ali
Are un salariu de 600 de euro pe lună, dar a spus ”Nu” după ce a primit o ofertă care ar fi îmbogățit-o instant!
kendal
Cel mai bine plătit model din lume s-a întâlnit cu Lewis Hamilton și a regretat imediat ce a urmat: ”Mi-e frică. O să plâng”
real bayern
Live Video&Text Real Madrid - Bayern Munchen 0-1, ACUM, la DGS 1. ”Bavarezii” deschid scorul printr-un super-gol
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv O campioană a României ajută pacienții cu COVID-19 din Ohio. Atleta din SUA urmează un master în Sănătate publică și țintește JO

articol scris de Andru Nenciu
20.04.2020, 09:50

Petronela Simiuc Pănică  (26 de ani), campioană națională la atletism în proba de 1.500 m, e un caz emblematic pentru grupul restrâns al sportivilor români care aleg să studieze în străinătate și să-și continue, în paralel, drumul spre marea performanță.

petronela
Petronela Simiuc / Foto: arhiva personală
  • Media: Liga Digisport, joi, 15:30, DGS 1

  • Media: Fotbal Club, joi, 19:30, DGS 1

Galerie Foto

Sportiva din Bacău lansată de antrenoarea Carmina Gorgan-Vorovenci a dărâmat două popice dintr-o lovitură optând pentru o universitate renumită din Statele Unite: și-a realizat un vis, absolvind Facultatea de Studii Interdisciplinare după ce s-a transferat de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, dar și-a îmbunătățit și timpii din probele de semifond în tentativa sa de calificare la Jocurile Olimpice.

Pandemia care macină omenirea a prins-o în Toledo, un oraș cunoscut prin industria de sticlă și supranumit "Glass City" (orașul de sticlă), cu o populație de aproape 300.000 de locuitori. 

Pandemia de COVID-19 în Toledo, Ohio. "Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi"

"Acum sunt tot în Toledo și, deși toate competițiile s-au anulat, viața de sportivă a rămas neschimbată. Respect regulile distanței sociale, dar îmi respect și programul de antrenament. Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi. Toledo are foarte multe parcuri și locuri unde poți alerga. Din acest punct de vedere sunt foarte norocoasă", transmite Petronela din Toledo aerul omului a cărui muncă a fost eficientă. 


Împlinită din punct de vedere educațional și întărită mental într-un mediu competițional exigent, plin de bătălii între universitățile care propulsează sportivi până pe podiumurile CM sau JO, Petronela Simiuc se redescoperă pe sine într-o vreme în care pandemia de COVID-19  bulversează întreaga lume și dictează parcă un time-out interminabil sportului mondial. 

"Acum doi ani am terminat Facultatea de Studii Interdisciplinare la Universitatea din Toledo, Ohio. În acest moment mă aflu la câteva săptămâni distanță de a deveni absolventă a masterului în Sănătate publică, specializarea în Educare, Promovare și Epidemiologie. În decembrie, am primit titlul de “Mac Distingueshed Scholar-Athelte” cu un GPA de 3.734 echivalentul a 9,50", spune, pentru Digi Sport, atleta tricoloră. 

Petronela Simiuc Pănică
Atleta de 26 de ani studiază la Sănătate Publică, Universitatea din Toledo FOTO arhivă personală

"O parte din mine aleargă pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte contribuie la eforturile de stopare a răspândirii virusului"

Petronela face o pauză. Pare că reflectează. Are punți de legătură către țară și se gândește neîncetat la cei dragi de acasă. Urmărește pe net tot ce se întâmplă în România, dar tresare și i se deschid ochii minții la fiecare "Hello" pe care-l aude la celălalt capăt al firului, când vorbește cu pacienții din Ohio, infectați cu COVID-19. 

"Trăim momente dificile, ce vor face parte din paginile de istorie. În timp ce partea mea sportivă aleargă de una singură pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte a mea, cea specializată în Sănătate Publică, participă la eforturile de stopare a răspândirii virusului COVID-19", mai spune, cu voce înceată, atleta cu diplomă în Sănătate. 

Ca parte a internshipului pentru master, Petronela comunică prin telefon cu persoanele infectate din statul Ohio. Le ia datele, le oferă un set de instrucțiuni, le ascultă ofurile și le înregistrează într-o bază de date. "Am învățat la cursurile de epidemiologie despre pandemii, dar nu am crezut vreodată că voi și aplica ceea ce am învățat", mai dezvăluie campioana balcanică. 

400 de decese în Ohio din cauza virusului COVID-19

În Ohio, un stat  cu 11 milioane de locuitori, situat în Nord-Estul Statelor Unite, se înregistraseră până sâmbătă aproape 9.000 de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus, iar moartea anulase peste 400 de destine. "Pe parcursul acestui master am avut ocazia să lucrez cu proiecte mărețe care au schimbat legislații în statul Ohio. Ador ceea ce fac și, chiar dacă prioritatea mea e să fiu o sportivă excelentă, nu las mai prejos nici activitățile care mă dezvoltă pe plan academic și prin care ajut oamenii.

Simt că aceste două lucruri se întrepătrund. În scoală învăț metodele care duc la educarea si promovarea sănătății la scară largă, dar metodele sunt puse în practică prin propriul meu exemplu". 

"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus"

Dincolo de competiția de pe portativul de atletism, o româncă arată tărie de caracter și spirit de inițiativă. Nu e genul de fată care să accepte înfrângerea cu una, cu două. Se înarmează cu hotărâre și optimism, își găsește resursele în visul de a ajunge la Tokyo 2021 și se cufundă în cursuri stufoase despre sănătate. 

"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus. Toate țările au fost afectate, toți vom avea aceeași poveste. Asta ne demonstrează ca doar împreună vom reuși să depășim momentul. Fiecare persoană poate ajuta la stoparea acestui virus", e mesajul sportivei din Toledo, universitate la care antrenează românul Adrian Ghioroaie, fost atlet la Steaua. 

Se spune că pentru exponenții sporturilor individuale perioada de pauză forțată e depășită mai facil. Izolarea ar apăsa mai greu pe cei din sporturile de echipă, învățați să se pregătească alături de colegi. Atleta din Ohio crede că pandemia are efecte asupra tuturor sportivilor, în egală măsură, indiferent de disciplina din care provin. 

Petronela Simiuc
Petronela Simiuc are ca obiectiv calificarea la JO 2021 FOTO arhivă personală

Pandemia de COVID-19 a blocat sportul universitar american când românca se pregătea de finala NCAA

Se opresc din goana după palpitații, victorii și trofee, iar shimbarea brutală și lipsa unor perspective le poate inhiba elanul. Și, pentru a oferi un exemplu grăitor despre felul în care pandemia i-a influențat starea de spirit într-un moment de vârf al activității sportive, Petronela Simiuc povestește, pe finalul discuției cu Digi Sport, momentul care a debusolat-o.

Era săptămâna trepidantă de dinaintea unui concurs important între universități, finala NCAA, unul la care și-ar fi putut stabili un nou personal best și, poate, un barem de calificare la CE de anul viitor.  Simiuc deținea a cincea performanță dintre miile de sportivi-studenți în proba de o milă și doar Top 16 din toată America (334 de universități cu program de atletism) aveau acces la întrecerea din New Mexico. 

"Am plecat in Albuquerque cu o săptămână înainte de începerea concursului pentru că statul New Mexico se află la altitudine și am vrut să ne asigurăm că organismul meu are timp să se acomodeze. Totul a mers conform planului. Echipa a venit acolo să mă susțină, eu eram în forma vieții, ce ne mai lipsea era doar cursa în sine", suspină atleta. 

Lovitura din New Mexico. "Am izbucnit în plâns"

Cu două zile înainte de începerea competiției a început  valul de panică provocat de virusul COVID-19. În timp ce foarte multe competiții se anulau în plină desfășurare, NCAA a decis ca probele de atletism să aibă loc fără spectatori.

"Era o veste tristă pentru toți cei care au venit să urmărească acea competiție, dar totuși eram fericiți că se va ține concursul. Gândul ăsta m-a ținut în starea de concurs până în ultimul moment când, cu mai puțin de 24 de ore înaintea probei, am mers la sala de atletism să fac ultimul antrenament oficial.

Eu și alți sportivi am primit vestea la intrarea în sală. Concursul se anulase. Nu sunt o persoană emotivă, dar în momentul acela am izbucnit în plâns", grăbește Petronela ritmul povestirii. 

Petronela Simiuc studentă
Petronela Simiuc, după absolvire FOTO arhivă personală

Petronela Simiuc Pănică: "Din momentul acela, totul a început să semene a haos"

Euforia dată de apropierea unui concurs se transformase deja în deznădejde. Bulgărele pornise. Și tot avea să crească. 

"Un șiroi de lacrimi vorbeau pentru mine fără cuvinte. Am putut vizualiza totul, ar fi trebuit să fie un moment unic, un moment care să mă urce în topul celor mai bune atlete în NCAA. N-am avut șansa să văd de ce eram capabilă. De acum toate poveștile despre această experiență vor începe cu „dacă..” În următoarele ore eram deja în avion înapoi spre Toledo. Din momentul acela totul a început să semene a haos", mai face atleta o ultimă întoarcere în trecut. 

Simiuc a simțit că s-a rupt în ea ceva de neînlocuit. La fel ca ea sunt și mulți alți sportivi români care așteaptă să-și demonstreze calitățile, așteaptă să se exprime pe teren. 

Până atunci însă, românca din Ohio luptă pe două fronturi. Pe cel în care poartă compleul de atletism și adoptă privirea dură către linia de finiș, dar și pe cel în care discută pe un ton cald cu cei aflați în suferință. 

Etichete: atletism , statele unite , toledo , covid-19 , coronavirus covid-19 , pandemie , petronela simiuc , ohio


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-04 at 20.52.10
Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Ilie Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros”
ioana-nastase
Primele declarații date de Mircea Lucescu la ieșirea de la întâlnirea cu Șucu și Copos
mircea
Dan Șucu a început negocierile! Lovitura pregătită în secret la Rapid: peste 300 de meciuri în Premier League!
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (27.11.2023)
Al-Khelaifi a răbufnit după eliminarea PSG-ului din semifinalele UEFA Champions League!
profimedia-0870853365
Recomandările redacției
real bayern
Live Video&Text Real Madrid - Bayern Munchen 0-1, ACUM, la DGS 1. ”Bavarezii” deschid scorul printr-un super-gol

Exclusiv Vești bune pentru Olimpiu Moruțan! Giovanni Becali a dezvăluit când s-ar putea întoarce pe teren
Video ”Zidul” Manuer Neuer, parade de senzație în Real Madrid - Bayern: ”Excepțional din nou!”
FOOTBALL : Real Madrid vs Bayern Munich- UEFA Champions League - 08/05/2024
Fotbalistul scos de pe teren după doar 26 de minute din Real Madrid - Bayern Munchen
Real Madrid v Bayern Munich, UEFA Champions League, Semi-Final, Football, Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - 08 May 2024
Citește și
Foto Sute de mii de euro pentru un șervețel vechi de 24 de ani! Ce scrie pe el
Lionel Messi napkin sale
Ion Țiriac vrea 10 milioane de euro de la statul român. Gigi Becali, implicat în proces
Shakira, îndrăzneață într-o rochie albă tare decupată, la petrecerea de după Met Gala. A defilat ca pe podiumul de modă
Shakira, îndrăzneață într-o rochie albă tare decupată, la petrecerea de după Met Gala. A defilat ca pe podiumul de modă
Miliardarii de la Al Ahli Saudi au pus ochii pe Edi Iordănescu! Salariu extraordinar pentru selecționerul României
Miliardarii de la Al Ahli Saudi au pus ochii pe Edi Iordănescu! Salariu extraordinar pentru selecționerul României
The Sun anunță că legendarul antrenor e la un pas să semneze cu Rapid! Lovitura lui Șucu a ajuns în ziarele din Anglia
The Sun anunță că legendarul antrenor e la un pas să semneze cu Rapid! Lovitura lui Șucu a ajuns în ziarele din Anglia
A renunțat la rochia elegantă de la Met Gala pentru o fustă total transparentă, un maiou scurt și pantofi sport. Soția lui Matt Damon, mama a 4 copii, în formă maximă la 47 de ani
A renunțat la rochia elegantă de la Met Gala pentru o fustă total transparentă, un maiou scurt și pantofi sport. Soția lui Matt Damon, mama a 4 copii, în formă maximă la 47 de ani
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
Cum au cucerit micii românești America? Cu ce se mândrea, în 1894, un compatriot din San Francisco?
Cum au cucerit micii românești America? Cu ce se mândrea, în 1894, un compatriot din San Francisco?
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Cum a refuzat antrenorul care a promovat cu Gloria Buzău două oferte din prima ligă. Promovarea s-a jucat cu Marcel Ciolacu în tribună
Cum a refuzat antrenorul care a promovat cu Gloria Buzău două oferte din prima ligă. Promovarea s-a jucat cu Marcel Ciolacu în tribună
(P) Real Madrid, mare favorită să ajungă în finală! Bayern vrea să calce pe urmele lui Dortmund
superbet

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”