(P) Copiii și ecranele - sfaturi pentru menținerea sănătății ochilor

articol scris de Digi Sport
20.09.2021, 10:00
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

Orice gospodărie modernă are tot felul de ecrane, peste tot – televizoare, computere, tablete, telefoane, iar șansele ca privirea copiilor să întâlnească un dispozitiv emițător de lumină albastră nocivă sunt din ce în ce mai mari. Odată ajunși să interacționeze constant cu aceste dispozitive, cu greu mai pot fi impuse reguli și intervale limitate de expunere. Interacțiunea îndelungată și de la vârstă fragedă cu tehnologia poate afecta atât vederea, cât și comportamentul minorului.

Am apelat la sfatul competent al unui medic, pentru a sintetiza mai multe sfaturi pentru părinții preocupați de sănătatea ochilor copiilor lor. Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara, ne-a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră emisă de ecrane, ci și cum putem evita sau măcar atenua aceste efecte.

Până la vârsta de doi ani, copiii nu trebuie să privească ecranele gadgeturilor, fie că sunt smartphone-uri sau tablete. După vârsta de doi ani le este permis până la două ore, bineînțeles cu intervale de pauză, în care au o perioadă de relaxare. Și în adolescență, de la trei-patru ore, sigur, cu pauze”, ne-a sfătuit medicul. Misiunea de separare a adolescentului de telefonul mobil pare aproape imposibilă și atunci trebuie luate măsuri complementare.

Copiii, pentru că sunt încă în dezvoltare și ochiul lor este în formare, sunt cei mai vulnerabili în fața timpului prelungit petrecut în fața ecranelor. Medicul ne-a explicat că „retina lor captează mult mai repede decât retina adulților lumina albastră, ceea ce poate sa dea tulburări de somn, deoarece, după cum bine știm, lumina albastră afectează secreția de melatonină, care este esențială în ritmul de somn normal”. O perturbare a ciclurilor de somn poate să ajungă, în cazuri mai extreme, chiar și la depresie sau la riscul apariției altor patologii asociate.

Stresul oxidativ, care mai este prezent după expunerea la lumina albastră, crește la nivelul retinei copiilor față de adulți. Bineînțeles, cei care sunt mai predispuși sunt cei care au avut în antecedente probleme de asemenea natură, vicii de refracție, tulburări de asociație și de focalizare.

Rolul părinților este esențial, pentru că ei sunt cei care ar trebui să limiteze timpul petrecut de copiii lor în fața ecranelor. Până la vârsta de doi ani, copiii nu ar trebui să privească în niciun fel de ecran, efectele potențiale mergând chiar și până la apariția unor tulburări de vorbire sau de memorie. După vârsta de doi ani, toate studiile arată că ei pot să se uite la ecran, dar cu pauze. Însă părinții trebuie să fie foarte atenți, pentru că retina copiilor rămâne în continuare mai sensibilă, fiind în dezvoltare, la fel ca tot ochiul. De aceea, părinții trebuie să fie mereu atenți la timpul petrecut de copii în fața ecranelor și să oprească excesul atunci când acesta apare.

Sunt foarte importante pauzele de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte cinci-zece minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat și să își închidă ochii, chiar și numai pentru câteva  minute, ca metodă de relaxare. De ce este nevoie de astfel de pauze? „Pentru că și copiii și adulții, când stau foarte mult ca să lucreze sau ca să se joace în fața acestor gadgeturi, uită să mai clipească și, prin aceasta, are loc evaporarea lacrimilor din filmul lacrimal și o senzație de ochi obosit, iritat, sau alte neplăceri de acest gen”, ne-a lămurit medicul oftalmolog.

Dacă e greu să evitați sau să limitați expunerea la ecrane, o soluție pentru diminuarea riscurilor este și tehnologia implementată pe laptopuri ASUS OLED de ultima generație. Acest tip de display reduce cu până la 70% emisiile de lumină albastră dăunătoare față de unul LCD tradițional. Ecranele ASUS OLED sunt, de asemenea, certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru lumină albastră redusă și imagini fără pâlpâiri.

Potrivit Dr. Șuță, „cel mai important este să vedem dacă folosim măsuri de protecție, ochelari de protecție pentru lumină albastră, dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită”.  Specialistul recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație, care protejează ochii utilizatorului, având un filtru pentru lumina albastră, și fiind, din toate punctele de vedere, benefic.

„În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două”. Ecranul principal, un OLED tactil cu rezoluție 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale.

„Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor”, a conchis medicul oftalmolog.

În 2021, ASUS a implementat ecranele OLED pe numeroase modele din gama ZenBook, cu o plajă largă de specificații și prețuri. Grija pentru protejarea vederii se regăsește așadar și în alegerea notebook-ului ideal.

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este disponibil pe eShop oficial ASUS, în diverse configurații.

Etichete: advertorial , asus


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Fotbaliștii de la FCSB, dezvăluiri neașteptate la un an după ce Farul a luat titlul. ”Nu meritau un comportament civilizat”

Ange Postecoglou, reacție sinceră după ce Tottenham a ajuns la trei înfrângeri consecutive: ”Este corect să spun”

Exclusiv Gigi Becali, sfătuit să îl transfere urgent pe Denis Alibec. ”Singurul jucător care poate face asta”

Oficial A pariat de 50 de ori și acum a primit o nouă suspendare. Ce a transmis Federația

Citeşte şi

(P) Bayern - Real Madrid și Borussia Dortmund - PSG sunt partidele săptămânii în Champions League

(P) Exclusiv pe Superbet: SuperCote de până la 15.00 pentru jucătorii care prind lotul pentru Europeanul din Germania!

PEROZ"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Cât costă atacantul sud-african pe care îl vrea Gigi Becali la FCSB! A dat două goluri și a fost desemnat omul meciului citeşte ştirea pe Prosport.ro

Revenire fantastică în a doua semifinală de la Madrid Open. Ce jucătoare se vor întâlni în ultimul act citeşte ştirea pe ziare.com

Fotbalistului considerat mai talentat decât Hagi și care nu s-a înțeles niciodată cu Dobrin. 32 de ani de la tragica moarte a lui Bogdan Bănuță citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”