FOTBAL:FCSB-FARUL CONSTANTA, SUPERLIGA SUPERBET (5.02.2024)
Doi fotbaliști de la FCSB nu vor juca în derby-ul cu Rapid! Elias Charalambous a făcut anunțul
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Zeljko Kopic, detalii despre Josue Homawoo, fundașul care l-a băgat în spital pe Luca Mihai
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (11.02.2023)
Video Cristi Manea și-a anunțat plecarea de la CFR Cluj, după 1-5 cu Farul Constanța
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Tene: "Să-și dea viața pentru a evita o rușine!" Mesaj pentru "câini", plusul adus de Petrea și Neubert la FCSB și asul lui Lung Jr.

articol scris de Andru Nenciu
18.07.2020, 10:13

Florin Tene, actual antrenor de portari la Al Wasl Dubai, a revenit cu stafful condus de Laurențiu Reghecampf în Dubai, pentru reluarea antrenamentelor. 

FOTBAL:CS OTOPENI-MINERUL LUPENI 4-2,LIGA 2 (3.04.2010)
Florin Tene e antrenor de portari la Al Wasl / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Rapid, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Fostul goalkeeper de la Dinamo, Rapid și Steaua a lucrat la naționala de tineret a României, dar și în Ghencea, cu actualii portari ai primei reprezentative și deține o imagine vastă despre potențialul lor. 

Într-o discuție cu Digi Sport, Tene le transmite un mesaj de forță dinamoviștilor, aflați într-o situație delicată, și spune de ce Toni Petrea și Thomas Neubert pot aduce un plus la FCSB.

Școlit la școala din Ștefan cel Mare, Tene deschide și o fereastră spre o dublă de poveste a fotbalului românesc, Dinamo - Olympique Marseille (0-0 / 0-2), din Cupa Campionilor Europeni (1992).

Galerie Foto

"În Dubai, lumea nu e panicată, se trăiește normal. Măștile se poartă în autobuze, în metrou"


Viața în Dubai și-a reluat cursul ei firesc, iar fotbalul face pași timizi spre restart. Tene s-a întors în Emirate, alături de stafful lui Reghecampf, vinerea trecută.

"Aici, lumea este mai liniștită, nu este panicată, se trăiește normal, după legile actuale, campionatul s-a înghețat. În Dubai, măștile se poartă în spații închise: autobuze, în metrou, în mașină, daca nu sunt persoane din aceeași familie. Noi am început antrenamentele și se pare că o să facem cantonamentul în Emirate.

Portarii sunt OK, sunt foarte conștiincioși și preocupați. Au avut un program de facut acasă - au stat aproape patru luni fară antrenamente specifice. Este o situație pe care nu am mai întalnit-o până acum", explică bucureșteanul în vârstă de 51 de ani. 

"Tătărușanu intră în istoria portarilor celebri din România. Sper ca Silviu Lung să facă pasul la o formație mare din Turcia, e un goalkeeper de mare calitate"

Om care a lucrat cu mai toți portarii actuali ai primei reprezentative, Tene a comentat pentru Digi Sport interesul manifestat de Beșiktaș, dar și de Galatasaray, pentru Silviu Lung Jr, legitimat la Kayserispor.

"Silviu Lung Junior este un portar de mare calitate care poate să apere la orice echipă mare din Europa. În plus, se trage dintr-o familie de portari.

Sper să facă pasul la o formație importantă din Turcia. Este un băiat cu mult caracter și merită mai mult de atât", afirmă antrenorul de portari.

Tene susține însă că traseul avut în carieră, până la 34 de ani, îl plasează pe Ciprian Tătărușanu deja în clubul marilor portari români ai tuturor timpurilor. 

"Ciprian Tătărușanu este fotbalistul care intră deja în istoria portarilor celebri din România pentru că s-a făcut cunoscut în Europa la echipe de top, precum Fiorentina, Nantes sau Lyon. El se va impune și la Lyon", continuă Tene. 

"Chiar dacă Real Madrid a luat campionatul, Courtois nu e cel mai bun portar al lumii"

Mereu atent spre tot ce se întâmplă în fotbalul internațional, fostul portar, component al lotului naționalei la Euro 1996, a urmărit triunful Realului din Primera. Belgianul Courtois a devenit primul fotbalist care câștigă titlul atât cu Atletico Madrid, cât și cu Real. 

"Chiar dacă Real a luat campionatul, Courtois este în momentul de față unul dintre cei mai în formă portari ai momentului, dar nu cel mai bun.

În momentul de față sunt portari de valoare aproape egală și îți enumăr lista mea: David de Gea, Alisson Becker, Marc Andre Stegen și Manuel Neuer", e de părere Tene.

"Neubert și Petrea vin cu un plus la FCSB. Au acumulat multă experiență"

Foști colegi ani la rând, preparatorul fizic Thomas Neubert și antrenorul Toni Petrea, colaboratorul de-o viață al lui Reghecampf, au ales să meargă la FCSB. Petrea a fost numit principal de finanțatorul George Becali.

"Tomy Neubert si Toni Petrea cred că vin cu un plus la FCSB. Amândoi au lucrat mulți ani cu Laur (n.r. - Laurențiu Reghencampf - antrenor la Al Wasl) și au acumulat multă experiență", punctează Tene.

"Jucătorii actuali să-și dea viața pe teren pentru a evita o rușine! Mulțescu și Țălnar vor da totul să evite o rușine națională"

Florin Tene a crescut la Dinamo, la școala de fotbal din Ștefan cel Mare, într-o generație antrenată de celebrul Piți Varga. Ceea ce se întâmplă în prezent la clubul roș-alb îl macină.

"Îmi pare nespus de rău că Dinamo a ajuns în situația asta, acum nu mai contează cine a fost sau este de vină, important este ca jucătorii actuali să-și dea viața pe teren și să evite o eventuală rușine, pentru că ar putea intra în istoria neagră a fotbalului dinamovist.

Mulțescu și Țălnar sunt antrenori cu care am lucrat: cu Mulțescu la Sportul, iar cu Țălnar la Dinamo. Și stiu că sunt dinamoviști sută la sută si vor da tot ce depinde de ei să evite o rușine națională pentru că Dinamo nu a jucat vreodată în Liga a doua", continuă fostul fotbalist. 

"Meciul cu Marseille parcă îl joc și acum, atunci m-am simțit cu adevărat fotbalist. Abedi Pele era peste toți. Demollari semăna cu Dobrin"

Cu echipa din Ștefan cel Mare, Tene a jucat o dublă care l-a consacrat ca fotbalist. Actualul antenor susține că înfruntarea cu Marseille, din Cupa Campionilor Europeni, îl face și acum să simtă un fior pe șira spinării.

"Meciul cu Marseille e un punct de reper. A fost un meci pe care îl revăd mereu cu ochii minții, parcă îl joc și acum. Atunci m-am simțit cu adevărat fotbalist, eram în elită.

Acel meci mi-a dat mult curaj, încredere și mi-am dat seama că pot să fiu un portar de top. Și am prins curaj după... Aveau mulți jucători de top, dar Abedi Pele era peste toți Aveam și noi jucători foarte buni, îl aveam și pe Demollari, care semăna cu Dobrin", desenează Tene un arc în timp.

"Sunt un tip norocos, Anca mi-a asigurat echilibrul de care am nevoie. În viața unui sportiv, contează enorm să ai un partener care să te susțină în momentele dificile"

Echilibrul conferit și de viața personală e un aspect esențial pentru portari. Tene povestește că soția, Anca, a avut și are un rol important în cariera lui.

"Eu sunt un tip norocos, actuala sotie, Anca, cu care mă cunosc de aproape 35 de ani, mi-a asigurat echilibrul de care am nevoie și m-a susținut în momentele dificile.

Chiar azi este ziua ei de naștere și îi urez multă sănătate, fericire și vreau să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine.

În viața unui sportiv contează enorm să ai un partener care să te susțină în momentele dificile".

"Suntem ca frații, am copilărit împreună, am jucat împreună la Mecanică Fină, în anii '80"

Vântul competițiilor l-a purtat în diverse țări pe Tene, dar nu și-a uitat vreodată prietenii. Cel mai apropiat îi rămâne un amic din copilărie, Viorel Bratu, născut în aceeași zi eu el.

"Am multe cunoștinte în fotbal, dar prieteni am foarte puțini. Mai țin legătura cu foști colegi, frații Pană, Balaur, Iftodi, Răducioiu, Liviu Ciobotariu, Răduta Marius, Halostă și alții.

Dar cel mai bun prieten al meu este Viorel Bratu, suntem ca frații, amândoi suntem născuti în același an și aceeași zi, 10 noiembrie 1968. Am copilărit împreună și ne leagă multe amintiri. Am și jucat împreună la Mecanica Fină, în anii '80!", mai spune Tene, pentru Digi Sport. 

"Campos a fost idolul meu. Am jucat împotriva lui și în Mexic, la retragerea lui Hugo Sanchez"

În loc de încheiere, Digi Sport l-a provocat pe Tene să sublinieze numele unui portar cu care a fost asemănat în carieră. A citit articolul de pe Digi Sport din urmă cu o lună despre un mexican celebru și și-a reamintit cele două întâlniri cu nonconformistul portar pasionat de surfing. 

"Pe Campos l-am admirat mereu, a fost idolul meu ca portar. Spre norocul meu, am jucat două meciuri contra lui, împotriva Mexicului.

A fost un portar care făcea spectacol și era pe placul publicului - așa îmi plăcea și mie să fiu, îmi plăceau <<pozele>>, adică plonjoanele acrobatice.

A fost un portar mai rebel, genul portarilor din America de Sud. Mi-aduc aminte că am jucat în Mexic, la ultimul meci al celebrului atacant de la Real Madrid, Hugo Sanchez".

Etichete: dinamo , ciprian tatarusanu , portar , reghecampf , silviu lung , courtois , al wasl , florin tene , thomas neubert , toni petrea , fcsb , abedi pele


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Ion Țiriac (84 de ani) a prezentat oficial, în cadrul unui eveniment, maşina Mercedes AMG One, care...

"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
ACORD! Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Mai lipsește doar semnătura
EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”
Recomandările redacției
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (11.02.2023)
Video Cristi Manea și-a anunțat plecarea de la CFR Cluj, după 1-5 cu Farul Constanța

6.000.000€ pentru FCSB! Gigi Becali, gata să dea lovitura
becali
Anunțul la care nu se aștepta nimeni: Manchester City i-a găsit înlocuitor lui Pep Guardiola!
Bristol City v Manchester City - Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Ashton Gate
Ce a spus Gică Hagi despre Constantin Budescu, după ce "Magicianul" n-a rezistat decât 8 luni la Farul
CFR Cluj v Farul Constanta - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 30 Oct 2023
Citește și
Mihai Pintilii a spus care a fost principalul atu al FCSB din acest sezon: ”Asta le-a lipsit tot timpul”
pintilii coman
Exclusiv Care este starea lui Luca Mihai, la cinci zile de la accidentare. ”Șocant. Nu exagerez cu nimic”
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au &icirc;ncetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Bogdan Lobonț a rămas fără cuvinte când a fost întrebat despre derby-ul cu FCSB. ”Mai este ceva de spus?”
lobont-3

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”