatar, pentru diferite discipline sportive, inclusiv fotbal şi atletism. Acest stadion fost selectat de comitetul de organizare din Qatar pentru a face parte din galeria arenelor oficiale ale turneului final al Cupei Mondiale 2022. Lucrările de modernizare, prin care au fost adăugate şi cele 12.000 de locuri suplimentare, iluminarea digitală şi faţada modernă, oferă o nouă perspectivă pentru una dintre cele mai îndrăgite arene din Qatar. A fost inaugurată în mai 2017, găzduind finala Cupei Amir, una dintre competiţiile cele mai apreciate de iubitorii fotbalului din această ţară, potrivit www.qatar2022.qa. În 2019, a găzduit Campionatele Mondiale de atletism şi finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, câştigată de echipa Liverpool. Este singura arenă care nu urmează să fie demontată parţial sau total după încheierea turneului final, potrivit https://www.bbc.com/.

Education City Stadium, localizat la 7 km nord-vest de capitala Doha, este înconjurat de campusuri ale unor instituţii de învăţământ superior. Arena sportivă este cunoscută pe plan local drept ''Diamantul din deşert'' şi beneficiază de un sistem avansat de ventilaţie. Cu o capacitate de peste 40.000 de locuri, Education City Stadium găzduieşte opt partide ale turneului final, inclusiv în faza sferturilor de finală. Faţada stadionului îşi schimbă coloristica în funcţie de mişcarea soarelui în cursul zilei, potrivit https://www.bbc.com/. Designul modern al stadionului îmbină elemente caracteristice ale arhitecturii tradiţionale islamice, potrivit www.qatar2022.qa. Demersurile pentru pregătirea terenului au început în 2014, iar lucrările efective de construcţie au început în anul 2016 şi au fost definitivate în 2020, ceremonia de inaugurare a avut loc la 15 iunie acelaşi an. În campusuri, vizitatorii se pot bucura de facilităţi amplasate pentru petrecerea timpului liber şi practicarea unor activităţi sportive. A găzduit finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA 2021, indică www.bbc.com.

Stadionul Al Thumama, 12 km sud de capitala Doha, este una dintre construcţiile noi dedicate turneului final din Qatar şi are o capacitate de 40.000 de locuri. Urmează să găzduiască opt partide, inclusiv din sferturile de finală ale competiţiei. Denumirea arenei face trimitere la o specie de copac local. La finalul ediţiei Cupei Mondiale din Qatar, capacitatea arenei va fi redusă cu 20.000 de locuri şi va găzdui un hotel şi o moschee, potrivit www.bbc.com. Lucrările de construcţie au început în 2017, iar ceremonia de inaugurare a avut loc oficial la 22 octombrie 2021 prin disputarea finalei unei importante competiţii locale la fotbal, conform https://www.stadiumguide.com/. Forma arenei face trimitere la tradiţionala ''gahfiya'', pălărie ţesută purtată de bărbaţi pe plan local şi în lumea arabă. Stadionul este înconjurat de spaţii amenajate pentru diferite activităţi de petrecere a timpului liber şi pentru relaxare, potrivit portalului oficial www.qatar2022.qa.

Lusail Iconic Stadium are cea mai mare capacitate, 80.000 de locuri, şi va fi cea mai solicitată arenă dintre cele opt, prin găzduirea a zece partide, inclusiv finala Cupei Mondiale din 18 decembrie 2022 şi ceremonia încheierii turneului final. Este propusă de organizatori drept bijuteria coroanei turneului final din Qatar, potrivit https://www.qatar2022.qa/. Designul arenei este inspirat din jocul de lumini şi umbre, specific lămpii cunoscute pe plan local - ''fanar''. Forma şi faţada stadionului expun motive decorative la exterior şi alte elemente caracteristice artei şi meşteşugului celei mai dezvoltate perioade a lumii arabe şi islamice, conform https://www.fifa.com/. Pe durata ridicării arenei, începute în 2017, au fost folosite metodologii sustenabile pentru industria de construcţii. Irigarea plantelor aşezate în jurul arenei se realizează cu apă reciclată, fiind amplasate sisteme eficiente de detectare a scurgerilor şi modalităţi pentru o bună gestionare a consumului resursei de apă. Prin modul în care a fost ridicată construcţia se reuşeşte conservarea a peste 40% mai multă apă proaspătă comparativ cu sistemele stadioanelor convenţionale. Acoperişul arenei funcţionează respectând principiile sustenabilităţii.

