profimedia-0892568951
"Un act criminal revoltător!" Haos în Franța, cu câteva ore înainte de startul JO 2024
vestiar romania munchen (1)
Exclusiv Explicația ”Tricolorilor”, după ce imaginile din vestiarul României de la Munchen au făcut înconjurul lumii
ID219965_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Exclusiv Gigi Becali și-a anunțat decizia, imediat după FCSB - Oțelul 0-2: ”M-am enervat”
Digi Sport 1 Live
Acum

Atentatele de la Paris, ultimele dintr-un lung șir de atacuri asupra sportului! De la Munchen la Paris

14.11.2015, 15:01

Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate, aparent coordonate, explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, și o luare de ostatici într-o sală de spectacole. Președintele Francois Hollande, prezent la meciul de fotbal, a fost evacuat și ulterior a declanșat starea de urgență.

atentate franta 1
  • SuperLiga: Poli Iași - Gloria Buzău, sâmbătă, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - Dinamo, sâmbătă, 22:00, DGS 1

Din păcate, seria de atentate, revendicate între timp de ISIS, nu sunt decât ultimele dintr-un lung șir de astfel de atacuri care au afectat și lumea sportului, începând cu 1972, an în care Olimpiada de la Munchen a fost umbrită de un atac asupra delegației Israelului. De atunci au trecut 43 de ani și cel puțin 15 de atentate teroriste.

1. 5 septembrie 1972, Munchen - 11 morți

Un comando al grupului terorist palestinian Septembrie Negru atacă Satul Olimpic de la Munchen, în timpul Jocurilor Olimpice din 1972, ucide doi membri ai delegației Israelulului și ia ostatici alți nouă sportivi.

După două zile, în timpul operațiunii de salvare a poliției germane, cei nouă ostatici sunt uciși. În timpul luptelor dintre poliție și teroriști, cinci atacatori își pierd viața, la fel ca un polițist și un pilot de elicopter cu care voiau să fugă teroriștii.


2. 15 iunie 1996, Manchester - 0 morți, 212 răniți

Armata Republicană Irlandeză (IRA) detonează un camion plin cu explozibili în centrul orașului Manchester, în timpul Campionatului European din 1996. Cartierul afectat a fost evacuat înainte, în urma alarmei de atentat cu bombă, dar 212 persoane au fost rănite.

IRA revendică atentatul, dar își cere scuze că în atentat au fost răniți și civili. Pagubele materiale au depășit valoarea de 1,2 milioane de lire sterline la acea dată, iar renovările unora dintre clădirile avariate au fost finalizate abia în 2005.

3. 27 iulie 1996, Atlanta - 1 mort, 111 raniți

O femeie moartă și alte 111 persoane rănite. Acestea au fost victimele unui atentat cu bombă artizanală în timpul Olimpiadei din Atlanta, la ediția centenară. Vinovatul, un terorist antiavort, pe nume Eric Rudolph.

4. 1 mai 2002, Madrid - 0 morți, 17 răniți

Un atentat cu o mașină capcană, revendicat de gruparea teroristă separatistă bască ETA, în apropiere de stadionul Santiago Bernabeu, cu trei ore înainte de semifinala Ligii Campionilor, dintre Real Madrid și Barcelona, lasă în urmă 17 răniți și daune materiale importante. Din fericire, nicio persoană nu a fost ucisă.

5. 8 mai 2002, Karachi - 14 morți

Un atentat sinucigaș lângă hotelul naționalei de crichet a Noii Zeelande din Karachi (Pakistan) a provocat moartea a 14 persoane. Echipa Noii Zeelande și-a anulat turneul.

6. 17 mai 2006, Irak - 19 morți

2006 a fost un an ”plin” de astfel de incidente. Pe 17 mai, 15 atleți și membri ai staff-ului echipei de taekwondo a Irakului au fost răpiți în Irak, în timp ce se îndreptau la o competiție în Iordania. Nu au mai fost văzuți niciodată. După doar nouă zile, antrenorul de tenis al echipei Irakului a fost ucis, împreună cu doi dintre jucătorii săi.

Mai devreme, în același an, în Iran, un grup armat a răpit 30 de membri ai Comitetului Olimpic Iranian, împreună cu președintele organizației. Nici astăzi, acesta din urmă nu a fost găsit.

7. 4 ianuarie 2008, Dakar - 4 morți

În fața amenințărilor Al Qaeda, raliul Dakar a fost anulat, pentru prima dată în 30 de ani de istorie. Din cauza faptului că în Senegal și Mauritania nu putea fi asigurată siguranța participanților, s-a decis mutarea competiției pe continentul sudamerican. Cu o lună înainte, o familie de francezi a fost ucisă în Mauritania, iar Al Qaeda și-a asumat atacul.

8. 6 aprilie 2008, Sri Lanka - 14 morți, 90 de răniți

14 morți, printre care un ministru al Guvernului din Sri Lanka, a fost bilanțul unui atentat cu bombă în Gampaha, la 25 de kilometri de Colombo. Alte 90 de persoane au fost rănite. Ministrul urma să dea startul unui maraton.

9. 3 martie 2009, Lahore - 7 morți, 6 răniți

Un grup terorist înarmat cu grenade și lansatoare de rachete atacă naționala de crichet a statului Sri Lanka, în Lahore (Pakistan), când delegația respectivă se deplasa spre un meci în zonă. Șapte persoane au fost ucise, majoritatea polițiști care escortau convoiul, și șase jucători srilankezi au fost răniți.

10. 1 ianuarie 2010, Pakistan - 90 de morți

90 de morți la un meci de volei din Pakistan, ca urmare a unui atentat sinucigaș cu bombă într-o micuță localitate din statul asiatic. Atentatorul s-a infiltrat în mijlocul spectatorilor, înainte de a se detona.

11. 8 ianuarie 2010, Angola - 2 morți

Autocarul naționalei statului Togo a fost mitraliat în timpul deplasării acestuia prin provincia angoleză Cabinda, în drum spre Cupa Africii pe Națiuni. A murit un antrenor și șeful departamentului de relații cu presa.

12. 14 mai 2010, Tel Afar - 25 morți, 100 răniți

Cel puțin 25 de oameni au murit și peste 100 au fost răniți într-un atentat sinucigaș din localitatea irakiană Tel Afar, la un meci de fotbal. Atentatorul a intrat pe terenul de joc cu o mașină ”blindată” cu explozibili.

13. 13 martie 2013, Iman Sahib - 7 morți, 6 răniți

Șapte persoane au murit și șase au fost rănite în urma unui atentat sinucigaș în localitatea afgană Iman Sahib, în timpul unei partide de buzkuchi, o formă de polo locală.

14. 15 aprilie 2013, Boston - 3 morți, 220 de răniți

Două explozii în timpul maratonului de la Boston, aproape de linia de sosire, curmează viața a trei persoane, lăsând mutilate alte câteva zeci. Alte 200 de persoane au fost rănite ușor. Cei doi teroriști, de origine cecenă, au fost identificați, unul dintre ei fiind ucis în intervenție.

15. 13 noiembrie 2013, Paris - 130 de morți, 250 de răniți

Atentatele de vineri seară, de la Paris, sunt ultimele dintr-un lung șir de astfel de atacuri asupra lumii sportului. Una dintre exploziile provocate de teroriștii ISIS a avut loc în apropierea arenei Stade de France, unde se disputa partida amicală Franța-Germania. Deflagrația s-a auzit pe stadion în timpul meciului și pe transmisiunea sportivă. Seria de atentate și explozii a curmat viața a circa 130 de persoane, provocând alte câteva sute de răniți.

Etichete: madrid , munchen , paris , 2006 , 1972 , boston , 2010 , raniti , atentate , victime , atacuri , morti , eta , ira , atentate teroriste


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile miliardarului sunt „complet false” 
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile miliardarului sunt „complet false” 

Vivian Jenna Wilson, fiica transgender înstrăinată a lui Elon Musk, a respins vehement, public prin...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Răsturnare de situație în cazul lui Gică Hagi. Ce s-a întâmplat la întâlnirea cu Răzvan Burleanu

Naționala României a rămas fără selecționer, după ce Edi Iordănescu (46 de ani) a decis să plece.

Laurențiu Reghecampf, victorie în fața Anamariei Prodan: suma pe care trebuie să o plătească impresara
regheprodanca
Ilie Dumitrescu l-a văzut 54 de minute și i-a fost de ajuns: "Copilul ăsta e de primele 3 echipe din România!"
ilie dumitrescu
A semnat! Pariul de 150.000.000€ al lui MM Stoica la FCSB, prezentat la noua echipă
Lovitură! Decizia luată de Brighton, după ce noul antrenor l-a cerut expres pe Andrei Rațiu
Romania v Netherlands - UEFA Euro 2024 - Round of 16 - Munich Football Arena
Recomandările redacției
ID219965_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Exclusiv Gigi Becali și-a anunțat decizia, imediat după FCSB - Oțelul 0-2: ”M-am enervat”

Exclusiv Gigi Becali, ofertă uriașă pentru Louis Munteanu: a dezvăluit suma la miezul nopții, în direct la TV
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Vlad Chiricheș a aflat în direct că Gigi Becali tocmai îl făcuse praf la TV! Reacția căpitanului de la FCSB
chiri
Video Ce s-a scandat în Ghencea, după golul de 2-0 al Oțelului în fața FCSB-ului
FOTBAL:FCSB-OTELUL GALATI, SUPERLIGA SUPERBET (26.07.2024)
Citește și
Foto Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Paris 2024 Olympic Games - Opening Ceremony
Foto Imagini de-a dreptul spectaculoase! Așa a arătat ceremonia de deschidere de la Jocurile Olimpice 2024
Paris 2024 Olympic Games - Opening Ceremony
Zendaya, cea mai bine îmbrăcată vedetă de la petrecerea LV ținută înainte de Jocurile Olimpice. În top se află și Charlize Theron
Zendaya, cea mai bine îmbrăcată vedetă de la petrecerea LV ținută înainte de Jocurile Olimpice. În top se află și Charlize Theron
Marius Șumudică e noua soluție a lui Răzvan Burleanu pentru postul de selecționer! Care sunt condițiile
Marius Șumudică e noua soluție a lui Răzvan Burleanu pentru postul de selecționer! Care sunt condițiile
Gigi Becali contraatacă după anunțul că UEFA o va „deposeda” pe FCSB de Cupa Campionilor Europeni
Gigi Becali contraatacă după anunțul că UEFA o va „deposeda” pe FCSB de Cupa Campionilor Europeni
Un zâmbet care fură inimi și picioare interminabile care cuceresc privirile. Charlize Theron, fermecătoare într-o rochie mini, la Paris
Un zâmbet care fură inimi și picioare interminabile care cuceresc privirile. Charlize Theron, fermecătoare într-o rochie mini, la Paris
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
FCSB, cu gândul la Maccabi: campioana recurge la o strategie menită să mărească șansele de calificare
FCSB, cu gândul la Maccabi: campioana recurge la o strategie menită să mărească șansele de calificare
Amendă de 30.000 de lei pentru o lucrare în gospodărie. Mulți nu știu că e ilegal
Amendă de 30.000 de lei pentru o lucrare în gospodărie. Mulți nu știu că e ilegal
Umilința unei românce în Italia: De 2 ani nimeni nu vrea să îi închirieze o locuință, explicația
Umilința unei românce în Italia: De 2 ani nimeni nu vrea să îi închirieze o locuință, explicația
Fantastic! Nadia Comăneci, în careul de ași la deschiderea Jocurilor Olimpice. Românca a purtat flacăra pe Sena. Cine a aprins-o VIDEO
Fantastic! Nadia Comăneci, în careul de ași la deschiderea Jocurilor Olimpice. Românca a purtat flacăra pe Sena. Cine a aprins-o VIDEO
"Treabă de profesioniști" la Paris: o legendă a fotbalului s-a urcat într-un taxi și a rămas fără 500.000€!
Paris taxi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii