Ion Tiriac bogatie
"Ce-am făcut în viața asta?" Ion Țiriac, discurs fără precedent: "Nu folosește la nimic!"
cartonas-rosu
Suspendat 30 de ani! Un fotbalist francez a revenit pe teren după ce a fost eliminat și a început haosul
stere
Exclusiv Stere Halep, prezent la revenirea Simonei Halep: ”Am emoții”. Ce spune despre duelul cu Badosa
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv "În Norvegia fiecare comună are o sală de sport". Fost coleg cu Riise, Runar Heltne e stabilit de 20 de ani în România

articol scris de Andru Nenciu
19.11.2020, 09:13

Runar Heltne (40 de ani), fost campion al Norvegiei la atletism în proba de decatlon, povestește pentru digisport.ro câteva dintre secretele care au transformat țara nordică într-o putere în sportul mondial. 

collage
Runar Heltne și Anca Heltne / Foto: arhivă personală
  • Baraj EURO: Bosnia si Hertegovina - Ucraina, joi, 21:45, DGS 1

  • Elite League U20: Romania - Italia, joi, 18:00, DGS 1

  • Citește AICI ce spune Runar Heltne despre decizia autorităților din Oslo de a nu-i lăsa pe fotbaliștii naționalei să vină în România.

Ajuns în România pe când avea doar 20 de primăveri, Runar Heltne descoperea prin 2000 o țară care iubea sportul. Sau cel puțin așa auzise pe la competiții, din glasul adversarilor români. Perspective luminoase pentru un campion al Norvegiei la decatlon? Sau doar un sejur scurt?

Vântul cantonamentelor îl purtase din insula natală, Alesund, până la... Câmpulung Muscel, pe o insulă a necunoscutului. Oameni noi, parteneri noi de antrenament și o altă climă. O porție de curiozitate servită la doar 20 de ani.

Exponent al unei probe care îmbină tehnica, forță, viteză și multe altele, Runar nu s-a mai întors de-atunci niciodată înapoi, în Norvegia, definitiv. Își zisese că-și va trăi doar o picătură din carieră prin țara care dăduse lumii o mulțime de campioni la atletism, dar a rămas pentru totdeauna.

Tot în urmă cu vreo 20 de ani avea să o cunoască și pe Anca, cea care avea să-i devină, în timp, parteneră de antrenament, iubită, soție și elevă. Avea să fie o încrucișare de drumuri la momentul potrivit.

Runar Heltne: "În Norvegia se pune accentul pe sport, iar dacă un copil nu practică o disciplină sportivă, oamenii îl percep drept ciudat"


Runar Heltne nu mai aruncă acum vreo privire nostalgică spre trecut sau spre Norvegia natală. E tatăl a patru copii și un soț fericit. Adoră România și mai revine în orașul aflat la 3.250 km de România doar pentru vacanțe.

"Nu m-aș întoarce definitiv în Norvegia, doar pentru vacanțe. M-am obișnuit aici, e mai frumos în România. Îmi place și clima, nu sunt distanțe mari între orașe și limba m-a atras de la început. Știam engleza, apoi am învățat limba română în câteva luni, am făcut și meditații. Am absolvit Educație Fizică și Sport - secția de kinetoterapie - la Craiova, ulterior mi-am luat doctoratul la Chișinău", își începe Runi rememberul.

De ce-ți e dor din orașul tău, Alesund?
De familia mea sau de partidele de pescuit cu tatăl meu, pe la 1 noaptea, știți că vara e lumină 24 din 24 de ore. Orașul în care m-am născut e o insulă, iar sportul e primordial și în Alesund, ca în toate orașele din Norvegia. Fiecare comună are o sală de sport multifuncțională, fiecare oraș posedă un teren de fotbal cu dimensiuni normale. Se pune accentul pe sport, iar dacă un copil nu practică o disciplină sportivă, oamenii îl percep drept ciudat. Întrecerile între școli nu lipsesc, când eram copil, eram coleg la școală cu Riise (n.r.: - Jorn-Arne Riise, 40 de ani, 110 selecții, 16 goluri în națională), care a devenit cunoscut peste tot în lume. Eram adversari în competițiile sportive. Eu am ales atletismul și handbalul - doar o perioadă -, el a ales fotbalul. Născut tot în aceeași zonă e unul dintre cei mai valoroși atleți din lume în prezent, Karsten Warholm (n.r.:- 40 de ani, campion mondial la 400 m garduri la CM 2017 și CM 2019).

Runar Heltne: "În orașul meu, Alesund, avem o sală de atletism cu câteva mii de locuri. Sportul e o prioritate în Norvegia"

Fotbalul, atletismul, handbalul sau sporturile de iarnă? Spre ce înclină norvegienii?
Sporturile principale sunt cele de iarnă, toate de iarnă. Dacă te naști într-o zonă de munte, cu siguranță vei alege un sport de iarnă. Apoi, cele mai populare sunt fotbalul pentru băieți.

De băieți spui?
Da, pentru că e dezvoltat și fotbalul feminin. Apoi handbalul feminin, vezi câte handbaliste de valoare mondială a dat Norvegia. Și eu am făcut handbal, în paralel cu atletismul, până la 16 ani. Iar infrastructura e bine pusă la punct și îi ajută pe cei mici. De exemplu, în orașul meu, Alesund, avem o sală de atletism cu câteva mii de locuri. Sportul e o prioritate în Norvegia, e implementat din punct de vedere social.

  • Norvegia are o suprafață totală de 385.207 km pătrați și o populație de peste 5,3 milioane locuitori.
  • Biatlonistul Ole Einur Bjornadalen e cel mai de succes sportiv din istoria JO de iarnă, cu 13 medalii de aur cucerite
  • Șahistul Magnus Carlsen (29 de ani), actual campion mondial, e una dintre cele mai importante personalități date de Norvegia sportului mondial 

Pentru Runar Heltne Jocurile Olimpice rămân un vis neîmplint. În 2008 rata prezența la competiția din Beijing deși își făcuse baremul de 8.000 de puncte IAAF. "Federația din Norvegia a ridicat standarul de participare la 8.100 de puncte pentru a părea ea mai diferită față de alte federații și atunci nu am mai prins lotul", explică norvegianul îndrăgostit de România.

Nu ai ajuns la JO 2008, dar ți-ai împlinit visul prin soția ta, Anca Heltne, de nouă ori campioană a României la aruncarea greutății.
Și medaliată cu bronz la Europenele de la Torino (n.r.: CE indoor din 2009), iar performanța ei de vârf în sală e printre cele mai bune rezultate mondiale din toate timpurile (n.r.: - 19,90 m, în 2010, la București).

Vorbeai despre un mecanism complex al sportului în Norvegia, la nivel de infrastructură și din punct de vedere al mesajului transmis copiilor. În România când spunem Norvegia, în prezent, spunem și Haaland.
El e un produs al acestui sistem. Haaland e un fel de Usain Bolt din atletism. E înalt, dar și rapid. E puternic, dar, la fel, e și rapid. Mai rar vezi un fotbalist atât de înalt cu tehnică și viteză desăvârșite. Dar să vedem cât rezistă pentru că avem exemplele multor fotbaliști care au excelat la tinerețe, apoi s-au stins treptat. Depinde doar de el.

Runar Heltne: "Băiatul meu cel mare, Kristian, e pasionat de karting, mereu ne spune că vrea să devină primul pilot de Formula 1 din istoria Norvegiei"

Dacă unul din cei patru copii ai voștri ar vrea să locuiască în Norvegia ce i-ai spune?
Le place Norvegia, dar le place mai mult aici, doar pentru vacanțe s-ar duce. Cred... Iar acolo nu s-ar stabili pentru că ar avea dificultăți cu limba. Dacă nu vorbești perfect, ești văzut puțin... Dar cum ei au și cetățenie norvegiană, poate vor concura și pentru Norvegia, cine știe... Eu și Anca am rămas cu amintirile din sport, a fost o perioadă frumoasă. Băiatul meu cel mare, Kristian (n.r.: - 9 ani), e pasionat de karting, mereu ne spune că vrea să devină primul pilot de Formula 1 din istoria Norvegiei.

Ce i-ai recomanda unui turist român să viziteze în Norvegia când viața va reveni la normalitate?
Să viziteze fiordurile, e o priveliște spectaculoasă, munții care ajung până la o altitudine de 1.500 m pleacă din apă. Acolo se opresc multe vase croazieră, turiștii nu vin în Norvegia să vadă Oslo sau Bergen, ci pentru fiorduri, pentru ghețari.

  • Norvegia a găzduit două ediții ale Jocurilor Olimpice. Jocurile Olimpice de Iarnă din 1952 de la Oslo și Jocurile Olimpice de Iarnă din 1994 de la Lillehammer
  • Fotbalul are cei mai mulți sportivi activi legitimați în Norvegia. Într-un sondaj realizat în 2014-2015, fotbalul s-a clasat mult în urma biatlonului și schiului fond în privința popularității în rândul celor chestionați în Norvegiei

Etichete: norvegia , haaland , runar heltne , anca heltne , sport in norvegia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Câştigătorul celor 5,86 de milioane de euro la Joker şi-a ridicat banii. Cine este, mesajul său, și ce spune despre numerele jucate
Câştigătorul celor 5,86 de milioane de euro la Joker şi-a ridicat banii. Cine este, mesajul său, și ce spune despre numerele jucate

Câştigătorul premiului de categoria I la tragerea Joker din 14 martie s-a prezentat, luni, la...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Russian 'Popeye', 23, with bulging biceps from synthol injections is defeated after only three minutes in MMA contest
Cum arată "Popeye", la 3 ani după ce a recunoscut că și-a injectat ulei de motor pentru a avea bicepși uriași

Gigi Becali a auzit că Radunovic a anunțat că pleacă de la FCSB și a intrat în direct: ”A venit la mine la palat”
gigi baluta
Întrebat cine a fost cel mai bun fotbalist, Giovanni Becali a răspuns imediat: ”Numărul 1! Un geniu”
giovanni becali 7
Caz de dopaj în SuperLigă! A fost depistat pozitiv: ”Sunt uluit!” Reacția conducerii: ”Am rămas fără cuvinte”
FOTBAL:FCSB-SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, SUPERLIGA SUPERBET (11.02.2024)
Gigi Becali s-a convins, după prima etapă din play-off: "Ea e principala adversară, fără să supăr pe nimeni!"
FOTBAL:PREZENTARE BOGDAN ANDONE LA FCSB (5.06.2019)
Recomandările redacției
stere
Exclusiv Stere Halep, prezent la revenirea Simonei Halep: ”Am emoții”. Ce spune despre duelul cu Badosa

Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
aryna konstantin
”De ce dai o grămadă de bani? Ca să-ți spună patronul ce să faci?”. Gardoș și-a dezvăluit planurile de viitor
gardos
Exclusiv Darren Cahill a ”supervizat” antrenamentul Simonei Halep la Miami, locul în care s-au despărțit în 2017
2024 Miami Open - Day 3 - Practice Court
Citește și
Aflat în arest, Liviu Ungurean a ținut să transmită un mesaj
HANDBAL FEMININ:RAPID BUCURESTI-CSM BUCURESTI, LIGA FLORILOR (7.02.2024)
Ilie Dumitrescu a scos la vânzare Hanul cu Tei, iar suma cerută este consistentă
ilie dumitrescu
Hailey Bieber a pozat doar în lenjerie și a pus pozele pe internet. Soția lui Justin Bieber e protagonista unei campanii ultra senzuale
Hailey Bieber a pozat doar în lenjerie și a pus pozele pe internet. Soția lui Justin Bieber e protagonista unei campanii ultra senzuale
Louis Munteanu la Rapid! Șucu vrea să-i dea lovitura lui Gigi Becali. „E ținta noastră la vară”
Louis Munteanu la Rapid! Șucu vrea să-i dea lovitura lui Gigi Becali. „E ținta noastră la vară”
Toate detaliile transferului lui Louis Munteanu. Sumă de achiziție + salariul: doar Șucu și Becali și-l permit
Toate detaliile transferului lui Louis Munteanu. Sumă de achiziție + salariul: doar Șucu și Becali și-l permit
A fost deschis testamentul lui Matthew Perry. Cine sunt cei patru beneficiari ai averii actorului din „Friends”
A fost deschis testamentul lui Matthew Perry. Cine sunt cei patru beneficiari ai averii actorului din „Friends”
Fosta iubită a lui Dorian Popa, în bustieră albă, o fustă minusculă și cizme până la coapse. Babs strălucește la 41 de ani
Fosta iubită a lui Dorian Popa, în bustieră albă, o fustă minusculă și cizme până la coapse. Babs strălucește la 41 de ani
Bizarerii marca FRF. Se știu echipele care prind locurile de promovare în Superliga, înainte de startul play-off-ului
Bizarerii marca FRF. Se știu echipele care prind locurile de promovare în Superliga, înainte de startul play-off-ului
Salariu de 9.000 € lunar și multe beneficii. Ce trebuie să faci pentru acești bani și în ce țară?
Salariu de 9.000 € lunar și multe beneficii. Ce trebuie să faci pentru acești bani și în ce țară?
Gigantul francez care deschide o nouă fabrică în România. Investiția extraordinară vine cu sute de locuri de muncă și salarii pe măsură
Gigantul francez care deschide o nouă fabrică în România. Investiția extraordinară vine cu sute de locuri de muncă și salarii pe măsură
Tragedie la Miami! A murit iubitul Arynei Sabalenka, la doar 42 de ani
Tragedie la Miami! A murit iubitul Arynei Sabalenka, la doar 42 de ani
Foto I s-a spus că are șanse minime de supraviețuire, dar fotbalistul român nu renunță: ”Boala mea a evoluat”
denis dobra1

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fosta iubită a lui Dorian Popa, în bustieră albă, o fustă minusculă și cizme până la coapse. Babs strălucește la 41 de ani
Fosta iubită a lui Dorian Popa, în bustieră albă, o fustă minusculă și cizme până la coapse. Babs strălucește la 41 de ani
Digi World
VIDEO Momentul în care un polițist furios le ține o lecție unor turiste care râdeau de un străjer din Garda Regală:
VIDEO Momentul în care un polițist furios le ține o lecție unor turiste care râdeau de un străjer din Garda Regală: "Își servește țara, nu e aici pentru a fi ridiculizat"
Digi Animal World
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat