• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Chile a reușit să câștige prima Copa America în 99 de ani de istorie ai competiției sudamericane, învingând Argentina la lovituri de departajare. Naționala lui Gerardo ”Tata” Martino își extinde, astfel, cea mai îndelungată perioadă din istoria Argentinei fără niciun trofeu major câștigat. Au trecut 22 de ani de la ultima competiție câștigată de Argentina, Copa America din 1993.

Anul trecut, Argentina a pierdut finala Campionatului Mondial, în fața Germaniei, pentru ca acum, la un an distanță, să fie învinsă și de Chile în ultimul act al Copei America. Un element comun între cele două momente: ratările în momente cheie ale atacantului Gonzalo Higuain.

În urmă cu un an, în finala CM din Brazilia, Higuain a ratat cea mai mare șansă a partidei, în minutul 21, la 0-0. Vârful lui Napoli s-a trezit singur cu Neuer, la marginea careului, după o gafă uriașă a lui Kroos, dar atacantul s-a grăbit, lovind defectuos balonul, care s-a dus pe lângă bara din dreapta porții nemților.

După doar nouă minute, același Higuain a reușit să înscrie, după o centrare perfectă a lui Lavezzi, dar se afla în ofsaid. În cele din urmă, Germania s-a impus în prelungiri, prin golul ”rezervei” Gotze.

Pe repede înainte. 1 iunie 2015. Napoli întâlnește Lazio, pe teren propriu, într-o bătălie decisivă pentru configurația finală a clasamentului și pentru locul 3, ultimul care duce în UEFA Champions League.

”Pipita” putea deveni cel mai iubit argentinian de la Maradona încoace la Napoli. Higuain a dat semnalul revenirii după pauză, când oaspeții conduceau cu 2-0, după reușitele lui Parolo și Candreva. A reușit o ”dublă” în nouă minute și totul părea că merge înspre victoria care i-ar fi asigurat lui Napoli locul 3 în Serie A.

Cu un sfert de oră înainte de final, atacantul de 27 de ani venit de la Real Madrid a irosit o şansă imensă: a ratat un penalty, într-un moment în care lazialii păreau la pământ. Gonzalo a şutat mult peste poartă spre disperarea fanilor de pe San Paolo. După aceea, Lazio a revenit, marcând de două ori prin Onazi și Klose, pecetluind soarta meciului și a ultimului loc pe podium.

VIDEO CU PENALTY-UL RATAT DE HIGUAIN PENTRU NAPOLI ACUM O LUNĂ:

Apoi a venit momentul de aseară, din finala Copei America. Mai întâi, Gonzalo Higuain putea tranșa titlul în prelungirile timpului regulamentar, la ultima fază. A ratat întâlnirea cu mingea, din doar un metru!

Partida a ajuns astfel în prelungiri și apoi la loviturile de departajare. Acolo, Higuain a ratat iar, trimițând mult peste transversală și deschizând, practic, drumul chilienilor spre titlul continental.

Cu siguranță, Higuain nu a avut un an bun. Dacă mai adăugăm la toate acestea amănuntul că, în ultimul sezon din Serie A, ”Pipita” a ratat 4 din cele 7 penalty-uri executate, avem conturată o dimensiune mai clară a unui an catastrofal pentru atacantul de 27 de ani, unul care-l va bântui multă vreme de acum încolo.