oli
"Olăroiu e Jose Mourinho al Asiei!". Un fost jucător al lui Inter, cuvinte mari pentru român
sumudica marius
Şumudică i-a luat faţa lui Olăroiu! Cum s-a votat în sondajul în care s-au mai aflat Hagi, Petrescu şi Lucescu jr
The Best FIFA Football Awards 2019 - Show
Super Liga bate toate recordurile în materie de încasări: 264 milioane € din start! Suma colosală venită din drepturi
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv Viziunea lui Florin Tene despre rolul antrenorilor de portari într-un staff. "Sunt unul dintre puținii norocoși"

articol scris de Andru Nenciu
11.01.2021, 09:36

Florin Tene (52 de ani), antrenor de portari la gruparea din Emiratele Arabe Unite, Al Wasl Dubai, vorbește într-un interviu pentru digisport.ro despre rolul antrenorului de portari într-un staff de fotbal.

Tene
Colaj Florin Tene / Foto: arhivă personală
  • Liga 1: Hermannstadt - Astra, marți, 16:45, Digi Sport 1

  • Liga 1: Dinamo - UTA, marți, 21:30, Digi Sport 1

Fost goalkeeper la Dinamo, Rapid și Steaua, Florin Tene scoate în evidență câteva idei fundamentale în relația antrenor - portari și elementele de o importanță vitală în interacțiunea tehnician - elev. Școlit de Piți Varga la juniorii din Ștefan cel Mare, bucureșteanul se consideră un norocos pentru că face și la 52 de ani ce i-a plăcut toată viața. 

Actualul job îl constituie o extensie a pasiunii sale, e deschis mereu la nou și spune că nu ar da meseria sa pentru nimic altceva. 

Salut, Florin! Spune-mi niște nume care te-au ambiționat în carieră!
În carieră m-am întâlnit cu cei mai mari fotbaliști ai țării: Hagi, Dobrin și Balaci. Contra lui Hagi am jucat în campionatul României și cel al Turciei, am fost și coleg cu el la Campionatul European din 1996. Nea Gicu Dobrin mi-a fost antrenor la lotul B al României, iar Ilie Balaci mi-a fost antrenor la Dinamo, echipa de tineret. Sunt mândru că m-am intersectat în carieră cu ei trei. Și îți mai spun și trei antrenori mari ai României cu care am lucrat. Lucescu m-a debutat la 18 ani la Dinamo, pe Ienei l-am avut la Steaua, iar Anghel Iordănescu mi-a fost antrenor la națională.

Florin Tene: "Balaci era magnific. Punea mingea de 10 ori pe linia de 16 metri și-mi marca șapte-opt goluri"

De ce avea Balaci o tehnică de lovire a mingii senzațională?
Balaci era magnific. Punea mingea de 10 ori pe linia de 16 metri și-mi marca șapte-opt goluri, avea o tehnică sofisticată care te făcea să iubești fotbalul și mai mult. Eu l-am prins și ca jucător la Dinamo, a fost un mare talent și mă bucur că am lucrat cu el.

Galerie Foto

Antrenament-maraton cu Piți Varga la punctul cu var. "Nu am fost expert precum Duckadam, dar am apărat și eu multe penalty-uri în meciurile oficiale"

Știi întebarea-clișeu, loviturile de la 11 metri se apără sau se ratează?
O să-ți răspund printr-o poveste foarte veche... Eram prin anii '80 și am pierdut o finală într-un turneu, antrenor era celebrul Piți Varga. Nu am reușit să apăr nicio lovitură de la 11 metri din cele cinci de departajare. După acel episod a urmat un adevărat foileton construit în jurul punctului cu var. Profesorul Varga a lucrat special ore întregi cu mine ca să învăț să apăr loviturile de la 11 metri.

Și ce efect a avut?
La următorul turneu, la un an distanță de momentul în care nu reușisem să apăr vreun penalty, tot într-o finală de turneu, am parat trei din cinci. Atunci am înțeles că trebuie să ai o stăpânire de sine și să-ți domini adversarul. Și, apropo, am reușit să-i apăr lui Hagi o lovitură de la 11 m într-un meci Steaua - Flacăra Moreni, prin 1988. Nu am fost un expert precum Helmut Duckadam, dar în timpul carierei, am apărat foarte multe în jocurile oficiale. Ceea ce vreau să subliniez este că anumite puncte slabe ale portarilor se pot transforma în puncte forte dacă au lângă ei oamenii capabili să-i înțeleagă și să comunice cu ei, să existe o chimie între antrenor și portar.

  • Un grup de cercetători de la University College London (UCL) a făcut un studiu bazat pe analiza loviturilor de la 11 metri din timpul meciurilor de fotbal şi au ajuns la concluzia că portarii fac o greşeală previzibilă care poate fi exploatată de cei care execută loviturile de departajare, scrie bbc.co.uk.
  • Psihologii au analizat loviturile de la 11 metri de la ediţiile Cupei Mondiale şi ale Campionatului European de fotbal, desfăşurate în perioada 1976-2012. Făcând o analiză statistică a tuturor loviturilor de la 11 metri, cercetătorii au descoperit că după trei lovituri executate în aceeaşi parte a porţii, portarul tinde să se arunce în cealaltă parte la următoarea lovitură. Din fericire pentru portari, în general, jucătorii care execută loviturile de la 11 metri nu exploatează această eroare constantă.
  • În analiza lor, cercetătorii au constatat că portarii comit aşa-numita "eroare a pariorului", observată în comportamentul împătimiţilor jocurilor de noroc, o eroare de logică. La cazinouri, spre exemplu, dacă bila ruletei a căzut de mai multe ori la rând pe culoarea roşie, jucătorul resimte imboldul de a paria pe culoarea neagră, imbold care reprezintă o eroare pentru că la fiecare nouă aruncare, există aceeaşi probabilitate ca bila să pice pe o culoare sau cealaltă.

Florin Tene: "La Forban era selecție naturală. Primul antrenament îl făceam la 7 dimineața, pe burta goală. Mulți jucători nu au rezistat acolo tot cantonamentul de iarnă"

Cel mai dur loc în care ai făcut în cantonament...
De departe a fost cantonamentul de la Forban când eram la Steaua, nici nu-ți imaginezi ce calvar era acolo. Mulți jucători nu au rezistat acolo tot cantonamentul de iarnă, era selecție naturală, făceam trei antrenamente pe zi. Primul la 7 dimineața, pe burta goală. Alergam kilometri întregi cu zăpada până la genunchi. Pe vremea aceea nu aveam preparatori fizici cum sunt acum, dar toți aveam condiție fizică, ne ținea minimum șase luni acea pregătire.

Spune-mi un meci pe care ai vrea să-l revezi în seara asta la televizor sau în online. 
Un meci...

Da, orice meci.
Hai să te surprind, Flacăra Moreni - FC Porto. 

  • 27 septembrie 1989. Cupa UEFA, Tur 1, prima manșă: Flacăra Moreni - FC Porto 1-2. 
  • Au marcat: Beldie (min.52)/ Magalhaes (min.21), Rui Aguas (min.89).
  • Flacăra Moreni: Tene - Jercălău, Butufei, Beldie, Glăvan (46 Marcu) - I. Chiriță, D. Sava, C. Pană, Dragnea - Stere (65 Văidean), Lala. Antrenor: Ion Nunweiller
  • FC Porto: Vitor Baia – Ze Carlos, Joao Pinto, Bandeirinha, Branco - Antonio Andre, Demol, Semedo, Magalhaes - Rui Aguas, Madjer (69 Domingos, 88 Kiki). Antrenor: Artur Jorge.
  • În retur, FC Porto - Flacăra Moreni 2-0.

Tene, fără mănuși la juniorat. "Am jucat un an atacant, am marcat și un gol în Liga 1. Această meserie, antrenoratul, a devenit o extensie a pasiunii mele pentru fotbal"

Pentru mulți fotbalul înseamnă...
Pentru mulți fotbalul înseamnă doar să marchezi goluri, așa am fost și eu la început. Am jucat un an atacant, am dat și un gol în Liga 1 de-a lungul carierei. Dar în copilărie am realizat treptat că fiecare post dintr-o echipă de fotbal are frumusețea lui. Te provoacă să înveți totul despre fișa postului respectiv. Dar, da! Portarii se găsesc mai greu, aici intervine ochiul antrenorului.

Mulți fotbaliști spun că-și caută un alt drum în viață după o carieră în fotbal. Și avem multe exemple de oameni care s-au îndreptat spre domenii de activitate diferite.
Încă de la începutul carierei de antrenor cu portarii nu mi-a fost greu deoarece veneam după o experiență de 24 de ani, atât ca jucător la echipe de club, cât și la toate nivelurile echipei naționale. Cumva, această meserie, antrenoratul, a devenit o extensie a pasiunii mele față de fotbal. Ca în orice meserie, indiferent de experiența acumulată în cariera de jucător, nu te poți opri din procesul de învățare a unor lucruri noi pentru a te adapta cerințelor moderne.

Tene 2
Colaj Florin Tene / La juniori alături de antrenorul Piți Varga și cronica meciului în care a înscris un gol de la 11 metri / Foto: arhivă personală

Există momente când profesorul învață de la elev? Cum răspunde fostul portar de la Dinamo, Rapid și Steaua, actual antrenor la Al Wasl Dubai

Elevii tăi învață de la tine. Dar există și momente când profesorul învață de la elev?
Eu în permanență învăț alături de elevii mei. 

Dă-mi un exemplu din ce ai învățat.
Să fiu flexibil și să mă adaptez în funcție de țara în care activez, de cultura, de profilul jucătorului. Concluzia la care am ajuns în cei 21 de ani de experiență e că sunt primordiale adaptabilitatea, profesionalismul și pasiunea pentru această meserie. 

Îți propun acum să continui tu ce încep eu. Nu orice jucător poate să...
Nu oricine poate sta între buturi și nu oricine poate deveni antrenor de portari pentru a-i arăta goalkeeper-ului ce greșește, de ce să fie și mai responsabil, de ce esențial ce face el pentru echipă. Dacă ai greșit nu te mai salvează nimeni, e cel mai greu post într-o echipă. Dacă a greșit un jucător de câmp, sunt șanse mari să mai fie cineva în spatele lui pentru a-l salva.

Florin Tene: "Fotbalistul modern are o personalitate puternică, ceea ce nu e rău. De cele mai multe ori portarii cu personalitate trebuie și temperați"

Rolul antrenorului de portari este...
Rolul antrenorului de portari constă în primul rând în capacitatea sa de a deveni liantul între cerințele antrenorului principal și capriciile goalkeeper-ului, deoarece, trebuie să recunoaștem că jucătorul modern are o personalitate puternică. Ceea ce nu este rău. Mie chiar îmi plac portarii cu personalitate, însă de cele mai multe ori trebuie și temperați, iar aici intervine antrenorul de portari, care pe lângă calitățile lui de tehnician trebuie să fie și un pedagog, și un bun psiholog.

Fotbalul este...
Pentru mine fotbalul a fost și o să fie marea mea pasiune, mi-a oferit cele mai frumoase momente din viață. Sunt foarte fericit pentru că la 52 de ani pot să le predau elevilor mei multe lucruri pe care le-am adunat în experiența mea de-o viață pe terenul de fotbal. Să fiu antrenor de portari mi se potrivește ca o mănușă. Am colaborat cu foarte mulți antrenori. Și români, și străini. Spanioli, brazilieni, arabi, italieni, germani... Și am acumulat o foarte mare experiență.

Florin Tene: "Antrenorii de portari nu prea erau apreciați în trecut"

Cât adevăr zace în expresia portarii sunt nebuni?
Nebunia înseamnă curaj. O supradoză de curaj, curajul dus la extrem. Se spune despre portari că sunt nebuni pentru că ei sunt mai curajoși decât ceilalți coechipieri. Un portar are și un simț de anticipație dezvoltat. Trebuie să știe când să iasă la minge, să construiască, trebuie să fie curajos, nu nebun.

Sunt apreciați antrenorii de portari în România sau în țările în care ai lucrat?
În trecut antrenorii de portari nu erau prea apreciați, dar cu timpul am dovedit că suntem foarte importanți într-un staff. Este o meserie care necesită multă răbdare, muncă și talent. Sunt unul dintre puținii norocoși care am practicat fotbalul de la șase ani și îl fac și acum cu aceeași plăcere. Fotbalul a fost și o să fie viața mea, mi-am sacrificat mulți ani pentru el, dar a meritat. Mi-a oferit o altă perspectivă a vieții și vreau să le zic copiilor că e un lucru minunat să fii portar la fotbal.

Golul primit de la Cosmin Olăroiu și comparația între instructorul auto și antrenorul de portari 

O penultimă întrebare. Cât de tare te doare când îți greșește un elev?
Eu mă simt mai rău! Gândește-te că eu nu mai sunt la volanul mașinii, eu sunt lângă, sunt profesorul din dreapta. Dacă elevul meu comite un accident, vina pică tot pe profesor. Deci e un profesor slab și din cauza lui a făcut accidentul.

O ultimă întrebare. Care e cel mai dureros gol primit în carieră?
Cosmin Olăroiu mi-a dat gol de la vreo 40 de metri într-un meci Progresul - Gloria Bistrița 6-0.

FOTBAL:CEHIA-ROMANIA 4-1 PRELIMINARII CM 2006 (9.10.2004)
Tene, alături de Nicolae Manea și Florin Constantinvovici, la naționala de tineret / Foto: Sport Pictures

Florin TENE (52 de ani, antrenor de portari la Al Wasl Dubai)

Ediție / Campionat / Cupa României
1986-87: Dinamo 1/0 - 0/0
1988-89: Flacăra Moreni 14/0 - 0/0
1989-90: Flacăra Moreni 31/0 - 1/0
1990-91: Gloria Bistrița 33/0 - 1/0
1991-92: Gloria Bistrița 11/0 - 0/0
Dinamo 21/0 - 2/0
1992-93: Dinamo 9/0 - 0/0
Gloria Bistrița 16/0 - 5/0
1993-94: Gloria Bistrița 33/1 - 5/0
1994-95: Dinamo 16/0 - 0/0
1995-96: Dinamo 5/0 0/0
Rapid 19/0 - 1/0
1996-97: Rapid 25/0 - 1/0
1998-99: Steaua 13/0 - 2/0
1999-00: Rocar 10/0 0/0
FC Argeș-Dacia 13/0 0/0
2000-01: Dinamo 5/0 0/0
Total: 275/1 18/0

Etichete: ilie balaci , duckadam , cosmin olaroiu , portari , florin tene , dobrin , tene interviu , piți varga , antrenor de portari , tene - antrenor de portari , tene - al wasl

Digi24
Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa: Noua Cortină de Fier este de-a lungul Mării Negre. Pericolul pentru Moldova
Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa: Noua Cortină de Fier este de-a lungul Mării Negre. Pericolul pentru Moldova

De ce menține Rusia 2.000 de soldați în Transnistria.

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:FCSB-FC BOTOSANI, PLAY OFF LIGA 1 CASA PARIURILOR (18.04.2020)
FCSB - FC Botoșani 2-1. Moldovenii au condus, dar echipa lui Toni Petrea a dat două goluri în 4 minute și e din nou lider

FCSB a trecut cu emoții de FC Botoșani în prima etapă din play-off, scor 2-1, și e din nou lider...

Aşa arată noua Superligă: 20 de echipe, două grupe. Cum arată formatul, care e conducerea şi cine participă
Thessaloniki, Greece, April 21, 2019: Aerial shoot of the Toumba Stadium full of fans of PAOK celebrating the winning of the Greek Super League champi
UEFA vrea să excludă Real Madrid, Man City și Chelsea din semifinalele Champions League! Răspuns dur contra Superligii
In this photo illustration a UEFA Champions League logo seen displayed on a smartphone.
Gigi Becali pune presiune! "Nu mă interesează, el trebuie să fie titular! Ăsta e ordinul"
FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-CS UNIVERSITATEA CRAIOVA, LIGA 1 (6.12.2015)
Comisia Europeană ia atitudine. Reacţie tranşantă, după anunţul oficial al înfiinţării Superligii
profimedia-0605456306
Recomandările redacției
The Best FIFA Football Awards 2019 - Show
Super Liga bate toate recordurile în materie de încasări: 264 milioane € din start! Suma colosală venită din drepturi

Exclusiv ”Azi, Rapidul a fost o echipă normală de Liga 2”! Marius Șumudică, dezamăgit de evoluția giuleștenilor
sumudica
Exclusiv Pancu, nervos după FC U Craiova 1948 - Rapid 1-0: "Jocul m-a dezgustat! Echipa este în cădere"
cross daniel pancu
Simona Halep a uimit-o pe Chris Evert: ”A fost un meci ilar, l-am revăzut a doua zi!” Finala care-i dă coșmaruri
BNP Paribas WTA Finals: Singapore 2014 - Day Seven

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Alexandra Stan, în cea mai transparentă ținută. Fanii au reacționat imediat în comentarii: Superbă!
Alexandra Stan, în cea mai transparentă ținută. Fanii au reacționat imediat în comentarii: Superbă!
Digi World
Cât de sigur e să călătorești cu avionul în
Cât de sigur e să călătorești cu avionul în "era" Covid? Ce se întâmplă când cineva care poartă mască strănută în aeronavă
Digi Animal World
Animal extrem de rar, surprins într-o pădure. Imaginile incredibile fac furori pe internet
Animal extrem de rar, surprins într-o pădure. Imaginile incredibile fac furori pe internet
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate