diana-sucu
Exclusiv ”Unde stă domnul Șucu?”. Ce a spus Sorin Cîrțu înaintea duelului Universitatea Craiova - Rapid
trofeu liga 2
Gloria Buzău - Corvinul 2-2, în etapa 6 din play-off-ul Ligii 2. Toate rezultatele și programul complet
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
”Va juca titular!”. Gigi Becali, anunț despre fotbalistul care "refuză să accepte că fotbalul s-a terminat pentru el"
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv Fotbalul văzut prin obiectivul lui Alex Paraschiv, fotograful Rapidului: "Am răni de la petarde și fac 500 de poze pe meci"

articol scris de Octavian Vasilescu
02.05.2021, 10:44

Fiecare meci de fotbal are povestea lui, iar imaginile surprinse de un fotograf pot descrie perfect desfășurarea unei partide. Din acest motiv Digi Sport vă prezintă povestea lui Alex Paraschiv, un fotograf care de câțiva ani bate țara în lung și-n lat.

Foto Alex Paraschiv (10)
Foto: Arhiva personală Alex Paraschiv
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Fotograful Alex Paraschiv lucrează în prezent pentru Rapid, unde se ocupă și de imaginea clubului în social media. Într-un interviu acordat pentru Digi Sport, Alex Paraschiv a explicat cu ce se confruntă un fotograf pe durata unui meci de fotbal, câte imagini surprinde și câte păstrează, dar și de ce este crucial pentru el să anticipeze desfășurarea jocului.

Fotbalul văzut prin obiectivul lui Alex Paraschiv, fotograful Rapidului

Digi Sport: Salut, Alex! Hai să o luăm cu începutul. Cum ai ajuns să faci poze?
Alex Paraschiv: Îmi aduc aminte foarte bine primul moment în care am simțit că vreau să fac asta. A fost după un articol din presă, în care Cristi Preda primea titlul de “cel mai bun fotograf al anului” pentru a patra oară la rând, și am vrut să îi fac concurență (râde). Glumesc, dar el a fost fotograful ce m-a inspirat. De asemenea, vărul meu Cosmin Moței lucra la un ziar de sport, tot ca fotograf, și mi-a dat și el un impuls.

Digi Sport: Când ți-ai dat seama că ai putea îmbina pozele cu fotbalul?
Alex Paraschiv: Fiind rapidist de mic, și unul destul de înfocat, care mergea mai mereu la meciuri, mi-am dorit mereu să ajung aici. L-am contactat pe Bogdan Tudor, ofițerul de presă de atunci, mi-am oferit serviciile, el a acceptat, și de atunci pot să zic că am intrat în #FamiliaRapid oficial. Uite că visele devin realitate, aviz amatorilor.

Galerie Foto

Alex Paraschiv: "Merg mult pe emoție, îmi place să surprind reacții, clinciuri"


Digi Sport: De când lucrezi la Rapid?
Alex Paraschiv: Lucrez la Rapid din 2015, de pe vremea lui Moraru, dar pot spune că acea perioadă a fost una și frumoasă, pentru că am avut ocazia să cunosc niște jucători pe care îi admiram doar din tribună, însă descopeream și fața urâtă a fotbalului, mai ales că în vremurile alea lucrurile erau destul de confuse, iar unii oameni nu erau deloc de încredere. Eu sunt un tip care vede mereu partea plină a paharului și nu m-a afectat.

M-am bucurat de experiență, o făceam ca un hobby și am învățat multe lucruri atunci, însă cu adevărat pot spune că am început să lucrez la Rapid din 2017, odată cu restartul clubului. De atunci m-am ocupat de partea de social media a Rapidului și de fotografiile de la meciuri. Deși lumea mă vede ca fotograful Rapidului, aceasta este doar o parte mică a jobului meu. Din 2017 am lipsit la un singur meci, chiar la cel cu Slobozia când am promovat din Liga 3, însă la celelalte am fost mereu lângă băieți. E un sentiment unic să poți să faci ce îți place, dar să o faci și la clubul pe care îl iubești, pe care și tatăl tău îl iubește, e o mândrie și o onoare de nedescris, însă și o mare responsabilitate. Ceea ce a început ca o joacă a devenit ușor, ușor, ceva foarte serios, pentru că pe lângă cei mai frumoși suporteri, avem și suporteri foarte pretențioși.

Digi Sport: Care a fost primul meci de fotbal la care ai fost prezent din postura de fotograf?
Alex Paraschiv: Primul meci pe care l-am pozat a fost Rapid – Petrolul 1-1, în martie 2015, într-o atmosferă incendiară, tipică Giuleștiului. Însă prima acțiune cu Rapid a fost o ședință foto cu jucătorii mei preferați, Nico, Pancone și Săpun. A trebuit să fac o poză de cover cu cei trei, să pun galeria în spate… Aveam niște emoții imense, dar băieții au fost foarte deschiși și dezinvolți, fără fițe. Faptul că am ajuns să lucrez și, ulterior, să mă împrietenesc cu ei este ceva fantastic.

Digi Sport: Cum arată un Top 10 al cadrelor surprinse de tine pe un stadion?
Alex Paraschiv: Greu să fac un Top 10, sunt multe fotografii ce îmi plac. În principiu sunt destul de perfecționist. Dacă o fotografie nu îmi transmite mie sentimentul că aș vedea-o și a doua oară, nu o postez, oricât de bună ar fi sau de expresivă. Merg mult pe emoție, îmi place să surprind reacții, clinciuri, însă mereu încerc să îmi pun băieții într-o lumină bună, adică pun fotografiile în care ei ies bine. Pentru mine, imaginea lor, și implicit a Rapidului, este cea mai importantă. Totul se învârte în jurul jucătorilor și totul trebuie să fie perfect.

Galerie Foto

Digi Sport: Cât de greu este să prinzi un cadru bun cu un fotbalist aflat în mișcare?
Alex Paraschiv: Odată cu experiența, nu este greu deloc. Trebuie să fii atent când focusezi, să îți faci setările corecte, să ai un aparat ok și să fii mereu pe fază. 90 de minute trebuie să fii concentrat, însă trebuie să înveți să anticipezi jocul.

Digi Sport: Câte poze faci într-un meci și câte păstrezi la final?
Alex Paraschiv: Cred că la primul meci am făcut peste 2000 de cadre, ulterior am învățat să citesc jocul și să fac fotografii când trebuie, când sunt momente cheie. Acum cred că fac undeva pe la 500 de cadre la un meci normal, iar la un derby poate crește numărul lor. De utilizat, scot undeva la 100-120 de fotografii pe care le folosesc în galeria foto sau în postările de pe rețelele sociale. Le aleg pe cele mai bune și încerc mereu să fac poze cu toți băieții.

Asta este o chestie foarte importantă pentru mine pe partea de social media, dar și în poze, să încerc să păstrez mereu un echilibru. Să aibă fiecare măcar 2-3 poze bune pe meci pe care să le pun în galeria foto, să postez mereu echilibrat, astfel încât să nu se simtă vreunul nedreptățit. Este destul de complicat și foarte sensibil, însă băieții sunt înțelegători. Pentru mine, absolut toți sunt importanți și niciodată nu am făcut diferențe, chiar dacă poate m-am înțeles mai bine cu unii decât cu alții. În acești ani am avut cel puțin 100 de jucători și nu a fost nici măcar unul cu care să nu mă înțeleg. Cred că am avut și noroc de niște băieți de mare caracter.

Alex Paraschiv: "Mi-au explodat de două ori petarde lângă picior de mi-au făcut răni, dar tot m-aș baga acolo pentru a surprinde atmosfera"

Digi Sport: Ne poți spune o amintire specială de la un meci anume?
Alex Paraschiv: Una anume nu îmi vine în minte, dar am momente în care mă cert cu adversarii, cu copiii de mingi când trag de timp în deplasări și alerg eu să le dau mingea portarilor. Mai mă amuz de mine când mă văd la TV cum reacționez la anumite goluri în spatele porții. Îmi place să trăiesc meciurile mari, cu intensitate, cu ostilitate, derby-urile. De multe ori mă avânt unde nu-mi fierbe oala pentru a face o poză bună. Mi-au explodat de două ori petarde lângă picior de mi-au făcut răni, dar tot m-aș baga acolo pentru a surprinde atmosfera. Trebuie să ai și puțină nebunie ca fotograf.

Digi Sport: Care ar fi cele mai importante sfaturi după care ar trebui să se ghideze un fotograf prezent la un meci de fotbal?
Alex Paraschiv: Să fii concentrat timp de 90 de minute, pentru că sunt evenimente de câteva secunde sau fracțiuni de secundă pe care poți să le surprinzi, dar dacă ești atent le ratezi. Să fii mereu pregătit cu bateriile încărcate, și la propriu și la figurat, să încerci mereu să surprinzi emoția și intensitatea duelurilor. Să nu folosesți o poză dacă ție nu îți transmite ceva. Nu trebuie neaparat să ai cea mai bună aparatură pentru a prinde un cadru bun.

Galerie Foto

Digi Sport: Știu că te ocupi și de pagina de Facebook a Rapidului. Cât de mult contează în prezent imaginea unui club în social media?
Alex Paraschiv: Contează enorm. Comunitatea rapidiștilor, sau a echipelor sportive în general, s-a mutat în social media, pe Facebook, Instagram, YouTube, chiar și pe Tik Tok, iar noi trebuie să fim acolo unde sunt oamenii și să le oferim ceea ce au nevoie: informații, fotografii, clipuri, interviuri etc. Trebuie să îi conectăm permanent cu ce se întâmplă la club. Social media este o parte importantă din marketing, iar o comunicare și o imagine bună pe rețelele sociale îți poate aduce beneficii pe toate planurile. 

Strategia Rapidului în social media: "Este modul cel mai bun de a-ți expune marfa"

Digi Sport: Rapid se dezvoltă promițător în social media, ne poți spune câteva dintre secretele voastre?
Alex Paraschiv: Rapid este în primele trei cluburi din țară la nivel de social media, la nivel de engagement, de content, de grafică, iar toate acestea cu multe lipsuri: nu am jucat decât în ligile inferioare, nu beneficiem de un stadion modern, canalele noastre de social media sunt cele mai noi dintre toate cele ale echipelor cu nume din România.

Pe Facebook, de exemplu, noi ne-am înființat în 2017, în timp ce paginile echipelor importante datează din 2010, 2011, ceea ce le oferă un avantaj, însă am reușit să adună peste 70.000 de prieteni ce ne urmăresc. De asemenea, suntem prezenți pe Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn, Tik Tok și altele. Încercăm să ne adaptăm cerințelor tinerilor, iar pe Tik Tok suntem clubul cu cel mai mare număr de urmăritori din țară, peste 70.000. Iar ca secret, este simplu. Munca și entuziasmul.

Suntem o echipă tânără, serioasă, formată doar din rapidiști, iar acest lucru ne oferă un mare avantaj, nu simțim că muncim și facem lucrurile cu drag. Și mai mult de atât, suntem 3-4 oameni ce lucrăm împreună la departamentul de marketing, ce include și social media, și suntem foarte uniți. Rapidul ne unește, ne face să suferim la înfrângeri, iar după victorii, în loc să ne gândim cum să sărbătorim, bucuria noastră este de a ne gândi cum să le oferim rapidiștilor materiale și reacții la Rapid TV. Avem și perioade mai grele, când nu merge echipa, iar reacțiile sunt negative, tocmai pentru că suporterii noștri sunt foarte pretențioși, dar am reușit să trecem peste ele cu optimism, cu capul sus, pentru că mereu urmează un nou meci.

VIDEO Rezumatul meciului Rapid - Csikszereda 2-0

Digi Sport: Crezi că fotbalul românesc ar putea să devină mai atractiv dacă echipele s-ar preocupa puțin mai mult de imaginea lor în social media?
Alex Paraschiv: Fotbalul românesc ar fi mai atractiv, cu siguranță. Sunt câteva echipe ce încearcă să țină pasul cu ce se întâmplă afară, însă activitatea pe social media nu este foarte reușită, dar e bine că se încearcă. Eu, dacă aș fi un investitor, un președinte sau un om de business, mi-aș canaliza foarte mult atenția pe acest segment, deoarece social media este modul cel mai bun de a-ți expune marfa.

Lumea este în online, mai ales acum, pe timp de pandemie, te vede, iar dacă tu nu arăți ce ai mai bun într-un mod cât mai atractiv, nu ai cum să vinzi ceva. Și fotbalul este mai atractiv, dar și un business poate deveni mai profitabil. Depinde și de mentalitatea celor din conducere. La Rapid, am fost norocos de la început, pentru că oamenii au fost tineri, foarte deschiși, mi-au dat mână liberă și chiar dacă am greșit, pentru că este inevitabil să nu greșești, au avut încredere în mine. Contează foarte mult la un club de fotbal să lași omul pe care l-ai angajat să se ocupe de lucrul pentru care l-ai angajat. Sunt foarte mulți ce au impresia că se pricep la toate, ce fac social media după ureche și apoi se miră că nu au rezultate.

Cluburile trebuie să înțeleagă că prin aceste rețele sociale își poți aduna întreaga comunitate de suporteri și le poți oferi exact ce vrei. Dacă le prezinți lucruri atractive îi vei ține aproape, le poți oferi un spațiu în care să lege conexiuni, să comenteze, să refuleze când e cazul, dar îi vei ține lângă tine, iar pentru mine acesta este scopul social media, să creeze comunități și legături între suporteri. Până la urmă fotbalul este pentru ei.

Meciurile din play-off-ul Ligii 2 pot fi urmărite în direct pe canalele Digi Sport și în format live video pe digisport.ro.

Etichete: galerie foto , suporteri rapid , fotograf , meciuri rapid , alex paraschiv


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii

Starea de sănătate a Regelui Charles, care se luptă cu cancerul, s-ar fi înrăutățit, fiind un motiv...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Dan Șucu intervine ”în negocierile” dintre Rapid și Marius Șumudică. Mesaj pentru Daniel Niculae și Victor Angelescu?
Recomandările redacției
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
”Va juca titular!”. Gigi Becali, anunț despre fotbalistul care "refuză să accepte că fotbalul s-a terminat pentru el"

Liverpool nu mai așteaptă! Au început negocierile pentru primul transfer din era "post-Klopp"
liverpool
Foto Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
edi iordanescu si maria
Spaniolii au făcut anunțul: Atletico vrea să îl transfere pe Jack Grealish!
Manchester City's Jack Grealish ahead of the UEFA Champions League quarter-final, second leg match at the Etihad Stadium, Manchester. Picture date: Wednesday April 17, 2024.
Citește și
Mii de oameni au strigat același lucru în Giulești, după ce Sepsi a dat lovitura cu Rapid la ultima fază
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (15.04.2024)
Cristiano Bergodi, avertisment din partea suporterilor Rapidului
CFR Cluj v FC Rapid 1923 - Romania Superliga Stage 25, Cluj-Napoca - 10 Feb 2024
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Cere excluderea din competiție a cluburilor care nu au drept de promovare! „E jale! Să fie interzisă participarea”
Cere excluderea din competiție a cluburilor care nu au drept de promovare! „E jale! Să fie interzisă participarea”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Ce au strigat suporterii Rapidului după ce CFR Cluj a făcut 4-0! + ”Bergodi trebuie să-și dea demisia la pauză”
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (6.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”