Cristian Țopescu avea 81 de ani

Vocea inconfundabilă a bucuriei de sport s-a stins azi. Ne rămân amintirile

articol scris de Dan Filoti
15.05.2018, 20:37
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

E iarăşi o zi tristă în care Facebook-ul şi site-urile de sport ori ştiri s-au transformat în „pereţi” de condoleanţe. Amestecate, gânduri, emoţii şi amintiri. Generaţia care visam să ne facem Cristian Ţopescu îşi ia rămas bun de la un reper. Sportivii ale căror performanţe s-au făcut auzite în casele românilor prin vocea sa se înclină pios şi învinşi. Mult timp pentru noi, părinţii şi bunicii noştri, vocea sa însemna bucuria de sport. Lumina, electriza, fascina! Aceste momente sunt vii, au devenit palpabile şi pentru că el ni le-a însufleţit şi vor trăi veşnic. Şi prin ele va trăi şi el, Comentatorul. „Goool”-ul său inconfundabil nu-l va umple pe cel lăsat de plecarea lui, dar va fi mereu acolo în inimile noastre.

Aş fi avut atâtea de spus despre Cristian Ţopescu şi dacă nu aş fi avut privilegiul de a-l cunoaşte, de a vorbi cu el, de a învăţa de la el, de a mă sfătui cu el, de a mă bucura de încrederea, căldura şi generozitatea lui. Mă tot urmăreşte din comentariile sale fraza cu „pentru cei cu televizoare alb-negru...”. M-am amuzat şi împreună cu el, rememorând-o. M-a izbit chiar acum poza alb-negru de pe wall-ul lui Marian Burlacu. Nimic nu e întâmplător. Cred că dintre noi toţi cei care am lucrat cu Cristian Ţopescu, Marian a preluat cel mai mult din modestia, bunul-simţ, generozitatea şi, nu ştiu cum să îi zic...sfioşenia. Pasiunea necondiţionată pentru sport şi meserie. „Să spui ceea ce crezi şi să crezi ceea ce spui...”.

Cristian Ţopescu a fost înaintaşul Google-ului. Am avut chiar privilegiul să îi văd „maculatoarele”, să îi privesc cu reverenţă notiţele, documentarea. Chiar dacă la început de 2000 redacţiile începeau să aibă un aer futurist-modern, biroul domnului Ţopescu era un munte de cărţi, de caiete, de enciclopedii, şi cel plin de praf era computerul, atunci de ultimă generaţie. Şi, de undeva din toată acea dezordine ordonată, extrăgea o filă, o consulta şi ne atrăgea atenţia că urmează ziua unui sportiv: „Poate scriem ceva şi despre el...”. Şi la el nu contau faima, ori renumele. Sportivii erau la fel. Îi preţuia la fel, vreau să spun. Ne-a predat continuu lecţia respectului pentru sport şi sportivi.

În 2006 s-a bucurat la ideea venită la o şedinţă de sumar. „Nimeni nu organizează nimic la 20 de ani de la Sevilla. Să îi strângem în redacţie aici pe toţi”. A fost la fel de entuziast, de copil, de emoţionat, ca noi toţi. Şi a ieşit ceva frumos, iar numele lui a atras toate gloriile Stelei în, ironia sorţii, platforma Pipera, acolo unde aveam noi redacţia. Aşa cum numele lui ne deschidea nouă uşi. Nimeni din sport nu putea refuza să discute cu noi, pentru că eram de la „ziarul lui Ţopescu”. Îmi amintesc încă dimineaţa în care m-am întâlnit cu Cristian Ţopescu pe o terasã, undeva în centrul Bucureştiului. La scurt timp, şi-a făcut apariţia un tip înalt, chiar dacă uşor trecut de vârsta a doua, m-a privit înainte de a se aşeza, pe sub o pereche de ochelari fumurii, şi a spus lucrurilor pe nume din start: „Dacă nu ar fi insistat domnul Cristian Ţopescu, nu aş fi acceptat dialogul cu un ziarist niciodată...”. Apoi s-a aşezat şi am avut parte de un dialog special, cu un interlocutor spontan, destins şi chiar glumeţ. Interviul cu Valentin Ceauşescu despre Steaua şi performanţa ei nepereche va ocupa un loc aparte în amintirile mele profesionale. Şi acum mă întreb, alintându-mă, de ce m-a ales Cristian Ţopescu pe mine pentru acel dialog cu caracter de document.

Şi flash-uri de acest gen cu Cristian Ţopescu am nenumărate, unele depăşind sfera profesionalului. Mă bucur că am putut să îi spun că am vrut să mă fac Cristian Ţopescu şi voi avea la mine mereu zâmbetul îngăduitor şi privirea caldă.

Şi mai ştiu de la el şi de la Emerich Ienei, că erau foarte buni prieteni, şi că alături de Horia Moculescu formau o tripletă de seniori ai vieţii sportivo-artistică, născuţi la interval de patru zile unul de altul. Anul acesta am vorbit cu nea Imi la sfârşit de martie şi împreună cu colegii de la emisiune ne propuseserăm să îi urăm la mulţi ani şi lui Cristian Ţopescu. Nu l-am prins atunci, dar vorba unui alt coleg pe Facebook, el nu are cum să nu mai fie vreodată. Acum a plecat discret şi decent să se odihnească. Iar Dumnezeu l-a primit bucuros.

Mulţumesc, Cristian Ţopescu!

Etichete: cristian topescu , topescu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din Arctica în februarie, a relatat sâmbătă Wall Street Journal, transmite Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

Video FCSB este noua campioană a României! Titlul, asigurat matematic după 2-1 cu Farul

Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

Foto Mesajul controversat publicat de FCSB, după câștigarea titlului

Mihai Stoica a spus ce urmează pentru FCSB, după ce a devenit campioană

Citeşte şi

Era Hagi. Tot el este Viitorul pentru toate Româniile

România s-a făcut mare

PEROZAvea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar

FILM NOWMichael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”

Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur! citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”