ryan-garcia
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Vizual 2_DIGI_Skyshowtime
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu DIGI România
Barcola a rupt tăcerea! Ce a spus despre faza la care Istvan Kovacs l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG 1-4
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Video&Foto Un român stabilit în New York, mărturisiri din epicentrul pandemiei. "Panică, metrou pustiu, dar lumea e acum în parcuri"

articol scris de Andru Nenciu
13.05.2020, 08:01

New York începe din nou să se miște. Andante, andante, deocamdată. Eliberat, treptat, din chingile măsurilor restrictive, "Orașul care nu doarme niciodată" dă semne de viață.

Alex Mihăilescu colaj Digi Sport
Alexandru Mihăilescu, antrenor român în New York Foto: colaj Digi Sport - arhivă personală Alex Mihăilescu
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Așa spune, pentru Digi Sport, Alex Mihăilescu (37 de ani), antrenor de fitness în metropola cu 9 milioane de locuitori, devenită epicentrul pandemiei de COVID-19 din SUA.

Multiplu campion al României la atletism și fost sportiv de lot olimpic, Mihăilescu e stabilit în New York de opt ani.

Alexandru Mihăilescu, campion român în New York: "Amenzi s-au dat doar celor care au organizat petreceri"

Decesele și cazurile de îmbolnăviri cunosc o tendință descrecătoare în ultimele zile și lumina soarelului pare din nou veselă în metropola care a înregistrat peste 27.000 de morți.

"Times Square e încă goală, dar orașul nu mai pare încremenit. Parcă timpul a stat în loc o bună perioadă. Nu a fost nevoie de declarație pentru a ieși pe stradă aici.


A existat însă obligativitatea de a purta mască. Și să stăm la doi-trei metri distanță. A fost panică, dar a mai trecut. Amenzi s-au dat doar celor care au organizat petreceri", accentuează fostul specialist de la 60 m garduri și 110 m garduri.

În New York, cel mai afectat stat de coronavirus (27.175 de morți, 348.655 de cazuri), se efectuaseră până ieri 1.225.113 teste!

Galerie Foto

Alexandru Mihăilescu, instructor de fitness în New York: "Stațiile de metrou sunt aproape goale"

Până să se dezlănțuie iar euforic, New York-ul adoptă strategia pașilor mărunți și ține cont de previziunile medicilor. Anthony Fauci, cunoscutul medic american, tocmai a declarat ieri, la NBC, că "virusul nu poate fi eradicat", în conextul în care sistemul economic din New York a înlemnit. Șomajul a crescut vertiginos, iar firme importante caută portițe pentru a supraviețui. 

"S-au mai relaxat măsurile și se vor relaxa și mai mult în New York, după 15 mai. Viața va reintra, ușor, în normalitate, probabil, de la începutul lui iunie. A început să fie trafic, dar stațiile de metrou sunt aproape goale.

Noaptea, între 1 și 5, se închid pentru a fi dezinfectate. Iar angajații de la metrou se străduiesc să-i scoată din interior pe toți cei fără adăpost", descrie Mihăilescu și atmosfera din intestinele uriașului oraș cu cea mai mare densitate de locuitori din State.

The New York Times a explicat principalii trei factori care au transformat orașul în epicentrul pandemiei 

Într-un articol amplu "Când se ve încheia pandemia și cum?", publicat luni, The New York Times dezvăluia, în analiză, principalii trei factori care au făcut din New York epicentrul pandemiei în Statele Unite, cu peste 20.000 de decese. 

"Densitatea populației, turismul și dependența de mijloacele de transport în comun au făcut din New York City epicentrul crizei de COVID-19, iar întoarcerea la normal e destul de dificilă", scrie publicația citată. 

"Cât de mult va dura să se repună în mișcare economia New York-ului?" a fost întrebarea adresată de reporteri guvernatorului statului NY. Andrew M. Cuolo n-a oferit vreo pojghiță de speranță: "Nimeni nu vă poate spune asta".

  • 1.408.636 de cazuri s-au înregistrat în Statele Unite
  • 83.425 de decese s-au înregistrat în SUA
  • 296.746 de pacienți au fost recuperați în SUA

"În New York oamenii ieșeau la balcoane, la 7 seara, și aplaudau medicii"

În urmă cu opt ani, fostul stelist renunța la mecanica fină din atletism - gardurile - una dintre cele mai tehnice specialități, și pleca, asemenea altor campioni români, în căutarea unui trai mai bun.

"În toată perioada grea a pandemiei, oamenii au stat în case, au respectat măsurile. M-a impresionat faptul că la 7 seara, în fiecare zi, ieșeau pe balcoane, în multe cartiere, și începeau să apluade medicii și să scandeze cuvinte frumoase pentru ei.

Zilele trecute am trecut chiar prin fața Spitalului Elmhurst, unde sunt cei mai mulți pacienți cu COVID-19, și m-a impresionat mesajul uriaș din fața lui", continuă Mihăilescu, fiul unor foști handbaliști din primul eșalon, Agripina și Cornel Mihăilescu. 

Elmhurst, unul dintre punctele fierbinți din New York, o unitate medicală în care peste 2.000 de medici se luptă și în prezent să vindece miile de pacienți. În semn de mulțumire, pe gardul din fața spitalului a fost încropit, cu litere gigantice, mesajul "Thank You".

Alex Mihailescu - spital New York
Gardul din fața spitalului Elmhurst, fotografiat, ieri, de Alex Mihăilescu Foto: arhivă personală

Mihăilescu e antrenor într-o fostă biserică din Manhattan, devenită în anii '80 club de noapte. Discoteca s-a închis în 2017 și s-a transformat în sală de forță 

De câțiva ani, Mihăilescu e antrenor de fitness la sala Limelight Completebody. Cum pandemia a întrerupt activitatea din sălile de sport, fostul gardist participant la Mondiale și Europene se adaptează din mers.

Nu mai beneficiază de un evantai de opțiuni în domeniul său, apelează la tehnologia video și ajută la menținerea unei greutăți corporale optime pentru cursanții săi.

"Sala în care făceam e amplasată într-o fostă biserică din Manhattan, devenită, în anii 80, club de noapte.

Acum fac cu elevii mei ședințe video de acasă, live prin zoom, antrenez, printre cei din grup, și câteva modele românce din Los Angeles și din New York.

Când merg în parc, fac antrenamentele pe YouTube", dezvăluie românul care și-a creat în NY și propria linie vestimentară, Monokhromos.

Ineditul loc despre care vorbește campionul român e o fostă biserică a Sfintei Împărtășanie, ridicată în stil gotic, pe la 1845. Prin tunelul timpului a ajuns un celebru club de noapte, pentru ca în prezent să devină o sală de fitness uriașă. 

Alex Mihailescu
Mihăilescu, în sala de fitness construită în interiorul fostei biserici Foto; arhivă personală

Frica a fost stăpână în New York și a declanșat instinctul de autoprotejare. "Acum, sunt lucruri îmbucurătoare"

În New York lumea empatizează cu suferința celor din jur. "Au fost în perioada vârfului epidemiei și mulți care rătăceau pe străzile pustii. Oamenii păreau foarte preocupați și exista o tendință de a sta la cutie, de a nu intra în contact cu nimeni.

Acum, sunt lucruri îmbucurătoare din ce văd la știri, din ce citesc pe internet. La sală nu voi mai reveni până în toamnă, va fi, cel mai probabil, închisă", mărturisește fostul elev al antrenorului Marian Ciser.

Union Square, intersecție faimoasă în New York, era ieri, la prânz, așa cum se vede și în clipul filmat de Mihăilescu, aproape pustie. 

"Parcurile sunt pline în New York, cred că și în România așteaptă oamenii să se deschidă parcurile"

"Magazinele nu sunt deschise, lumea nu se prea plimbă pe străzi. Mulți proprietari de restaurante vor să le deschidă, dar tocmai am citit azi (n.r.: ieri) că unul dintre cele mai renumite ar putea să rămână închis până la finalul anului. 

Dacă în primele zile ale pandemiei mergeam singur pe autostradă și din sens opus nu venea nimeni, acum începe să apară traficul.

Dar cele mai populate au devenit parcurile. Cred că și oamenii din România abia așteaptă să se deschidă parcurile, să se simtă liberi, să-și oxigeneze plămânii", încheie fostul gardist. 

În orașul cu aproape 5.000 de zgârie-nori înfipți în cer, în ultimele zile a nins, a plouat, apoi soarele și-a făcut loc cu timiditate.

Reținută e și prognoza medicului-cercetător Anthony Faucci, consilierul lui Donald Trump. Aseară, într-o intervenție video, virusologul a declarat că redeschiderea economiei ar putea declanșa noi focare de infecție în SUA. 

În România, peste două zile, starea de urgență va lua sfârșit. Odată cu această decizie, se vor deschide și parcurile dătătoare de energie și sănătate. 

 

 

Etichete: atletism , digi sport , new york , pandemie în new york , alexandru mihailescu , antrenor de fitness , manhattan , campion al romaniei


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
Barcola a rupt tăcerea! Ce a spus despre faza la care Istvan Kovacs l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG 1-4

Foto Cum a fost surprins Mirel Rădoi la meciul cu CFR Cluj, după ce i-a spus ”NU” Universității Craiova
mirel radoi craiova cfr cluj (11)
Phil Foden a egalat recordul lui Leo Messi și Erling Haaland
Brighton & Hove Albion v Manchester City, Premier League, Football, American Express Community Stadium, Brighton, UK - 25 Apr 2024
S-a aflat motivul pentru care Cristian Săpunaru nu a jucat în meciul Farul - Rapid 3-1
rapid final4
Citește și
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
Foto Cine este modelul care i-a ”furat” inima lui Jude Bellingham: este cu 5 ani mai mare decât starul de la Real Madrid
titlu
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Foto "Arată dezgustător". S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: "N-aș face la fel"
ozil

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”