David Hall, şeful poliţiei din Township, şi Primarul Frank Walsh

Monstrul Nassar a primit o mână de ajutor chiar de la poliţie în 2004 şi şi-a continuat violurile nestingherit

Gimnaste, forțate să se antreneze cu fracturi. Soții Karolyi, acuzați. "Le înfometau și le băteau dacă refuzau"

nadia

Galerie Foto Lecţie de eleganţă. Nadia a făcut senzaţie la gala Laureus

Bela Karolyi,Marta Karolyi

Gimnaste, forțate să se antreneze cu fracturi. Soții Karolyi, acuzați. "Le înfometau și le băteau dacă refuzau"

24.02.2018, 10:48
  • Liga 1, play-out: Sepsi - Voluntari (luni, 20:45, Digi Sport 1)

  • Fotbal, meci amical: Franţa - Columbia (vineri, 22:00, Digi Sport 1)

După "scandalul Nassar", în care soții Karolyi au apărut în proces, un alt scandal similar a izbucnit în gimnastica americană.

Foste gimnaste îi acuză pe soţii Bela şi Martha Karolyi de abuzuri fizice şi emoţionale. Conform unor declarații din presa americană, acestea spun că au fost forţate să se antreneze chiar şi când aveau fracturi.

13 foste gimnaste americane şi trei antrenori spun că a fost creat un adevărat sistem "susţinut tacit de Federaţia Americană de Gimnastică şi instituţionalizat de Bela şi Martha Karolyi". Fostele sportive au prins curaj și au acceptat să vorbească după scandalul care îl are în centru pe fostul medic al lotului americancelor, Larry Nassar, care îşi va petrece restul vieţii în închisoare după ce ar fi agresat sexual mai multe gimnaste tinere sub pretextul că le făcea un tratament.

După spusele mai multor martori din dosar, soții Karolyi ar fi creat un stil opresiv, care a devenit un adevărat mediu toxic unde Nassar a făcut ce a vrut.

"Era marioneta lor, ne antrenam accidentate. Ei au obţinut ce au vrut și el a obţinut ce a vrut", a spus Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Gimnastele ar fi fost chiar și înfometate, criticate pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure ar fi dus la întârzierea pubertăţii, iar cele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă, Mattie Larson, care a depus mărturie pentru că a fost agresată sexual de Nassar, susține că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi, deşi avea o fractură la gleznă: "Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?", a spus Larson la proces.

Anul trecut, Martha Karolyi a recunoscut, într-o declarație dată în proces, că în iunie 2015 a fost sunată de fostul președinte al Federației, Steve Penny, care a informat-o că forul a primit o plângere conform căreia Nassar a molestat o gimnastă la ferma soților Karolyi, ceea ce a declanșat ancheta Federației Americane. În declarația sa, Martha Karolyi a spus că a discutat totul despre Nassar doar cu soţul său, cu avocaţii şi cu oficialul Federației.

După ce soții Karolyi s-au stabilit în Statele Unite, mai multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci. Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat cinci medalii la JO din 1984. După acest moment, soții Bela şi Martha Karolyi și-au deschis acel centru de pregătire, în colaborare cu Federația Americană, fiind plătiţi cu peste două milioane de dolari.

După spusele gimnastelor, odată ajunse la ferma soților Karolyi, gimnastele erau ținute sub un control foarte strict. Bella și Martha le controlau pe fete chiar și în camere pentru ca acestea să nu fi ascuns mâncare. În plus, soţii Karolyi și alți angajați le ridiculizau pe fete în legătură cu greutatea lor, forțându-le să se antreneze deşi aveau probleme de sănătate.

Sara Tank Ornelas, acum în vârstă de 44 de ani, spune că a început să se antreneze cu soţii Karolyi în 1985: "Eram trataţi ca un plan de afaceri". Ea a suferit 13 fracturi în perioada în care s-a pregătit cu soţii Karolyi, de când avea 11 ani și până la 15. "Să îţi fie foame era ceva normal. Un mic dejun obișnuit însemna o cantitate mică de cereale. La prânz aveam ton uscat şi câţiva biscuiţi, iar cina consta într-o porţie mică de carne de pui şi broccoli sau orez.", a mai spus Sara Ornelas. Larson spunea că îi era teamă şi să bea apă pentru că se gândea că s-ar putea îngrăşa, susținând că a folosit laxative în fiecare zi, timp de cinci ani.

Caloriile puţine şi antrenamentele intense au făcut ca organismele micuţelor sportive să se resimtă şi au dus la întârzierea pubertăţii. Ornelas menţionează că intrarea în pubertate era ceva de care fetele se temeau: "Dacă o fată începea să poarte sutien, antrenorii trăgeau de el şi celelalte fete se amuzau. Îmi amintesc că un antrenor ţipa la mine în sală că am fundul mare. Aveam 11 ani", spune fosta sportivă.

Jeanette Antolin spune că avea 15 sau 16 ani când Bela "a prins-o de fund" şi i-a spus că trebuie "să-l dea jos".

O altă fostă gimnasttă, Dominique Moceanu, spune că soţii Karolyi o ameninţau că îi vor spune totul tatălui său, care obişnuia să o bată. La un moment dat, când s-a plâns de o accidentare la picior, Martha Karolyi a prins-o dur de ceafă şi i-a spus să îşi sune tatăl.

În proces au mai depus mărturie și coregraful gimnastelor, dar şi o asistentă, în legătură cu abuzurile soţilor Karolyi în România, înainte de a se stabili în SUA.

Fosta gimnastă, Gabriela Geiculescu, care s-a pregătit cu soţii Karolyi în România, spune că a crezut că cei doi nu le pot trata pe gimnastele americane aşa cum le tratau pe românce: "Ţi se făcea atât de foame încât mâncai pastă de dinţi. Iar când te accidentai, trebuia să îţi ascunzi durerea, altfel te băteau", a spus Geiculescu.

Dana Beck a început să se antreneze cu soţii Karolyi la 14 ani. Ea nu dorea, iniíal, să se pregătească cu aceştia pentru că auzise "povești horror" despre ei, deși propriul ei antrenor o abuza verbal şi fizic. Beck a mărturisit că Bela Karolyi o lovea deseori, dacă nu făcea tot ce voia el la antrenament. Beck mai povestește că o altă colegă a exersat atâtde mult la paralele, încât băşicile din palme s-au spart, iar Bela Karolyi i-a spus să continue. După ce i-a dat sângele, aceasta a izbucnit în plâns, spunând: "Nu mai pot". În acel moment, Bela Karolyi ar fi bătut-o atât de tare încât a făcut pe ea.

Coregraful Geza Pozsar spune că soţia sa, profesoară de franceză la şcoala la care mergeau gimnastele, era atât de şocată de dieta sportivelor, încât aceasta le ducea ea mâncare şi ciocolată. "Nu voiau ca fetele să aibă menstruaţie şi să le crească pieptul. Le spuneau că sunt grase şi le umileau", a mai spus Dana Beck, care susține că gimnastele erau atât de înfometate încât căutau mâncare în coşurile de gunoi când ieşeau în oraş. Iar la masă, când ele mâncau foarte puțin, soţii Karolyi şi ceilalţi angajați mâncau foarte mult în faţa lor. La acel moment, când gimnastele din lotul României au auzit de plecarea antrenorilor în SUA, toate s-au bucurat: "Am sărbătorit cumpărând ciocolată şi făcând o mare petrecere cu ciocolată", spune Beck.

Până în acest moment, Federația Americană a refuzat să comenteze acuzaţiile fostelor sportive, iar soţii Karolyi nu au dat un răspuns. Avocatul acestora spune că cei doi nu au abuzat pe nimeni şi cooperează cu autorităţile.

Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României în anii 70, unde au pregătit-o şi pe Nadia Comăneci. În 1981 au emigrat în Statele Unite și au fost cooptaţi în stafful tehnic al lotului feminin al SUA. Bela Karoly, în vârstă de 75 de ani, a pregătit echipa SUA până în 2000, iar apoi a fost înlocuit de soţia sa, Martha, care a fost antrenor coordonator al loturilor până la Jocurile Olimpice 2016. Bela Karolyi (75 de ani) a condus echipa americană până în 2000, iar apoi a fost înlocuit de soţia lui, Martha, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au început oficial sistemul semicentralizat de pregătire. Potrivit acelui sistem, gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

Pe 18 ianuarie, Federaţia Americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică al soților Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.

Citește și:
Surpriză pentru Simona Halep la Miami Open. Cu cine poate juca în turul al 2-lea

Surpriză pentru Simona Halep la Miami Open. Cu cine poate juca în turul al 2-lea

digi24.ro
Citeşte şi

Andreea Răducan va fi inclusă în International Hall of Fame

andreea raducan

VIDEO. Un acrobat Cirque du Soleil a murit în urma unei căzături din timpul unui spectacol

VIDEO. Un acrobat Cirque du Soleil a murit în urma unei căzături din timpul unui spectacol

Foto Nadia Comăneci a urmărit din lojă meciul Simonei Halep

Nadia tribune

Nadia Comăneci reacţionează după "scandalul Nassar". Ce măsuri cere fosta mare gimnastă

nadia comaneci larry nassar
Comentarii

Cross

ProFM
Oops! Un concurent de la American Idol a sărutat-o pe gură pe Katy Perry. Ce a urmat după | VIDEO

Oops! Un concurent de la American Idol a sărutat-o pe gură pe Katy Perry. Ce a urmat după | VIDEO

ProFM
Shakira şi Pique i-au lăsat un bacşiş uriaş unui bucătar:

Shakira şi Pique i-au lăsat un bacşiş uriaş unui bucătar: "Distrează-te şi cumpără-ţi ceva"

Digi Film
De la tamplar si make-up artist, la star de cinema. Povestea incredibila a lui Jeremy Renner

De la tamplar si make-up artist, la star de cinema. Povestea incredibila a lui Jeremy Renner

Digi Film
Cum arata si cine sunt partenerii din viata reala a actorilor din Game of Thrones

Cum arata si cine sunt partenerii din viata reala a actorilor din Game of Thrones