Radu Paraschivescu și Mbappe/ colaj digisport.ro

Video Exclusiv Orwell și #BLM cu Radu Paraschivescu: ”M-aș duce la Mbappe și l-aș întreba dacă 'Le Rouge et le Noir' e un titlu rasist!”

articol scris de Digi Sport
09.12.2020, 18:26
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

Sebastian Colțescu (43 de ani) a devenit protagonistul unui scandal de rasism, din cauză că l-a identificat pe Pierre Webo drept ”ăla negru”, în meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, din a șasea etapă a grupelor UEFA Champions League.

În ciuda explicațiilor oferite de arbitrul din Craiova și a tuturor românilor care au sesizat neînțelegerea, Colțescu a fost pus la zid de presa mondială și urmează să fie sancționat de UEFA în următoarea perioadă.

Radu Paraschivescu (60 de ani) a explicat de ce nu este vorba despre rasism în cazul ”centralului” român, într-o conversație cu Ion Crăciunescu (70 de ani), în cadrul emisiunii Digi Sport Special.

Radu Paraschivescu: ”Giumbușluc filologico-semantic. M-aș duce la Mbappe și l-aș întreba despre 'Le Rouge et Le Noir', romanul lui Stendhal!”

Radu Paraschivescu: ”Prin cuvântul 'dânsul' nu poți identifica pe nimeni!”

Ion Crăciunescu: ”Dar 'dumnealui' poți să-i spui?”

Radu Paraschivescu: ”E același lucru cu 'dânsul'. Are o silabă în plus.”

Ion Crăciunescu: ”Și cum trebuie să-i spui? 'Negru'?”

Radu Paraschivescu: ”Păi hai să discutăm. Poți să-i zici 'negru' cu condiția să accepți, printr-o demonstrație filologică, că 'negru' nu e un cuvânt rasist.”

Ion Crăciunescu: ”Dar dacă noi stabilim că nu e rasist și un om se simte jignit că îi zici 'negru', atunci constituie o jignire?”

Radu Paraschivescu: ”Păi l-am văzut pe Mbappe jignit de insultarea colegului său de competiție. M-aș duce la Mbappe și l-aș întreba dacă 'Le Rouge et le Noir', romanul lui Stendhal, e un titlu rasist. Aș fi curios ce spune el despre asta. Nu vă supărați, e un bulgăre de inflamare care nu are nimic de-a face cu rasismul.”

Ion Crăciunescu: ”Atunci explicați-mi și mie. Vorbim despre o echipă pariziană și de una din Turcia, care e și ea în competiție. Cum s-au înțeles ambele echipe, cum s-au simțit jignite?”

Radu Paraschivescu: ”Vă explic. Cei de la PSG s-au simțit jigniți prin contaminare. Primii jigniți au fost cei de la Istanbul. S-au simțit jigniți pentru că 'negru' seamănă cu 'negro' (n.r. - termen jignitor în spaniolă), 'nigger' (n.r. - în engleză), 'negre' (n.r. - în franceză). Dacă arbitrul era neamț sau austriac și ar fi spus în limba sa, nimeni n-ar fi sesizat nimic. Nu s-ar fi întâmplat nimic, nu era nimeni acuzat. Este un giumbușluc filologico-semantic. Atâta tot. Dacă izgonim cuvintele din limbă, trebuie s-o facem până la capăt. De pildă, mișcarea BLM e una fondată și denumită de negri. Ei au numit-o așa. Noi, dacă folosim substantivul 'negru', devenim rasiști. Ei îl pot folosi. Înseamnă monopol asupra cuvintelor. Ne ducem în Orwell cu așa ceva, nu vă supărați. Da? Pe de altă parte, 'ăla negru' nu e deloc același lucru cu 'negrul ăla'. E o diferență aici, una la care țin.”

Conversația dintre Radu Paraschivescu și Ion Crăciunescu, pe tema rasismului:

Sebastian Colțescu, ieșire definitivă din scena internațională

Presa mondială a tratat pe larg subiectul Sebastian Colțescu. Majoritatea publicațiilor internaționale s-au poziționat împotriva arbitrului și au cerut măsuri dure și ”oprirea rasismului”.

Indiferent de sancțiunea care-l așteaptă, arbitrul din Craiova a fost prezent la ultima sa partidă pe scena internațională. Din 2021, el oricum nu mai făcea parte din lista FIFA a arbitrilor români.

La sfârşitul lunii octombrie, CCA (Comisia Centrală a Arbitrilor) a decis înlocuirea de pe lista FIFA a "centralilor" Sebastian Colţescu şi Marius Avram cu Andrei Chivulete și Marian Barbu.

  • Meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir se va relua azi, la 19:55, din minutul în care a fost suspendat şi va putea fi urmărit pe Digi Sport 3 şi pe siteul digisport.ro

Etichete: ion craciunescu , sebastian coltescu , radu paraschivescu , psg-istanbul bb , coltescu rasism


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Fotbaliștii de la FCSB, dezvăluiri neașteptate la un an după ce Farul a luat titlul. ”Nu meritau un comportament civilizat”

Ange Postecoglou, reacție sinceră după ce Tottenham a ajuns la trei înfrângeri consecutive: ”Este corect să spun”

Exclusiv Gigi Becali, sfătuit să îl transfere urgent pe Denis Alibec. ”Singurul jucător care poate face asta”

Oficial A pariat de 50 de ori și acum a primit o nouă suspendare. Ce a transmis Federația

Citeşte şi

Exclusiv Faza de la FCSB - Farul care l-a enervat pe Ion Crăciunescu. ”Îmi spui mie că nu se dă roșu? Să ne lase”

Exclusiv Ion Crăciunescu, declarație misterioasă: ”Am înțeles că FCSB va reveni la Steaua! Sunt discuții”

PEROZ"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Cât costă atacantul sud-african pe care îl vrea Gigi Becali la FCSB! A dat două goluri și a fost desemnat omul meciului citeşte ştirea pe Prosport.ro

Revenire fantastică în a doua semifinală de la Madrid Open. Ce jucătoare se vor întâlni în ultimul act citeşte ştirea pe ziare.com

Fotbalistului considerat mai talentat decât Hagi și care nu s-a înțeles niciodată cu Dobrin. 32 de ani de la tragica moarte a lui Bogdan Bănuță citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”