Justin Ștefan, secretarul general al LPF / Foto: Sport Pictures
Astra și Viitorul au cerut amânarea meciurilor din Liga 1, LPF a răspuns pe loc
Crystal Palace v Everton - Premier League
Exclusiv Când vom avea VAR în Liga 1? "Oracolul din Bălcești" știe răspunsul și dezvăluie motivul din spatele întârzierii
danciulescu
Video Exclusiv Conducerea lui Dinamo l-a lăsat pe Dănciulescu pe "seen": "L-am sunat, n-a răspuns. I-am dat sms". Ce se întâmplă cu datoria sa
Digi Sport 1 Live
Acum

Iorgulescu, reacție dură la adresa CCA: ”Arbitrajul românesc a devenit o plagă! Opriți-vă! E mult prea rău”

02.11.2016, 14:06

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal le-a adresat o scrisoare deschisă șefilor CCA într-un articol sub titlul ”Domnilor din conducerea CCA, e prea mult! Arbitrajul românesc a devenit o plagă! Opriți-vă! E mult prea rău!”. Astfel, președintele Kyros Vassaras și Alexandru Deaconu, în calitate de vicepreședinte al aceluiași for, au fost ținta lui Gino Iorgulescu, care i-a chemat de urgență să se prezinte la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal ”pentru a ne spune cum văd dumnealor starea de fapt din arbitrajul românesc”.

iorgulescu
  • Liga 1: Academica Clinceni - Sepsi, sâmbătă, 12:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: FC Botoșani - UTA Arad, sâmbătă, 19:15, Digi Sport 1

În încheiere, Gino Iorgulescu spune că a remarcat prestația brigăzii de la meciul din Liga Campionilor, dintre FC Basel - Paris Saint Germain, care l-a avut la centru pe Ovidiu Hațegan.

Vă redăm scrisoarea adresată de către președintele LPF:

”În calitate de Președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în calitate de om care răspunde în fața tuturor echipelor din Liga 1 pentru bunul mers al activității lor, în calitate de om pur și simplu, care nu poate asista nepăsător la denaturarea ideii de competiție sportivă, poate și în calitate de fost internațional al României, vă adresez această scrisoare deschisă.

Nu o fac pentru prima oară, din păcate. Încă din primele săptămâni ale activității mele în funcția de Președinte al LPF, în toamna anului 2013, am semnalat neregulile tot mai supărătoare din arbitrajul românesc. Am spus atunci că e nevoie de timp și de un dialog cu Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru ca lucrurile să se îndrepte și rezultatele din teren să fie stabilite doar de valoarea jucătorilor, a antrenorilor, într-un cuvânt de consistența jocului fiecărei echipe.

În martie 2014, am susținut o conferință de presă tocmai pe această temă. Am încercat atunci să apăr arbitrajul românesc, să încerc să înțeleg că e vorba de greșeală omenească, nu de un dezastru programat. Spuneam atunci că "în condițiile în care au fost introduși începând cu etapa a 20-a arbitri suplimentari, greșelile brigăzilor delegate la unele jocuri din Liga 1 pot fi considerate că influențând unele rezultate din teren. Efortul financiar făcut de cluburi pentru plata acestora nu se justifică din moment ce nu a dus la îmbunătățirea calității arbitrajelor. Liga Profesionista de Fotbal nu poate sta pasivă în fața unui fenomen, care poate periclita ierarhia sportivă și buna desfășurare a competiției pe care o organizează. Drept urmare, solicită de urgență Comisiei Centrale a Arbitrilor o analiză eficientă, ale cărei consecințe să fie aduse la cunoștință tuturor oamenilor din fotbal. Ar fi de dorit ca arbitrii, care au greșit grav în acest retur, să fie sancționati exemplar".

La ora aceea, era adusă în discuție și problema arbitrilor străini, care să oficieze în Liga 1.

Astfel, în iulie 2014, am susținut o altă conferință de presă, în care m-am pronunțat, alături de întreaga conducere a LPF pe această temă.

"Eu nu sunt adeptul aducerii arbitrilor străini în Liga I, numai să nu ne forţeze arbitrii noştri de aici. De ei depinde. Dacă nu fac greşeli decisive în teren, atunci nu aducem străini. Dar dacă greşesc într-un anumit sens atunci Adunarea Generală a LPF poate să decidă aducerea de străini la anumite meciuri sau chiar la toate". Și acum cred același lucru. Cu câteva zile înaintea acestei declarații, Comitetul Executiv al FRF aprobase numirea domnului Kyros Vassaras în funcția de Președinte al CCA. I-am urat atunci succes domnului Vassaras, și i-am acordat toată încrederea. "Sper că fiind străin, şi mai sunt exemple în Europa, lucrurile să se îndrepte şi să avem arbitraje cât mai bune". Acestea au fost cuvintele mele atunci, dar văd că arbitrajul nu s-a îmbunătățit, ci a luat-o pe o pantă greșită, așa cum mă temeam că s-ar putea să se întâmple.

Deja în noiembrie 2014, la nici un an de la preluarea mandatului de Președinte al LPF, situația se înrăutățise în ceea ce privește arbitrajul. Într-o ședință a Comitetului Executiv al FRF am prezentat o adresă ultimativă către CCA, reprezentanții cluburilor cerând prin mandatul meu demisia domnului Alexandru Deaconu, cel care conducea CCA în lipsa președintelui Vassaras, aflat mai mereu în Grecia.

A fost atunci un ultimatum în 13 puncte prin care ceream, între altele, să cunoaștem criteriile de promovare a arbitrilor, de delegare a acestora la meciuri, criteriile după care CCA întocmește lista FIFA, voiam, de asemenea, să știm, noi, cei din Liga 1 care este sistemul de sanțiuni împotriva celor care greșesc, criteriile de alegere a corpului de observatori și de delegare a acestora.

Spuneam atunci public: "Consider că a sosit momentul ca activitatea CCA să devină una transparentă şi adaptată unui model occidental, caracteristic campionatelor de top din Europa. Dialogul instituţional şi bunele relaţii care ar trebui să existe între LPF şi CCA impun comunicarea către LPF a informaţiilor solicitate. De asemenea, în situaţia în care nu îmi veţi comunica cele solicitate în termenul indicat mai sus şi veţi refuza să contribuiţi la asigurarea unui climat de normalitate pentru fotbalul profesionist, mă voi afla în situaţia neplăcută de a solicita în mod public demisia Dumneavoastră şi a celorlalţi membri ai CCA".

În aceeași toamnă, octombrie 2014, adresasem deja o scrisoare deschisă Comisiei Centrale a Arbitrilor, rămasă fără răspuns din partea acesteia. Sau, mă rog, poate că prin ceea ce au făcut pe teren la destule meciuri, arbitri au răspuns în felul lor echipelor în fața cărora trebuia să probeze valoare și echidistanță. "Înainte de toate, cu luciditate, trebuie să reamintim un fapt simplu, care stă la baza întregului fenomen numit fotbal. Ca și celelalte sporturi și fotbalul, cel mai popular dintre toate, s-a inventat să se joace întotdeauna doar pe teren. Nimic nu trebuie să altereze corectitudinea jocului și nimeni nu trebuie să atenteze la ideea că jucătorii celor două echipe sunt singurii actori principali din teren. Din păcate, în ultima vreme am început să observăm că tot mai mulți arbitri își doresc să devină personaje principale pe gazon, bineînțeles negative, la tot mai multe jocuri din Campionatul Național Liga 1".

E ceea ce credeam atunci și cred și astăzi, și continui să cred și să susțin.

În 5 martie 2015, într-o altă ședință a Comitetului Executiv al FRF, am cerut demisia domnului Kyros Vassaras de la șefia CCA. Cluburile din Liga 1punând atunci în discuție aducerea de arbitri străini în ciuda costurilor mari pe care ar fi trebuit să le suporte pentru a avea parte de o justiție în teren.

În fine, acum exact o lună, pe 4 octombrie 2016, am revenit cu o altă scrisoare deschisă către CCA. "Liga Profesionistă de Fotbal constată cu amărăciune că nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce privește calitatea prestațiilor arbitrilor și asistenților delegați de către CCA la meciurile organizate de LPF. Clasamentul Ligii 1 este influențat de greșelile tot mai numeroase, tot mai flagrante, tot mai grave ale celor care trebuie să asigure din teren imparțialitatea și corecta desfășurare a unui meci. De aceea tragem încă un semnal de alarmă, într-o situație care riscă să devină critică, dacă nu cumva a devenit deja". A fost un semnal de alarmă care, din nou, nu a avut ecou. Așa cum încheiam atunci scrisoarea, cu o dorință de dialog în care cred, așa mi-aș dori să pot și astăzi să mai sper că mâine va fi o zi cu adevărat dreaptă în arbitrajul românesc. "Ne dorim un dialog cu Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru că responsabilitatea pentru starea de fapt din fotbalul românesc aparține Comitetului Executiv al FRF, nu arbitrilor. Ne dorim arbitraje mai bune, ne dorim un fotbal mai bun. Suntem convinși că și dumneavoastră. În acest caz, să facem ca fotbalul să fie decis doar de calitatea jocului și de valoarea jucătorilor".

Din păcate, zilele care au trecut ne-au dovedit nouă, celor din Liga 1, că am oferit încredere cui nu merita, că am întins o mână și nu ni s-a răspuns, că am crezut în dialog, iar din partea cealaltă nu a venit decât un ecou al propriei noastre voci.

De aceea, cer astăzi, în numele tuturor echipelor din Liga 1, ca domnii Kyros Vassaras, în calitate de președinte al CCA și Alexandru Deaconu, în calitate de vicepreședinte al aceluiași for, să accepte prezența lor la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal pentru a ne spune cum văd dumnealor starea de fapt din arbitrajul românesc. Nu e o tragere la răspundere, ci continuarea aceluiași dialog neonorat de dumnealor. Noi credem că mai există punți între fotbal și corpul de arbitri.

Așadar, pentru a salva competiția, pentru a avea dreptate pe teren, vă așteptăm să răspundeți urgent acestei invitații la dialog.

Cu aceeași înțelegere,

Gino Iorgulescu

Președinte LPF

P.S. Am urmărit cu mare atenție marți, 1 noiembrie 2016, meciul din Liga Campionilor, dintre FC Basel - Paris Saint Germain, arbitrat de o brigada românească, avându-l la centru pe Ovidiu Hațegan. Arbitraj impecabil, la cel mai înat nivel european, cu stil și eleganță. Deci, afară, se poate... Sau numai afară?”, se arată în scrisoarea șefului LPF.

Etichete: lpf , arbitraj , cca , iorgulescu , oficial , alexandru deaconu , comisia centrala a arbitrilor , atac , kyros vassaras , sediul lpf , liga profesionista de fotba

Digi24
Un primar a fost prins la volanul unui camion cu lemne furate. Scuza incredibilă găsită de edil
Un primar a fost prins la volanul unui camion cu lemne furate. Scuza incredibilă găsită de edil

Un primar a fost prins la volanul unui camion cu lemne furate. Scuza incredibilă găsită de edil

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
FOTBAL:CFR CLUJ-BSC YOUNG BOYS, LIGA EUROPA (29.10.2020)
"Sunt terminat psihic!" Dan Petrescu a cedat nervos, după meciul cu Young Boys

ÎN DIRECT la Digi Sport 1, CFR Cluj a remizat cu Young Boys, scor 1-1, într-un meci din etapa a...

Ce mesaj a postat Ianis Hagi, după ce a primit nota 4 din partea jurnaliştilor scoţieni
Rangers v Ross County - Ladbrokes Scottish Premiership
Tătăruşanu, egalul lui Ibrahimovic! Ce notă a primit după meciul cu Sparta Praga şi ce scriu italienii
ciprian tatarusanu 1
CFR Cluj - Young Boys 1-1. Campioana României rămâne fără eșec și își păstrează prima poziție
cfr-young boys gol
Dan Petrescu, dezamăgit după remiza cu Young Boys. ”E problema vieții mele!” Ce a spus despre jucători
dan petrescu conf
Recomandările redacției
danciulescu
Video Exclusiv Conducerea lui Dinamo l-a lăsat pe Dănciulescu pe "seen": "L-am sunat, n-a răspuns. I-am dat sms". Ce se întâmplă cu datoria sa

Datoria pe care Dinamo o are către Ionel Dănciulescu rămâne în aer. Deși în conturile clubului a intrat recent peste 200.000 de euro, fostul oficial al "câinilor" a rămas "cu ochii în soare".

Exclusiv Se reîntregește lotul la FCSB! Noua ”perlă” a lui Gigi Becali poate reveni la antrenamente
Octavian Popescu, în meciul FCSB - Dinamo / Foto: Sport Pictures
Foto Denis Alibec se plimba pe cămilă în momentul cutremurului din Turcia. Ce făcea Silviu Lung în timpul dezastrului
alibec colaj
Ăsta da cadou! Ce a primit omul care a adus prima victorie din istoria lui Cadiz cu Real Madrid
Real Madrid v Cadiz CF - La Liga Santander

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, “înfricoșător” de sexy de Halloween. Fanii nu și-au putut lua ochii de la corsetul ei
Antonia, “înfricoșător” de sexy de Halloween. Fanii nu și-au putut lua ochii de la corsetul ei
Digi World
O nouă descoperire privind Covid-19. Simptomul pe care pacienții îl pot avea și la cinci luni de la vindecare
O nouă descoperire privind Covid-19. Simptomul pe care pacienții îl pot avea și la cinci luni de la vindecare
Digi Animal World
Cum a încercat o pisică să-și potolească foamea. Imaginile ei fac furori pe internet: ”Determinarea ei e remarcabilă!”
Cum a încercat o pisică să-și potolească foamea. Imaginile ei fac furori pe internet: ”Determinarea ei e remarcabilă!”
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate