FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
Tenisuni la Rapid! Paul Iacob i-ar fi aruncat ghetele la gunoi unui coleg, care ar fi sărit imediat la bătaie
dan sucu
Reacția lui Dan Șucu, după întâlnirea avută cu Marius Șumudică
După ce suporterii Rapidului au decis să nu facă deplasarea la Cluj, fostul lider de galerie a reacționat
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Rada, dat afară de la Rapid! Dan Filoti vorbește "despre oameni şi stări de spirit"

09.01.2015, 16:54

Dincolo de revenirea lui Torres, de exactitatea lui Godin sau de pasa superbă cu călcâiul oferită de Isco, marţi seara la Atletico-Real mi-a plăcut teribil altceva. Din capul locului mă declar susţinător al „albilor”, dar asta nu mă împiedică să afirm că rareori mi s-a părut atât de evident la o echipă spiritul, unitatea, dorinţa...

marian rada rapid
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

VIDEO CĂLCÂI SPECTACULOS REUȘIT DE ISCO

Cred, de fapt sunt sigur, că de pe stadion se vede şi se simte altfel. Nu cu mulţi ani în urmă am avut ocazia să văd pe Calderon un derby madrilen. Era în vremea lui Javier Aguirre, iar spiritul de care vorbesc se simţea numai în tribune pentru că pe teren legea o făcea Real. Acum Atletico se poate lăuda cu cele trei victorii consecutive. Revin la discuţia despre spirit. Despre ceva ce sparge orice fel de barieră spaţială şi despre pixelii care ne vorbesc şi ne aduc lângă noi o lecţie a ceea ce însemană, cum spuneam, o echipă, o familie.

Cadrele cu Giuliano, unul dintre fiii lui Simeone şi copil de mingi la derby, alergând în braţele tatălui după fiecare gol. Veţi zice că e o scenă tată-fiu, dar la puţin timp în partea opusă, înainte să execute un aut Jesus Gamez, a dat mâna cu un copil de mingi, după ce acesta din urmă îi transmisese balonul, într-un gest cât se poate de firesc.

VIDEO BUCURIA LUI DIEGO SIMEONE, ALĂTURI DE FIUL SĂU


Apoi, toate momentele imortalizate de camere cu jucătorii vorbind între ei, sfătuindu-se, susţinându-se...privirile lor, îndârjirea pe care limbajul non-verbal o transmitea. E clar, în jurul lui Simeone, jucătorii lui Atletico formează un grup teribil. Şi, pe mine unul, asta ajunge să mă impresioneze, să îmi placă şi să mă facă să îi apreciez. Chiar dacă fotbalul lor nu este cel mai estetic, cel mai spectaculos, cel mai curat. Sporturile de echipă sunt despre tot ceea ce am povestit eu mai sus şi când văd asta nu am cum să nu remarc, să nu apreciez.

Ce s-a întâmplat la noi versus cum e la ei

Am flashuri cu astfel de momente văzute şi la noi. Steaua lui Reghecampf în unele meciuri europene, Dinamo din primul mandat al lui Rednic, Clujul lui Andone în cursa nebună după titlu, de Oţelul lui Dorinel ori Urziceniul lui Petrescu nu mai zic...

Sub impresia unei informaţii aflate de curând m-aş opri însă asupra unei poveşti, a unui meci de la noi, trăit la fel în faţa televizorului. Un meci în care hotărârea, îndârjirea, spiritul şi credinţa într-o idee comună au făcut Rapidul să acţioneze impresionant şi grupul să se unească în jurul unui om. Vorbim de Dinu Gheorghe. Iar întâmplarea face ca preşedintele de atunci al giuleştenilor să fi revenit de curând în Giuleşti.

În mai 2011, Rapid juca în Ghencea contra Stelei şi încerca pe finalul unui campionat dominat de provincie (Oţelul avea să câştige titlul atunci, Timişoara termina pe doi şi Vasluiul pe trei) să salveze ce mai era de salvat şi să prindă un loc de cupă europeană. Pentru a pune lucrurile în context, trebuie spus că nici Steaua nu traveresa o perioadă fastă.

Echipa se căuta, iar Becali schimba antrenori pe bandă rulantă. Lupta era pentru un loc de Europa League aşadar, însă şi pentru orgolii. După cum spuneam, cu Pancu dirjor în teren , cu Rada pe bancă, avându-l pe Dinu Gheorghe lângă el, Rapid a acţionat şi a reacţionat admirabil.

VIDEO GOLUL DECISIV MARCAT DE PANCU ȘI BUCURIA ATACANTULUI

Se simţea o voinţă ieşită din comun, cu jucătorii ajutându-se necondiţionat unul pe altul. Era mai mult decât un meci de fotbal şi, la final, declaraţiile celor implicaţi aveau să confirme, victoria cu 1-0, gol Pancu, fiindu-i dedicată lui Dinu Gheorghe. Coincidenţa face să fi fost ultima victorie a giuleştenilor contra rivalilor stelişti.

Nevoia unei societăţi de a-i avea alături pe cei care ştiu, cunosc şi înţeleg

Paralela vorbeşte despre diferenţa dintre o stare de spirit instaurată şi cumva permanentizată versus un moment oarecum spontan şi o reacţie colectivă, dar izolată.

Rapid încearcă din răsputeri să se reinventeze, să scape, să iasă la mal, să depăşească poate cel mai greu moment al existenţei. Pentru a reuşi asta, eu unul cred că ar trebui să construiască raportându-se la ce s-a întâmplat la meciul de care am pomenit ori la perioada 2005-2006. Iar conceptul de spirit al locului poate fi inoculat cu oameni ai locului. Simeone a fost readus la Atleti şi a generat tot ceea ce trăiesc „plăpumarii” azi tocmai pentru că ştie şi înţelege ce e acolo.

De la Rapid a plecat Manea, din nefericire între timp a plecat şi din această lume, a plecat Stanciu, pleacă Rada. S-a evitat aducerea unor oameni care au trăit vişiniu: Şumudică, Dulca, Iencsi ca antrenori Săpunaru, Niculae, ca jucători. Discuţia e mai lungă şi necesită un spaţiu mai larg. Ce zic eu, ca să pomenesc măcar în final de o ştire din punctul meu de vedere şocantă pentru tot ce înseamnă Rapid e că Marian Rada nu merita să plece. Sau, în orice caz, nu merita să plece aşa. Cu atât mai mult cu cât următorul meci e cu Steaua sau cum s-o numi echipa din Ghencea până atunci...

Şi două nume: Marian Rada şi Dinu Gheorghe

S-ar putea să fiu subiectiv, întrucât nu am făcut niciodată vreun secret din faptul că l-am apreciat pe Rada şi sunt impresionat de genul acesta de ataşament, de un devotament dus la extrem. Din punctul meu de vedere cei peste 30 de ani petrecuţi undeva, slujind o idee, uneori cu preţul sacrificiului personal, nu se pot încheia aşa. Cumva cinic, printr-un telefon dat prin intermediari.

Cum spuneam, asta e o opinie. Ştiu sigur însă din practică şi teorie că un manager are obligaţia morală faţă de orice fost colaborator să îi strângă mâna, să îi mulţumească, să îl privească în ochi şi să-i spună că nu mai e posibilă colaborarea. Din raţiuni financiare, de viziune, de strategie, etc.

Pentru tot ceea ce a făcut pentru Rapid, Rada putea şi trebuia să primească asta. Pentru ceea ce au trăit împreună, în mai 2011 şi în atâtea alte rânduri, Dinu Gheorghe era obligat să îi ofere asta.

VIDEO SĂRBĂTOAREA GIULEȘTENILOR DUPĂ FLUIERUL FINAL AL PARTIDEI DIN GHENCEA (1-0)


Etichete: rapid , dan filoti , blog digisport , blog dan filoti , filoti digisport


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda nara
După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”
*EXCLUSIVE* Former Swedish footballing Maverick Zlatan Ibrahimovic wearing a Ferrari cap spotted with his wife Helena Seger as they enjoyed a spot of lunch at Palazzo Parigi Hotel in Milan.
”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină
8
”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte
sucu 4
Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil
nesu
Recomandările redacției
După ce suporterii Rapidului au decis să nu facă deplasarea la Cluj, fostul lider de galerie a reacționat

Prime duble la ”U” Cluj! Ce promisiuni li s-au făcut jucătorilor lui Ioan Ovidiu Sabău
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - FC UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (27.04.2024)
Tachtsidis, ironizat după scandalul provocat la CFR Cluj. ”L-am ofertat! Bea bine, cântă grecește perfect”
CFR Cluj V FCU 1948 Craiova - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 01 Oct 2023
Lovitura primită de Bayern Munchen înaintea returului cu Real Madrid din Champions League
Logo in der Allianz Arena, FC Bayern München v Eintracht Frankfurt, Fußball, Google Pixel Frauen-Bundesliga 2023/2024, 4
Citește și
Exclusiv Dani Coman a ales antrenorul ideal pentru Rapid: ”Cel mai îndreptățit să vină”
dani coman
Prima reacție a lui Bogdan Lobonț, după comunicatul lui Dan Șucu: ”Vă spun sincer”
lobont-3
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Motivul pentru care nu s-a întors Ianis Hagi la Farul ca să joace înainte de Euro 2024!
Motivul pentru care nu s-a întors Ianis Hagi la Farul ca să joace înainte de Euro 2024!
Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane”
Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane”
Mike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul
Mike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul
Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”
Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”
Radu Drăgușin s-a săturat să fie rezervă. Își pregătește plecarea de la Tottenham, după doar 6 luni
Radu Drăgușin s-a săturat să fie rezervă. Își pregătește plecarea de la Tottenham, după doar 6 luni
3.300 lei amendă pentru foliile de pe geamurile mașinii. RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii
3.300 lei amendă pentru foliile de pe geamurile mașinii. RAR explică ce tipuri își pot pune șoferii
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
”Marea împăcare”. Paul Iacob s-a ținut de promisiune, după ce a fost la un pas de bătaie cu un suporter
iacob

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”
Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”