FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
”Va juca titular!”. Gigi Becali, anunț despre fotbalistul care "refuză să accepte că fotbalul s-a terminat pentru el"
Fotbalistii clujeni, printre care se află Răzvan Sava, Panagiotis Tachtsidis si Karlo Muhar / Foto: Sport Pictures
Video Primul jucător de la CFR Cluj care și-a anunțat plecarea. ”Nu cred că voi rămâne la acest club”
dinamo voluntari
Live Video&Text Dinamo - FC Voluntari 1-1, ACUM, în direct pe Digi Sport 1. Ilfovenii egalează rapid
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 7 Superliga: Dinamo-Voluntari
Play-out

Exclusiv Ilie Stan: "Nu e o pierdere Gnohere, nu e vreun Pițurcă, Vlădoiu sau Ciocoiu". Cine îl admira pe Helmut Duckadam

articol scris de Andru Nenciu
16.06.2020, 08:44

Vestit pentru șutul său devastator, dar și pentru echilibrul dat la mijlocul terenului, Ilie Stan (53 de ani) a făcut parte din două generații de excepție ale Stelei: echipa cu nucleul de la Sevilla ajunsă până în semifinala CCE din 88 cu Benfica și cea condusă de tandemul Dumitru Dumitriu - Mihai Stoichiță, pătrunsă de trei ori la rând în grupele UCL.

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-GLORIA BUZAU, LIGA 2 CASA PARIURILOR (22.09.2019)
Ilie Stan / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: FCU Craiova - ”U” Cluj, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Farul, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Cei mai tineri îl asociază însă cu perioada în care a condus trupa din Ghencea de pe bancă, în perioada 2011 - 2012. 

Actual antrenor la Gloria Buzău, Ilie Stan e tehnicianul care a încercat să-i valorifice știința lui Helmut Duckadam, după cum a mărturisit fostul portar, în seara în care și-a anunțat demisia din funcția de președinte de imagine de la FCSB.

"Iliesta" vorbește pentru Digi Sport despre factorii care l-au determinat să-l apropie pe Duckadam de lot la un club în care nimeni și nimic nu mișcă fără aprobarea finanțatorului George Becali, dar și despre atacul bont al FCSB-ului din meciul cu formația pregătită de Dan Petrescu.

Ilie Stan, despre reproșurile lui Dan Petrescu: "A câștigat norocos. CFR va arăta mult mai bine"

Dan Petrescu și-a pus pe coji de nucă elevii la finalul victoriei cu FCSB (1-0), meci la finele căruia a avut un singur remarcat: portarul Arlauskis. "CFR va arăta mult mai bine etapele viitoare. Dacă Dan Petrescu a zis că n-a înțeles nimic, e clar că nici jucătorii n-au înțeles ceva.


A avut dreptate, a câștigat norocos, dar e important să ai măcar un singur jucător într-o zi de mare excepție, așa cum a fost Arlauskis. N-au avut nici timp de pregătire, pregătirea asta se va vedea în timp", explică fostul mijlocaș, coleg cu Dan Petrescu, în Ghencea, la finalul anilor '80 și începutul anilor '90.

Ilie Stan, despre atacul steril al elevilor lui Bogdan Vintilă: "S-au complicat la 20 de metri de poartă"

FCSB s-a exprimat bine la Cluj pe faza atac, însă strategia incoerentă de transferuri a făcut ca vicecampioana să nu beneficieze de un vârf de meserie sau de o bancă solidă. 

 "Nu e de ajuns să ai ocazii atât timp cât nu marchezi. La 20 de metri de poartă s-au complicat, au încercat să mai facă un dribling, să mai joace prea scurt. Ocaziile lor au apărut prin șuturi de la distanță și prin acțiuni dezvoltate în flancuri.

Se vede că n-au avut un vârf de careu care să dezechilibreze defensiva lui Dan Petrescu", subliniază Ilie Stan.

FCSB a jucat cu Florin Tănase vârf, iar în actul secund a intrat pe teren și Adrian Petre, atacant de careu, unicul număr 9 clasic din lotul vicecampioanei, după plecarea lui Harlem Gnohere, înaintea reînceperii campionatului.

FOTBAL:FCSB-ACADEMICA CLINCENI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (10.02.2020)
Harlem Gnohere are 32 de ani / Foto Sport Pictures

Ilie Stan, despre plecarea lui Gnohere: "Nu era vreun Pițurcă, Vlădoiu sau Ciocoiu"

FCSB a rămas doar cu un atacant clasic de careu după plecarea lui Harlem Gnohere, iar Bogdan Vintilă mizează în continuare pe Florin Tănase pe post de număr 9.

Ilie Stan consideră că francezul n-ar fi putut schimba în bine jocul roș-albaștrilor. 

"Nu e vreo pierdere plecarea lui Harlem Gnohere, nu era vreun Pițurcă, Vlădoiu sau Ciocoiu, foști atacanți de careu ai echipei din Ghencea, oameni care făceau diferența prin combinațiile în care intrau, prin execuții în fața porții, prin presingul pe care-l făceau foarte sus. Gnohere era un oportunist", a continuat Ilie Stan, pentru Digi Sport. 

Ilie Stan, despre legenda Duckadam: "Jucam la Gloria Buzău în Divizia B și l-am văzut la un televizor alb-negru cum a apărat la Sevilla"

Plecat de la FCSB după peste 10 ani în care s-a aflat în organigrama FCSB, Helmut Duckadam a scos în evidență duminică, la emisiunea Fotbal Club, că Ilie Stan a fost unicul antrenor care l-a implicat activ în pregătirea echipei. 

Mecanismul pe care a marșat Stan e simplu. Fostul număr 11 a pedalat pe ideea conform căreia un fost jucător cu un capital imens de popularitate deține puterea de a transmite cunoștințe, nerv și ambiție.

"Eu aveam 19 ani când Steaua câștiga la Sevilla, jucam în Divizia B, la Gloria Buzău. Am văzut meciul la un televizor alb-negru, aveam ambiții mari și, undeva, prin minte, îmi încolțea speranța că la un moment dat voi juca și eu la Steaua", dă Ilie Stan o pasă spre terenul anilor '80.

Stan a ajuns la Steaua la doi ani după performanța de la Sevilla, în același timp cu Lucian Măstăcan, într-un moment în care trupa lui Anghel Iordănescu juca cu Ford pe piept, iar Silviu Lung și Gheorghe Liliac erau oamenii cu mănuși.

Duckadam se lăsase, dar spiritul său se simțea încă și în vestiarele încărcate de istorie, și pe firele de iarbă pontate de crampoanele eroilor din 1986.

duckadam
Duckadam a plecat de la FCSB / Foto: Digi Sport

Ilie Stan, despre cum era privit Duckadam: "Stanca, Tătărușanu și Cojocaru erau fascinați de el"

Când a ajuns la Steaua ca antrenor, buzoianul și-a propus să-l elibereze pe Duckadam din chingile rolului decorativ.

"I-am chemat și pe cei din galerie la Mogoșoaia și le-am zis că spiritul Stelei trebuie să continue cu mine, care jucasem acolo și însemnasem ceva, dar mai ales cu Ducka! Eu lucram cu antrenorul de portari Costică Dumitru, în prezent în stafful lui Mihai Teja la Voluntari, cu Stanca, Tătărușanu și Cojocaru, care era un copil.

Toți erau fascinați de Duckadam. Era un moment în care Steaua începea să-și piardă din identitate, jucam prin țară cu 1.000 de oameni și am ajuns la 50.000 de oameni", a continuat Ilie Stan, pentru Digi Sport. 

Ilie Stan, despre Gloria Buzău. Se bazează pe Ciprian Petre, mijlocaș important din Liga 1

În prezent la Gloria Buzău, Ilie Stan îl are deja la antrenamente pe unul dintre cei mai experimentați mijlocași din fotbalul românesc, Ciprian Petre. În vârstă de 39 de ani, Petre, produs al echipei Juventus București, a evoluat pentru Jiul, Unirea Urziceni, Gloria Bistrița sau Gaz Metan Mediaș. Ciprian Petre a strâns peste 300 de partide în primul eșalon. 

"Am simțit o mare poftă de fotbal la elevii mei, e și normal după o lipsă atât de îndelungată de activitate. Am jucători cu experiență, cum ar fi Ciprian Petre, Iulian Roșu pe care l-am avut la Steaua, Huiban.

Ciprian Petre nici nu zici că are 40 de ani, e unul dintre fotbaliștii valoroși care au evoluat în primul eșalon. Avem și mulți copii tineri talentați",  a mai punctat antrenorul echipei din Liga 2. 

Ilie Stan, despre fotbalul după pandemie: "Mă aștept ca echipele oaspete să ia puncte"

"Mă aștept să ia puncte echipele oaspete și în România, așa cum se întâmplă în Bundesliga, în contextul în care formațiile gazdă nu sunt susținute de public și pierd acest avantaj major.

Sper să se încheie și Liga 1, și Liga 2, nimic să nu mai dea peste cap până la final aceste campionate. Acum au văzut și fotbaliștii, și sportivii, și toți oamenii că viața fără sacrificii nu e atât de ușoară", a încheiat Ilie Stan.

Ilie Stan este născut în Buzău și a jucat la Gloria, în perioada 1985-1987, înainte de a se transfera la Steaua. Antrenorul a mai pregătit gruparea buzioană, în urmă cu 12 ani. 

Ilie Stan și-a început cariera la Buzău, dar s-a consacrat în lotul Stelei, grupare pentru care a evoluat timp de nouă sezoane. În 1989 a fost component al trupei care juca finala Cupei Campionilor Europeni, contra celor de la AC Milan. După 1990, a mai evoluat la Cercle Brugge și AEL Limassol.

Etichete: cfr , dan petrescu , ilie stan , duckadam , fcsb , gnohere


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
adrian mutu
Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern
timi
Recomandările redacției
dinamo voluntari
Live Video&Text Dinamo - FC Voluntari 1-1, ACUM, în direct pe Digi Sport 1. Ilfovenii egalează rapid

Tibor Selymes a fost demis și a răbufnit la adresa președintelui: ”Singura lui calitate e că este finul primarului”
Primul 11 care îi poate aduce titlul FCSB-ului la meciul cu Farul
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
După ce antrenorul a confirmat negocierile, Bayern Munchen a făcut anunțul oficial
FC Bayern Munich - final training - Allianz Arena
Citește și
Gigi Becali a numit jucătorul cu care FCSB ar fi devenit campioană după etapa a șasea
gigi
Reacția lui Gigi Becali, după ce a auzit că Risto Radunovic e dorit de CFR Cluj
gigibecali5
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Dan Șucu reacționează tranșant după ce Daniel Niculae a devenit inculpat în dosarul materialelor pirotehnice!
Dan Șucu reacționează tranșant după ce Daniel Niculae a devenit inculpat în dosarul materialelor pirotehnice!
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Elias Charalambous are un singur gând înainte de FCSB - Farul: ”Așa vedem situația”
FOTBAL:CFR CLUJ-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (14.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”