Video&Foto Adio, Giulești! Cum s-au despărțit rapidiștii de legendarul stadion. Imagini de colecție

24.11.2018, 21:37
  • Futsal: CFR Timișoara - United Galați, marți, 17:00, DGS 3

  • Serie A: Bologna - Juventus, luni, 21:45, DGS 2

VIDEO Rapid - Înainte Modelu 1-0. Aproximativ 10.000 de spectatori au umplut stadionul Giulești - Valentin Stănescu, la ultimul meci oficial jucat de rapid pe legendara arenă de lângă Podul Grant, care în primăvară va fi dărâmată pentru a face loc uneia noi, parte din proiectul pentru găzduirea de către București a 4 meciuri de la Campionatul European din 2020.

Imnul Rapidului dinaintea partidei a fost cântat pe gazon de fostele glorii ale clubului, dar și de miile de suporteri din tribune. După meci, același "Glas al roților de tren" a răsunat neîntrerupt, nocturna s-a stins, iar imagini din toată istoria bătrânei arene giuleștene au fost proiectate pe scaunele albe din peluza dezafectată dinspre Teatrul Giulești, care și de această dată a rămas goală, ca din 2006 până acum, din motive de siguranță.

Galerie Foto

Antrenorul Rapidului, Daniel Pancu, și-a luat și el adio de la cariera fotbalistică. A intrat în minutul 86 și a încheiat în lacrimi partida în care alb-vișiniii au obținut 3 puncte care îi păstrează pe primul loc în Liga 3 până la anul. După ultimul fluier al unui joc oficial în Giulești, legendarul jucător al "feroviarilor" a îngenuncheat în fața fanilor, cu lacrimi în ochi, apoi a urcat în tribune, alături de fani.

În timpul meciului, fanii au arborat și diverse bannere. Cel mai sugestiv la adresa arenei care pe parcursul a 8 decenii le-a servit rapidiștilor drept casă avea mesajul: "Rămas bun, bătrâne Giulești / Templul unde avem atâtea povești".

VIDEO Imnul Rapidului, cântat de fostele glorii

Nocturna s-a stins pe Giulesti pentru ca fanii să poată urmări un filmuleț pe tabelă

Încep lucrările de modernizare la stadionul din Giuleşti pentru EURO 2020

Actualul stadion va fi modernizat din temelii. Noua arenă din Giuleşti va avea o capacitate de 14.000 de locuri. Actuala arenă va fi demolată, cu excepţia peluzei dinspre Sala Rapid, care va fi modernizată.

Arena va avea şi o zonă de sărituri în lungime, dar şi o pistă de alergare 60 de metri outdoor. Complexul va fi prevăzut cu săli de sport pentru haltere, box, lupte/judo/karate, tenis/volei/baschet, atletism, dar și săli de forță sau recuperare și pistă de popice.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. UEFA obligă ţările organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo.

Stadionul "Giulești - Valentin Stănescu", 79 de ani de istorie

Pe 10 iunie 1939, Regele Carol al II-lea inaugura stadionul construit după modelul celebrului Highbury, fieful "tunarilor" de la Arsenal Londra (construit în 1913 și dărâmat în 2006, după ce britanicii nu au primit acceptul autorităților să îl extindă și să îl modernizeze; și-au construit o nouă arenă, sprijiniți și de sponsorul lor principal).

Gheorghe Dumitrescu este arhitectul care a semnat proiectul stadionului, după o idee a managerului rapidist de atunci, Costică Bauer-Ardeleanu, cel care a avut ideea și relațiile necesare acestui "import". Gheorghe Scurtu, posesorul muzeului Rapidului și un istoric neoficial al clubului "feroviar", spune, citat de vanatoruldelegende.blogspot.ro, că Bauer ar fi adus de la Londra liftul de pe Highbury și câteva scaune.

În 1935 s-a ales locul construcției. În 1936 au început lucrările (finanțate doar din banii angajaților CFR) și au fost finalizate în același an, însă inaugurarea a fost amânată doi ani și jumătate. Presa vremii notează că un amical de pe 30 septembrie, cu Admira Viena - campioana de atunci a Austriei - a fost mutat pe OMEF, din cauză că nu ar fi fost toate lucrurile puse la punct.

Arena a fost omologată abia în a doua parte a anului 1937, până atunci găzduind numai antrenamente și pregătiri. Primul meci oficial s-a jucat pe Giulești pe 27 noiembrie 1937, în ultima etapă a turului de campionat, când Rapid câștiga cu 2-0 în fața Jiului.

Deschiderea oficială a avut loc abia pe 10 iunie 1939, când se serba Ceferiada, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată realizată cu capital românesc: București - Giurgiu.

Ziarul "Timpul" a aproximat la 20.000 numărul de oameni prezenți la inaugurare. Pe gazonul giuleștean, Regele Carol al II-lea a îngenuncheat și a sărutat crucea. Ceremonia religioasă a fost oficiată de Vicarul Patriarhiei, în lipsa unui Patriarh în funcție, în acel moment. La eveniment au mai participat și Mihai, care avea să fie următorul rege, premierul Armand Călinescu, prințul Paul al Greciei, dar și numeroși alți diplomați și reprezentanții a 12 administrații de căi ferate din întreaga Europă.

Etichete: rapid , daniel pancu , stadion rapid , imn rapid , stadion giulesti


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că Raisi a murit

În timp ce regimul islamic încearcă să se replieze pe repede înainte după moartea președintelui Raisi, mulți iranieni se bucură de dispariția unuia dintre cei mai duri reprezentanți ai represiunii. De numele fostului președinte supranumit "Măcelarul din Teheran" se leagă epurările masive, de zeci de mii de morți, din 1979 până acum, dar și faptul că el a implicat Iranul pentru prima dată într-un război direct cu Israelul.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Nota surprinzătoare primită de Radu Drăgușin după ce a jucat 103 de minute în ultimul meci al sezonului pentru Tottenham

OUT de la FCSB după eșecul cu Rapid! Gigi Becali: ”Poate găsește să se ducă undeva”. Alți doi jucători vor fi împrumutați

Gigi Becali n-a stat prea mult pe gânduri, după ce Răzvan Lucescu a luat titlul cu PAOK

Fanii lui Tottenham, după ce l-au văzut din nou titular pe Radu Drăgușin: ”Nemernicul a avut la dispoziție jumătate de sezon”

Aris - PAOK 1-2. Victorie istorică: PAOK a câștigat titlul! Răzvan Lucescu e campionul Greciei!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Începe ”revoluția”! Primele transferuri pregătite de Neil Lennon la Rapid

Zeljko Kopic, anunț clar despre viitorul său la Dinamo după 2-0 cu Csikszereda

Video OUT de la Dinamo? Anunțul făcut imediat după victoria cu Csikszereda

Patronul lui PAOK a rupt tăcerea! Ce mesaj i-a transmis lui Răzvan Lucescu

Citeşte şi

Exclusiv ”Mi-e greu să cred că va reuși. Rapid n-are nimic consolidat”. Ce a spus Pancu despre Neil Lennon și viitorul echipei

Reacția lui Cristi Săpunaru, după ce Rapid a încheiat un play-off ”de coșmar”: ”S-a pierdut totul”

PEROZUn bărbat și-a părăsit iubita după o excursie cu cortul: „Nu o voi ierta niciodată pentru ceea ce a făcut”

FILM NOWJennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a "scăpat" actorului, după zvonurile divorțului

Vedeta lui CSA Steaua regretă transferul la FCSB: „Am cedat presiunii lui Gigi Becali!” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Imagini cu noul antrenor al Rapidului beat mort: ”Poate îi cam place șprițul...” VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Semnul de circulație care pune în dilemă șoferii români. Ce reprezintă indicatorul rutier de fapt citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Antonia și-a pus fanii pe jar cu noile fotografii. Artista, în dresuri transparente și cu decolteul la vedere: „Alex e norocos”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Antonia și-a pus fanii pe jar cu noile fotografii. Artista, în dresuri transparente și cu decolteul la vedere: „Alex e norocos”

Digi World

De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim

Digi Animal World

Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a întâmplat”