Atalanta v Valencia CF - UEFA Champions League Round of 16: First Leg
Și-a condus echipa în Champions League fiind infectat cu noul coronavirus: "M-am gândit la moarte, zici că eram în război!"
2018 French Open - Day Fourteen
Afirmația surprinzătoare a Simonei Halep: "Eu am fost în carantină totală în ultimii 6 ani!"
FOTBAL:DINEUL OFICIAL STEAUA BUCURESTI-REAL MADRID,LIGA CAMPIONILOR (17.10.2006)
Exclusiv Adio, Harlem Gnohere! Gigi Becali, încântat de noul atacant al FCSB-ului
Digi Sport 1 Live
Acum

"Sportul va aduce beneficii imediat cum vom ieşi din această perioadă". Gabi Szabo, apel către autorităţile locale şi centrale

10.04.2020, 13:13

Directorul general al CSM Bucureşti, Gabriela Szabo, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că autorităţile centrale şi locale din România nu trebuie să lase sportul în urmă după încheierea pandemiei de coronavirus, precizând că acest lucru ar fi o mare greşeală.

HANDBAL FEMININ:CSM BUCURESTI-GYORI AUDI ETO KC, LIGA CAMPIONILOR (23.02.2019)
Gabriela Szabo / Foto: Sport Pictures
  • Koln - Leipzig (luni, ora 21:30, Digi Sport 1)

  • Digi Sport Special (luni, ora 19:30, Digi Sport 1)

Fosta campioană olimpică de la Sydney 2000 consideră că este nevoie de investiţii majore în sport, domeniu care va aduce mari beneficii imediat cum se va încheia această perioadă de izolare.

 

Gabriela Szabo: "Nu este nimic de comentat. Unde este lege nu-i tocmeală"

AGERPRES: Cum este perioada aceasta pentru un conducător de club?
Gabriela Szabo: Este o perioadă foarte ciudată, pentru că nimeni nu a previzionat că vom trăi asemenea timpuri. În februarie, dacă aş fi fost întrebată despre un scenariu legat de pandemie nici nu ştiu dacă aş fi crezut în el. Cert este că acum trebuie să ne adaptăm, asta este situaţia. Doamne-ajută să ieşim cu bine din această criză mondială.

AGERPRES: CSM Bucureşti a fost printre primele cluburi care au aplicat ordonanţa privind indemnizaţia de 75% din câştigul salarial mediu brut acordată de stat. Este această ordonanţă un colac de salvare pentru cluburile sportive?
Gabriela Szabo: Nu trebuie privită situaţia din acest punct de vedere, nu s-a pus niciun moment în discuţie că această indemnizaţie este un colac de salvare sau altceva. Nu, acolo unde sunt legi nu se discută. Pentru că trebuie să luăm în considerare decretul prezidenţial privind starea de urgenţă, după aceea ordonanţele militare 1 şi 2, care specifică foarte clar că activitatea sportivă este suspendată şi că activităţile în sălile de sport se suspendă, apoi deciziile federaţiilor care au amânat sau anulat competiţiile, iar în final ordonanţa 32, care spune foarte clar că pe timpul stării de urgenţă activitatea este suspendată. Şi în aceste condiţii nu ai ce să faci decât să suspenzi tot. Pentru că rapoartele de activitate trebuiau depuse la contractele de activitate sportivă ... şi în fiecare contract este un obiectiv de îndeplinit. Şi atunci nu ai cadrul legal să plăteşti. Lumea asta trebuie să înţeleagă, faptul că nu există cadrul legal să plăteşti. Pentru că noi depindem de Curtea de Conturi, de nişte audite în care ulterior stării de urgenţă noi trebuie să dăm cu subsemnatul.

AGERPRES: Cum au primit sportivii de la CSM Bucureşti vestea aceasta privind suspendarea contractelor şi indemnizaţia de 75% din câştigul salarial mediu brut?
Gabriela Szabo: Nu este nimic de comentat. Unde este lege nu-i tocmeală, sincer. Eu înţeleg supărarea unor sportivi de la noi din club, dar şi de la nivel naţional ... dar aici nu este vorba despre supărare, este vorba despre aplicarea legii şi punct. Oricum, să se înţeleagă, sportivii nu au intrat în şomaj tehnic. E foarte clar specificat în ordonanţă că sportivii beneficiază de această indemnizaţie. Asta deoarece contractele de activitate sportivă nu sunt asimilate contractelor de muncă. Ele au altă formă de taxare.

AGERPRES: Cum va influenţa această pandemie activitatea la CSM Bucureşti?
Gabriela Szabo: Sportul funcţionează foarte clar ierarhic. Orice club respectă statutele şi regulamentele federaţiilor naţionale şi mai departe pe cele ale federaţiilor internaţionale. Deci noi lucrăm pe axă. Linia în ceea ce priveşte strategia pe sportul respectiv o dă clar federaţia de specialitate. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă la nivel internaţional, când se reiau aceste competiţii. După aceea când se reiau campionatele naţionale. Şi abia apoi noi reglăm strategia clubului în funcţie de deciziile federaţiilor. Atât timp cât federaţiile au suspendat sau anulat competiţiile automat în momentul de faţă nici noi nu avem de ce să ne pregătim, decât să stăm în expectativă. Antrenorii trebuie să fie foarte, foarte creativi în ceea ce priveşte planul de pregătire. Ce fac în momentul de faţă sportivii acasă intră exclusiv în măiestria antrenorului, cum ştie el să se reinventeze pentru situaţia de azi. Pentru că noi nu avem un istoric, o experienţă în spate ... nu am mai trăit niciodată asemenea timpuri. Aşa că acum mintea creatoare a antrenorului trebuie să găsească soluţii să îl ţină motivat pe sportiv în această perioadă de două luni fără nicio perspectivă imediată. Pentru că, din câte am înţeles, se va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună. Aşa că să ţii în pregătire un sportiv fără nişte obiective clare e foarte greu. Cu atât mai greu cu cât se antrenează într-un apartament să spunem de două camere. Este cumplit de greu.

Gabriela Szabo: "Autorităţile locale şi centrale nu trebuie să lase cumva sportul în urmă"

AGERPRES: Vor mai avea bani şi pentru sport autorităţile locale după ce va trece această pandemie de coronavirus?
Gabriela Szabo: În momentul în care vom ieşi din această stare sunt ferm convinsă că toată lumea îşi va dori să practice un anumit tip de sport, să petreacă mai mult timp în aer liber. Aşa că eu încurajez fiecare municipalitate din România, Ministerul Tineretului şi Sportului, dar şi cluburile să promoveze cât mai mult partea de sport, pentru că va fi oaza noastră de bucurie după perioada asta de stat în casă. Iar sportul şi sănătatea trebuie să meargă mână în mână. Dacă investim în sănătate, haideţi să investim şi în partea de prevenţie prin sport. Autorităţile locale şi centrale nu trebuie să lase cumva sportul în urmă. Pentru că am văzut acum că sportul şi alte domenii nici nu prezintă interes. Iar asta e o foarte, foarte mare greşeală. Pentru că atunci când vom ieşi din această perioadă sunt ferm convinsă că toată lumea îşi va dori să vină către sport. Sportul trebuie să fie între primele trei priorităţi în aceste timpuri. Sportul trebuie să fie prioritar. Toată lumea aruncă la gunoi sportul... Nu! Pentru că sportul va aduce beneficii imediat cum vom ieşi din această perioadă.

AGERPRES: Efectele acestei pandemii reprezintă un argument pentru autorităţi ca pe viitor să investească mai mult în sport?
Gabriela Szabo: Fără discuţie, trebuie să investească mai mult în sport. Au fost de-a lungul timpului fel şi fel de discuţii în România dacă merită sau nu să investim în sport. Oameni buni, sportul este sănătate! Prin numărul de practicanţi de sport vedem şi starea de sănătate a unei naţiuni. Azi toată lumea şi-ar dori să iasă şi să practice un sport, dar nu avem voie să ieşim din casă. De asta spun că acum, exact în această perioadă, statul ar trebui să arate cât de important este sportul. Dar ne uităm ce se întâmplă pe platformele de eLearning pentru copii ... vorbim de matematică şi limba română, dar nu vorbim de sport. Dar copilul acela care stă în casă are nevoie de mişcare ca să îşi consume energia. După două luni de stat în casă vă imaginaţi ce energie va avea un copil şi cât de mult îşi va dori să practice un sport? Şi atunci statul, autorităţile centrale şi locale, de sus până jos, nu trebuie să lase sportul pe ultimul loc. Trebuie să investească şi să se gândească la acest domeniu. Pentru că sportul nu aduce doar sănătate, ci şi foarte multă bucurie prin rezultatele sportivilor. Acesta este mesajul meu, al unui om care transpiră sport prin toţi porii. Şi nu doar pentru că activez în domeniu dintotdeauna, dar pentru că văd ce se întâmplă şi pentru că primesc sute de telefoane în care părinţii îmi spun că de abia aşteaptă să treacă această perioadă pentru a duce copiii la sport. Dar acum să vedem cum vom ieşi din această pandemie şi cum ne vom găsi reintrarea în circuit. Eu deja mă gândesc şi am câteva idei pe care le discut cu colegii mei.

Gabriela Szabo: "Ca fost sportiv de performanţă, antrenamentul în casă este zero"

AGERPRES: Deşi nu aţi trecut printr-o asemenea experienţă, cum credeţi că afectează pauza aceasta de pregătire un sportiv de performanţă?
Gabriel Szabo: Afectează în mod clar. Pregătirea este dată în spate cu foarte multe luni. Când se vor relua gradual antrenamentele este nevoie de timp, nu poţi introduce imediat în competiţie un sportiv pentru că intervin accidentările, fiind total nepregătit. Revenirea trebuie făcută obligatoriu gradual şi cu foarte, foarte mare atenţie şi din punct de vedere fiziologic, şi medical.

AGERPRES: Antrenamentul în casă cât acoperă procentual dintr-un antrenament normal al unui sportiv?
Gabriela Szabo: Din punctul meu de vedere, ca fost sportiv de performanţă, antrenamentul în casă este zero. Zero! Ce poţi să faci în casă? Flotări, genuflexiuni, câteva circuite pe loc... altceva ce poţi face? Deci pentru un sportiv de performanţă antrenamentul din casă e zero. Nu se poate vorbi nici de menţinere... e doar aşa, cât să menţii tonusul masei musculare. Atât. Poate sunt mai norocoşi cei care stau la casă, dar şi acolo, într-o curte nu poţi să faci antrenament specific. Ca să nu mai spun că unii sportivi fac antrenamente acasă, alţii nu fac... nu toţi sunt super profesionişti.

AGERPRES: În aceste condiţii în ce măsură va influenţa pauza asta de pregătire rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice de anul viitor?
Gabriela Szabo: Dacă ieşim din această pandemie undeva prin luna iunie cred că este timp de pregătire. Deci se poate recupera. Numai că unii sportivi aveau obiective în acest an şi toată gândirea strategică era dusă în această direcţie. Şi să îi mai ţii în pregătire încă un an pentru Jocuri e greu. Pentru că aici vorbim şi despre uzură în sport... şi e greu un an de zile în plus.

AGERPRES: Cum vi se pare decizia de amânare a Jocurilor Olimpice pentru anul viitor?
Gabriela Szabo: E normală. Eu de la început am aplaudat această decizie. Atât timp cât competiţiile internaţionale, mă refer la Campionate Mondiale şi Europene şi toate celelalte, au fost suspendate era absurd să se ţină Jocurile Olimpice. Pentru că erau mulţi sportivi încă în calificări, în pregătiri şi era foarte greu din casă să îi duci direct la Jocurile Olimpice să concureze. Era absurd din punctul acesta de vedere. Deja unele federaţii internaţionale şi-au creionat strategiile pentru perioada următoare.

AGERPRES: Sportul mondial pare dat peste cap în acest moment...
Gabriela Szabo: Este momentul să ne reaşezăm, să regândim totul. În sport drumul nu este de fiecare dată lin. Poate unii din afară nu văd aşa. De exemplu,văd un sportiv care câştigă de fiecare dată şi spun că e uşor pentru el... dar poate pentru sportivul respectiv pregătirea nu este de fiecare dată lină. Aşa că acum toţi din sport trebuie să ne reinventăm, să ne ridicăm şi să mergem înainte cu toată energia şi forţa în aşa fel încât să bucurăm din nou populaţia. Pentru că sportul aduce bucurie şi entuziasm.

Cum trece Gabriela Szabo prin această perioadă

AGERPRES: Campioana olimpică şi mondială Gabriela Szabo cum trece prin această perioadă?
Gabriela Szabo: Stau în casă, dar merg şi de 2-3 ori pe săptămână la birou pentru că este nevoie prezenţa mea. Tot ce fac este să mă gândesc la sportivii şi la antrenorii noştri. Este şi pentru mine o perioadă de adaptare, de acceptare. Poate pe undeva aveam nevoie de această perioadă să ne mai adunăm un pic, să ne gândim la lucrurile bune sau mai puţin bune, să ne facem o analiză proprie şi după aceea să ne bucurăm de viaţă. Nu ştiu dacă îmi lipseşte neapărat alergarea în aer liber, pentru că eu fac exerciţii şi în casă şi îmi creez starea de bine proprie. Îmi lipseşte însă foarte mult socializarea. Mie îmi place să simt energia oamenilor, să comunic cu oamenii, să îi privesc în ochi. Acum ne vedem aşa, doar pe telefon. Pe de altă parte, mă bucur mult de faptul că am mai mult timp să strâng relaţiile cu familia, cu rudele, pentru că vorbim mai mult la telefon, iar acest lucru îmi aduce aminte de copilărie.

Etichete: gabriela szabo , coronavirus , covid-19

Digi24
VIDEO. Momentul emoționant al întâlnirii astronauților misiunii SpaceX cu colegii de pe Stația Spațială Internațională
VIDEO. Momentul emoționant al întâlnirii astronauților misiunii SpaceX cu colegii de pe Stația Spațială Internațională

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
Atlanta Protest Held In Response To Police Custody Death Of Minneapolis Man George Floyd
Gest impresionant în SUA, după protestele violente. Ce se întâmplă cu persoanele arestate în ultimele zile
Gigi Becali, decizie de ultim moment legată de antrenorul FCSB-ului. ”I-am spus lui Argăseală să facă actele!”
becali
Adio, Harlem Gnohere! Gigi Becali, încântat de noul atacant al FCSB-ului
FOTBAL:DINEUL OFICIAL STEAUA BUCURESTI-REAL MADRID,LIGA CAMPIONILOR (17.10.2006)
De ce nu o preia Adrian Porumboiu pe Dinamo. Răspunsul ferm al fostului arbitru
Adrian Porumboiu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Digi World
5 simboluri ascunse pe care nu stiai ca le poti trimite in mesaje de pe telefon
5 simboluri ascunse pe care nu stiai ca le poti trimite in mesaje de pe telefon
Digi Animal World
Primul pui de koala nascut intr-un centru de animale dupa incendiile devastatoare din Australia. “A fost un moment de incredibil”
Primul pui de koala nascut intr-un centru de animale dupa incendiile devastatoare din Australia. “A fost un moment de incredibil”
Digi Life
Cum arăta
Cum arăta "cea mai frumoasă lalea din istorie". La ce preț era estimată floarea rară
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidenţialitate