Gheorghe Ștefan, condamnat definitiv la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare!

29.06.2018, 19:41
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat definitiv, vineri, de judecătorii Curţii de Apel Bacău (CAB), la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, pentru spălare de bani şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, potrivit minutei publicată pe site-ul CAB.

Pedeapsa cea mai mare a fost pentru spălarea banilor, Gheorghe Ştefan fiind condamnat la 3 ani de închisoare, la care s-a aplicat un spor de pedeapsă de 3 luni pentru condamnările pentru infracţiunea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Instanţa a mai condamnat patru firme la plata unor amenzi şi interdicţia participării la proceduri de achiziţie publică în următorii doi. Astfel, Best GSG SRL a primit o amendă de 30.000 de lei, Giga Star SRL are de achitat o amendă de 30.000 de lei, Sonic Media SRL va plăti o amendă de 24.000 lei şi Euromedia TV, o amendă de 20.000 de lei.

În prima instanţă, la Tribunalul Neamţ, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu cea de 6 ani de închisoare din dosarul Microsoft. Fostul primar de Piatra-Neamţ a primit doar un spor de 3 luni de închisoare şi a avut de executat în final 6 ani şi 3 luni. Curtea de Apel Bacău nu a mai admis contopirea pedepsei cu cea din dosarul Microsoft, pentru care Gheorghe Ştefan a fost eliberat condiţionat după ce a executat o treime.

Cele patru firme au fost achitate de Tribunalul Neamţ, ca primă instanţă, şi condamnate de Curtea de Apel Bacău.

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată, în acest dosar, de procurorii DNA Bacău pe data de 23 decembrie 2014.

Fostul primar de Piatra Neamţ era acuzat că, începând cu anul 2009, a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"Gheorghe Ştefan şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia, a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate", susţineau procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Anchetatorii spuneau că operaţiunile financiare ca acte de comerţ în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra-Neamţ.

O parte dintre lucrările la care fac referire procurorii DNA au fost finanţate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

"În vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obţinute din infracţiuni şi a ascunderii adevăratei naturi a provenienţei acestora, Gheorghe Ştefan s-a folosit de diverse societăţi comerciale pe care le controla, SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a iniţiat, a coordonat efectuarea de plăţi de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic. Au fost efectuate plăţi în favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanţă, plăţi pentru inutile servicii de publicitate, parţial prestate de 1TV Neamţ şi GIGA TV, care depăşeau ca valoare profitul anual, asumarea şi plata unor împovărătoare rate de leasing, refacturate către Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta, luarea în chirie a unui hotel care nu aducea venituri şi menţinerea contractului o lungă perioadă de timp. De asemenea, divizarea SC Tehnoutilaj SA, devenită SC Strong Montaj SA, constituirea unei noi societăţi comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da înapoi cu chirie primei societăţi comerciale amintite; plata chiriei pentru un spaţiu folosit de mai multe societăţi comerciale afiliate şi acceptarea plăţii impozitului pe proprietatea, aflat în sarcina Giga Star SRL etc Procedându-se astfel, în perioada 01.01.2010 - 01.02.2014, au fost scoşi din SC Strong Montaj SA, au fost supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiunii, 4.414.221,28 lei, aproximativ un milion euro", mai spuneau procurorii DNA Bacău.

Gheorghe Ștefan a fost președinte al Cehalăului Piatra Neamț din 1992 până în 2015. Ceahlaul a fost desființată în 2016, după ce a fost retrogradată din Liga a 2-a în Liga a 5-a. Gheorghe Ştefan a fost poreclit "Pinalti" la scurt timp după ce a devenit preşedintele clubului nemţean.

N-a avut nicio performanţă cu Ceahlăul, frecventând des drumul Liga I – Liga II, dar rămâne cu un meci celebru, din 1999, dubla cu Juventus Torino, din Cupa UEFA Intertoto.

Agerpres

Etichete: liga 1 , ceahlaul piatra neamt , gheorghe ștefan , condamnare definitiva , 3 ani si 3 luni


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"

Un bărbat a fost transportat la spital în urma unei agresiuni grave într-o parcare din localitatea nord-irlandeză Bushmills, în primele ore ale dimineţii de duminică. Tânărul în vârstă de 20 de ani a fost găsit ţintuit de un gard, cu un cui în fiecare mână, relatează BBC.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

S-a terminat! Își face bagajele și pleacă, după doar 6 meciuri jucate la Tottenham

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

Real Madrid a pierdut locul 1! Liverpool, noua favorită la transferul așteptat pe Bernabeu

Ce a spus Postecoglou, după ce Radu Drăgușin a ajuns la 6 meciuri consecutive fără minut jucat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Foto E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă

Tavi Popescu a surprins pe toată lumea, după Universitatea Craiova - FCSB! Anunțul făcut în direct

Exclusiv Erori grave de arbitraj la Universitatea Craiova - FCSB! Marius Avram a dat verdictul: "Îmi pare rău de Vidican!"

Costel Gâlcă a transmis un mesaj clar după ce a învins-o pe FCSB

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZO fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul? citeşte ştirea pe ziare.com

Complet interzis pentru șoferii care fac asta pe drumurile din România, pare un gest nevinovat. Amenda este usturătoare citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”