• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Ciprian Marica are în acest moment trei oferte clare, de la Steaua, Dinamo și Getafe. Dorința sa este, însă, așa cum a dezvăluit Ionel Dănciulescu, să evolueze în continuare în străinătate. De aceea, atacantul de 30 de ani întârzie să dea un răspuns echipelor din România.

Imediat ce a finalizat negocierile cu Steaua, în urma cărora Gigi Becali a declarat, în direct la emisiunea Fotbal Club, de la Digi Sport, că ”în proporție de 96% Marica e rezolvat”, internaționalul român a plecat din nou la Madrid, unde a continuat negocierile cu Getafe, ajunse deja la runda a treia.

Deși l-a lăsat pe patronul Stelei cu speranțe mari că va alege Steaua, Marica își joacă ultima carte cu Getafe. Jucătorul și fostul său club din sezonul 2013/2014 s-au înțeles cu privire la salariu - 400.000 de euro pe an - și durata contractuală, dar au intervenit noi probleme, astfel că Getafe l-a rugat pe Marica să aștepte până luni și să nu semneze cu altă echipă până atunci.

”Luni se va termina totul. Președintele îl vrea, antrenorul îl vrea, dar mai sunt câteva lucruri de pus la punct cu Liga, cu Federația. Getafe vrea să dea câțiva jucători. Mister are încredere în el. Ciprian a fost un jucător important pentru Getafe”, a declarat Gică Craioveanu, în direct, la emisiunea Fotbal European, de la Digi Sport.

Care este, însă, motivul pentru care, deși Getafe îl vrea, iar Marica e și el dornic să revină la ”albaștri”, transferul nu se poate încă realiza? Problema stă în faptul că salariul atacantului român ar depăși bugetul salarial al lui Getafe, impus de LFP pentru acest sezon.

În Spania, Liga de Fotbal Profesionist a impus ”bugetele pentru salarii” cluburilor, pentru a încerca să evite intrarea acestora în insolvență prin cheltuieli exorbitante raportate la venituri. Astfel, fiecare echipă din Primera și Segunda Division au câte un ”plafon maxim salarial” care se obține scăzând din veniturile anuale cheltuielile non-sportive ale clubului. Clubul din orășelul de la marginea Madridului are unul dintre cele mai mici bugete salariale în acest sezon, de doar 20,7 milioane de euro anual. Doar Eibar, Las Palmas, Deportivo La Coruna și Sporting Gijon au bugete mai mici aprobate.

Astfel, în cazul în care Getafe nu vinde un jucător, pentru a scăpa de plata salariului acestuia, nu își poate permite să semneze contractul cu Ciprian Marica.

Gică Craioveanu a explicat, săptămâna trecută, după prima rundă de negocieri dintre Marica și Getafe, că madrilenii așteaptă să vândă unul din cei doi jucători pentru care au oferte.

„Are și Scepovic ofertă foarte bună din China. Și de-asta așteaptă un pic antrenorul. Și clubul, știm cu toții, nu e un club foarte puternic economic. Au fost salvați de Cosmin Contra, altfel intra în insolvență. Era falimentar. Uite că l-au vândut pe Cosmin, pe Michel, acum și de la Lafita. O să-l vândă și pe Sarabia, care vrea să plece la Watford, îl vrea Quique Sanchez Flores acolo. Dar e foarte important dacă va pleca Scepovic”, a spus Craioveanu.

Cum încă nu au reușit să-l vândă nici pe Scepovic, nici pe Sarabia, cei de la Getafe l-au rugat pe Marica să mai aștepte până luni, cel târziu, promițându-i că până atunci se va rezolva problema plecării a cel puțin unul dintre cei doi jucători.

Jurnalistul cotidianului Marca Juancar Navalcerrada, care se ocupă de Getafe, susține că i se pare bizară amânarea negocierilor până luni. ”Nu înțeleg de ce au probleme cu plafonul salarial. E ciudat. Plecarea lui Lafita (transferat la Al Jazira - n.r.) trebuia să rezolve tocmai această problemă. Mai ales că avea un salariu mult mai mare de 400.000 de euro, cât ar câștiga Marica. Câștiga aproape 1 milion de euro!”, a spus Navalcerrada.

Bugetele salariale ale echipelor din Primera în sezonul 2015/2016

Real Madrid 431,3
Barcelona 421,7
Atletico 159,6
Valencia 122,8
Sevilla 105,13
Villarreal 61,5
Real Sociedad 56,6
Athletic 53,6
Betis 39,1
Espanyol 30,6
Malaga 28,7
Levante 25,9
Granada 25,2
Celta 22,6
Rayo 20,9
Getafe 20,7
Eibar 19,11
Las Palmas 18,4
Deportivo 17,8
Sporting 14,6