joan-laporta-xavi
Joan Laporta a spus totul despre negocierile cu Xavi. ”Era clar de la început!”
profimedia-0810579936
Xavi a rupt tăcerea! De ce s-a răzgândit și a ales să rămână la Barcelona, deși anunța că va pleca
adrian mutu
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Digi Sport 1 Live
Acum

Duckadam a povestit detalii neștiute despre finala istorică din 1986. Cum i-a păcălit pe jucătorii Barcelonei

26.02.2019, 13:18

Helmuth Duckadam a oferit un interviu pentru celebra revistă Four Four two. în care a vorbit despre finala Stelei din 1986 cu Barcelona. "Cariera portarului ar fi trebuit să explodeze după eroica sa prestație în fața Barcelonei, în 1986, dar brusc a dispărut din peisaj, după o presupusă intervenție a conducătorilor comuniști ai României", se arată la începutului materialului publicat de jurnaliștii britanici.

Duckadam, în finala CCE din '86
Helmuth Duckadam a ap[rat 4 lovituri de la 11 metri pentru ca Steaua să câștige Cupa Campionilor Europeni, în 1986.
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti câştiga Cupa Campionilor Europeni, aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul ''Ramon Sanchez Pizjuan'' din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.

"Când eram copil, întotdeauna visam să joc într-un meci mare și să fiu eroul, ajutându-mi echipa să atingă gloria. Chiar și copil fiind, nu am îndrăznit să-mi imaginez ce se poate întâmpla într-o finală de Cupa Campionilor.

Apoi, când aveam 27 de ani, înainte de a ajunge la ceea ce este considerat vârful pentru un portar, exact asta am făcut. Reușisem înainte să apăr un penalty în fața Romei, în toamna lui 1984, dar și în fața unor jucători români de mare valoare. Ați putea spune că a fost specialitatea mea.

Stăteam ore în șir, după antrenamente, cu colegii și făceam pariuri pe câte penalty-uri pot să apăr. Toată această practică mi-a venit ca o mănușă.


Adevărat este că niciodată nu am visat că Steaua va câștiga Cupa Campionilor. Cine putea să facă asta? În șase sezoane precedente clubul nu reușise să depășească primul tur, deci nu existau mari așteptări.

Am vrut să-i mulțumim pe cei care ne plăteau, dar nu ne imaginam că putem câștiga trofeul. În primele runde din acel sezon, ne-am confruntat cu adversari pe care în mod normal nu i-ați vedea niciodată în Liga Campionilor de azi. Vejle, Honved și Lahti.

Duckadam: "Valentin Ceaușescu a jucat un rol important"

România era condusă la acea vreme de regimul comunist, iar Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu, era președintele neoficial al clubului. Când am ajuns în sferturile de finală, ne-a spus să mergem mai departe. Cum a părăsit încăperea, fiecare jucător a început să râdă. Era încă ceva imposibil.

Dar el a jucat un rol important în succesul nostru. Ne-a luat pe toți la munte pentru un cantonament de iarnă. El ne-a ajutat să ne antrenăm la lumina reflectoarelor, pentru că, din cauza limitării curentului electric de catre regim, nu aveam această facilitate. Și când UEFA ne-a spus că trebuie să jucăm în alt echipament în finală, din cauza asemănării cu cel al Barcelonei, Valentin a făcut imediat rost de noul echipament.

Meciuri cu Lahti au fost speciale pentru Duckadam

Aș putea scrie o duzină de cărți pe baza amintirilor din acele momente, dar aș avea nevoie de multă răbdare. Jocurile cu Lahti au fost speciale. La București am jucat în timp ce toată țară suferea din cauza unor inundații. La un moment dat, apa care acoperea terenul nostru a ajuns și la doi metri înâlțime. Armata, care era patronul nostru, ne-a ajutat prin uscarea terenului cu două elicoptere. Însă condițiile nu au fost mai bune la retur, deoarece în Finlanda ningea, iar zăpada ajunsese și la trei metri inălțime. A fost frumos, peste 30.000 de fani au venit la stadion, record la acea vreme, pentru a vedea o echipă din România.

Cum i-a păcălit Duckadam pe jucătorii Barcelonei

În finală, Barcelona credea că se află la un nivel superior nouă și, probabil, nu se aștepta ca meciul să se ducă în prelungiri. Odată ajunși acolo, situația a devenit tot mai complicată pentru ei. Condiția fizică ne-a ajutat să dăm o replică bună și chiar ne-am creat ocazii. Nu cred că se simțeau bine după primele 90 de minute. Prin urmare, în prelungiri i-am dominat și incerederea noastră creștea. Nu a fost un jos spectaculos, dar am avut o energie fantastică. După ce arbitrul a pus capăt prelungirilor, m-am gândit: "Acesta este momentul meu". Nu-mi păsa de nimeni și de nimic, mă concentram la ce urma să fac. Nici nu m-am uitat la colegii mei, ci la reacția mulțimii.

Prima lovitură a lor a fost cea mai dificilă de parat, a lui Alexanko, dar am ghicit colțul. Evident, a fost o chestiune de noroc. Dacă salvezi primul penalty, atunci al doilea este mai ușor. Al doilea fotbalist al Barcelonei a crezut că voi sări în stânga, pentru că prima oară am sărit în dreapta. Al treilea a fost cel mai ușor. Am crezut că va merge la stânga pentru că eu am sărit în dreapta în primele dăți. Pe al patrulea l-am păcălit, el nu știa ce să facă. M-am prefăcut că sar în stânga, apoi la dreapta și într-un final am sărit în stânga.

Nu aveam absolut nici o idee cum să sărbătorim. A fost un șoc total pentru noi. Am luat cupa, ne-am întors la hotel, am băut un pahar de vin și poate ceva șampanie, și asta a fost destul de mult. A doua zi, însă, în Sevilia, a fost o zi extraordinară", a dezvăluit Duckadam pentru FourFourTwo.

În drumul său până la finala cu Barcelona, Steaua Bucureşti le-a eliminat, pe rând, pe Vejle BK (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) şi Anderlecht Bruxelles (Belgia).

Aceasta reprezintă cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club, pe care Steaua Bucureşti o putea repeta în 1989, când a jucat din nou finala competiţiei, dar a fost învinsă clar de formaţia italiană AC Milan cu 4-0. Steaua a devenit astfel prima echipă din România care a jucat finale europene, singura echipă care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi şi prima dintr-o ţară comunistă, care a obţinut trofeul continental suprem.

FC Barcelona - Steaua 0-0, 2-0 după loviturile de departajare

Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15, Sevilla, Stadion "Ramon Sanchez Pizjuan", spectatori: 70.000.
Arbitri: Michel Vautrot - Alain Delmer, M. Girard (Franţa).

Echipele care evoluat:

Steaua (antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordănescu - '75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II - '107).

FC Barcelona (antrenor Terry Venables): Francisco Gonzalez Urruticoechea - Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas - Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt - '85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita - Steve Archibald (Angel 'Pichi' Alonso Herrera - '106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.

Loviturile de departajare de la 11 metri: 0-0 Majearu (ratare), 0-0 Alexanko (ratare), 0-0 Boloni (ratare), 0-0 Pedraza (ratare), 1-0 (gol), Lăcătuş, 1-0 Alonso (ratare), 2-0 (gol) Balint, 2-0 Marcos (ratare).

Etichete: steaua , helmuth duckadam , barcelona , cupa campionilor , duckadam 1986


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
adrian mutu
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
andrei-vlad
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius
Citește și
După ce a anunțat că rămâne la Barcelona, Xavi a decis să o ”înțepe” pe PSG pentru eliminarea din UCL
Xavi Hernandez Press Conference, Barcelona, Spain - 24 Jan 2023
Foto Xavi a ajuns de râsul internetului! Meme-urile apărute după ce și-a încălcat cuvântul și a rămas la Barcelona
xavi
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Reacția lui Carlo Ancelotti, după ce Xavi s-a răzgândit și a decis să rămână la Barcelona
Real Madrid CF v FC Barcelona - LaLiga Santander

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”