Un psiholog sportiv dezvăluie o metodă revoluționară pentru mărirea performanțelor jucătorilor. Foto: Getty Images

Pacientul Higuain și tehnica secretă a unui psiholog: "Am nevoie de 6 ore". Mbappe, dat ca exemplu

17.09.2018, 14:46
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu Radamel Falcao, crede că atacantul lui AC Milan, Gonzalo Higuain, are nevoie de ajutor de la un profesionist. El a explicat metodele prin care pot fi depășite anumite traume mentale pentru ca un jucător să fie capabil de marea performanță.

Pe 22 iulie 2015, Higuain ieșea dintr-un club din Ibiza, alături de colegul său din naționala Argentinei, Ezeqiel Lavezzi, moment în care un fan l-a filmat și i-a cerut un autograf. Atacantul a refuzat, iar suporterul, dezamăgit, i-a replicat: "Nu ești în stare să marchezi nici măcar din penalty".

Acesta a făcut referire la ratarea a două lovituri de pedeapsă în urmă cu câteva luni, atât pentru Napoli, cât și pentru Argentina. Higuain a luat foc și l-a amenințat pe suporter: "Șterge filmulețul sau o să-ți rup capul"! Totul a luat amploare, ajungându-se chiar ca mama sa să fie insultată în Argentina, iar atacantul chiar ar fi luat în considerare să se retragă din fotbal.

Motivul pentru care Higuain a reacționat în acest fel a fost dezvăluit de Phil Johnson, un psiholog sportiv care a lucrat cu nume mari din fotbal, printre care și Radamel Falcao. Acesta susține că atacantul suferă de o traumă care nu a fost încă diagnosticată.

"Atunci când ești traumatizat, nu e vorba doar de ceva mental, este ceva psihologic și de fapt îți blochează performanțele deoarece creierul tău nu-ți permite să rezolvi problema", a spus Phil Johnson pentru Goal.com.

"De exemplu, atunci când l-am văzut pe Fernando Torres că se zbate la Chelsea, după mutarea de 56 de milioane de euro de la Liverpool, în 2010, le-am scris celor de la Chelsea și le-am spus: Torres a fost traumatizat de transferul său. Dar pot să repar acest lucru în aproximativ șase ore". Ei mi-au răspuns: "Phil, noi avem un program psihologic pentru jucătorii noștri și vom rămâne la el. Mulțumim". Eu le-am replicat: "Nu va funcționa".

Și așa a fost, Torres câștigând trofee cu Chelsea, însă rar ieșind cu ceva în evidență în perioada cât a fost pe Stamford Bridge, acolo unde a rămas în memorie mai degrabă pentru performanțele slabe și ratările imense. De atunci, el nu a mai fost același jucător pentru că, în opinia lui Johnson, el nu s-a recuperat niciodată după trauma care l-a făcut să creadă că nu s-a ridicat la nivelul prețului plătit pentru el.

"Atunci când ești umilit, personal, este un șoc pentru corpul tău și rămâne în corpul tău, în sistemul nervos simpatic. Creierul tău își amintește de asta, la fel și corpul tău. Uitați-vă la John Terry. Nu a mai executat un penalty 18 luni după ratarea din finala Champions League 2008. Aceea e o traumă sportivă, dar mulți psihologi nu știu cum s-o rezolve pentru că nu este doar o problemă pur mentală", a explicat psihologul.

"E vorba de minte și corp. Creierul tău își amintește totul, iar corpul la fel, cam în același fel în care te recuperezi după o ruptură de tendon al lui Ahile. Faci un tackling și eziți pentru că mintea ta caută să te protejeze. De fapt, asta te trage înapoi de la provocare, de la pericol. Subconștientul tău te scoate din fața mingii și din calea unei alte accidentări", a explicat Johnson.

"Revenind la Higuain, atunci când bate un penalty crucial sau când are în față posibilitatea de a marca un gol important și tot ce are de făcut e să trimită în plasă, e un mecanism ca un click, iar mingea zboară peste poartă. Aceasta este acțiunea subconștientului, când cele două emisfere nu se conectează. De aceea atleții de mare performanță se blochează brusc și nu sunt capabili să facă ceea ce, în mod normal, pot face cu ușurință. Așa ceva se întâmplă și cu atacanți precum Higuain. Când ai fost umilit, traumatizat, pur și simplu nu depășești acest lucru. E nevoie de o perioadă lungă să treci peste", a adăugat Johnson.

Astfel, Phil Johnson crede că antrenorii, suporterii și jurnaliștii trebuie să accepte că un fotbalist este, "în primul rând, om, iar apoi atlet".

Unul dintre jucătorii care au realizat acest lucru a fost Alvaro Morata, care a declarat că: "oamenii cred că noi suntem roboți; ei nu se gândesc că în spatele unei pase proaste se află mereu o problemă personală. Ai și tu sentimente."

Johnson crede că exact aceste sentimente sunt prea des ignorate în lumea sportului, spunând că mulți antrenori fac mai mult rău decât bine jucătorilor.

"Mulți antrenori pur și simplu nu știu să comunice cu jucătorii. Nu posedă limbajul adecvat, nu știu cum să ofere feedback. Ei îmbracă haina comandantului: fă cum îți spun eu! Însă atunci când antrenoratul se bazează pe cooperare, vei maximiza performanța. Ceea ce nu ar trebui să faci e să-ți umilești jucătorii în fața altora, pentru că le reliefezi vulnerabilitățile. Dacă ne uităm la marii antrenori, observăm că ei creează o relație cu jucătorii, ceea ce implică respect și încredere, fără să încerce să-i "ucidă"", a spus Johnson.

Astfel, potrivit lui Johnson, atunci când jocul încetează să mai fie distractiv, chiar și cel mai talentat jucător poate suferi cea mai dramatică scădere de formă pe care a experimentat-o și Therry Henry pe vremea când era la Juventus, atunci când fostul atacant a spus că și-a "pierdut plăcerea de a juca fotbal".

"Adesea, trebuie să readuc jucătorii la copilăria lor, să reconectez acele sentimente de bază, sau doar bucuria jocului. Folosesc o tehnică numită brain-spotting care scoate trauma din corp și creier prin poziționarea ochilor. A fost dezvoltată încercând să rezolvăm stresul post-traumatic, dar se bazează pe folosirea mișcărilor rapide ale ochiului, cu o rată de succes de peste 50 la sută, în timp ce brain-spotting-ul are rata de 85 la sută", a dezvăluit Johnson.

Johnson folosește de peste 5 ani această tehnică secretă, iar uneori a reușit chiar să elimine unele comoții, iar impactul pe care îl are asupra performanțelor e fenomenal.

"În orice caz, cel mai important e că vei avea performanțe maxime doar dacă îți place ceea ce faci. Dacă ne uităm la Mbappe, puștiul are mereu zâmbetul pe față. Îi place să joace fotbal. Acesta e secretul marii performanțe, să-ți placă ceea ce faci", a încheiat Johnson.

Etichete: gonzalo higuain , mbappe , psiholog sportiv , psiholog higuain


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf

O companie austriacă vrea să construiască pentru miliardari un superiaht care se poate transforma într-un submarin. Reprezentanții firmei spun că superiahtul va avea mai multe facilități, printre care se numără și un heliport, un balon cu aer cald, o piscină, o sală de gimnastică, o galerie de artă și un cinematograf, transmite CNN.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ”O să-i dau bani mulți!”. Anunțul lui Gigi Becali în miez de noapte

Exclusiv ”Patimile” FCSB-ului din acest sezon. Mihai Stoica a dezvăluit care au fost cele mai grele momente

Exclusiv Ion Crăciunescu, declarație misterioasă: ”Am înțeles că FCSB va reveni la Steaua! Sunt discuții”

Foto Atunci și acum! Cum a sărbătorit FCSB titlul în 2015 și ce s-a întâmplat după 9 ani de așteptare

Citeşte şi

Exclusiv Verdictul lui Ilie Dumitrescu după ce Istvan Kovacs a dat 3 cartonașe roșii și un penalty

Foto Revelion în Franța! Artificii și torțe la ”clasicul” Franței, Marseille - PSG

PEROZAvea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar

FILM NOWMichael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”

Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur! citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”