malda
Video Ce a spus Marius Măldărășanu, după ce Hermannstadt a obținut un punct în minutul 90+3
altai
Dramatic! Cum s-a încheiat primul meci jucat de Al-Tai după plecarea lui Reghecampf
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (19.04.2024)
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 3-1, ACUM, Digi Sport 1. Spectacol la Ovidiu! Elevii lui Gică Hagi se întrec în execuții
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
Play-off

Exclusiv Istvan Kovacs vorbeşte despre "imaginea de arbitru nerespectuos" + Ce se limitează să zică de Filip şi care e marea sa dorinţă

articol scris de Digi Sport
20.09.2021, 08:55

Istvan Kovacs a fost în centrul atenţiei după meciul FCSB-Dinamo 6-0, partidă la care s-a consemnat cea mai drastică diferenţă dintre cele două rivale.

FOTBAL:FCSB-DINAMO BUCURESTI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (12.09.2021)
Arbitrul central Istvan Kovacs discuta cu Deian Sorescu la FCSB-Dinamo 6-0 / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Digi Sport a realizat un interviu cu arbitrul născut în Carei, prin intermediul departamentului Media al FRF.

Este cunoscut faptul că CCA nu le permite arbitrilor să dea declaraţiile legate de un meci sau altul, iar Kovacs nu se abate de la regulă în acest interviu. 

Printre altele, Kovacs susţine că nu este genul de arbitru care să aibă emoţii înaintea unui meci, indiferent cât de important ar fi. Evită să pronunţe numele vreunui jucător activ pe care îl apreciază, însă îi nominalizează pe Rădoi şi pe Claudiu Niculescu atunci când vorbeşte despre echilibrul şi onestitatea fotbaliştilor pe gazon.

Kovacs îi contrazice pe Coman, Filip şi Benga şi îşi doreşte ca discuţiile arbitrilor să se audă la televizor, ca la rugby

Altfel, arbitrul care a condus Derby de România ţine să infirme categoric ideea pusă pe tapet de unii dintre jucători, cum ar fi Florinel Coman, de către Steliano Filip sau de Benga, că ar fi arogant şi ar refuza să discute pe teren indiferent cât de respectuos i s-ar adresa. 


Drept dovadă că aceia care îl atacă pentru modul în care le-ar vorbi nu au dreptate, "centralul" pune pe tapet ideea introducerii şi în fotbal a regulii din rugby, în care dialogul arbitrilor este auzit în direct de telespectatori!

Istvan Kovacs despre EURO 2020, FCSB-Dinamo şi imaginea de arogant pe care unii jucători i-o atribuie

Digi Sport: Cât de mulţumit sunteţi de modul în care merg lucrurile în cariera dumneavoastră? Este ceva ce vă nemulţumeşte?
Istvan Kovacs: La 37 de ani, sunt deja de 15 sezoane în lotul de arbitri de Liga 1, sunt arbitru internațional în Elite, am arbitrat la primul turneu final la nivel de seniori, UEFA EURO 2020. Cred că sunt la un nivel bun și cred că depinde doar de mine, de cât muncesc și cât de bine mă pregătesc să ajung la un nivel și mai înalt. Cu fiecare meci arbitrat capăt și mai multă experiență care în mod sigur mă va ajuta în anii care urmează.

Care este omul căruia îi datoraţi cel mai mult în carieră? De la cine aţi învăţat cel mai mult din tainele arbitrajului?
Am o listă foarte lungă de oameni care de-a lungul anilor m-au ajutat. Oameni care au adus un plus în evoluția mea ca arbitru, pe care îi apreciez și cărora le-am mulțumit. Promit că la finalul carierei mele o să dau timpul înapoi și îi voi trece pe toți pe lista aceasta. Nu aș dori să scot pe nimeni în evidență în acest moment, sigur aș uita pe cineva care e demn de a fi menționat.

Sunteţi genul de arbitru care doarme neîntors înaintea unui meci sau vă gândiţi mult la el şi pregătirea lui vă aduce o presiunea care, uneori, vă dă şi insomnii?
De obicei dorm și înainte de meci, în ziua jocului, câte două ore, și somnul este foarte lin. Nu am avut niciodată probleme cu somnul înaintea unui joc, pentru că pregătirea mea nu este doar cu o zi înainte de meci, e un proces lung. În momentul în care ajung la meci știu deja ce am de făcut. Sunt la un nivel fizic bun, pregătirea noastră, a arbitrilor, teoretică și practică, este una constantă. Sunt mereu pregătit să fac față provocărilor.

Istvan Kovacs a arbitrat la doar 22 de ani Supercupa României

Aveţi doar 37 de ani, abia împlinţi, dar arbitraţi deja de 15 ani la nivel înalt. Care este meciul care v-a rămas în cap şi pe care l-aţi putea povesti de parcă ieri s-ar fi disputat?
Categoric meciul de care o să îmi aduc aminte întotdeauna cu cea mai mare plăcere este Supercupa României din 2007, primul meu contact cu fotbalul mare. Apoi, îmi amintesc cu plăcere de debutul meu în Liga Campionilor, la meciul Valencia – Young Boys, din 2018, atunci când mi s-a îndeplinit unul dintre visuri. Și, desigur, un moment special a fost debutul meu la un Campionat European, jocul de la EURO 2020.

Despre Supercupa din 2007 pe care aţi arbitrat-o când aveaţi numai 22 de ani ce vă mai amintiţi? Cum aţi reacţionat când aţi fost anunţat despre delegare?
Țin minte aproape toate detaliile legate de acel meci. Am fost anunțat cu o săptămână înainte că voi arbitra. Eram la curs, în sala ”Nicolae Dobrin” de la Casa Fotbalului, am fost chemat într-un lot lărgit de arbitri pentru prima ligă. Eram în picioare când am fost anunțat că voi arbitra Supercupa, am rămas fără cuvinte și a trebuit să mă așez pe scaun.

Colegii m-au aplaudat în acel moment și m-am simțit extrem de mândru. Și meciul mi-l amintesc foarte bine, o atmosferă foarte frumoasă pe fostul ”Lia Manoliu”, un meci cu prelungiri, cu penalty-uri. Țin minte că era foarte cald.

Kovacs a arbitrat un singur meci la EURO 2020, dar consideră o mare realizare prezenţa sa la turneul final

Cum a fost la EURO 2020? Aţi condus la centru meciul Olanda-Macedonia de Nord? De ce numai un joc, speraţi să fie mai multe partide la care să fluieraţi?
Am fost 19 brigăzi de arbitri la EURO, eu am arbitrat doar un joc, Macedonia de Nord – Țările de Jos, la fel ca și Andrea Ekberg, din Suedia, și Orel Grinfeld, din Israel. Cele mai multe meciuri le-au condus Felix Brych, cinci, și Bjorn Kuipers, patru, cel care a arbitrat și finala. Era clar că se va miza în special pe arbitrii cu cea mai mare experiență internațională.

Pentru mine, EURO 2020 a fost un eveniment special în cariera mea. Așa cum am spus și în urmă cu doi ani, prezența mea la acest turneu era un obiectiv pe care, iată, l-am îndeplinit. Sper să fie doar primul turneu din multe altele! Cum am spus și mai devreme, depinde doar de mine și de cât de bine mă voi pregăti!

Rădoi şi Claudiu Niculescu, daţi ca exemplu de echilibru şi onestitate

Care sunt jucătorii cu care vă înţelegeţi cel mai bine pe teren din Liga 1?
Nu cred că ar fi potrivit să dau nume dintre jucătorii actuali. Pot spune doar că apreciez jucătorii care își văd de jocul echipei lor și nu își fac un scop precis din a încerca să pună presiune pe arbitru prin diferite tactici care pentru mine sunt evidente.

În trecut erau jucători care reprezentau un factor de echilibru pe teren, de exemplu actualul selecționer Mirel Rădoi sau Claudiu Niculescu. Simțeai că te respectă și erau onești pe teren. Când un jucător îmi adresează cuvinte sincere și deschise, eu nu pot să îi întorc spatele și să mă comport altfel.

Coman şi Tănase sunt doi dintre jucătorii cu care se poate spune că aveţi o relaţia tensionată. Sau doar pare aşa?
Sunt doi jucători de valoare din campionatul nostru pe care îi respect. Așa cum am mai spus, episodul cu Florinel Coman l-aș șterge cu buretele dacă aș putea, îl regret și mi-am cerut scuze în fața jucătorului.

Mai departe, nu doresc să comentez alte declarații ale jucătorilor despre mine. Vreau doar să spun că imaginea de arbitru nerespectuos cu jucătorii pe care, din diferite motive, unele persoane încearcă să mi-o atribuie nu este una reală. S-a insistat prea mult pe această temă, iar eu nu doresc să apar în fața publicului să dau explicații după fiecare episod în care jucători pretind că am avut un comportament neadecvat în fața lor.

Cum a fost acest derby FCSB-Dinamo, cu atât de multe discuţii apărute după un meci care s-a terminat 6-0?
Nu m-am ferit niciodată de presiunea care vine la pachet cu un astfel de meci, cred că astfel de jocuri te maturizează și te ajută să capeți experiență în cariera de arbitru. Legat de prestația mea și a colegilor din brigadă, există persoane autorizate la nivelul Comisiei Centrale a Arbitrilor care să analizeze deciziile.

De ce nu dă Kovacs amănunte despre eliminarea lui Steliano Filip

Ne puteţi explica ce s-a întâmplat cu Steliano Filip?
Nu am comentat niciodată în public deciziile luate pe teren, nu o pot face nici acum. Regulamentul CCA nu îmi permite acest lucru.

Ce le răspundeţi celor care spun despre dumneavoastră că sunteţi foarte rigid şi de multe ori folosiţi cuvinte care îi tensionează şi îi fac să reacţioneze urât pe teren? Gen acel celebru "Dispari", după care v-aţi cerut şi scuze.
Acela a fost un episod unic pe care îl regret și, așa cum am spus, mi-am cerut scuze. Nu cred că pot fi considerat un arbitru care reacționează urât dacă aleg să nu explic jucătorilor absolut fiecare decizie pe care o iau.

Chiar dacă unele persoane încearcă să îmi creeze această imagine, este una departe de adevăr. Abia aștept momentul în care se va introduce și în fotbal acea regulă din rugby prin care discuțiile arbitrului pot fi auzite și de către public.

Istvan Kovacs afirmă că nu a discutat niciodată în afara terenului cu oficiali de la CFR Cluj sau de la FCSB

Când aţi vorbit ultima oară cu un conducător de la CFR Cluj în alt loc decât la stadion? Dar de la FCSB? Vă întreb despre cele două cluburi pentru că legat de ele au apărut cele mai multe discuţii în care este folosit numele dumneavoastră.
N-am stat niciodată de vorbă cu vreun conducător de la echipele menționate de dumneavoastră. Singurul contact al meu cu reprezentanți ai cluburilor este cel de la stadion, cu ocazia meciurilor. Toate aceste discuții despre presupuse conexiuni nu sunt adevărate, sunt doar invenții.

Ne puteţi spune o fază anume, foarte importantă, a cărei decizie aţi vrea să o schimbaţi dacă s-ar putea?
Nu aș vrea să schimb nimic, pentru că fazele respective s-au petrecut pentru ca eu să învăț ceva din ele.

Şi când vom avea VAR, arbitrii vor trebui să ia decizii pentru că observatorul va consemna hotărârea de pe teren

Cât de mult ajută VAR-ul o brigadă de arbitri?
VAR este de mare ajutor unei brigăzi de arbitri exact în momentele și fazele care contează și care pot influența rezultatul unui meci. După proiectul pilot și toate ajustările aduse protocolului și Legilor Jocului în sezoanele acestea, cred că în momentul implementării în România, cu o bună pregătire în această perioadă, vom putea elimina erorile majore de arbitraj care apar pe parcursul jocului.

Sunteţi unul dintre cei doi "centrali" de la noi care au şcoala arbitrajului video făcută la UEFA. Există riscul ca arbitrii să evite să mai ia decizii drastice pentru a nu fi acuzaţi şi să lase fazele importante, mai ales cele din careu, pe seama celor din camera VAR?
Cu sau fără VAR, greșeala inițială rămâne consemnată în raportul observatorului. În concluzie, arbitrilor li se cere în continuare să ia deciziile pe terenul de joc, deci cumva să ”uite” de existența VAR. Abia după închierea fazei trebuie să își amintească de asistența video care poate corecta o posibilă greșeală.

Ce vă vedeţi să faceţi după ce terminaţi cu arbitrajul? Veţi rămâne în fotbal, veţi trece la catedră sau aveţi alte intenţii?
Sincer, nu m-am gândit la acest lucru deocamdată, având în vedere că mai am cel puțin 8 ani de arbitraj în față. Sunt sigur că pe parcursul anilor următori o să mi se ivească oportunități, pe care le voi analiza la momentul respectiv și voi lua cea mai bună decizie pentru mine și pentru familia mea.

Etichete: isvan kovacs , steliano filip istvan kovacs , arbitrul isvan kovacs


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Recomandările redacției
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (19.04.2024)
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 3-1, ACUM, Digi Sport 1. Spectacol la Ovidiu! Elevii lui Gică Hagi se întrec în execuții

Pleacă de la Real Madrid la finalul sezonului și ar putea ajunge la un alt club uriaș al Europei
Antrenorul român care a ajuns să aibă presa din străinătate la picioare: "Trebuie s-o recunoaștem!"
Club Brugge v PAOK FC - UEFA Europa Conference League BRUGGE, BELGIUM - APRIL 11 : Hayen Nicky head coach of Club Brugge
Decizie finală: Malcom Edjouma se întoarce la FCSB!
CFR Cluj v FCSB - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 05 Feb 2023
Citește și
Video Exclusiv ”Puteți să ieșiți din această pasă proastă?” Petrila a dat răspunsul pe loc și e optimist cu privire la FCSB - Rapid
Screenshot 2024-02-16 222829
Alexandru Bourceanu a descris într-un singur cuvânt plecarea lui Florinel Coman de la FCSB în Qatar
florinel-coman
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Lovitura primită de UTA Arad
uta logo

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”