Stadionul a fost construit şi pentru găzduirea la interior a numeroase facilităţi civile. După încheierea turneului final, întregul amplasament poate fi transformat în facilităţi civile de locuit, magazine, depozite de alimente, clinici medicale şi o şcoală. În partea superioară pot fi amenajate spaţii care să includă noi locuinţe, iar comunitatea urmează să valorifice terenul actual de fotbal. Materialele îndepărtate urmează să fie refolosite şi donate comunităţilor. Pentru realizarea faţadei stadionului este folosit un material special, polimer, denumit politetrafluoretilenă, pentru protejarea arenei de intrarea particulelor de praf şi a rafalelor de vânt cald, permiţând, în acelaşi timp, ventilarea permanentă a incintei. Stadionul Lusail este catalogat drept o incintă de 5 stele, potrivit www.fifa.com.

''Principalul arhitect al proiectului stadionului, Norman Foster, a studiat piese din antichitatea islamică şi s-a concentrat asupra caracteristicilor principale ale vaselor de aur şi ale lămpii 'fanar' utilizând aceste elemente în proiectul de design al stadionului, reuşind amplasamentul magnific pe care îl vedem astăzi.'', potrivit lui Tamim El Abed, managerul de operaţiuni al Stadionului Lusail, conform portalului oficial al competiţiei https://www.qatar2022.qa/.

Etichete: stadioane qatar , stadioane cupa mondiala 2022


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

România a pierdut amicalul contra Columbiei, disputat pe Civitas Metropolitano, din Madrid, scor...

OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului
profimedia-0859843479
România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano
profimedia-0859819437
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Recomandările redacției
Gaziantep FK v Kayserispor - Turkish Super Lig
Marius Șumudică, întrebat dacă ar accepta să semneze cu FCSB! Răspunsul a venit pe loc

Foto Secretul Mihaelei Cambei, cea mai bună halterofilă din Europa. Care este marele vis al româncei
cambei-deschidere2
News Alert Liviu Ungurean ”Bocciu” și ceilalți doi ultrași ai Rapidului au ajuns în fața instanței
liviu
La ce concluzie a ajuns presa din Ucraina înaintea meciului cu România de la EURO
Ukraina - Islandia
Citește și
Au apărut imaginile, după un an! Gestul dezgustător făcut de "Dibu" Martinez față de Kylian Mbappe
profimedia-0745394833
La un an distanță, britanicii au publicat informațiile: ce s-a întâmplat după Cupa Mondială 2022 din Qatar
Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Marele inamic al CSA Steaua, contactat de urgență de Gigi Becali: ”Nu are el atâția bani să mă cumpere pe mine!"
Marele inamic al CSA Steaua, contactat de urgență de Gigi Becali: ”Nu are el atâția bani să mă cumpere pe mine!"
Meszar, prima reacție după suspendarea primită de UTA. Dă vina pe fanii Stelei și le declară război ultrașilor arădeni
Meszar, prima reacție după suspendarea primită de UTA. Dă vina pe fanii Stelei și le declară război ultrașilor arădeni
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Cum l-a numit Emiliano Martinez pe Kylian Mbappe, la aproape un an după finala Cupei Mondiale din Qatar
Argentina v France - FIFA World Cup 2022 - Lusail Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
Digi Animal World
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit