Colaj Gino Iorgulescu și Răzvan Burleanu / Foto: Sport Pictures

Gino Iorgulescu, cel mai dur atac la Burleanu: "Nesocoteşte dispoziţiile Legii Sportului, ale Statutului FRF şi Regulamentului FIFA"

articol scris de Digi Sport
12.03.2021, 08:01
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a răspuns, joi, într-un comunicat de presă, afirmaţiilor făcute de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, pe tema implementării arbitrajului video (VAR), precizând că acesta "nesocoteşte dispoziţiile Legii Sportului, ale Statutului FRF şi Regulamentului FIFA".

În comunicatul publicat pe site-ul oficial al LPF, Iorgulescu cataloghează drept "dezinformări" argumentele lui Burleanu prin care refuză suportarea cheltuielilor cu pregătirea arbitrilor VAR, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

Gino Iorgulescu: "Burleanu nesocoteşte dispoziţiile Legii Sportului, ale Statutului FRF şi Regulamentului FIFA"

"Printre atribuţiile principale ale FRF se regăseşte şi aceea de a organiza şi coordona activitatea arbitrilor privind formarea, perfecţionarea continuă, clasificarea şi promovarea acestora.

Această obligaţie decurge din dispoziţiile art. 37 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului [...], art. 9 lit. f) din Statutul FRF [...] şi Regulamentul FIFA, articolele 2, 3.2, 8, 19 şi 20. [...]

Practic, prin afirmaţiile făcute în public de către dl. Burleanu, acesta demonstrează că nesocoteşte atât dispoziţiile Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, cât şi pe cele ale propriului Statut şi ale Regulamentului FIFA. Mai trebuie precizat şi faptul că, în nicio ţară europeană, costurile pentru formarea arbitrilor nu au fost suportate de ligile profesioniste", a afirmat Iorgulescu.

Gino Iorgulescu: "Suma investită de LPF e de 700.000 de euro anual, la care se adaugă 800.000 de euro, pentru achiziţionarea tehnologiei VAR"

"LPF a fost de acord ca FRF să asigure managementul implementării proiectului în zona de formare a arbitrilor, atâta timp cât această activitate intră în atribuţiile exclusive ale FRF.

În acelaşi timp, LPF nu poate accepta ca FRF să asigure managementul proiectului în zona de tehnologie şi operare a acesteia, atâta vreme cât cheltuielile pentru această parte a proiectului sunt suportate de LPF şi cluburile din Liga I.

Tocmai de aceea, am propus FRF încheierea unui acord prin care să reglementăm toate acestea aspecte, încă din 20.11.2020, dar la care însă nu am primit niciun răspuns până în prezent.

Singura informaţie primită din partea FRF este că acordul se află în lucru la CCA. Totodată, delegarea arbitrilor VAR va fi făcută de FRF, iar plata baremurilor de arbitraj urmează să fie suportată de către cluburile din Liga 1.

În opinia noastră, beneficiarul principal al proiectului VAR este FRF, care, în acest fel, are posibilitatea de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de arbitraj pentru care, la acest moment, cluburile din Liga 1 plătesc aproximativ 1,2 milioane euro/sezon.

Mai trebuie spus şi faptul că suma investită de LPF pentru acest proiect este net superioară, ridicându-se la aproximativ 700.000 de euro anual, la care se adaugă şi suma de 800.000 de euro, necesară pentru achiziţionarea tehnologiei VAR", a adăugat preşedintele LPF.

Propunerea lui Iorgulescu pentru Burleanu

Iorgulescu îi sugerează preşedintelui FRF să încheie un parteneriat cu o companie pentru acoperirea costurilor cu pregătirea arbitrilor.

"În situaţia în care FRF doreşte să cofinanţeze proiectul, înţelegem că dl. Burleanu este dispus să suporte jumătate din costurile totale ale proiectului legate de achiziţionarea tehnologiei, operarea acesteia, formarea arbitrilor VAR şi baremurile acestora.

Drepturile comerciale la care face referire dl. Burleanu nu aparţin LPF, ci televiziunilor care transmit meciurile din CASA Liga I, iar acestea deţin exclusivitatea asupra drepturilor de publicitate transmisă pe TV cu ocazia jocurilor din Campionatul Naţional.

Ne surprinde apetitul cu care dl. Burleanu ar vrea să controleze totul, inclusiv drepturile care aparţin unor terţi. Totodată, LPF a reuşit să încheie un parteneriat cu EAD, urmând ca acesta din urmă să suporte integral costurile de achiziţie a tehnologiei VAR, aşa încât recomandăm FRF să găsească o soluţie comercială pentru a susţine formarea arbitrilor, în cazul în care nu mai au buget pentru această activitate.

În plus, să nu pierdem din vedere că FRF poate atrage de la MTS o finanţare de aproximativ un milion de euro anual pentru copii şi juniori, dar refuză să acceseze aceşti bani de teama unui control din partea Curţii de Conturi", a explicat oficialul LPF.

Acesta a subliniat că LPF este de acord ca sistemul VAR să fie folosit şi în competiţiile organizate de FRF: "LPF nu s-a opus niciodată ideii de a permite folosirea sistemului VAR de către FRF pentru Cupa României şi Liga a II-a, în măsura în care partenerul media va dori acest lucru.

Mai mult decât atât, formarea arbitrilor VAR de către FRF va permite folosirea lor şi în competiţiile organizate de FRF. Totodată, aşa cum am arătat şi mai sus, finanţarea formării arbitrilor FRF este exclusiv în favoarea acestei organizaţii, atâta vreme cât prestaţiile arbitrilor sunt execrabile, afectând rezultatele, clasamentele şi integritatea competiţiei Liga I. [...] Trebuie să subliniem că în nicio ţară în care există ligă profesionistă, managementul proiectului VAR nu a fost realizat de federaţia naţională".

Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal se află de la începutul acestui an într-un conflict pe tema atribuţiilor care revin celor două instituţii în implementarea arbitrajului video (VAR) în Liga I.

LPF a realizat un parteneriat cu compania EAD, cea care deţine drepturile TV din Liga I, aceasta achiziţionând tehnologia VAR în valoare de 800.000 de euro.

De partea cealaltă, FRF refuză să plătească suma de 500.000 de euro necesară pregătirii arbitrilor VAR. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat că în cazul în care Liga Profesionistă de Fotbal nu contribuie cu nicio sumă de bani pentru pregătirea arbitrilor, VAR va fi folosit doar la meciurile din Cupa României, competiţie organizată de FRF.

Agerpres

Etichete: gino iorgulescu , razvan burleanu , var


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Această femeie se plânge pe TikTok că nu se poate angaja. Milioane de oameni s-au uitat la clip și i-au spus care-i motivul

Ash Putnam a povestit într-un clip postat pe TikTok că a fost supărată și frustrată după ce un lanț de magazine de îmbrăcăminte nu a angajat-o, presupunând că din cauza tatuajelor pe care le are.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Dan Petrescu vine, jucătorii pleacă! E OUT fotbalistul care nu a mai evoluat de 17 luni pentru CFR

Alertă cu Luca Mihai, jucătorul băgat în spital de Homawoo. ”Este foarte, foarte grav, traversează niște momente...”

Gigi Becali a spus care e singurul său regret din acest sezon: "Nu mai fac niciodată așa ceva!"

Elias Charalambous a câștigat titlul cu FCSB, iar presa din Cipru a reacționat imediat

Citeşte şi

NU pentru VAR! Un campionat din Europa refuză sistemul

După ce au fost ”la cuțite”, Răzvan Burleanu l-a lăudat pe eternul ”dușman” Gigi Becali

PEROZAmal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York

FILM NOWSofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger

Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant citeşte ştirea pe Prosport.ro

Neluțu Varga face anunțul mult așteptat: ”Petrescu se va ocupa de mâine ” citeşte ştirea pe ziare.com

Tunelurile și catacombele secrete de sub România: Există peste 500 de astfel de structuri, iar Ceaușescu voia să circule cu mașina pe sub București citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las Vegas într-un body nude și cizme lungi

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las Vegas într-un body nude și cizme lungi

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”