• La Liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

"Lucian Bute a fost un dar divin pentru boxul canadian". Aşa începe publicaţia canadiană Plus.lapresse.ca un articol despre Lucian Bute, care va împlini 37 de ani marți, 28 februarie.

Înfrângerea prin knock out, suferită pe 24 februarie în faţa lui Eleider Alvarez (VIDEO), i-a făcut până şi pe canadieni, care până acum l-au ridicat în slăvi pe fostul campion mondial, să schimbe foaia și să vorbeasă la trecut despre boxerul Lucian Bute. Jurnaliştii canadieni îşi arată respectul veşnic faţă de român, pe care îl caracterizează drept "un tip prietenos, simpatic, un domn, un pugilist fără pereche. Quebec-ul s-a îndrăgostit de el. A boxat în 13 meciuri de titlu mondial, a umplut arenele şi a servit drept model pentru generaţiile care vin din urmă. Ne-a făcut pe toţi să visăm prin victoriile sale, prin loviturile sale la ficat, devenite legendare, apărările de titlu mondial care păreau interminabile. Pentru moment, am crezut că e cel mai bun, cel mai mare. Apoi a apărut Carl Froch".

În mai 2012 a fost momentul de cotitură în cariera lui Bute, când a pierdut prin knock out în faţa britanicului care, la acel moment, era creditat cu cele mai puternice lovituri din lume la categoria supermijlocie.

Gălăţeanul s-a încăpăţânat însă să meargă în Anglia şi să-şi pună în joc pentru a 10-a oară centura IBF, în ciuda faptului că suferise o accidentare şi o infecţie la degetul unui picior. A refuzat să amâne meciul. A fost, însă, începutul sfârşitului pentru Lucian, care a continuat să boxeze: "Apoi lumea a crezut în el, în continuare, a crezut că poate reveni. A revenit, într-adevăr, însă nimeni nu credea că mai era cel mai bun. Publicul nu l-a părăsit niciodată".

După acest ultim meci, cu Eleider Alvarez, lumea se întreabă unde se află cariera lui Bute în acest moment şi dacă a fost ultima sa luptă. Promotorul său susţine că îi mai poate organiza meciuri, dacă Lucian doreşte, iar unul dintre scenarii e chiar o revanşă contra lui Alvarez, în caz că acesta devine campion mondial. "Sunt multe scenarii, însă în niciunul nu îl vedem pe Bute campion mondial din nou", spune publicaţia citată, mai ales că acesta aşteaptă un copil în martie şi se va concentra pe familie. "În aceste circumstanţe, e dificil de văzut un scenariu în care Lucian Bute, dacă va continua să boxeze, să-şi mai vândă numele cât mai ofertant, un scenariu în care să nu-şi facă mai mult rău, poate chiar iremediabil".

VIDEO Pumnii care i-ar putea încheia cariera lui Lucian Bute

Bute, care a pierdut 5 din ultimele 7 meciuri, dintre care două prin KO, e sfătuit, politicos, să se retragă: "Nu e nimeni în anturajul lui, care să-i amintească acest adevăr simplu? Că nu mai are nimic de demonstrat? În cele din urmă, îi mai rămâne un singur lucru de dovedit, că ştie să se oprească la momentul potrivit. Acest moment este acum. Nu mai are nimic de câştigat, nimic de dovedit, însă mult de pierdut. Trebuie să-i mulţumim acestui mare campion. Să sperăm că va înţelege aceste cuvinte. Mulţumim pentru tot, Lucian!"

Lucian Bute (37 de ani) a fost campion mondial la categoria supermijlocie timp de 4 ani şi jumătate, timp în care şi-a apărat centura IBF de 9 ori. Are în palmares 32 de victorii, dintre care 25 obţinute înainte de limită, 4 înfrângeri şi o remiză. A boxat în 13 meciuri de titlu mondial şi a învins 5 foşti campioni mondiali.

 

Sursa foto: journaldequebec.com, Stevens Leblanc