Irina Deleanu / Foto: Instagram @ irinadeleanu
”Este cea mai mare problemă”. Șefa gimnasticii din România are o mare nemulțumire
EVENIMENT:GALA CANOTAJULUI ROMANESC 2022 (21.11.2022)
Cum au reacționat Elisabeta Lipă și Larisa Iordache, după ce echipa feminină de gimnastică s-a calificat la Jocurile Olimpice
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Nadia Comăneci dezvăluie discuția cu Larisa Iordache și îi dă o notă. "10 pentru trei aspecte"

articol scris de Andru Nenciu
21.12.2020, 08:51

Nadia Comăneci (59 de ani) și-a exprimat bucuria după medaliile cucerite de Larisa Iordache la Campionatul European de gimnastică și apreciază rezultatele excepționale ale junioarelor. 

larisa nadia
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Din Oklahoma, "Zeița de la Montreal" a spus pentru digisport.ro ce i-a transmis Larisei Iordache înainte de evoluție și scoate în evidență un aspect esențial în gimnastică și în sport: comunicarea între antrenori și sportivi.

Galerie Foto

  • Larisa Iordache a încheiat Europenele din Turcia cu un bilanţ de patru medalii, două de aur la bârnă şi sol, două de argint, cu echipa şi la sărituri.
  • În total, România, condusă de Nicolae Forminte, a cucerit la Mersin cinci medalii la senioare, argint în competiţia pe echipe, aur prin Larisa Iordache la bârnă şi sol, argint prin Larisa Iordache la sărituri şi o nouă medalie de argint, la bârnă, prin Silviana Sfiringu. 

Bună, Nadia! Te-am sunat pentru a vorbi despre revenirea Larisei Iordache cu medalii la Europene. Care ar fi în opinia ta secretul evoluției ei?
Am vorbit cu Larisa puțin mai devreme, am sunat-o să o felicit. A fost o revenire specială, extrem de spectaculoasă. Când dispari din gimnastică trei ani chiar și fără accidentare, e aproape imposibil să-ți revii la o formă de competitivitate la nivelul din acest an când te gândești la gimnastică. Dar în cazul ei, care a și trecut prin aceste operații, nu pot să spun decât că e voință, putere și dorință de a demonstra că totuși ea este o valoare în acest sport și încă n-a terminat ce a avut de spus.

Mesajul Nadiei Comăneci înainte de evoluțiile Larisei Iordache: "Cu calm, Larisa! Nu te grăbi!"

Ce ai simțit din glasul ei când ai sunat-o?
Este foarte recunoscătaoare, dar e bine să o întrebi pe ea.


Sunt curios cum ai perceput-o tu.
Ea îmi mulțumește de fiecare dată, îi scriu: "Cu calm, Larisa! Nu te grăbi!". Nu trebuie să-i spun eu ce să facă, dar faptul că simte că sunt și eu alături de ea cât de cât, chiar de departe, și o încurajez, cred că e ceva ce ajută pe fiecare. Dar m-a impresionat pentru că este extrem de greu cu codul de punctaj să te afli la această valoare și, chiar dacă nu au venit toate țările să participe la acest European, mă uit la execuție, la dificultate, mă uit la valoare, ce se întâmplă cu exercițiile ei la nivel mondial.

Și ce-ai sesizat?
Bârna aceasta pe care ea o face e competitivă la nivel mondial și olimpic.

Și de nivel mondial și olimpic?
Principalul ei target este că trebie să ciupească o calificare pentru un loc la Jocurile Olimpice.

Galerie Foto

Nadia Comăneci, 10 pentru Larisa Iordache. "I-aș da o notă 10 pentru inspirația pe care o oferă, pentru voință și muncă"

Dacă ai fi fost la masa de arbitraj sau aproape de ea, în sală, i-ai fi dat un 10?
Da.

Pentru ce? 
I-aș da o notă 10 pentru inspirația pe care o oferă, pentru voință și muncă.

Cum ți pare evoluția junioarelor? Ce speranțe avem?
Tocmai am vorbit cu Lucian Sandu, antrenorul lotului, i-am felicitat pentru junioare. De multă vreme n-am văzut o echipă de junioare cu asemenea potențial! Chiar îl felicitasem pe Lucian Sandu. Să le țină Dumnezeu sănătoase și să auzim de bine! Am văzut o parte din execuțiile junioarelor, e mare potențial, e vorba de investiția care s-a făcut în acest sport și trebuie să se facă în continuare pentru că dacă nu se fac investiții, nu se caută antrenori să fie updatați pe ce întâmplă în momentul de față, e greu. Federația a pornit de pe alt platou, am vorbit și cu cei din federație, chiar dacă mă aflu departe, sunt totuși aproape pentru gimnastica românească.

Nadia Comăneci și istoria cu antrenorii Larisei Iordache: Lulu și Cristian Moldovan

Aș vrea pe final să vorbim și despre antrenorii de la CS Dinamo ai Larisei, soții Moldovan, cu o contribuție imensă în revenirea ei. Știu că îi cunoști de foarte mult timp.
Lulu și Cristian Moldovan, daaa! Ea se numea Lăcrămioara Filip, eu am antrenat-o la Onești în anii '80, iar istoria se duce mult în spate, ei au fost primii antrenori pe care i-am adus la Gym Nadia când s-a deschis. Eu am avut istorie cu ei, plus că Cristi a venit cu câteva fete la Nadia Comăneci Invitational din Oklahoma mult timp.

Bineînțeles, comunicarea lor cu Larisa și ceea ce au reușit să organizeze ca ea să fie la forma respectivă contează enorm. Plus gândește-te la baza Larisei de când ea era micuță, că eu vorbesc tot timpul despre bază. Este extrem de importantă pentru o gimnastă. E bine că există o comunicare frumoasă între antrenori și între antrenori și gimnaste. Același lucru l-am auzit acum și de la Sandu Lucian și Gina Gogean... Gina care a conucrat până în vremurile noastre...

Spui că e esențială.
Comunicarea asta e extrem de importantă mai ales în anii în care trăim, cu noua platformă pe care o creează federația de gimnastică, cu noul președinte, încerc și eu de aici să le spun câte ceva, le dau un sfat, cred că e o legătura foarte importantă. Vorbisem și cu Mariana Bitang, trebuie să investești în sport.

Nadia: "Codul de punctaj este bazat foarte mult pe dificultate, dacă n-ai picioare este foarte greu. Pentru că din patru aparate la fete trei aparate sunt de picioare"

O ultimă întrebare. S-a tot schimbat codul de punctaj în ultimii ani. Cât de greu le e gimnaștilor?
Codul de punctaj este bazat foarte mult pe dificultate, dacă n-ai picioare este foarte greu. Pentru că din patru aparate la fete trei aparate sunt de picioare.

Mulțumesc, Nadia! Sărbători fericite!
Sărbători fericite tuturor românilor, să auzim de bine! 

Nadia Comăneci, la 59 de ani. Declarația-manifest

Într-un interviu pentru Le Monde, Nadia Comăneci punea recent  în câteva declarații toată puterea cu care s-a implicat în gimnastică.

„Nu consider că mi-a fost furată copilăria și adolescența, din moment ce e singura viață pe care am cunoscut-o și pe care vreau să o duc. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare mamei mele, ea este cea care m-a dus într-o zi la sală.Altfel, aș fi avut o existență normală și mult mai puțin interesantă. Nu am niciun regret și nici nu am avut.

Priviți ce înseamnă viața mea: tot ce mi s-a întâmplat mi-a permis să fiu acolo unde sunt azi. Sigur, am avut momente dificile, ca oricine, dar am trecut peste aceste încercări, pentru că mă straduiesc mereu să fiu pozitivă și să iau ceea ce este mai bun din ce ni se întâmplă. 73 a fost numărul meu de concurs, 7x3=21, reprezentând a XXI-a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”.

Etichete: larisa iordache , nadia comaneci


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur

Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
ciprian marica
Exclusiv ”Ați avut ofertă de 8 milioane de euro?”. Șeful lui Dinamo a răspuns imediat și a lămurit situația
fcd
Citește și
Nadia Comăneci, în culmea fericirii după ce Simona Halep a scăpat de suspendare
profimedia-0228716295
Au apărut imaginile: a fost dusă legată la ochi pe acoperișul unei clădiri din București și nu i-a venit să creadă ce a găsit
larisaa
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Foto Cele mai spectaculoase apariții de la Gala Gimnasticii Ritmice Românești 2023
Irina Deleanu a strălucit la Gala Gimnasticii Ritmice

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale