Arbitrul Marius Avram / Foto; Captură Digi Sport

Gest rar: Marius Avram a renunţat la arbitraj deşi mai avea încă 4 ani de profesat. Scoaterea de la lista FIFA i-a pus capac

articol scris de Digi Sport
19.12.2020, 15:34
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

Meciul Dinamo-CFR Cluj, scor 0-2, a fost ultimul în această meserie pentru arbitrul internaţional Marius Avram.

Chiar dacă Marius mai avea patru ani de arbitraj, fiul fostului şef al CCA, Vasile Avram, a decis să renunţe la carieră.

Scoaterea sa de pe lista FIFA a fost pictura care a umplut paharul şi peste care Marius nu a vrut să treacă. Relaţia sa cu Comsia Centrală a Arbitrilor, probabil după schimbarea tatălui său, spune că a fost tensionată şi că a lăsat urme. 

Marius Avram s-a retras din arbitraj. Scoaterea de pe lista FIFA i-a pus capac

La finele acestui an, Marius Avram, 41 de ani, va ieşi în mod oficial de la Lista FIFA, alături de Sebastian Colţescu, 43 de ani. Locurile celor doi au fost luate de Marian Barbu, 32 de ani, şi Andrei Chivulete, 33 de ani.

„Va anunt, cu emotie, ca am hotarat ca la finalul acestui an sa inchei cariera de arbitru de fotbal.

Îmi amintesc, in timp ce scriu, de anul 1994. Eram un adolescent de 15 ani care proba un echipament cumparat de tatal sau, ca sa descopere ca ii venea perfect… Exact asa a inceput aventura care avea sa dureze 27 de ani, între care 14 ani în Liga 1, unde am arbitrat aproape 250 de meciuri.

Mai notez aici finala Cupei Romaniei, finala Cupei Ligii, Supercupa Romaniei si dupa 11 ani pe lista FIFA, aproape 150 de meciuri internationale (ca arbitru, arbitru aditional sau al patrulea oficial) in competitii precum Liga Campioniilor, Liga Europa, Liga Natiunilor, trei campionate europene de tineret unde am arbitrat si doua semifinale.

Nu știu dacă este suficient, probabil la 15 ani aș fi zis că da. Ceea ce știu sigur este că mi-am făcut meseria cu devotament, cinste și seriozitate. Iau cu mine amintirile și trăirile fiecărui meci, plin de recunostinta. Poate că se putea mai mult, dar știu că am pus suflet în fiecare partidă la care am participat.

Arbitrajul este mai mult decat o profesie, trebuie sa il iubesti, sa fii pasionat ca sa rezisti pe termen lung. Arbitrii află programul cu cateva zile inainte, nu au siguranta unui venit constant si sunt cei mai huliți oameni de pe teren. Legenda spune ca arbitrii si politistii de la rutiera sunt primii în topul popularității publice. Primii la coadă, firește. Aceasta nu este, însă, o problemă, ci o provocare, și am luat-o ca atare de la bun început. A fost provocarea de a fi mai bun de la meci la meci.

Cu adevărat dificil în arbitraj este că trebuie să accepti ca este posibil sa lipsesti de la nasterea copilului tau (lucru care mi s-a intamplat si mie), de la nuntile prietenilor cei mai buni, zile de nastere si multe alte evenimente. La fel este posibil, ca oameni dragi să fie în spital, în timp ce trebuie să fii concentrat pe teren.

Nu regret că am ales fluierul. Singurul regret este ca nu am reusit sa facem ca acesta profesie sa fie recunoscuta si sa existe o minima siguranta pentru cei care vor sa o practice cu cinste, profesionalism si dedicatie. Mi-as fi dorit ca in momentul retragerii sa stiu ca am lasat in urma mea o generatie care va avea contract de munca, deplasarile platite si o asigurare medicala. Nu s-a putut, inca.

La minus trec și “luptele” duse an de an in relatia cu factorii de decizie din arbitraj, relatie nu de putine ori tensionata, precum și momentele dificile din viata care au lasat urme, totul culminand cu schimbarea mea de pe lista FIFA (decizie considerata de multi nedreapta). Toate acestea au contribuit la retragerea mea, la varsta de 41 de ani, cu 4 ani inainte de momentul in care am crezut ca voi incheia acest capitol. Pe mine mă asteapta un nou capitol si imi doresc sa dau o sansa “vietii fara arbitraj”.

Marius Avram şi-a întrerup la un moment dat cariera pentru a studia în Elveţia

"Asa cum in trecut, aflat cu un picior in Liga 1, am ales studiile si am plecat din tara pentru cativa ani, la fel si acum a sosit momentul unei alegeri. Una mult mai grea, una pe care insa o imbratisez cu increderea că e timpul să fac un pas în afara terenului", a precizat Avram, citat de Prosport.

"E timpul să las și eu un loc liber pe care să-l ocupe un tânar care, poate, la fel ca și mine, a visat la 15 ani că va ajunge în această poziție. Pentru mine aici e capăt de linie. Le urez celor care vin din urmă să contribuie la spectacolul sportiv, cu seriozitate și corectitudine.

Aceasta este fișa postului pentru un arbitru, până la urmă. Greșeli se vor face mereu, dar caracterul și buna credința sunt cele care contează pe termen lung și care fac diferența în carieră.

Le mulțumesc tuturor celor care au crezut, de-a lungul timpului, în mine și care au fost și au rămas oameni de onoare. Mulțumesc și publicului fără de care meciurile se simt diferit din iarbă. Cum probabil și fără arbitri pe teren meciurile ar fi mai anoste", este comunicatul lui Marius Avram.

Noua Listă FIFA cu arbitri români

  •  Ovidiu Hațegan (40 de ani)
  • Istvan Kovacs (36 de ani)
  • Horațiu Feșnic (31 de ani)
  • Marian Barbu (32 de ani)
  • Andrei Chivulete (33 de ani)
  • Radu Petrescu (38 de ani)
  • Marcel Bîrsan (38 de ani)

Etichete: marius avram , retragere marius avram


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare corporală, victima lor fiind o tânără din Republica Moldova. Bărbatul de 41 de ani și soția lui de 37 au fost reținuți după ce polițiștii au descoperit în telefonul femeii filmări cu agresiunile sexuale la care a fost supusă tânăra moldoveancă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Exclusiv ”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor

Carlo Ancelotti a spus lucrurilor pe nume, după Bayern Munchen - Real Madrid 2-2

Lovitura primită de Petrolul Ploiești

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ce a titrat L'Equipe, după înfrângerea PSG-ului cu Borussia Dortmund din semifinalele Champions League

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Video Cristiano Ronaldo, reușită candidată la golul anului. Comentatorii au fost în delir. ”Dublă” a lui CR7

Citeşte şi

Verdictul specialistului, după cartonașul roșu controversat acordat la Voluntari - FCU Craiova

Exclusiv Gigi Becali a numit singurul analist TV din România în care are încredere totală: "E inteligent!"

PEROZElizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Ultrașii lui Dinamo, mesaj la ceas de seară, în fața stadionului, pentru Andrei Nicolescu: „Cu torțe ne mobilizează...” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă