Victor Pițurcă
Exclusiv Cum a rezolvat Victor Pițurcă posturile-problemă de la națională. Sfat pentru Edi Iordănescu
piturca ilie
Video Exclusiv Victor Pițurcă, atac direct la Ilie Dumitrescu, în cazul Gigi Becali. ”Unii vor să-i dea diplome. Chestii de 2 lei”
andrei-vlad
Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
Digi Sport 1 Live
Acum

Rechizitoriul unei națiuni: 20 de decizii ce îi sunt reproșate lui Pițurcă

28.03.2013, 00:38

"Demisia! Demisia!" s-a auzit în tribunele din Amsterdam, la scorul de 3-0 pentru reprezentativa batavă, în duelul cu România.

victor piturca-1
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

"Tricolorii" au pierdut în cele din urmă cu 4-0, șansele de calificare la CM nu mai sunt așa de mari ca înainte, iar jocul naționalei nu prezintă nicio perspectivă pentru duelurile de foc din toamnă, cu Ungaria și Turcia.

Selecționerul Victor Pițurcă este din ce în ce mai contestat de corul milioanelor de susținători ai reprezentativei, dar acesta a dat de înțeles că nu se gândește deloc la demisie, ci mai degrabă la reconstrucția unei naționale pentru viitor! Evident, poziția sa a stârnit mari controverse, inclusiv pe site-ul www.digisport.ro, de unde am cules câteva opinii ale cititorilor.

A rezultat un total de 20 de decizii eronate pe care Pițurcă le-a luat în ultima vreme, decizii care ar putea dinamita șansele României de calificare la Mondiale, în ciuda unei grupe accesibile, după cum ni s-a relevat din 2012 încoace.

De la folosirea lui Bogdan Stancu până la ignorarea obsesivă a unuia dintre cei mai apreciați fundași laterali din Primera Division, Pițurcă ia decizii controversate la fiecare acțiune a lotului, iar fanii echipei naționale îi cer socoteală din ce în ce mai vehement. Mai jos, o listă a erorilor comise în ultimul an de Piți:

1. A insistat 180 de minute cu un "cal mort" - Bogdan Stancu.


Deși execuțiile total nereușite de la Budapesta păreau să-l trimită pe "Motan" pe banca de rezerve la Amsterdam, Pițurcă a mizat tot pe jucătorul lui Orduspor, în dauna lui Mutu. Incapabil să se lupte cu fundașii olandezi, Stancu a reprezentat marea decepție a României, repetând prestația ștearsă din meciul cu maghiarii. A fost preferat, deși nu trece printr-o formă grozavă la echipa de club

2. Îl promovează inexplicabil în echipa națională pe Tănase.

Obsesia selecționerului nu poate avea ca argument solid decât intervenția impresarilor lui 'Dodel', pe care vărul acestora, Gigi Becali, încearcă să obțină o sumă mare dintr-un transfer în străinătate. Deși Steaua are un sezon grozav, Cristi Tănase este constant unul dintre cei mai slabi titulari ai lui Reghecampf și nu are niciun argument pentru selecționare. Fotbalistul crescut de FC Argeș trăiește și acum din execuția reușită la Klagenfurt, cu Austria, în 2009. "M-am împăcat cu Piţi în Olanda!", anunţa după meci Gigi Becali. Cu 6 stelişti titulari la Amsterdam, nici nu mai era loc de ceartă. 

3. A făcut cinci schimbări în echipa de start, fără să aducă în primul "11" calitate.

Lui Piți i s-au impus schimbări masive pentru meciul cu Olanda, dar antrenorul a făcut modificările haotic, niciunul dintre jucătorii 'noi' nereușind să aibă un impact pozitiv asupra jocului. Singura excepție, Adrian Popa, cel mai bun "tricolor" în înfrângerea cu 0-4 de la Amsterdam. În rest, Pantilimon, Gardoș, Raț și Tănase au fost mediocri. Nu degeaba însă, un lot naţional cuprinde cel puţin 25 de jucători, de care este vital să te foloseşti.

4. Orgoliul personal ne privează de un fundaș dreapta valoros.

Conflictul deschis cu fundașul Zaragozei, Cristian Săpunaru, privează echipa națională de un jucător foarte bun (câștigător al Europa League), pe un post cu adevărat problematic. În lipsa lui Săpunaru, fotbalist în Primera Division, Pițurcă improvizează constant, prin reprofilarea lui Gabi Tamaș. De la Cosmin Contra încoace, echipa României a resimțit din plin absența unui fundaș dreapta cu adevărat valoros.

5. Servește 'discursul reconstrucției', deși are jucători buni la lot.

La fiecare eșec usturător, Victor Pițurcă avansează discuții despre preliminariile viitoare și despre modul în care va arăta reprezentativa după campania de calificare actuală. De la Euro 2008 încoace, unde am evoluat lamentabil, Pițurcă nu a mai adus niciun rezultat mare, chiar dacă are la dispoziție o bază de selecție ofertantă. În actualele preliminarii, România și-a demonstrat superioritatea în joc doar împotriva Estoniei și Andorrei!

6. Din cauza conflictului cu Porumboiu, Piți îl ignoră pe Sânmărtean.

Cunoscut pentru stilul orgolios în care își gestionează relațiile cu oamenii din fotbal, Pițurcă nici nu îl ia în considerare pentru selecție pe play-maker-ul de la FC Vaslui, Lucian Sânmărtean, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai Ligii 1 în ultimele trei sezoane. Fără el, România nu are în lot un conducător de joc veritabil.

7. Rusescu, golgheterul României, nu a prins decât 20 de minute în două meciuri

Deși se află în scădere de formă față de 2012, Rusescu are golul în sânge, dovadă cele 23 de reușite din acest sezon, din toate competițiile. Cifrele sale nu au fost suficient de convingătoare pentru selecționer, care l-a aruncat în luptă doar pe finalul jocului cu Ungaria. Înainte de a-l aduce la lot pe Rusescu, lui Pițurcă i s-a reproșat îndelung faptul că nu îl ia în considerare pe fostul jucător al Unirii Urziceni. Acum l-a selecționat, dar nu l-a folosit.

8. Avem câte un jucător în Franța, Germania, Italia și Spania. Toți au fost rezerve cu Olanda.

România exportă din ce în ce mai rar talente în fotbalul mare, dar chiar și așa suntem reprezentați decent în țările din Top 5. Adrian Mutu (Ajaccio), Alexandru Maxim (Stuttgart), Ștefan Radu (Lazio) și Gabriel Torje (Granada) nu au prins echipa de start la Amsterdam, unde aveam nevoie de "crema" fotbalului românesc. Golgheterul din Ligue 2, Claudiu Keșeru, nu a avut nici el norocul să joace vreun minut în această "dublă" internațională.

9. Nu i-a acordat credit lui Chipciu după golul de la Budapesta.

Golul mijlocașului stelist ne-ar putea propulsa spre Rio, prin baraj, dar reușita sa în poarta lui Kiraly nu i-a câștigat un loc în echipa de start pentru Olanda. Proaspăt fizic și capabil din punct de vedere tehnic, Chipciu a primit doar câteva zeci de minute la Amsterdam, în finalul jocului cu batavii, când soarta partidei era deja pecetluită.

10. Lipsa de comunicare și cooperare cu antrenorii de la echipele de club.

Taciturnul selecționer al echipei naționale nu are deloc o relație apropiată cu antrenorii care îi furnizează 'material' pentru lot, în speță tehnicienii Stelei, lui Dinamo, Pandurii sau Astra. Arogant atunci când vine vorba de fotbalul intern, Pițurcă nu se sfătuiește niciodată cu tehnicienii care petrec, în fond, cel mai mult timp alături de "tricolori".

11. Nu a rezolvat problema fazelor fixe după un an de chinuri.

Olanda și Ungaria sunt doar două dintre echipele care au speculat în ultima vreme așezarea proastă a României la fazele fixe - fie că vorbim despre lovituri libere sau cornere. Punctul nevralgic al "tricolorilor" a ajuns cunoscut chiar și în Europa, iar fiecare adversar nou al României are o misiune clară pe gazon: să obțină cât mai multe faulturi în preajma careului.

12. Neconvocarea lui Latovlevici, cel mai bun fundaș stânga din Liga 1.

O decizie pe care mulți i-au imputat-o s-a întors împotriva lui Pițurcă. Acesta a ales doi jucători ca fundași stânga în această "dublă", Ștefan Radu și Răzvan Raț. Primul a jucat șters în Ungaria, dar apărătorul lui Șahtior a greșit decisiv la golul 1 marcat de olandezi. În schimb, fără golurile lui Latovlevici, Steaua nu ar fi trăit bucuriile europene cu Ajax și Chelsea.

13. Nu a limitat proporțiile scorului în meciul cu Olanda.

Fiind bine cunoscut faptul că departajarea în preliminarii s-ar putea face și la golaveraj, Pițurcă nu a reacționat atunci când era evident că meciul cu Olanda este pierdut. În loc să accepte un 0-2 onorabil, Piți nu și-a impulsionat deloc fotbaliștii, care, practicând același stil de joc, au mai încasat două goluri și au dinamitat statistica în clasament: 10-10 la golaveraj

14. Este incapabil de reacție în momentele cheie: face schimbări foarte târziu!

Până și prietenul Gigi Becali i-a reproșat lipsa de reacție din ultimul meci, când era evident că Stancu, Grozav și Tănase nu fac față nivelului cerut. O obișnuință proastă a selecționerului este aceea că face schimbări doar în ultimele 20 de minute, niciodată în momentul în care jocul suferă clar. S-a întâmplat la Euro 2008, s-a întâmplat în Ungaria, s-a repetat în Olanda.

15. Încurajează de ani buni un joc steril și precaut, chiar și atunci când trebuie să atacăm.

Lipsa de aplomb ofensiv a echipei naționale a României a fost aspru criticată în țară, iar sistemul 4-2-3-1 în care se așează meci de meci "tricolorii" nu este unul deloc eficient. Nici ca rezultat, nici ca posesie, nici ca estetică. Legăm rar patru-cinci pase în jumătatea adversă și acceptăm mereu o dominare teritorială pe care am putea s-o împiedicăm, jucând pozitiv.

16. Alcătuiește echipe de start inedite, special pentru a le da peste nas ziariștilor.

O istorisire care circulă de mult timp în mediul fotbalistic din România explică de ce am văzut de atât de multe ori echipe de start total surprinzătoare, în meciurile oficiale și nu numai. Pițurcă este un consumator avid de presă sportivă, iar acesta se amuză de formațiile de start anticipate de jurnaliști, chiar și atunci când aceștia îi ghicesc intențiile! Dacă se întâmplă asta, selecționerul schimbă în ultimul moment echipa, pentru a da peste cap variantele presei. Înainte de Olanda, mai mult de 11 jucători din lot știau de la Piți că vor fi titulari!

17. Nu acceptă criticile justificate și constructive, venite din partea unor specialiști.

Emerich Ienei, Anghel Iordănescu sau Cornel Dinu sunt personalități cu vaste cunoștințe fotbalistice, după cum au și probat-o deseori, prin rezultatele obținute. Părerile lor nu numai că nu îl interesează pe Pițurcă, dar acesta ia în derâdere sfaturile primite de la TV din partea acestora, la fel cum se întâmplă cu orice alt "intrus", din afara echipei naționale actuale. Totodată, nici staff-ul tehnic nu-și permite să aibă idei inovatoare în fața selecționerului.

18. Se bazează prea mult pe superstiții, în locul argumentelor tehnico-tactice.

Pițurcă a explicat după eșecul din Olanda că l-a lăsat tot meciul pe teren pe Stancu deoarece acesta "ne-a mai scos în alte partide". Bazându-se pe șansă și în multe cazuri pe hazard, antrenorul ignoră de multe ori evidențe absolut logice, lăsându-se mai degrabă în baza presentimentelor și a superstițiilor pentru care a ajuns recunoscut de toată lumea.

19. S-a abătut de la regula sa "de aur": folosirea doar a titularilor de la echipele de club

Toți jucătorii români pasibili de selecționare știu că, pentru a intra în grațiile lui Pițurcă, trebuie să joace meci de meci la echipa de club. Regula nu s-a aplicat recent pentru Tamaș (rezervă la WBA), Raț (joacă rar în Ucraina) sau Pantilimon (rezervă la City), trei dintre "tricolorii" prezenți în teren din primul minut la Amsterdam.

20. Folosirea mai multor jucători pe alte posturi decât sunt aceștia obișnuiți la club.

Improviziațiile nu își au rostul în fața unor adversari de calibru mondial, dar România lui Pițurcă inovează indiferent de meci. Astfel, un stoper de calitate precum Tamaș joacă forțat în flancul drept, Stancu a fost avansat ca vârf, deși are alt post la Orduspor, iar Grozav a avut un rol central în Olanda, deși el este fotbalist de bandă stângă! Exemplele au fost luate doar de la ultima acțiune a reprezentativei, fără atingere către episoade din anii precedenți.

Etichete: victor piturca , romania - olanda , piturca romania , olanda - romania 4-0 , piturca demisia , demisia , rechizitoriu , rechizitoriul unei natiuni , piti lasa-ne


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
andrei-vlad
Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare

Exclusiv Florin Prunea a remarcat un singur nume, după Universitatea Craiova - CFR Cluj: ”Ține o echipă în viață”
florin prunea-
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius
Citește și
Foto Ngezana a postat un mesaj și a primit mii de aprecieri. ”Acum văd totul clar”
siyabonga ngezana
Fotbalistul din SuperLiga care ”l-a dat pe spate” pe Victor Pițurcă: ”E cel mai bun!”
piturca captura
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Victor Pițurcă a numit antrenorul perfect pentru CFR Cluj: ”Un Ferguson al campionatului nostru”
piturca

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”