Screenshot 2024-04-16 at 16.02.23
Exclusiv Rapid a decis rapid și a făcut anunțul! Cine este antrenorul echipei, după demiterea lui Cristiano Bergodi
bun
Foto Cum a fost numit Andrei Vlad de către Octavian Popescu, de ziua sa
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv De ce a fost Adrian Iencsi șansa lui Octavian Popescu

articol scris de Andru Nenciu
04.02.2021, 09:57

Octavian Popescu impresionează în prezent la FCSB, formație care i l-a suflat Universității Craiova. Adrian Iencsi, fost antrenor al echipei a doua a grupării din Bănie, povestește pentru digisport.ro cum l-a adus pe mijlocaș în Bănie de la Rapid, și îl aseamănă cu Gicu Dobrin.

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-TURRIS OLTUL TURNU MAGURELE, LIGA 2 CASA PARIURILOR (19.09.2020)
Adrian Iencsi / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

FCSB, liderul Ligii 1, echipă care aseară a învins-o pe Dinamo cu 1-0, ÎN DIRECT pe Digisport 1, a profitat de lipsa de reacție a celor de la Rapid și de la Craiova, care l-au scăpat printre degete pe Popescu.

Mijlocașul care a adus și aseară, pe stadionul din Ștefan cel Mare, un plus de creativitate în jocul trupei lui Toni Petrea e un caz emblematic pentru felul în care unele echipe din România nu reușesc să profite de talentele pe care le au în curte.

Adrian Iencsi (45 de ani) e antrenorul care l-a adus pe Popescu la echipa a doua a Universității Craiova și a insistat ca fotbalistul să fie cumpărat de olteni.

"L-am cunoscut prima dată când eu eram antrenor la echipa U19 a Rapidului, iar el evolua la formația U17 a echipei. Apoi eu am devenit antrenor al echipei a doua a Universității Craiova și, după o discuție cu Claudiu Florică, omul care făcuse cu Rapid o fuziune a școlii sale de fotbal, Regal Sport, l-am acceptat imediat în cadrul noii mele echipe pentru că îl cunoșteam.


Domnul Florică făcuse o treabă excepțională la Regal Sport, unde avea copii foarte talentați, mai ales la grupele 2002 și 2004, unde a reușit performanțe de invidiat chiar de cluburile de tradiție Dinamo sau Viitorul. A avut oameni de calitate în jurul lui, oameni pricepuți, mai ales pe partea de selecție, dar și ca mod de lucru în teren. Uite ce ochi a avut și cu Radu Drăgușin, care provine tot la Regal Sport", își începe Iencsi mărturisirea.

FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FCSB, LIGA 1 CASA PARIURILOR (3.02.2021)
Octavian Popescu în meciul Dinamo - FCSB / Foto: Sport Pictures

Apreciat acum de mulți antrenori și oameni de fotbal, Popescu nu jucat vreodată la un lot de juniori al României, la nicio categorie de vârstă, semn că niciun staff nu-i observase calitățile.

Adrian Iencsi: "Octavian Popescu era mult mai firav, dar prin antrenamente și jocuri s-a dezvoltat foarte mult"

Adrian Iencsi explică pentru digisport.ro pașii făcuți de Popescu în tricoul Craiovei.

"Popescu a venit împrumut pentru un sezon la echipa a doua a Universității Craiova, probabil cu o opțiune de cumpărare. Păcat de Rapid că nu l-a păstrat. Nici pe el, nici pe alți copii talentați de la Regal Sport.

Când l-am adus, în vara lui 2019, nici nu avea 17 ani, dar știam deja ce calități posedă și l-am introdus direct în primul 11, alături de jucători mult mai experimentați, unii aveau 23-24 de ani.

Era mult mai firav, dar prin antrenamente și jocuri s-a dezvoltat foarte mult. A crescut de la meci la meci și a început să aibă mai multă forță și mobilitate. Făcea și faza de apărare, dacă e foarte bine pregătit, nu se lăsa niciodată. Prima dată când îl vezi te gândești că e mai leneș, dar el ascultă cu atenție toate sfaturile, nu e genul de fotbalist vorbăreț, el e mai tăcut", continuă fostul fundaș de la Spartak Moscova (35 de selecții / 1 gol pentru naționala României).

Adrian Iencsi: "Când a venit Mihai Rotaru să vadă un meci, am insistat și i-am spus să-l ia, să facă tot posibilul, i-am subliniat că e un jucător foarte talentat"

Patronul Craiovei, Mihai Rotaru, obișnuia să meargă la meciurile echipei a doua și a fost informat despre jucătorul plin de calități, care făcea diferența în relația unu la unu. Plin de vivacitate și cu o tehnică impresionantă în regim de viteză, Popescu s-a impus repede după ce Iencsi i-a dat un imbold psihic.

"Când a venit Mihai Rotaru să vadă un meci, am insistat și i-am spus să-l ia, să facă tot posibilul, i-am subliniat că e un jucător foarte talentat. Mai departe, nu știu care a fost problema. Ulterior a venit antrenor Victor Pițurcă și, cum era și normal, aveam discuții cu el aproape în fiecare zi.

I-am arătat câțiva jucători tineri foarte talentați și i-am zis să-l urmărească în special pe Octavian Popescu. Nea Piți l-a remarcat de la primul meci, a început să-l cheme la echipa mare și mi-a și zis că are de gând să-l bage în primul 11. Dacă Victor Pițurcă rămânea la Craiova, probabil Octavian Popescu devenea titular", accentuează Iencsi.

Pițurcă e omul care l-a promovat pe Iencsi la naționala de tineret, selecționată cu care a jucat la Euro U21 din 1998. Ulterior, i-a fost antrenor și la naționala mare.

A plecat Pițurcă, a plecat și Octavian Popescu

La Craiova colaborarea dintre cei doi nu a durat foarte mult. Pe 4 ianuarie 2020, Pițurcă părăsea trupa de pe "Ion Oblemenco", lăsând-o pe locul 4, cu 37 de puncte adunate în 22 de etape și la șapte puncte în spatele liderului CFR Cluj.

Odată cu plecarea lui Pițurcă, conducerea Craiovei l-a trecut pe linie moartă și pe Popescu.

"În iarna lui 2019 au început să apară discuții. Nu i s-a mai dat jucătorului voie să se pregătească cu echipa mea și a fost trimis la Under 19", adaugă Iencsi.

Victor Pițurcă plecase deja, iar în scurt timp, jucătorul care aparținea de Regal Sport semna cu FCSB. Anul trecut, Gigi Becali dezvăluia că a aflat despre fotbalistul cu o tehnică remarcabilă chiar de la Victor Pițurcă.

Adrian Iencsi: "Păstrând proporțiile, Octavian Popescu are ceva din Gicu Dobrin, la mișcări, cum schimbă direcția"

"Eu îl foloseam în sistemul 4-3-3 extremă stânga, dar la calitățile lui ar putea juca și în poziția de inter sau în spatele atacantului în sistemul 4-2-3-1. L-am văzut că a jucat la FCSB și extremă dreapta, dar randamentul cel mai bun îl dă în partea stângă sau în spatele atacantului central. Poate juca și atacant fals, dar nu are forță. El se mișcă mult, îi place să aibă spații, driblează cu foarte multă ușurință.

Păstrând proporțiile, are ceva din Gicu Dobrin, la mișcări, cum schimbă direcția, ăsta e un talent nativ, eu așa îl văd. E inteligent în joc, e ca o vulpe șireată. Dacă se ține de treabă, el va ajunge un mare jucător al naționalei!", mai spune Adrian Iencsi.

Fostul căpitan al Rapidului a identificat calitățile lui Popescu și l-a debutat oficial la nivel de seniori la doar 16 ani, după ce făcuse același lucru, în trecut, și cu Florin Tănase, Bogdan Țîru și Cosmin Achim (la Voluntari), Adrian Șut și Grigore Turda (la Pandurii Târgu Jiu). Sub conducerea lui Iencsi au ieșit la rampă la Rapid alți doi jucători extrem de tineri: Ștefan Panoiu, născut în 2002, și Rareș Ilie, născut în 2003, acesta din urmă debutând oficial în Liga 2.

"Octavian Popescu trebuie să rămână modest, să fie serios și să se odihnească, asta e valabil pentru toți tinerii. Trebuie să fie conștient că încă n-a realizat nimic, chiar dacă e lăudat de toată lumea. Eu îl văd un viitor jucător important al naționalei", conchide Iencsi.

Etichete: adrian iencsi , octavian popescu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
profimedia-0783976186
S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
48
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer
Screenshot (478)
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Exclusiv "Care a fost diferența dintre acest sezon și celelalte 8?" Gigi Becali a răspuns fără nicio ezitare
gigi
Gică Hagi și Gigi Becali, în cursă pentru același jucător! "Regele" a făcut anunțul în direct
hagibecali
Citește și
Video&Foto Gestul lui Coman care l-a făcut pe un copil să plângă. Ce s-a întâmplat după FCSB - Rapid
fcsb14
”Vor pleca mulți”. Șucu l-a pus antrenor pe Lobonț, dar Pancu e convins că Rapid va avea alt ”principal”
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (27.11.2023)
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Cariera de antrenor a lui Bogdan Lobonț, noul principal de la Rapid, după plecarea lui Cristiano Bergodi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool